Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jak zoptimalizovat video (DivX/XViD) pro Pocket PC?

19.4.2004, wocis, návod
S rostoucí kapacitou a klesající cenou paměťových karet je sledování filmů přímo na Pocket PC dostupné téměř každému, kdo o to má zájem. Je však nejen zbytečné, ale vzhledem k omezenému výkonu Pocket PC i nežádoucí, používat klasické 700MB soubory přehrávané na stolních počítačích. Cílem je maximálně zmenšit velikost souboru při zachování kvality vhodné pro Pocket PC. Není to nic těžkého, tedy pokud víte, jak na to. A k tomu by vám měl pomoci tento skvělý článek.
Tento návod si klade za cíl co nejpřesněji popsat jednu z metod převodu filmů do pocketpcček, spolu s integrovanými titulky přímo do obrazu. Samozřejmě, že na světě jsou programy, které udělají podobný výsledek s minimální námahou, ale - nejsou zadarmo a výsledek nemusí být podle představ. Podle tohoto návodu, můžete kterýkoliv krok kontrolovat a tím ovlivňovat/vylepšovat výstup. Veškeré použité programy/nástroje jsou dostupné zdarma (většina vyvíjena jako opensource), takže krom času, který u převodu strávíte (a než ho dostanete do krve), nevydáte ani korunu :).

Jelikož skoro všechny programy jsou dostupné jak pro windows tak pro gnu/linux je pravděpodobné, že tento postup půjde (s drobnými úpravami) aplikovat i v linuxovém prostředí (nezkoušeno). Takže pojďme na to...


1. Příprava prostředí Windows


Pro správný převod videa je samozřejmé, že potřebujete mít nainstalované správné kodeky. Pokud používáte nějaké codecpacky, mělo by být vše v pořádku a funkční. Já mám radši věci dělané načisto a do codecpacků nevidím, proto jsem vše instaloval z původních zdrojů. Přikládám linky na kodeky, které mám instalované já: Následují programy, které budete potřebovat: Pokud nechcete všechno stahovat zvlášť, je tu pro vás kompletní balík těchto kodeků a programů (12MB).

Rozbalte si někam VirtualDub (netřeba instalovat, stačí rozbalit), rozbalte si Subtitler plugin a zkopírujte Subtitler.vdf do složky "Plugins" ve VirtualDubu. Nainstalujte Sub Station Alpha, a rozbalte si Sub converter a avi2vcd (z něj v případě potřeby použijem pouze decompress.exe).


2. Příprava Pocket PC


Do Pocket PC budete potřebovat akorát přehrávač PocketMVP (1,53 MB). Pokud by vám nešlo filmy přehrát, stáhněte si XviD/DivX kodeky (43,79 KB).


3. Úprava titulků do správného formátu


Pro přilepení titulků do obrazu budete potřebovat vaše stávající titulky (ať již ve formátu sub, srt, a jiné) převést do formátu ssa (sub station alpha). Pro tento převod použijte program "Sub Convertor". Pokud máte své titulky v jiném formátu než v sub nebo srt, budete si je nejdříve muset převést do jednoho z těchto formátů a až poté je konvertnout do formátu ssa. Při převodu do ssa formátu budete potřebovat znát ještě framerate převáděného filmu. Pro zjištění správného framerate si spusťte virtualdub, v menu "File" dejte "Open Video File" a až se vám film otevře, tak znovu v menu "File" dejte "File information". Poté se vám otevře okno kde na prvním řádku uvidíte rozlišení a framerate filmu.

Teď si již můžete otevřít sub convertor a převést si titulky. Nejdříve tlačítko "Open", najdete si titulky, pak nastavíte správný framerate a nakonec tlačítko "Convert" (ostatní volby ponechejte beze změny). Nejdu na vás moc zhurta ? :))) Přikládám screen:



Dalším krokem bude nastavení správného kódování titulků (abysme neměli potom v obraze místo hezké české diakritiky nějaké klikiháky). Spusťte program Sub Station Alpha a otevřete v něm převedené titulky s příponou ssa. V horní liště klepněte na "Styles" a pak na "Define" otevře se vám okno kde bude vidět styl "Default". Klepněte na "Edit". Otevře se toto okno:



Pro změnu kódování klepněte na tlačítko "select" (1). Otevře se toto okno:



Velikost fontu si nastavte kolem 80pixelů. Po různém zmenšování/převádění to ve finále bude na pocketpcčku vypadat tak akorát. Potvrďte všechna okna (OK, Close), a v menu "File" dejte "Save". Soubor titulků se vám přepíše s novým nastavením. Pokud budete převádět více filmů, tak nastavení stylu a fontu už nebudete muset dělat. Prostě jenom otevřete ssa titulky v tomto programu a dáte "Save".

V tuto chvíli máte připravené titulky, správně počeštěné a obarvené. Přistoupíme tedy k dalšímu kroku.


4. Příprava videa


Tento krok doporučuju provést, pokud máte film se zvukovou stopou ac3 - je to prakticky nutnost. Ostatní jej můžou, ale nemusí provádět. Pokud si tento převod uděláte, vyhnete se v dalších krocích problémům s různými formáty zvukové stopy a/nebo s problémy posunu zvuku oproti obrazu. Rozbalte si avi2vcd a spusťte decompress.exe. V něm klepnout na "Browse" najít film a dát decompress. Program vytvoří nový soubor, který už nebude mít zvukovou stopu v ac3/mp3, ale bude ve formě surových dat PCM. Výsledný soubor bude o cca 50% větší než původní avi, takže s tím počítejte a mějte připraveno trochu více místa.



V dalších krocích pracujte už s tímto nově vytvořeným souborem. (úplně na konci ho můžete smazat a nechat si původní).Takže teď už máme titulky, video máme také připravené, tak to pojďme slepit dohromady...


5. Finální lepení do malého otitulkovaného videa


Spusťte si virtualdub a otevřete video soubor. Nejdříve v menu "Options" zaškrtněte volbu "Vertical display" pro přehlednější práci. Na obrazovce uvidíte dvě filmové okna. Horní je zdrojové okno a spodní je výstupní. V tuto chvíli obě dvě vypadají stejně, ale to za chviličku změníme :-)



Nejdříve nastavíme kompresi zvuku - v menu "Streams" vybereme "Stream list" otevře se nám následující okno:



Otevře se následující okno. Zde vyberete kompresi MP3 (MPEG Layer-3), vpravo se zobrazí seznam datových toků. Vyberte si jaký chcete, já používám 40kBit, 24000Hz, Stereo, 5KB/s. Při tomto datovém toku je zvuk celkem kvalitní a postačující. Mám zkušenosti s tím, že když nastavíte větší tak se vám bude video cukat.



Pokud se vám tedy bude výsledné video na pocketpc cukat, nebo různě přeskakovat zvuk, tak hledejte problém právě v nastavení zvukové komprese (laborujte až najdete tu svou funkční). Zjistil jsem totiž různým laborováním, že když se video cuká tak to není většinou problém s videem, ale problém moc velkého datového toku zvukové stopy. Můžete, pokud chcete, klepnout ještě jednou pravým myšítkem a dát volbu "volume". Otevře se okno, kde si zesílíte/zeslabíte zvukovou stopu. Potvrďte všechna okna "OK" a vraťte se na původní okno programu.

Nyní se podíváme na nastavení videa - v menu "Video" zkontrolujte jestli je černý puntík u volby "Full Processing mode" (pokud ne tak tuto volbu zaškrtněte) a pak klepněte na "Compression.". Otevře se toto okno:



Otevře se následující okno:



Jen tak pro představu - video je koukatelné od datového toku cca 90kbps ale je to už celkem bída. Pokud nastavíte datový tok 110kbps bude kvalita krapet lepší a výsledná velikost bude cca odpovídat 1minuta = 1mega. Mých "zase doporučených" je 140kbps. Je to takový kompromis mezi kvalitou a velikostí. Dvouhodinový film má cca 170Mega. Zase všechny dialogy zavřete klepnutím na "OK" a vraťte se na původní okno.

Máme už nastavenou kompresi zvuku a videa, pojďme tedy na přidání titulků. V tuto chvíli máte na výběr dvě možnosti úpravy. Buďto video oříznete na rozměry displeje pocketu - v tu chvíli výsledné video bude podobné videu v televizi (rozměrově - bude chybět pravá a levá část obrazu, uvidíte pouze střed, ale to není na škodu - děj se většinou odehrává uprostřed obrazu) nebo přidáte do videa vrchní a spodní černý pruh a zachováte původní poměr stran. Je to jen na vás, kterou variantu si vyberete.

Zde jsou příklady těchto dvou úprav (pro představu). Oříznutí na velikost displeje a vedle ten samý ale se zachováním poměru stran:



Výhoda prvního způsobu je jasná. Obraz přes celý displej, je vidět více detailů, nevýhodou jsou titulky v obraze a ořez pravé a levé části. Druhý způsob zachovává originální rozměry, titulky jsou pod obrazem, ale zase je obraz titěrnější.


a) Nejdříve tedy první možnost - oříznutí na velikost displeje


Klepněte na menu "Video" a pak na "filters", otevře se okno s nastavováním filtrů. Zatím je prázdné. Klepneme na tlačítko "Add", otevře se okno se seznamem filtrů - najdeme filtr "Subtitler" (pokud ho nemáte v seznamu - pravděpodobně jste nezkopírovali soubor subtitler.vdf do adresáře "plugins" - jukněte do bodu 1 tohoto návodu), a dáme "OK". Otevře se toto okno:



Najdeme si titulky (1) a klepneme na "OK". Tím se vrátíme do okna filtrů. Stiskneme znovu tlačítko "add" pro přidání dalšího filtru. Teď vyberte ze seznamu filtr "resize", po stisku tlačítka "OK" se otevře toto okno:



Rozměry nastavíme na 320x240 (velikost displeje) a "Filter mode" nastavíme na "Precise bilinear" a potvrdíme "OK". Znovu stiskneme "Add" pro další filtr. Nyní vyberte filtr "rotate", po stisku "OK" se otevře toto:



Rotaci obrazu děláme proto, aby se pocketpc nemuselo touto akcí zabývat samo při nastavení do landscape modu a ušetřilo tím výkon. Vyberte si "left by 90" nebo "right by 90" - podle toho co vám bude více vyhovovat. Stiskněte "OK".

Teď máte před sebou okno s třemi filtry. Budou se vykonávat odshora dolů. Takže, nejdříve se film otitulkuje, pak se zmenší a nakonec se otočí o 90 stupňů.

V tuto chvíli vyberte ze seznamu první filtr (subtitler) a v pravo klepněte na tlačidlo "Cropping...". Otevře se okno s filmem a čtyřmi políčky pro zadání rozměrů (X1, X2, Y1, Y2), nás budou zajímat políčka X1 a X2. Teď přijde na řadu trochu počítání. Pokud si toto okno odsunete trochu stranou, abyste viděli na seznam filtrů, tak u prvního filtru vidíte rozměry filmu (v mojem případě 608x256). Spusťte si kalkulačku a počítejte (dosaďte si svoje hodnoty):

((šířka_filmu mínus (výška_filmu krát 1.3333333)) děleno 2
(608 - (256 x 1.3333333)) / 2 = 133.33333
Číslo 1.33333333 není vymyšlené - je to výsledek poměru 320/240 (displeje Pocket PC).

Dostaneme hodnotu kterou doplníme do políček X1 a X2 (pokud nevyjde celé číslo tak do jednoho políčka dáme zaokrouhlenou hodnotu a do druhého hodnotu o jedna vyšší). Hned vidíme o kolik se náš výsledek ořízne:



Stiskneme "OK" a vrátíme se zpět na seznam filtrů, měl by vypadat přibližně takto:



Pro kontrolu "Croppingu" si můžete spočítat poměr stran nového videa (první řádek 341 děleno 256). Výsledek by měl být shodný s poměrem 320 / 240, nebo alespoň hodně podobný :-). Pokud jste postupovali správně tak se vám okno programu změní tímto způsobem (nahoře zdrojové video, dole video po aplikaci filtrů):



V tuto chvíli máme vše připraveno a můžeme přistoupit k samotné komprimaci do výsledného formátu. Dole chytněte myší posuvník a přesuňte ho na místo kde chcete začít komprimaci, poté stiskněte na klávesnici tlačidlo "home" (jakoby se nic nestane - ale to je v pořádku). Teď přesuňte posuvník na místo kde chcete ukončit komprimaci (pravděpodobně někde kde začínají "hollywoodské" titulky - zabírat si místo 20ti minutovými titulky není to pravé :) a stiskněte na klávesnici tlačítko "end". Úsek, který jste takto označili zmodrá ...Doporučuju ještě než budete komprimovat celý film si označit jenom malou část a odzkoušet si správnost nastavení. Teď již stačí v menu "file" klepnout na "Save as", vybrat umístění kde se má soubor vytvořit a dát "ok". Doba komprimace přibližně odpovídá délce filmu (AMD 2000+ XP, 512mb RAM). Takže po této době už stačí výsledný soubor zkontrolovat a navalit do pocketpc, spustit pocketMVP a koukat a kochat se :)))

Ještě taková poznámka, abyste nemuseli při dalším převodu vše dělat znovu, doporučuju v menu "File" dát volbu "Save processing settings". Veškeré nastavení se vám uloží do souboru a příště si ho už jenom načtete a upravíte nastavení (hlavně přepočet rozlišení).


a) Varianta druhá - přidání černých pruhů


Postup bude obdobný, jako v první variantě. Otevřeme si z menu "Video" položku "Filters" a jako první filtr přidáme "resize". Hodnoty vyplníme následovně:



Do prvních dvou řádků vyplníme skutečné rozměry filmu, zaškrtneme "Expand frame ..." otevře se nám možnost rozšíření filmu. V prvním řádku necháme původní šířku filmu a do druhého vyplníme (nastartujte kalkulačky):

šířka_filmu krát 1.33333333
256 x 1.33333333333 = 456

Stiskneme "OK", vrátíme se zpět do seznamu filtrů a přidáme ještě (v tomto pořadí):
    1. subtitler (vybereme titulky)
    2. resize (ano znovu resize ale teď již nebudem dávat volbu expand, ale vyplníme hodnoty 320 x 240)
    3. rotate (left nebo right)
Ve finále tedy budeme mít, oproti variantě první, jeden filtr navíc (ale zase nebudeme dělat cropping):



Stiskneme "OK" a okno programu nám zase ukáže jak bude vypadat výsledek:



Stačí už jenom označit úsek, který chceme komprimovat (home, end) a soubor vytvořit (File, Save as). Zase si můžeme postup uložit jako "Save processing settings" a použít ho někdy jindy (nezapomenout na přepočet rozlišení).


Závěr


Doufám, že jsem na nic nezapomněl a že vám to nepřipadá moc složité. Také doufám, že jsem to popsal srozumitelně. Manželka mi občas koukla přes rameno a párkrát mě říkala, že to píšu moc podrobně, některé úseky jsem tedy přepisoval. Tento návod vzniknul hlavně díky ní (já nemám pocketpc - čekám na asuse 730), chtěla se strašně moc koukat při cestě z/do práce na filmečky :). Tak po dlouhém zkoušení různých programů, jsem rezignoval a jal jsem se zkoušet vše od začátku na čisté louce, což se nakonec podařilo. Dokonce si podle tohoto návodu zkoušela něco převést a celkem se jí to dařilo... (párkrát jsem ji musel popostrčit). Kdo tedy bude potřebovat popostrčit, nechť se klidně ptá ve fóru, já rád odpovím. Mějte se krásně a pokud někomu z vás bude tento návod ku pomoci, budu jenom rád. wocis (z) bluedreams.net.
reklama