Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Historie ce4you aneb cestujeme v čase

21.5.2004, Pavel Koza, článek
Tento článek jsem si po zhlédnutí webu Internet Archive Wayback Machine nemohl odpustit. Přeci jen jsem letos v březnu oslavil 5. narozeniny ce4you, což zas tak moc webů (a o PDA už vůbec) alespoň v naší republice říct nemůže. Takže je možná ten správný okamžik připomenout si, jak to během těch let na ce4you vypadalo.

Březen 1999


Tak takhle to všechno začalo :-). Co možná ani nevíte je, že ce4you se původně jmenovalo CEsoft. V té době to nebylo s registrací domén tak jednoduché jako dnes, takže úplně první web běžel na doméně třetího řádu cesoft.bsp-support.cz. Jenže za pár měsíců mi přišel email od nějaké zahraniční firmy, že CESoft je jejich registrovaná ochranná známka, a ať si web laskavě přejmenuji. Takže jsem pár dnů přemýšlel a nakonec si zaregistroval doménu ce4you.cz. O nějakém webhostingu jsem si mohl nechat jen zdát, celý web běžel na mém osobním firemním počítači s instalovaným operačním systémem Windows NT 4.0 Workstation, databáze byla v Accessu, a k Internetu to bylo připojeno spolu se všemi kolegy hříšně drahou pevnou linkou o kapacitě 128 kbps.

Návštěvnost se počítala v jednotkách lidí za den, a když jednoho dne uveřejnili na Mobil serveru odkaz na nějaký můj článek, pod náporem 150 lidí během 24 hodin jsem kolaboval já (štěstím) i server (omezením 10 současných připojení a omezením Accessu). Ve chvíli vytvoření tohoto obrázku bylo ce4you už 6 měsíců staré, takže k dispozici bylo už téměř vše, co na něm najdete i dnes. Hlavní sekcí byla v té době sekce software, a troufám si tvrdit, že se v mé databázi nacházela většina aplikací dostupných na anglofonních stránkách. Ono když bylo za celý měsíc stejně nových aplikací, jako se dnes na Handangu objeví za půl dne, tak to šlo zvládnout.






Jaro 2000


Vzhledem k okolnostem bylo stále dost času k úpravám, Pocket PC se teprve rozkoukávalo, počet událostí vhodných zaznamenání se během celého týdne dal spočítat na prstech jedné ruky nepříliš obratného dělníka u cirkulárky. Počet sekcí se nám opět trochu zvýšil, založil jsem emailovou konferenci, ale hlavně rozjel anglickou verzi webu, která se postupem času přetransformovala v PDAgold.com. A čas plynul a plynul, já se vrátil z civilní služby zpět do pracovního procesu, prostě pohoda :-).






Léto 2000


V létě roku 2000 jsme upgradovali kapacitu pevné linky, takže jsem si začal dovolovat trochu víc. Myslím tím více obrázků a dat na webu. Sice jen nesměle, ale už to prostě nebyl tak striktně textový web jako na začátku.






Jaro 2001


Po dlouhé době první významná změna. Vzhledem k pracovnímu vytížení jsem se nemohl serveru věnovat na 100 %, takže jsem hledal řešení, co s tím. Výsledkem byla několikaměsíční spolupráce se serverem PDA4U (co mi to ten název jenom připomíná... :-)), na kterém si ukájel své grafomanské choutky vám všem dozajista dobře známý Peter Adamec. Dohoda byla jednoduchá, já budu na jejich server odkazovat čtenáře lačné novinek, opačným směrem budou proudit čtenáři toužící po aplikacích. A tak to tak skutečně fungovalo.





Přelom 2001/2002


Přelom let 2001 a 2002 přinesl kromě významné změny designu i druhou, důležitější změnu. Celý server jsem během několika měsíců přeprogramoval, takže nyní fungoval na IIS5.0 a SQL 7.0. Přesně tato konfigurace totiž běžela na serveru, který byl hostován u firmy GTS, a na kterém mé dva weby běžely. Proti 256kbps lince to byla příjemná změna :-). Jinak na ce4you přibyla možnost personalizace, což bylo nejvíc přínosné pro diskuze.






Léto 2002


Změny spíše jen drobné, designové, blíží se přidání sekce Skiny a Témátka, jinak nic zvláštního... Snad jen že na serveru jsme upgradovali na SQL 2000, ale to není nikterak zajímavá informace :-).






Podzim 2002


Zatím předposlední verze serveru, která v nezměněné podobě vydržela více jak půl roku. Databáze témátek se příjemně naplnila, softwarová databáze byla také nacpaná k prasknutí, jednalo se o velice příjemné a úspěšné období.






Současnost


V létě roku 2003 došlo k radikálnímu přepsání celého webu, během kterého též bohužel nastal nejdelší výpadek v aktualizaci obsahu v historii. V červenci 2003 byl web "slavnostně" znovuotevřen, a od té doby více či méně pravidelně aktualizován. Hlavní novinkou a jedním z primárních důvodů pro kompletní předělání bylo vytvoření verze optimalizované pro mobilní zařízení. Jelikož se v mém případě celá práce kolem ce4you i jeho anglické mutace odehrává především v rovině nadšenecké, v případě problémů je pokaždé nutně až na x-tém místě. V četnosti aktualizace tak samozřejmě nemůžu konkurovat webům, za kterými stojí silné skupiny a realizační týmy. Za poslední rok se mi však podařilo prestiž ce4you výrazně zvýšit, čemuž nasvědčuje i neustále rostoucí návštěvnost. V těchto dnech atakujeme hranici 1500 návštěvníků za 24 hodin a díky vám, návštěvníkům, se toto číslo rozhodně nedá považovat za maximální. Tímto bych vám chtěl poděkovat za přízeň a doufám, že se s vámi na těchto stránkách budu setkávat i v následujících staletích ;-).

P.S. Považuji za nutné poděkovat mému zaměstnavateli, firmě BSP Group, a.s. za podporu (nejen) během uplynulých let, protože bez této pomoci bych ce4you nikdy nevytvořil.
reklama