Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

ActiveSync v češtině! Konečně...

24.5.2004, Pavel Koza, aktualita
Zdá se, že se někde konečně prolomily ledy, a Microsoft po měsících dohadů a odkládání konečně potěšil všechny příznivce Windows CE zařízení, kteří mají nejraději ActiveSync ve své mateřštině. Ano, plně lokalizovaný ActiveSync se včera z ničeho nic objevil na webu Microsoftu. Je sice ještě trochu ukrytý, ale je tam. Hned jsem si jej zkusil stáhnout a nainstalovat, a o tom, jak to vypadá, vám teď něco napíšu.
Diskuze nespokojených uživatelů toužících po české verzi synchronizačního programu ActiveSync plní diskuzní fóra nejen na ce4you již po mnoho měsíců. Ty ještě zesílily poté, co se před několika týdny dočkali naši východní sousedé, zatímco položka Czech v seznamu jazykových mutací stále chyběla. Tedy až do včerejšího dne.

Včera se totiž na stánce Microsoftu objevila česká varianta poslední verze ActiveSync, konkrétně build 4034. Pravda, zatím je tak trochu skrytá (na stránce ActiveSync ji nenajdete, je dosažitelná pouze přes Microsoft download), ale to je jen malá překážka. Není sice ještě kompletně přeložena, ale o to tady stejně moc nejde. Hlavní je možnost stáhnout si .MSI balíček s instalací. To mě samo o sobě velice potěšilo, protože na možnost instalovat ActiveSync přes Group Policy už delší dobu čekám. Bohužel po spuštění na mě čekalo dvojí překvapení. Úvodní dialogy byly počeštěny dost nedbale a po spuštění MSI archivu se pouze rozbalil soubor s licencí a pak samotný, již klasický instalační .EXE soubor. Problém mohou mít uživatelé Wiidows 98/Me, kteří nemusejí mít na svém počítači nainstalován program Windows Installer nutný pro rozbalení balíčku. Pokud pokus o spuštění .MSI balíčku skončí chybou, stáhněte a nainstalujte si Windows Installer ze stránky Microsoftu.



I když tak přijdete o veškeré nastavení a předinstalované aplikace, máte-li již máte nějaký ActiveSync instalován, doporučuji jej před instalací české verze odinstalovat. Z hlediska stability programu je to rozhodně lepší než přeinstalace. Následná instalace programu se v ničem neliší od instalace anglické verze, tedy samozřejmě kromě jazyka:) Je rychlá a bezproblémová.



Po úvodní synchronizaci si můžeme prohlédnout více. Potěšující je fakt, že jsou přeloženy všechny texty včetně nápovědy, nejen dialogy. Snad jen vzhled hlavního okna programu je trochu jiný, vinu na tom nese obliba češtiny v dlouhých jménech.



Pokud tedy máte angličtiny dost a rádi byste další program mluvící na vás česky, neváhejte a stahujte. Za upozornění děkuji spoustě čtenářů, kteří mě informovali jak e-mailem, tak i v diskuzích.
reklama