Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení FSC Pocket LOOX 720

20.10.2004, Pavel Koza, recenze
Společnost Fujitsu Siemens Computers se svým zařízením nazvaným Pocket LOOX 720 nedávno vstoupila i na pole přístrojů s VGA displejem. Stejně jako dosud všechna zařízení s dvojnásobným rozlišením patří i tento LOOX mezi zařízení pro náročné. Nabízí výkonný procesor, hodně paměti, pohledný VGA displej, dvojici rozšiřujících slotů, skvělé komunikační schopnosti a obstojný digitální fotoaparát. Co mě na tomto zařízení zaujalo a co naopak zklamalo, najdete v této podrobné recenzi.
A je to tady:) Po několika odkladech se ve dveřích konečně objevil kurýr s balíčkem a předal mi finální verzi dlouho a netrpělivě očekávaného zařízení Fujitsu Siemens Pocket LOOX 720. A když říkám "dlouho a netrpělivě", tak tím mám na mysli již dlouho neviděné šílenství, v některých rysech shodné s čekáním na další příběhy jistého mladého čarodějnického učně jménem Harry P.;) Ale dočkali jsme se a rodina VGA zařízení se úspěšně rozrostla o dalšího, již čtvrtého člena. Asi největším konkurentem PL720 bude nedávno recenzovaný Asus MyPal A730 (ovšem ve verzi s kombinovaným Bluetooth a WiFi modulem a 128MB paměti, na který si ještě minimálně několik týdnů až měsíců počkáme), Toshiba e800 a především HP iPAQ hx4700 se liší přeci jen více vlastnostmi i vybavením. Přímé porovnání tedy není 100% vypovídající, ale co nadělám - Pocket PC s VGA displejem je zatím jen pár... Za zapůjčení zařízení děkuji firmě Fujitsu Siemens Computers.



Pro pořádek je nutné upozornit na to, že v této řadě je k dispozici ještě jeden model nazvaný PL710. Má méně paměti, pomalejší procesor, klasický QVGA displej a chybí mu digitální fotoaparát. Rozdílů je tedy celkem dost. Ten jsem však k dispozici neměl, snad někdy příště.


Co je v krabici?


Nový LOOX je opět v překvapivě malé krabici. Nevím, jak to výrobci dokáží, ale já mám skoro pokaždé velký problém to všechno naskládat nazpátek tak, aby se krabice dala i zavřít:)



  • FSC Pocket LOOX 720
  • Kolébka
  • USB synchronizační kabel
  • Zdroj elektrické energie s výměnnými koncovkami pro různé zásuvky a adaptér pro přímé dobíjení
  • Náhradní stylus
  • Jednoduché ochranné pouzdro
  • Jeden CD-ROM od FSC a jeden od Sunnysoftu (lokalizace)
  • Poukázka na aplikace z LOOX Choice
  • Příručka pro rychlý start
  • Další písemnosti



Kolébka je podobně jednoduchá jako u PL420, barevně ladí s tělem LOOXe a je stejně elegantní. Na stole zabere málo místa, díky své hmotnosti a čtyřem gumovým hrbolkům na spodku je i velmi stabilní. Pokud je zařízení v kolébce, podpírá jej průhledný plastový díl. Budete-li ke svému zařízení mít i druhou baterii, budete ji moci dobíjet současně - součástí kolébky je i dobíjecí slot určený jen pro ni.



Synchronizační kabel není připevněn napevno, dá se použít i samostatně. Asi se opakuji, ale takovéto řešení je prostě super - za jedny peníze máte kolébku i samotný kabel na cesty. Kabel přináší i další příjemné překvapení, a tím je integrovaný konektor pro připojení USB kabelu (ano, LOOX umí i USB Host). Jinak jde o klasický USB kabel, součástí konektoru pro připojení ke kolébce/zařízení je i zdířka pro připojení dobíjecího kabelu.



Ochranné pouzdro je asi to nejjednodušší, co může být, ale buďme za něj rádi, občas chybí i to:) Jedná se vlastně jen o pruh koženky, po stranách sešitý pružným páskem, do kterého se zařízení zasune a je tak ochráněno proti nelítostnému světu kolem. Uvnitř je trochu polstrované, na přední straně je vyraženo logo FSC. Tím je kompletní popis ukončen.



Jednodílný zdroj elektrické energie (5V, 2A) je velmi malý a jeho praktičnost ještě zvyšuje možnost výměnných zástrček do různých typů zásuvek. V naší, středoevropské variantě, jsou součástí balení dvě různé koncovky do zásuvek, kromě nám dobře známé i koncovka pro Anglii. Na konci je kulatý konektor, pro přímé nabíjení zařízení je nutná redukce (stejný princip jako u iPAQů).



Stylusy jsou v balení hned dva, ani v tomto případě FSC nezklamal. Každý stylus je 92 milimetrů dlouhý a 4 milimetry tlustý kovový válec s umělohmotným hrotem a šroubovacím horním koncem. Po odšroubování se objeví druhý, tenčí hrot nutný pro provedení softwarového resetu. To mi trochu vadilo, pokud potřebuji rychle resetovat, prostě to zdržuje.

Ostatní věci už jsou celkem běžné. Začátečníkům v prvních chvílích pomůže skutečně jen velmi stručný manuálek (na CD je manuál kompletní), na tom samém CDčku najdete pár bonusových aplikací a komu to nestačí, může si za 5 bodů "koupit" na serveru LOOX Choice aplikace jiné. Ostatní věci už ale skutečně nestojí za zmínku, takže naši prohlídku ukončíme.


Vzhled


LOOX patří do skupiny Pocket PC zařízení, která řadím mezi designově povedená. První překvapení čeká uživatele sledujícího informace o LOOXech již několik měsíců hned při prvním pohledu na zařízení. Na rozdíl od předprodukční jednotky, kterou jsem vám představil již před několika týdny (jóóó, to to letí...:), není tělo zařízení černé či tmavomodré, ale tmavošedé s matným kovovým leskem. Je to prý na základě reakcí testovacích uživatelů na předprodukční jednotky. Ta původní barva sice měla něco do sebe, ale i takto zvolený odstín vypadá pěkně. Tlačítka a tenké lištičky na hranách jsou stříbrné, barevnou kombinaci doplňuje tmavě šedý díl na horní straně zařízení. Tvarem vychází LOOX z řady PL400, ve srovnání s ním je jen trochu protáhlý. Rozměry 122 x 72 x 15 milimetrů se nejvíce blíží Asusu A720 (LOOX je trochu delší, Asus zase tlustší), hmotnost 170 gramů má s Asusem identickou.



Technické zpracování zařízení není špatné, ale perfektní také není. Na některých místech (především v levém spodním rohu) se plasty trochu rozjíždějí a vzniká mezi nimi mezera, další díly zase dokonale nelícují. Není to ale nic kritického, nemusíte mít strach, že se vám zařízení rozpadne v ruce. To mi víc vadilo hlasité vrzání krytu baterie, budete-li mít náhradní baterii, kvůli častému otevírání/zavírání se to může ještě zhoršit.

Pocket PC s VGA displejem
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
HP iPAQ hx4700131 x 77 x 15187
FSC Pocket LOOX 720122 x 72 x 15170
Asus MyPal A730118 x 73 x 17170
Toshiba e800134 x 76 x 15193

Při pohledu zepředu dominuje (jako obyčejně) zařízení velký displej. Pod ním je, obdobně jako u řady PL400, čtverhranný joypad s odděleným středovým tlačítkem a čtveřicí programovatelných tlačítek. Hned vedle, na pravé straně, je i první ze dvou (!) reproduktorů schovaný za ozdobnou děrovanou mřížkou. Nad displejem je pak druhý reproduktor (pro VoIP), dvojice LED diod (levá pro stav bezdrátových modulů, pravá pro dobíjení a systémové notifikace), senzor infračerveného portu a tlačítko pro zapnutí / vypnutí zařízení.



Na opačné, tedy zadní, straně je nejzajímavější sada prvků pro fotografování - objektiv, blesk a zrcátko. Největší plochu však zabírají dvířka schovávající baterii, na kterých je i protiskluzová ochrana v podobě gumového proužku. Nakonec zbývá upozornit na otvor pro stylus a zadní strana je za námi.



Boční strany jsou proti konkurenci celkem zajímavé. Na levém boku je klasické třístavové otočné kolečko (nahoru, dolů a akce), tlačítko spouštějící systémovou aplikaci LOOX a pak i mechanizmus pro připevnění nějaké šňůrky (například na krk). Na pravé straně je také jedno tlačítko, tentokrát pro spuštění záznamu zvuku.



Na horní straně zaujme pouze dvojice slotů pro rozšiřující karty - jeden SD/MMC a jeden CompactFlash typu II a zásuvka pro sluchátka běžných rozměrů (3,5 milimetru). Mimo to jsou (díky oblým hranám) vidět i senzor infračerveného portu a otvor pro stylus. A nakonec spodní strana, kde je kromě datového konektoru už jen otvor pro mikrofon a tlačítko soft resetu ukryté v miniaturní dírce. Jak jsem psal, pokud potřebujete zařízení resetovat, musíte ze stylusu odšroubovat vrchní plastový díl, což alespoň mě trochu otravovalo.




Parametry


Pocket LOOX 720 je na tom velmi podobně jako Asus MyPal A730 (ve verzi A730w). Pohání jej sice nejvýkonnější dostupný procesor řady PXA270, je však taktovaný "pouze" na 520MHz. Na rozdíl od iPAQa hx4700 je ale díky softwarové utilitě možné tuto rychlost nastavit hned ve třech stupních (Turbo, Standard a šetřící režim), případně nechat systém nastavovat si potřebný výkon automaticky podle okamžité potřeby. Paměti má zařízení na dnešní poměry dostatek, v porovnání s konkurencí možná více než dostatek. Specifikace praví, že je to přesně 128MB RAM a 64MB přepisovatelné ROM. Uživatel má samozřejmě k dispozici paměti trochu méně, konkrétně může pro svá data a programy využít 114MB RAM a 28MB přepisovatelné ROM ve formě bezpečného úložiště (LOOX store). Další vymoženosti jako je například utilitka pro přeformátování bezpečného úložiště chybí.



Displej zařízení je technologicky shodný s displejem iPAQa hx4700. Na rozdíl od iPAQa se však bohužel od předprodukční jednotky kvalita displeje nijak nezvýšila. Tím v žádném případě netvrdím, že je displej špatný:) Obzvlášť uživatel zvyklý na klasické QVGA (240 x 320) displeje bude bezesporu nadšen. V porovnání s konkurencí však trochu zaostává, a to jak velikostí (úhlopříčka viditelné části displeje je 91 milimetrů), kvalitou podsvícení (je nejvíce zažloutlý, i když to dost záleží i na tom, kde se právě vyskytujete) i šířkou černých okrajů. Technicky se jedná o transflexní TFT displej s VGA rozlišením (480 x 640 pixelů) a schopností zobrazit současně až 65 tisíc barev. Jas i kontrast jsou OK, trochu nepříjemné je společné nastavení podsvícení jak pro provoz na baterie, tak i během dobíjení. Jelikož LOOX neumí automatické nastavení podsvícení dle okolních podmínek, představuje to pro mě dost klikání navíc. Viditelnost na sluníčku je srovnatelná s hx4700 a výrazně lepší než u Asuse A730, ale pořád to má rezervy. Dotyková vrstva je citlivá, ovšem i v tomto případě je zde drobná nepříjemnost - v místě dotyku stylusu s displejem se tvoří tmavý stín. Nejlépe je to vidět na šedém pozadí, naopak na bílém pozadí je to téměř neznatelné. Jinak je stejně jako u všech ostatních k dispozici ClearType a možnost rotace displeje.



Zvukové schopnosti zařízení jsou perfektní. Příznivce kvalitního poslechu potěší především nulová hladina šumu nejen v klidovém stavu, ale i během reprodukce. Softwarový equalizér umožňuje upravit si v devíti úrovních nejen obvyklou kombinaci basů a výšek, ale i jakýsi pseudo 3D efekt. Skuteční fajnšmekři se sice bez podobných zlepšovátek asi obejdou, ale my ostatní si to naše DUC DUC rádi zvýrazníme:) Mimo to je v nastavení zvuku ještě jeden posuvník, kterým se ve třech úrovních dá nastavit hlasitost výstupu na sluchátka nezávisle na hlavním ovladači. Přesněji řečeno umožní výchozí hlasitost relativně ještě zvýšit, nebo naopak snížit. Maximální úroveň je plně dostačující i pro hlučnější prostředí. Záznam zvuku je taktéž špičkový, zkoušel jsem z několika metrů nahrávat rozhovor v televizi a LOOXu to nečinilo žádný problém. A na závěr reproduktor, respektive reproduktory. O běžné přehrávání se stará reproduktor umístěný napravo od joypadu. Hraje slušně, hlasitost je také dostatečná. Unikátní je druhý reproduktor umístěný nad displejem, který je zde připraven pro komunikaci přes VoIP. Zatím ho není možné vyzkoušet, ale již se připravuje nějaká aplikace od Siemensu, která by tento reproduktor měla plně využít.



Komunikace je na velmi vysoké úrovni. Stejně jako ostatní Pocket PC zvládne i LOOX samozřejmě komunikaci přes USB kabel. Kromě standardní verze klienta verze 1.1 umí navíc i host verze 1.1, což potěší především spoustu náročnějších uživatelů;) Možnosti s USB Host jsou netušené, USB zařízení je spousta, ale zatím je jejich použití limitováno nedostatkem vhodných ovladačů. Kromě standardní USB paměti (a to jak flash, tak i klasického harddisku přes USB rozhraní) lze snadno připojit i novější a chytřejší digitální fotoaparáty, prohlížení fotek přímo v terénu na VGA displeji má něco do sebe. Pokud potřebujete sériový port, musíte si sice koupit extra kabel, ale pak už to jde samo. První možností, jak bezdrátově přenášet informace, je přes infračervený port s běžnou, sériovou rychlostí. Kromě přenášení souborů však zvládne i ovládat vaši elektroniku. Testováno na vzdálenost 3 metry (DVD přehrávač JVC) a bez jediné chybičky.



Druhým způsobem, jak bezdrátově přenášet informace mezi PDA a jiným zařízením, je Bluetooth. Zatracovaný Plugfree je snad definitivně zapomenut, na scénu opět přichází software od Widcommu a jako téměř pokaždé je to bez problémů. Zařízení jsem testoval s několika přístroji s BT modulem. GPSkou Haicom HI-303E jsem zjišťoval přesnou polohu na mapě. S mobilním telefonem Sony Ericsson T610 jsem nejen brouzdal po Internetu přes GPRS, ale snadno jsem tam i zpět kopíroval obrázky či vyzváněcí tóny. Na desktopu mám Bluetooth MSI klíč a s jeho pomocí jsem byl schopen i snadno synchronizovat data přes ActiveSync. Vše napoprvé. Vypadá to, že Bluetooth je v LOOXovi prvotřídní.



Třetí a poslední možností bezdrátové komunikace, kterou LOOX zvládne přímo v základu, je WLAN 802.11b. Dle dokumentace je autorem modulu společnost Texas Instruments a stejně jako s BT modulem jsem během testování nepozoroval žádné problémy. WLAN modul umí pracovat ve dvou režimech - normálním či sníženém (šetřícím baterii). Mezi těmito režimy lze přepínat buď manuálně nebo nechat vhodné nastavení na automatice. S citlivostí antény to je subjektivně dobré, na jednom z obrázků vidíte graf měřící signál v mé kanceláři. Sám o sobě není moc vypovídající, jeho význam bude růst s počtem testovaných zařízení. Dle ikonky v Nastavení zvládne LOOX i LEAP, to jsem však otestovat neuměl. Jinak modul podporuje všechny běžné způsoby zabezpečení jako je WPA, WEP, PEAP a další. Komu tyto zkratky něco říkají, asi bude spokojen:)



Nakonec zbývá informovat o výdrži zařízení na baterii. Zařízení jsem opět měl možnost testovat trochu déle, takže jsem provedl hned pět testů při různých provozních podmínkách. O tom ale později. V zařízení je instalována Lithium-Ionová baterie o kapacitě 1640mAh. Pokud nestačí, je samozřejmě možné si koupit ještě jednu, baterie o vyšší kapacitě však podle všeho není k dispozici. Pro zachování dat během výměny baterie je integrována i baterie záložní, která zvládne až půlhodinový výpadek. Co mi ale u LOOXe chybělo nejvíc, je absence USB dobíjení. Navíc LOOX trochu mate uživatele, protože při zapojení přes USB kabel začne blikat oranžová LEDka, ukazatel stavu baterie však stále pozvolna míří směrem k nule.



Ale zpět k testům - standardní test výdrže při maximálním podsvícení a běžném používání přinesl výsledek 3 hodiny a 6 minut. Mohlo by to být lepší, ale ujde to. V podobném duchu se nesou i další výsledky. MP3 písničky zvládne přehrávat 7 hodin a 35 minut, kapesní videopřehrávač 3 hodiny a 42 minut. Při použití bezdrátové komunikace vám zařízení vydrží v provozu 2 hodiny a 38 minut v případě zapnutého WiFi a 4 hodiny 39 minut v případě Bluetooth (což mimo jiné dokazuje, že Bluetooth je méně náročný na spotřebu než vytížený procesor). Shrnuto - lepší než Asus A730, horší než iPAQ hx4700. Pokud zařízení skutečně používáte k práci po celý den, asi se bez náhradní baterie neobejdete.




Fotoaparát


S Pocket PC s integrovaným digitálním fotoaparátem se poslední dobou doslova roztrhl pytel. LOOX je již třetím PDAčkem s foťákem, které se mi za poslední týdny dostalo do ruky. Bohužel, v přímém srovnání s HP iPAQ hx3715 nebo Asus MyPal A730 to pro LOOXe nedopadlo úplně nejlépe, i když proti předprodukčnímu zařízení je jasně patrné výrazné zlepšení. Technické parametry snímače jsou zahaleny tajemstvím, jediné známé je rozlišení 1,3MPix a integrovaný blesk. Ovládání aplikace nazvané jednoduše Camera je jednoduché a intuitivní. Foťák umí fungovat ve třech režimech - vytváření fotek, vytváření videa a pak vytváření jakýchsi "uměleckých" koláží.

Začněme klasickým focením. Maximální rozlišení 1,3MPix značí, že největší fotografie může mít rozměry 960 x 1280 pixelů, pro úsporu místa však je možné vybrat i menší rozměr (480 x 640, 240 x 320 nebo jen 120 x 160). Pak je možné použít až čtyřnásobný digitální zoom. Snímané fotografie je možné ukládat buď v nekomprimované bitmapě BMP, nebo v klasickém JPEG (úroveň komprese si bohužel nastavit nemůžete). Na celkový dojem z fotografie je velmi důležité i vyvážení bílé barvy. Můžete to nechat na automatice, nebo napevno nastavit jedno ze čtyř světelných prostředí - denní světlo, žárovka, zářivka a noc. Kromě toho lze obarvením fotografie dosáhnout i zajímavých efektů jako je černobílá fotografie, časem jakoby zažloutlá fotografie, modrobílá fotografie simulující zimu a chlad a nakonec i klasický negativ. Poslední skupinu nastavení najdeme v nabídce Options, kde si snadno upravíme Kontrast, Jas, Sytost, Barevnost, Gamma korekci a Ostrost. Tím jsou možnosti nastavení vyčerpány, raději se podívejte na fotografie.



Jak je u fotoaparátů této třídy obvyklé, nejlépe jim jde focení za optimálních světelných podmínek a pokud možno žádné detaily.



Focení v nákupním středisku probíhalo celkem bez problémů, nechtěl bych za ně platit účty za elektřinu:) Osvětlení je velmi dobré a kvalita fotek ucházející, i když jsem vše fotil svojí roztřesenou rukou.



Následuje detailní focení několika akvárií a terárií v prodejně Hornbachu.



Pokud se na obrázku něco hýbalo (jako v následujících případech různá zvířátka), je bez blesku nemožné zabránit rozmazání.



Kapesní fotoaparát se může hodit i v situacích, kdy potřebujete rychle zaznamenat velký objem informací. Pěkným příkladem může být fotografie jízdního řádu autobusu. LOOX sice neoslní, ale pokud máte pevnou ruku a bystré oko, můžete docílit uspokojivého výsledku.



Samozřejmě jsem zkoušel i focení s bleskem, ale mé dojmy jsou spíš záporné. To, že je blesk možná dost překvapivě silný, je spíš na škodu, moc se mi nedařilo fotit s bleskem tak, aby fotka nebyla přesvícena. Samozřejmě záleží hodně na tom, co fotíte. Na té druhé ukázkové fotce je část focená s bleskem jasně ostřejší. Pokud si s bleskem rozumíte lépe než já, uvítám vaše ukázky v diskuzi:) Neupravené fotografie v originální velikosti (4,47 MB).



Kromě fotek je LOOX schopen zaznamenat i pohyblivé obrázky. Rozlišení je samozřejmě menší, maximum 288 x 352 pixelů je takový standard pro mobilní zařízení, opět je k dispozici i menší rozměr (144 x 176 a 96 x 128 pixelů). Také v tomto případě umí zařízení i digitální přiblížení, i když pouze dvojnásobné. Formát záznamu je dvojí, buď klasický MPEG-4 nebo Motion JPEG. MPEG4 je více komprimován a zabírá tak méně místa. Stejně jako u fotografií lze vyvážit bílou barvu. Ukázková videa (2,32 MB).



Nakonec se musím jen stručně zmínit o možnosti vytváření koláží, kdy se jedna či více fotografií automaticky zkombinuje s nějakým obrázkem. Nejsem si úplně jistý, jestli je zrovna tohle ta pravá vlastnost pro majitele zařízení za téměř 20 tisíc korun, ale budiž:)


Možnosti rozšíření


Jak se na zařízení za tolik peněz sluší, pokud něco neumí již v základu, lze jej to snadno naučit přidáním různých rozšiřujících karet či bezdrátového příslušenství. Datový konektor (stejný jako u řady PL400) bude kromě synchronizace asi nejčastěji sloužit pro připojení externí klávesnice, i když se asi stále častěji budeme setkávat s klávesnicemi komunikujícími přes Bluetooth. A nebo s klasickými USB klávesnicemi, ovšem jen co někdo napíše ovladač pro Pocket PC:) Jak jsem již několikrát zmínil, ovládá LOOX i technologii USB Host. Může být tak nejen připojen k nějakému řídícímu USB zařízení (například stolní počítač), ale může i sám řídit jiná zařízení. Nejběžnější bude použití paměťových USB zařízení (včetně některých fotoaparátů, můj starý Canon G1 však není rozpoznán...), ale periferií je spousta a tak záleží skutečně jen na dostupnosti ovladačů. Stejně jako dosud všechna VGA zařízení má i LOOX oba sloty, SDIO i Compact Flash typu II (opět bez výsuvného mechanismu, ach jo...). Zkoušel jsem vícero paměťových karet a IBM Microdrive (SDIO mám pouze foťák a WiFi) a nezdálo se, že s nimi má LOOX problém. Samozřejmě nesmím zapomenout ani na zařízení připojitelná přes Bluetooth, infračervený port či přes WiFi. Co si může obyčejný smrtelník přát více:)




Software


Na zařízení FSC Pocket LOOX 720 je předinstalován operační systém Microsoft Windows Mobile 2003 Second Edition ve verzi Premium. V ROMce tedy nechybí ani jedna z aplikací, které ke svému provozu nevyžadují integrovaný GSM modul. Dalších aplikací už je však přímo v ROMce pomálu. Kromě již zmiňovaných apletů a aplikace pro práci s digitálním fotoaparátem je to ještě čtveřice bonusových aplikací.

Protože může být (především pro nového uživatele) nastavení jednotlivých způsobů připojení tvrdým oříškem, FSC pro vás připravila aplikaci nazvanou ConnectMobility - E2C. Jde vlastně o jakousi centrálu, odkud máte možnost ovládat připojení k Internetu či jiným sítím nejen přes běžná rozhraní jako je Bluetooth či WiFi, ale i infračervený port nebo dokonce CompactFlash GPRS kartu. Kromě toho je na této obrazovce místo pro nejoblíbenější síťové aplikace. Já osobně jsem sice zvyklý konfigurovat vše standardní cestou, ale dlouhodobý uživatel LOOXe určitě uvítá možnost mít všechno na jednom místě pod jednou ikonkou.



Jelikož si u HTC také myslí, že Microsoftí Pictures není žádná výhra, nainstalovali do ROMky i svůj velmi povedený prohlížeč nazvaný jednoduše Album. Je to skutečně jen prohlížeč, zvládne maximálně rotaci obrázku či přidání komentáře, ale je rychlý a zvládne i méně běžné datové formáty nejen obrázků, ale i filmů či hudby.



Utilitka pro zálohování by na zařízení pro náročné uživatele chybět neměla a protože si to samé myslí i u FSC, najdeme ji i na tomto LOOXu:) Jmenuje se FSC Backup a svými schopnostmi se řadí k těm propracovanějším. Zvládne nejen kompletní zálohu celého obsahu paměti, ale i zálohování jednotlivých celků (PIM, poznámky, dokumenty, informace o připojení a informace o uživateli). Samozřejmě lze instalovat nejen na paměťové karty, ale i do LOOX Store.



Jedním ze stálých programů umístěných v ROMce je utilitka FSCSpeedMenu. Aktivuje se stlačením bočního tlačítka a jedná se vlastně jen o jednoduchou aplikaci pro spouštění programů. Její hlavní význam spočívá v tom, že pomocí otočného kolečka umožňuje vše ovládat jen jednou rukou. Trochu schovanou utilitkou je FSC Panning, která (jak jsem doufám správně pochopil) umožní skrolovat výřezem okna tažením stylusu kdekoliv na displeji, nejen na standardním posuvníku na pravé straně displeje.



Jednoduchá je situace na přiloženém CD. Kromě klasických aplikací jako jsou Microsoft Outlook 2002 či Microsoft ActiveSync 3.7 je tam jen několik manuálů ve formátu PDF, další aplikace si musíte sehnat jinde. Několik aplikací získáte za 5 bodů přiložených ve formě poukázky na serveru Pocket LOOX Software Choice. Stačí se jen zaregistrovat a pak už vybírat. Ti, kdož si LOOXe zakoupí v České republice, dostanou navíc v ceně i druhé CD s plnou (velkou) lokalizací od společnosti Sunnysoft a několika dalšími drobnostmi z jejich dílny.


Cena


Oficiální doporučená cena pro koncové uživatele je 18880 korun českých. Není to sice málo, ale je to výrazně méně než za iPAQ a navíc je už nyní díky konkurenci možné koupit LOOXe ještě o pár stovek až tisíc levněji. Stačí jen hledat:)


Benchmarky & Testy


Protože nároky stále rostou, nemám už jen jednu kartu s testovacím materiálem, ale hned karty dvě. Přidal jsem pár aplikací, filmů a MP3 písniček, takže by testy měly být opět o něco komplexnější. Ale začneme ergonomií. I podle fotografií je patrné, že se LOOX 720 svou velikostí od běžného Pocket PC s QVGA displejem zas tak moc neliší. Na rozdíl od iPAQa hx4700 by s jeho držením a ovládáním neměl mít nikdo problém. Já osobně jsem si rychle zvykl i na to otočné kolečko. Díky němu jsem neměl problém LOOXe ovládat pohodlně jen jednou rukou. Naopak mi vadilo především již zmiňované vrzání, které obzvláště vynikalo při hraní her. K tomu se váže i má druhá připomínka, se svými prsty jsem při hraní her neustále bojoval s místem, stisknout například tlačítko kalendáře a směr doleva se občas prostě nepovedlo, výsledkem byl většinou zmařený e-život nějakého e-hrdiny.

Displej jsem již popisoval, je pěkný, ale jinde to umí trochu lépe. Pokud ale nebudete mít možnost přímého srovnání, ani vám to nepřijde. Mně osobně asi nejvíc vadilo to sjednocené nastavení intenzity podsvícení, věci jako žlutý nádech jsem stejně po pár hodinách testování moc nevnímal. Příjemná je viditelnost na sluníčku, i když to stále má k dokonalosti daleko, je to pořád mnohem lepší než to, co předvedl Asus MyPal A730.



Rychlost zařízení je výborná, obstojně se vše hýbe i při sníženém výkonu procesoru. Luxusní je paměť, obzvlášť vynikne v porovnání s hx4700. Bohužel totiž není možné srovnávat 64MB a 128MB, ale hodnoty získané po HW resetu (47MB a 114MB). Na MP3 soubory to sice není, ale pokud vám jde jen o programy, můžete si jich přímo do RAMky nainstalovat skutečně hodně moc.

Díky USB Host a chytře vymyšlenému konektoru pro připojení periferií přímo v základu nabízí LOOX dosud nejlepší možnost rozšíření ze všech testovaných VGA zařízení. Sice jsme stále nejvíce omezeni absencí ovladačů, ale to je IMHO jen otázkou času. USB Host má v praxi velký význam především pro uživatele, kteří nemají či nepoužívají stolní počítač. Takový 40GB USB harddisk nabízí dostatečný prostor pro všechna jejich data, navíc občasným připojením k desktopu jej lze snadno zálohovat. Větší část uživatelů spíš využije přímé připojení digitálního foťáku, prohlížet si fotky na VGA displeji přímo v terénu je skutečně o něčem jiném, i když některé především starší přístroje tuto funkcionalitu bohužel nenabízí. Čas USB periférií k Pocket PC zařízením ještě určitě přijde, otázkou je, kdy to přesně bude.

Co ztrácí integrovaný foťák na kvalitě, to dohání rychlostí a jednoduchostí obsluhy. Především rychlost mě v porovnání s Asusem mile překvapila, sice se se zhoršujícím světlem prodlužuje, ale stále je několikanásobně rychlejší než Asus. Navíc pokud si fotky budete prohlížet jen na PDA, tak menší ostrost není problém, vynikne to až při prohlížení na stolním počítači.

Z technického hlediska už mě nenapadá, co ještě k LOOXu dodat (možnosti rozšíření či komunikační schopnosti jsou bez výhrad), takže se raději podíváme na jeho softwarové schopnosti. Zařízení za tolik peněz budou asi nejvíce využívat lidé ke své práci. Kombinace výkonného procesoru, velkého množství paměti a hlavně VGA displeje je přímo ideální pro aplikace, které zobrazují na obrazovce spoustu informací. Mezi takové patří vynikající Pocket Informant či AgendaFusion, ale i další správci kalendáře či kontaktů, tabulkové kalkulátory atp. Zajímavý může být LOOX i pro fotografy, kteří si mohou svá dílka prohlížet hned po vyfocení na mnohem kvalitnějším displeji.



Když pominu výše zmíněné technické obtíže, rozumí si LOOX s hrami velmi dobře. Zatím jsou k dispozici pouze dvě gamesky určené pro VGA rozlišení (Acky's XP Breakout a Meteor), obě však fungují naprosto skvěle. Obzvlášť XP Breakout s několikavrstvým celoobrazovkovým scrollingem, dynamickou hudbou a spoustou efektů ukazuje, co všechno LOOX zvládne.



Zkoušel jsem samozřejmě i hry vytvořené pro klasická QVGA zařízení. Závodní hra GTS Racing Challenge byla tak rychlá, že byla až nehratelná... Asi je optimalizovaná pro 400MHz procesory:) To další 3D hra, Anthelion, už byla hratelná celkem bez problémů. To samé je možné říci o hře Snails, i když ta klade důraz spíš na umělou inteligenci zatěžující procesor než na grafický výkon zařízení. Následují dvě scrollovací 2D hry. Střílečka Z-Raid sice nebyla úplně plynulá, ale hrát se dala bez problémů. Navíc se na této hře velmi dobře otestuje, jestli zařízení zvládne současný stisk více tlačítek - LOOX prospěl s vyznamenáním:) Naopak ve hře GangstaRace byl scrolling naprosto úžasný a plynulý. I když se mi některé hry nepodařilo na VGA displeji rozchodit, přesto mě LOOX svým výkonem v této oblasti velmi mile překvapil.



Stejně dobře dopadlo i přehrávání filmů. BetaPlayer neměl s DivX filmy problém, poradil si jak s filmy optimalizovanými, tak i neoptimalizovanými pro VGA rozlišení. Jediná výtka je stejně jako u hx4700 ohledně tmavosti přehrávaného filmu, i když hx4700 na tom je ještě trochu hůř. A tím také své osobní hodnocení zařízení zakončím.



A na závěr nějaká čísla. Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde: FSC Pocket LOOX 720 (2003 SE, 520MHz) (3,74 KB).

ROM verze testovaného zařízení: 2004-08-12

Poznámka: Benchmarkové testy jsou pouze tři. LOOX má nějaký problém s testováním rychlosti přes ActiveSync, proto by celkové výsledky nebyly porovnatelné s ostatními. Jen co lidé z Spb Softwarehouse chybu najdou a opraví, dám sem kompletní testy.








Podrobné hodnocení


FSC Pocket LOOX 720 je třetí zařízení, u kterého je hodnocení přesnější a přísnější. Je to především proto, že většina dříve recenzovaných zařízení se v bodovém hodnocení pohybovala mezi 90-95 procenty a byl problém tak rozlišit, jaké zařízení je vlastně lepší (100% hodnocení jsem se chtěl vyhnout). Druhým důvodem je, že hodnocení teď bude přeci jen průhlednější... Bodové hodnocení proto NENÍ ZPĚTNĚ KOMPATIBILNÍ, 90% dříve a 90% nyní představuje naprosto nesouměřitelnou kvalitu. Jediné zařízení, které je hodnoceno srovnatelným způsobem, je Asys MyPal A730 a HP iPAQ hx4700.

Nyní pár slov k hodnocení. Typ zařízení může být Pocket PC, Pocket PC Phone edition, případně Smartphone. Třídou se myslí rozlišení pro různé cílové skupiny, které je klíčové pro správné pochopení celého hodnocení. Hodnocení jednotlivých prvků totiž není absolutní, ale relativní vzhledem k právě určené třídě. Příklad? Hmotnost zařízení s VGA displejem, dvěma sloty a integrovaným duem BT/WiFi ve třídě "Pro náročné" dostane devítku, zatímco stejně těžké zařízení v kategorii "Pro začínající uživatele" s QVGA displejem, jedním slotem a žádným rádiem dostane trojku. Stejně je důležité datum hodnocení - pokud hodnotím integrovaný foťák s rozlišením 1,3MPix dnes, dostane 10 bodů, protože nic lepšího se do PDA prostě nemontuje. Za půl roku, kdy budou k dispozici integrované 2MPix, by už dostal bodů méně.

Pokud máte k hodnocení nějaké komentáře, pište je prosím do diskuze. To hodnocení nedělám kvůli sobě, ale kvůli vám, abyste se při výběru zařízení měli čeho chytit. Pokud si myslíte, že to je špatně, klidně mi to řekněte:)

Hodnocení
Název:FSC Pocket LOOX 720
Typ:Pocket PC
Třída:Pro náročné
Hodnoceno:18.10.2004
Vzhled, ovladatelnost
Vzhled:9
Rozměry:9
Hmotnost:8
Tlačítka, ovladatelnost:8
Zpracování:7
Výkon, paměť
Procesor:8
Volná paměť RAM:9
Volná paměť ROM:5
Displej
Rozlišení:10
Rozměry:7
Kvalita (použití v místnosti):7,5
Kvalita (použití venku):8
Podsvícení:6
Dotyková vrstva:7
Fotoaparát
Vlastnosti, vybavení:9
Rozlišení:10
Kvalita:4
Zvuk
Mikrofon:9
Reproduktor:9
Výstup na sluchátka:9
Komunikace
USB:9
Infra:8
Bluetooth:9
WiFi:9
Baterie, napájení
Vlastnosti, vybavení:6
Výdrž:6
Možnosti rozšíření
Obecné:10
Software
Systém, nastavení:8
Bonus. aplikace v ROM:6
Bonus. aplikace na CD:5
Příslušenství
Množství:9
Kvalita:9
Ostatní
Celkový dojem:8
Podpora výrobce:9
Poměr cena/výkon8
Výsledek
FSC Pocket LOOX 7207,93

Poznámky: Hodnocení je v rozmezí 1 - 10. Čím vyšší číslo, tím je výsledek blíže ideálu. Pokud zařízení dostane 10 bodů v kategorii "Vzhled", znamená to, že je nadpozemsky krásné. Naopak pokud dostane 10 bodů v kategorii "Hmotnost", tak je to důkaz jeho extrémně nízké hmotnosti.
reklama