Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Network Access a propojení PDA - PC přes Bluetooth

2.6.2004, eXEden, návod
Problém propojení PDA s PC za účelem procházení vzdálených složek na PC již zde byl mnohokrát probírán. Ať se již jedná o přehrávání souborů MP3, které se nachází na pevném disku vašich PC, nebo i jen pouhé kopírování souborů, je tato funkcionalita celkem žádaná a vítaná. Následující článek se pokusí být průvodcem po nastavení takového propojení.
Návod bude spíš obrazový průvodce a veškerá nastavení, která se týkají Bluetooth (BT) na straně PDA, budou popisována na správci od firmy Widcomm a v lokalizovaném (českém) prostředí. Kromě uvedeného BT správce budeme potřebovat ještě program PocketLAN. Tento program je placený, ale jeho schopnosti jsou natolik velké, že peníze za něj utracené se určitě vyplatí. Samozřejmě že je k dispozici i verze pro odzkoušení, kterou je možné používat 10 dní. Rád bych upozornil, že pokud váš BT adaptér na PC nepodporuje profil Network Access (dá se zjistit v nastavení BT na PC), nebude vám přístup ke sdíleným souborům nikdy fungovat. Vzhledem k tomu, že nemám k dispozici MDAI/II, kde se používá Microsoft BT správce, nevím, jak u nich profil Network Access zprovoznit a zda-li je těmito zařízeními vůbec podporovaný.


Nastavení připojení v PDA


Prvním krokem by měla být kontrola a případná oprava nastavení připojení. Je důležité, aby všechny součásti připojení byly nastaveny na (nazvěme to) režim práce. Nastavení připojení se provádí v Nastavení - záložka Spojení - Připojení a mělo by odpovídat obrázkům níže.




Nastavení Bluetooth v PDA


Pro správnou funkcionalitu je zapotřebí mít zprovozněný Network Access profil s PC a vytvořeného zástupce pro složbu v BT správci. Network Access (síťový přístup) není standardně na seznamu dostupných voleb a proto budete muset použít nastavení ruční. V průvodci pro přidání nové služby v BT správci zvolte Prozkoumat Bluetooth zařízení (obr. 1) a BT správce se v příští části zeptá na zařízení, které má být prozkoumáno (obr. 2). Po tapnutí do výběrového pole se BT správce automaticky pokusí najít všechna BT zařízení v dosahu a zobrazí je (obr.3). Z tohoto seznamu si vyberete vaše PC a průvodce nabídne seznam dostupných profilů na vybraném zařízení (obr.4). Na seznamu je viditelná i položka Network Access, vyberte ji a po tapnutí na tlačítko Další bude přidán nový zástupce pro BT Network Access (obr.5). Nyní se již, po tapnutí na nově vytvořeného zástupce, můžete spojit s PC a otestovat tak funkčnost profilu Network Access (obr.6)








Přístup ke vzdáleným souborům na PC (s Průzkumníkem)


Po provedení předchozích kroků je již procházení souborů na PC hračkou a stačí k tomu obyčejný Průzkumník. V něm klikněte na ikonu Otevřít a zadejte cestu ke vzdálené sdílené složce (viz. obrázek). Po potvrzení tapnutím na tlačítko OK se Průzkumník může zeptat na přihlašovací údaje nutné k připojení vzdálené síťové složky (uživatelské jméno, heslo a doména). Pokud se tak stane (např. v práci kde je PC připojeno do domény), vyplňte je a potvrďte. Pro kontrolu toho, že náš příklad opravdu ukazuje to, co má, přikládám i screenshot z "velkého" desktopového Průzkumníka.






Přístup ke vzdáleným souborům na PC (bez Průzkumníka)


V tomto případě si budeme muset vystačit s pomocí programu třetí strany. Tímto programem je již zmiňovaný PocketLAN. Po jeho instalaci a při prvním spuštění bude chtít provést restart. Je to z toho důvodu, aby se vám nastálo objevila ve složkách složka Network, která slouží jako kontejner všech připojených složek přes aplikaci PocketLAN. Při dalším spuštění PocketLAN se objeví už standardní rozhraní aplikace a vy se rovnou pustíte do přidání nové sdílené složky přes tapnutí na tlačítko New. PocketLAN automaticky přidá novou položku a nechá vás změnit cestu (Remote) a také místní název (Local - pod tímto názvem se objeví ve složce Network). Pokud už bylo takové připojení přes Průzkumníka jednou aktivní, převezme si PocketLAN nastavení uživatelského jména, hesla a domény pro připojení. V opačném případě musíte nadefinovat detaily samostatně v rozšířeném nastavení přístupném přes tlačítko s hvězdičkou. Po všech těchto krocích je možné složku připojit tapnutím na tlačítko Connect, což způsobí i její přidání do složky Network. Přidávání složek do složky Network probíhá při dalších restartech automaticky a je-li dostupné síťové připojení, tak i úspěšně. PocketLAN při instalaci také rozšíří standardní dialog pro otevření síťové cesty v Průzkumníku o ikonu procházení sítě (viz. předchozí odstavec), díky které je zadávání síťového jména opět jednodušší.








Závěr


Jak vidno, nastavení a zprovoznění profilu Network Access ke sdílení souborů není vůbec složité a ve výsledku se dá použít ke spoustě věcí. Opačné propojení PC - PDA se mi bohužel nepodařilo zprovoznit a je nejvýše pravděpodobné, že není možné vůbec. Ale i přesto je profil Network Access výbornou pomůckou pro většinu z nás.
reklama