Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Testování baterie u Pocket PC zařízení

3.6.2004, Pavel Koza, článek
Nemusíte se mnou souhlasit, ale domnívám se, že kvalitní baterie je vůbec ta nejdůležitější součást každého mobilního zařízení. I to nejlepší a nejvýkonnější zařízení je vám ve chvíli, kdy jeho baterie přišla i o tu poslední kapičku energie, naprosto na nic. Proto vznikl tento článek, který by mimo jiné měl ukázat, jak je na tom jedno zařízení s výdrží během různých, opakovaných, celkem běžných způsobů používání.
V tomto článku najdete zatím 6 testů výdrže baterie, které standardně nabízí testovací program Spb Benchmark. Další plánuji přidat, ovšem je otázkou, kdy to bude; testování baterií je velice náročné na čas. Pro testy jsem použil zařízení Dell Axim X3i, které ve své nové variantě nabízí jak Wi-Fi, tak i Bluetooth.

Úvodem jen pár slov obecně. Můžu s klidným svědomím říci, že naprosto objektivní a hlavně porovnatelné testování baterie je zhola nemožné. To, jak dlouho vydrží dané zařízení v provozu, záleží asi na 100 různých proměnných, které není možné v dokonalé shodě nasimulovat u každého testu. Například pojem "maximální podsvícení" je velice relativní. Ano, u každého zařízení mohu mít posuvník ovládající podsvícení až úplně na krajní hodnotě, ovšem skutečná intenzita záření se může (někdy i dost značně) lišit. To samé platí se zvukem, okolní teplotou, stavem samotné baterie, kvalitou signálu u testu bezdrátů... Není proto vhodné brát naměřené výsledky jako dogma, ale spíš jen orientační hodnoty ukazující, jaká činnost je jak přibližně energeticky náročná.


Dell Axim X3i vs. Spb Benchmark


Toto zařízení je velice vhodné pro testování. Baterii má kvalitní Lithium-Ion o kapacitě 950 mAh a jsou v něm zabudované 2 ze 3 nejběžnějších bezdrátových modulů, tedy Bluetooth a Wi-Fi. U každého testu je nejdříve vysvětleno, co vlastně měří. Bohužel tu nenajdete souhrnnou tabulku, a to z jednoho prostého důvodu: Spb Benchmark zatím umí testovat zařízení pouze "až do nuly". U běžného testu to není problém, spotřeba je konstantní a graf tvoří téměř přímku. Problém nastane například u přehrávání videa - pokud totiž napětí baterie klesne pod určitou úroveň, přehrávání se vypne (čímž logicky klesne spotřeba), ale test běží dál. Takže u poloviny testů v místě asi 15% nastane zlom a výsledek se tak znehodnotí. Nakonec chci ještě uvést, že testy byly prováděny s vyjmutou paměťovou kartou.


Test č. 1 - Vypnuté podsvícení, žádná aktivita


První test je spíš tak pro zajímavost, jelikož nepředpokládám, že někdo bude mít své PDA zapnuté jen tak pro nic za nic. Během tohoto testu bylo zařízení v provozu s vypnutým podsvícením, vypnutým BT i Wi-Fi a se statickou obrazovkou na displeji. Dosažený výsledek 12 hodin 43 minut je asi maximum, co lze z tohoto Della dostat.




Test č. 2 - Zapnuté podsvícení, běžná kancelářská aktivita


V tomto testu, již za plného podsvícení, se automaticky otvíral a zavíral jeden obyčejný Wordovský dokument v periodě cca. 30 vteřin. Tím mělo být simulováno běžné používání PDA jako kancelářského pomocníka. Vidíte sami, že dosažený výsledek je pouze 3 hodiny 26 minut, tedy zhruba čtvrtina doby předchozího testu. Na vině je v první řadě podsvícení, které je skutečný žrout energie.




Test č. 3 - Zapnuté podsvícení, zapnutý Bluetooth, žádná aktivita


Nyní je na čase otestovat energetickou náročnost Bluetooth modulu. Abych simuloval nějakou aktivitu, vytvořil jsem síť s druhým BT zařízením a pomocí utility PING každou vteřinu poslal jeden paket. Jiná aktivita na zařízení nebyla, takže srovnávat s předchozímmtestem úplně tak snadno nejde. A i když to není z grafu úplně patrné, toto je první případ, kdy je nutná korekce výsledku, protože BT se automaticky vyplo ještě před koncem testu z důvodu nízké kapacity baterie. Rozdíl však nebude nijak výrazný. Oficiálně naměřeno bylo 3 hodiny a 26 minut, dle mého názoru by se mělo ubrat tak 10, maximálně 15 minut.




Test č. 4 - Zapnuté podsvícení, zapnuté Wi-Fi, žádná aktivita


Test Wi-Fi potvrdil jeho výrazně vyšší spotřebu oproti BT. Podmínky byly stejné, stejně tak jsem na zařízení PINGal, jiná aktivita opět nebyla. V tomto případě je jasně vidět, že naměřená hodnota 2 hodiny 36 minut je silně zkreslena, pokud by Wi-Fi vydrželo až do konce, zařízení by se vyplo za přibližně 2 hodiny. Proti BT je to skutečně významná změna.




Test č. 5 - Zapnuté podsvícení, přehrávání videa


Příznivce filmů bude jistě zajímat, jak velkou zátěž pro baterii představuje přehrávání jejich oblíbených děl naší i světové kinematografie. Během testu byla neustále dokola přehrávána určitá filmová ukázka ve formátu .ASF. Podsvícení maximální, bezdrátové moduly vypnuté. Jako v předchozích případech je nutné si výsledek dost upravit, protože Windows Media Player se při slabé baterii prostě odmítne spustit. Naměřený výsledek 3 hodiny by tak ve skutečnosti měl být o zhruba 50 minut kratší.




Test č. 6 - Vypnutý displej, přehrávání MP3


V tomto testu nebyl displej vůbec v permanenci, byl zcela vypnutý (což je ostatně standardní vlastnost WMP a většina z vás ji asi používá). Pořád dokola byla přehrávána jedna jediná MP3 písnička. Z těchto důvodů je výsledek nejvíce zkreslený, protože ve chvíli, kdy WMP odmítl z důvodu nízké kapacity baterie poslušnoot, zařízení bylo de-facto v suspend módu. Místo naměřených 10 hodin 45 minut tak ve skutečnosti vydrží přehrávání MP3 necelých 7 hodin.




Závěr


Závěr si udělejte sami:) Jak je vidět, výdrž baterie skutečně ovlivňuje kde co. Chystám ještě druhou sérii testů, kde budu zjišťovat například vliv paměťové SD karty na výdrž a další, dle mého názoru užitečné věci, které by vám měly pomoci být se svým elektronickým miláčkem ještě spokojenější.
reklama