Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení TDS Recon 400

8.7.2004, Pavel Koza, recenze
Za tu dobu, co tento server vytvářím, jsem recenzoval už hezkou řádku různých zařízení. Recenzoval jsem zařízení výkonná i zařízení vysloveně slabá. Testoval jsem zařízení velká i malá. Jeden by si snad myslel, že už mi pod rukama prošlo úplně všechno. Ale omyl, dámy a pánové. Dnes bych vám rád představil něco, co jsem za těch pár let v rukách ještě neměl. Zařízení TDS Recon 400 je totiž jiné než ostatní zařízení.
O tom, že je toto zařízení prostě jiné, vás snad nemusím dlouze přesvědčovat. I úplný začátečník v oblasti PDA si ihned povšimne minimálně deseti nápadných rozdílů od "klasického" Pocket PC. Takže vám snad nebude vadit, když tak trochu jiná bude i tato recenze. Místo klasického úvodu si dáme několik příběhů tak říkajíc ze života, které se celkem snadno mohou přihodit i vám.



Příběh první. Známe to asi všichni - spěcháme na schůzku, v jedné ruce aktovka s dokumenty, v druhé ruce "běžné PDA", bez kterého v poslední době nedáte ani ránu, a veledůležitá porada na druhém konci budovy je již v plném proudu. Chvátáte, nerozhlížíte se nalevo napravo, když tu najednou rána jak z děla a vy se ocitáte na zemi ve společnosti toho obézního kolegy z vedlejší kanceláře. Vaše kosti naštěstí vydržely, což se však bohužel nedá říct o vašem kapesním počítači. Že si konečně můžete v reálu prohlédnout nejnovější procesor od Intelu je jen slabou náplastí na to, že se vaše drahocenné zařízení během okamžiku proměnilo v hromádku bezcenných součástek.

Příběh druhý. Stále více uživatelů začíná své "běžné PDA" používat i jako výkonnou navigační pomůcku. Do 21. století se prostě papírové mapy nehodí, IN jsou mapy elektronické. V terénu však na uživatele číhá spousta nebezpečí a čím divočejší okolní prostředí, tím větší problémy nám může způsobit. Stačí chvilka nepozornosti, jeden kluzký kořen, a do jediné překvapivě hluboké louže v celém lese padá kapesní počítač rychle následovaný svým majitelem. Bohužel, v tomto případě vám luxusní kožené pouzdro od Covertecu nepomůže.

Příběh třetí. Konečně jste si po více jak roce udělali volno a vypravili se na zaslouženou dovolenou. Moře, palmy, písek, lehátka, skvělé koktejly. Není divu, že se vám po chvíli zavřou oči, ruka s "běžným PDA" se pomalu sune k zemi a váš zbrusu nový kapesní počítač se lehce noří do žhavého písku. Když se po dvou hodinách probouzíte, PDA je zcela zaváté pískem (máte štěstí a vybrali jste si letovisko, kde se prostě nekrade:). Zbytek dovolené pak trávíte myšlenkami nad tím, jestli vám zrovna tohle v servisu uznají jako záruční opravu.

Dalo by se toho vymyslet ještě více, ale tyto tři minipříběhy by pro představu mohly stačit. Všechny mají jedno společné - na konci je nefunkční PDA a zklamaný uživatel. To vše samozřejmě za předpokladu, že používáte běžné kapesní zařízení jako je iPAQ, Axim či LOOX, navíc bez speciálních ochranných pomůcek. Pokud byste však místo "běžného PDA" používali zařízení TDS Recon 400 vyráběný společností Tripod Data Systems, místo smutného konce by každý příběh mohl končit happyendem. Proč? To se vám pokusím v následující recenzi ukázat.

Ještě pro pořádek uvedu, že kromě recenzovaného modelu TDS Recon 400 je k dispozici i model méně výkonný, Recon 200, který nabízí procesor taktovaný jen na 200MHz a poloviční velikost FlashROM paměti, tedy 64MB.


Co je to ten Recon?


Pokud jste snad pod dojmem předchozích poetických odstavců začali o zařízení TDS Recon 400 uvažovat jako o svém budoucím kapesním společníkovi místo již zmiňovaných iPAQů či Aximů, rovnou vám sdělím dvě zásadní informace, které toto rozhodnutí pravděpodobně výrazně oddálí, ne-li rovnou zruší. Tak předně - vysoká odolnost podpořená spoustou certifikátů něco stojí, a tak byste za jeden Recon mohli kapesními počítači plně vybavit pětičlennou rodinu a ještě by vám zbylo na dobrý oběd. A za druhé - v porovnání s "běžnými PDA" působí Recon jako otesánek, já osobně tedy ve svém šatníku rozhodně nemám žádný kus oblečení s tak velkou kapsou, aby se mi tam Recon bez problémů vešel. Tím tedy možná padá představa managera řítícího se chodbou mezi kancelářemi se žlutým Reconem v ruce, ale to vás zase tak moc mrzet nemusí.

Ne, Recon je zařízení primárně určené k používání v místech, kde by klasické PDA bylo jen zbytečně drahou nefunkční hračkou. Většina z vás si teď asi představí drsného vojáka uprostřed džungle, hluboko v nepřátelském území, jak si s pomalovanou tváří maskován hlubokým křovím v tropickém lijáku dopřává před útokem polední partii hry Solitaire:) Ano, i pro takové situace je Recon konstruován, ovšem uplatnění najde bez problémů i v mnohem obyčejnějších situacích. Spousta lidí prostě nepracuje v klidu kanceláře a i obyčejný prach, vysoká vlhkost či dokonce déšť jsou pro většinu běžné elektroniky smrtící kombinací. Stavbyvedoucí, pokrokoví zemědělci, projektanti, cestovatelé a já nevím kdo ještě, ti všichni by zcela jistě dokázali vlastnosti odolného zařízení dostatečně ocenit (a také zaplatit).


Co je v krabici?


V poměrně velké krabici jsou pouze věci, které budete skutečně potřebovat a používat.



  • Zařízení TDS Recon 400
  • Baterie se systémovými konektory
  • Klasický USB kabel
  • Dvojice stylusů
  • Zdroj el. energie s trojicí vyměnitelných koncovek do zásuvky
  • Balíček 10ti ochranných fólií na displej
  • Gumová přeska s kovovými úchyty pro připevnení zařízení k ruce
  • Stručná uživatelská příručka
  • Bonusové CD



Zařízení je natolik dostatečně zajímavé, abychom si ho nechali na později a věnovali se mu pořádně. Baterie není samostatná, ale ve vodovzdorném pouzdře je kromě ní i trojice konektorů. Místo kolébky je k dispozici pouze USB kabel, ovšem vzhledem k zaměření zařízení je nepravděpodobné, že by trávilo na pracovním stole vedle počítače příliš času, takže kolébka nikomu chybět nebude. Recon si nepotrpí na specifické, nekompatibilní konektory, ale jak USB, tak i sériový konektor přímo na zařízení jsou plně standardní, takže pokud se vám s kabelem přihodí nějaký problém, stačí si koupit za levný peníz klasický kabel (jak sériový, tak USB) a můžete pokračovat v práci. Příklad hodný následování.



Stylusy jsou k dispozici hned dva a kromě toho, že se jedná o skutečně robustní a nezvykle velké kousky, je na druhém konci stylusu i něco jako umělohmotný plochý šroubovák, který je nutný pro upevnění baterie a případně pro sundání "čepičky" chránící dvojici CompactFlash slotů - jeden je Typ I, druhý Typ II.



Zdroj elektrické energie je vskutku univerzální, díky trojici vyměnitelných koncovek by neměl být problém dobít baterii kdekoliv na světě. Naprosto nezbytným prvkem ochrany je u tohoto zařízení ochranná fólie na displej, kterých v balení najdete hned deset kusů. Fólie je velmi kvalitní a nikterak nesnižuje schopnosti displeje.



Protože se počítá s tím, že se zařízením budete šplhat po skalách, sjíždět divokou vodu a provádět další riskantní operace, je součástí balení i gumová přeska, která se přichytí k zadní straně zařízení a umožní tak Recon napevno připnout k vaší ruce. Vše je vyrobeno z nešizeného materiálu, takže nemusíte mít strach, že se něco jen tak utrhne.



Nakonec zbývá už jen uvést jeden přibalený CD-ROM a stručnou uživatelskou příručku. Na rozdíl od klasických Pocket PC vřele doporučuji budoucím majitelům tohoto zařízení věnovat jí pár minut, protože některé věci jsou u Reconu tak trochu nezvyklé. Už jen na to, jak zařízení resetovat, můžete bez manuálu přicházet i pěkných pár desítek minut:) A zapomenout nesmím ani na pár letáků a záručních informací, což je u Pocket PC zařízení více méně klasika.


Vzhled


Asi jen silně slabozraký jedinec by si na první pohled nevšiml některých odlišností Recona od běžných PDA. Na fotografiích je to snad dostatečně jasné, nemá smysl to tady dlouze rozebírat. Pokud vás zajímají přesné parametry zařízení, tak rozměry jsou 16.5 x 9.5 x 4.5 centimetrů a hmotnost hnedle půl kila (490 gramů). Jedno je jisté už od začátku - toto zařízení si do kapsičky u košile dáte jen opravdu stěží:) Celé zařízení se skládá ze tří oddělitelných kusů. Základ tvoří masivní tělo přístroje s displejem. Na fotkách je to to šedé a podle mého názoru se jedná o jakousi tvrdou umělou hmotu. Zadní díl vyrobený z tvrdé gumy, tvořící hlavní ochranu těla přístroje, je rozdělen na dvě nestejně velké části. Ta větší (spodní) je ve skutečnosti baterie a k hlavnímu kusu je přichycena dvojicí otočných pojistek. Ta menší (horní) část je vlastně jen kryt dvojice CompactFlash slotů a k tělu zařízení je přišroubována dvěma šrouby. Pokud byste místo paměťové karty chtěli použít nějakou větší I/O CF kartu, můžete tuto "čepičku" nahradit za jinou, která nabídne uvnitř více prostoru.



Popisování těla zařízení není zas tak vzrušující, celé je uzpůsobené maximální možné ochraně zničitelných částí zařízení. Za zmínku stojí pouze několik částí. Nejdříve se samozřejmě zaměříme na přední stranu, kde kromě zanořeného displeje najdeme gumou chráněný čtyřsměrový kurzor a šestici tlačítek. Čtyři z nich jsou programovatelná, přednastavená pro spuštění kalendáře, kontaktů, pošty a Nabídky start, další dvě jsou systémová (potvrzení akce a zapnutí zařízení). Kurzorové tlačítko je velice přesné, především pak proto, že pro každý směr slouží jeden separátní spínač. U zařízení schopného odolat i vodnímu živlu bych zvukové schopnosti rozhodně nehledal, opak je však pravdou, na což upozorňuje dvojice jakoby vytečkovaných míst připomínajících reproduktory.



Druhé zajímavé místo najdeme na spodku zařízení, kde kromě masivního konektoru napájení koukají i dva komunikační porty. Jeden klasický 9-pin sériový konektor a jeden klasický USB konektor typu B pro připojení k počítači či nějakého zařízení, jako je GPS modul. Uprostřed zadní strany zařízení je úzká štěrbina, do které přesně pasuje stylus. Na obou koncích pak najdeme kovové plošky, za které snadno zahákneme pružný popruh a zařízení tak přichytíme k ruce.



A to je vše, víc toho na zařízení nenajdeme. Proti klasickým PDA chybí některé základní věci jako je tlačítko pro softwarový reset či senzor infračerveného portu, ale to je prostě vlastnost. Všechno je uzpůsobené tomu, aby zařízení bylo co nejvíce odolné a snadné na údržbu.




Parametry


I když výkon tohoto zařízení asi nebude úplně tím nejdůležitějším kretériem při jeho výběru, přeci jenby asi každý rád to nej. Parametry tohoto zařízení nejsou špatné, navíc Recon přináší i některé zajímavé novinky. To se ale rozhodně netýká procesoru, který je v Reconu použitý. Jde totiž o úplně obyčejný procesor Intel PXA255 zvaný XScale taktovaný na 400MHz. I když v benchmarkovém testu se zdál být pomalejší než stejně rychlý procesor v iPAQu h4150, v praktických testech jsem neshledal žádný znatelný rozdíl. Omezení rychlosti bohužel softwarově není možné, v tomto případě by asi mělo smysl; na dlouhých cestách bez zdroje el. energie je každý ušetřený ždibec energie v bateriích k nezaplacení. Operační paměti je k dispozici také průměrných 64MB (z toho 58MB volných k užívání), ovšem přepisovatelné paměti FlashROM nabízí Recon hned 128MB. K dispozici je sice "pouze" 112MB, ale i to vysoce převyšuje běžných několik desítek megabytů. Ostatně není divu, ukládání dat do bezpečné paměti je dalším zvýšením jejich ochrany před jejich ztrátou, a u tohoto zařízení se to mlčky předpokládá. Kromě klasického ukládání jednotlivých souborů je tento prostor určen především pro kompletní zálohu celého systému, s utilitami Backup a Restore se skutečně budete setkávat často.



Displej zařízení nepatří mezi nejkrásnější, které jsem kdy viděl, ale má jednu velkou a především praktickou výhodu - je stejně kvalitně vidět za všech světelných podmínek. Bez přehánění. A pokud je něco u zařízení tohoto typu důležité, pak je to právě tato schopnost. Zařízení jsem testoval několik dní a k vlastnostem displeje nemám žádné připomínky. Jinak jde o TFT displej standardních rozměrů (úhlopříčka 89 milimetrů) i rozlišení (240x320 bodů), překvapením není ani počet barev (65 tisíc). Podsvícení displeje je možné regulovat odděleně pro provoz na baterie i během dobíjení shodně ve 32 úrovních. Velmi efektní je i postupné rozsvěcení podsvícení po stisku tlačítka či zapnutí zařízení. I když nejsou barvy tak jasné a syté jako u některých jiných zařízení, na prohlížení map a jiných podobných obrázků je to více než dostatečné. A pokud máte zájem, můžete si nejen zapnout technologii ClearType, ale i si ji pomocí apletu vyladit k obrazu svému. Dotyková vrstva je nadmíru citlivá, i s použitou fólií je ovládání zařízení perem zcela bez problémů.



Informace o zvukových schopnostech zařízení budou velice stručné - Recon má integrovaný pouze reproduktor, který chráněn vodotěsnou schránkou samozřejmě neposkytuje žádný super zvuk. To ale neznamená, že Recon umí jen pípat. Samozřejmě umí přehrávat vše tak, jak to umí i ostatní Pocket PC zařízení, pouze je zvuk dost utlumen. Jiné zvukové schopnosti Recon nemá, chybí jak mikrofon, tak výstup na sluchátka.

Ani informace o tom, jaké komunikační možnosti nabízí zařízení v základu, nebudou nikterak dlouhé - kromě již zmiňovaných standardních konektorů pro sériový a USB port si pro vše ostatní musíte koupit extra kartu. Ani celkem běžný infračervený port není integrován, jinak než po drátech si tedy v základu nezakomunikujete.

Už v základu je u zařízení neobvykle velká baterie o kapacitě 3800mAh. Není však ani Lithium-Ionová, ani Lithium-Polymerová, ale Nikl-Metal-Hydridová, která v klasickém testu (maximální podsvícení a standardní používání) dokázala napájet zařízení skvělých 12 hodin (Spb Benchmark byl ze zařízení trochu zmatený...). Záložní baterie možná trochu překvapivě chybí, ale systém je navržen tak, že pokud stihnete vyměnit baterii během půl minuty, zařízení si "ničeho nevšimne". V každém případě však nic nezkazíte tím, když budete zálohovat co nejčastěji. Pro případ dlouhého odloučení od elektrických zásuvek nabízí TDS i speciání modul pro použití klasických AA baterií.




Možnosti rozšíření


Kromě zařízení připojitelných přes klasický sériový port nabízí Recon i další možnosti, a to díky dvojici CompactFlash slotů. Do prvního se vejdou i karty typu II, do druhého pak pouze karty typu I. Recon si v testu poradil s paměťovými kartami včetně IBM Microdrive i s I/O kartami typu LAN, WiFi a podobně. Pokud však do slotu umístíte něco jiného než paměťovou kartu, budete mít problém nasadit zařízení ochrannou "čepičku" a tím zařízení opět zcela hermeticky uzavřít; I/O karty jsou totiž vesměs delší než paměťové a tak přesahují délku slotu. I na to v TDS mysleli, není problém si dokoupit čepičku větší, do které snadno schováte i rozměrnější karty.



Mimo to nabízí TDS i další značkové příslušenství jako jsou extra baterie a adaptéry, elegantní obal a další.


Software


Zařízení přichází s předinstalovaným systémem Windows Mobile 2003 for Pocket PC Professional edition. Z toho důvodu tak některé aplikace, jako je Terminálový klient či Microsoft Reader, budete na zařízení hledat marně. A kromě jediné aplikace budete také marně pátrat po aplikacích bonusových.

Tou jedinou výjimkou je aplikace Pocket Backup od firmy Sprite Software, která vám pomůže zálohovat obsah paměti zařízení tak, aby se v případě nehody vše dalo zpět obnovit. Aplikace je to bezesporu kvalitní a navíc je uzpůsobena tak, aby se dala záloha / obnovení provést jedním tapnutím. Pokud dojde k tvrdému resetu, systém v případě existující zálohy automaticky nabídne možnost obnovy, a tak ještě více zjednoduší obsluhu zařízení.



Na CD není kromě základních MS aplikací vůbec nic, vše ostatní si tak musíte zajistit sami.


Cena


Je celkem jasné, že podobná legrace něco stojí. Již v úvodu jsem uváděl, že za cenu jednoho Reconu by se PDAčky vybavila středně velká rodinka, a upřímně řečeno jsem nepřeháněl. Cena přibližně 1500 amerických dolarů za výkonnější model je samozřejmě násobně vyšší než za běžné PDA, to je bez debat. Ovšem ti, pro které je zařízení určené, si rádi za bezpečí svých dat připlatí. Recon je jako datový terminál určen (nejen) pro situace, kdy by opakované pořizování dat z důvodu jejich ztráty přišlo tak draho, že se pár stovek dolarů za vysoce bezpečné PDA prostě vyplatí. Stejně tak je naivní se domnívat, že Recon je běžné PDA jen zabalené v předraženém odolném obalu a že takový LOOX v Aquapacku je na stejné úrovni - není, skutečně není. Celá konstrukce zařízení tak, aby byla skutečně odolná, není ani jednoduchá, ani levná. Uvnitř zařízení je spousta komponent, které v klasickém PDA nenajdete. Jen díky tomu může Recon splnit i náročné vojenské a průmyslové testy. Případní zájemci o toto zařízení nechť se obrací na výhradního autorizovaného distributora v naší republice, společnost GEOTRONICS Praha.


Benchmarky a testy


Tentokrát bude tato sekce trochu jiná, jelikož si skutečně nemyslím, že potenciálního kupce zajímá to, jak rychle se na tomto zařízení přehrává film či jak svižně lezou po displeji šnečci ve hře Snails. Hlavním tématem této sekce budou testy odolnosti zařízení. Jedním z důvodů jeho vysoké ceny jsou bezesporu náročné testy dle vojenských standardů, které rozhodně nejsou zadarmo. Nemá smysl tady opisovat jejich seznam, zájemci se více dozví přímo na stránce TDS. I když jsem měl zpočátku velké morální problémy chovat se k Reconu jinak než ke klasickému Pocket PC, po pár dnech jsem sebral odvahu a začal testy odolnosti. A už teď můžu prohlásit, že vše, co TDS na svých stránkách o zařízení tvrdí, je pravda. Jelikož jde o první testované odolné zařízení, odpustím si benchmarkové porovnání s ostatními dosud testovanými "běžnými" Pocket PC, jelikož by to bylo porovnávání hrušek s jablky.



Základním testem odolnosti dle vojenských tabulek je test opakovaného upuštění zařízení z výšky 1.22 metru na dřevěnou desku položenou na beton. Já to raději testoval v pokoji a na koberci (i když se mi dostalo opakovaného ujištění, že nebudu hnán k odpovědnosti, pokud se mi podaří zařízení poškodit při provádění testů, raději jsem se přeci jen snažil této pocty vyvarovat), Recon odolal bez problémů. Ba co víc, když jsem poprvé ukázal Recon své drahé polovičce se slovy "to je to zařízení, co klidně může spadnout na zem", vzala mi je z ruky, a se slovy "no tak to otestujem" s ním do slova a do písmene praštila o zem. Recon se několikrát odrazil a poté zůsal ležet displejem k zemi. S tepem 200+ jsem se pro zařízení okamžitě sehnul a jal se zjišťovat škody. Na rozdíl ode mě však tato příhoda na Reconu nezanechala sebemenší stopu, obrazovka dál vesele zářila a můj tep se pozvolna začal vracet k normálu. Poté jsem zařízení upustil v rámci předvádění příbuzenstvu ještě několikrát a výsledek byl pokaždé ten samý, Recon zvládal tento test na jedničku. Ostatně o tom se můžete přesvědčit sami, pokud si stáhnete tento krátký MPEG: Testování volným pádem (1,09 MB).

Bohužel má Recon jedno slabé místo, takovou Achillovu patu. Pokud si sázíte na displej, máte pravdu. Ani sebelepší ochranná fólie nezabrání při přímém pádu zařízení displejem na nějaký kamínek či jiný tvrdý předmět tomu, aby další dobrodružná cesta zařízení vedla do servisu společnosti TDS. Ochrana displeje je totiž pouze pasivní, displej je hluboko zanořený do těla přístroje. Pokud však patříte mezi podobné šťastlivce jako jsem já, při prvním skutečně ostrém testu by zařízení zcela určitě o displej přišlo. Řešením by dle mého názoru mohl být podobný systém, jako nabídla kdysi dávno tuším Jornada 420, tedy odklopný průhledný plast, kterým by se displej chránil, a v případě nehody by se dal jednoduše a za pár dolarů vyměnit. I když se samozřejmě předpokládá, že pád na zem bude vždy pouze v důsledku NEHODY, nikoliv cílené snahy o jeho zničení, u zařízení za 1500 dolarů bych čekal lepší ochranu tak důležitého a citlivého místa.

Druhým testem byl test nečistotami. Ani v tomto případě se Recon nijak nezadýchal, po zahrabání do zahradního substrátu stačila jen sprcha a suchý ručník, a po pár minutách byl Recon opět bez poskvrnky. Pokud by se jednalo o mazlavé bahno, byla by očistná kůra asi složitější (především v oblasti konektorů), ale výsledek by byl stejný. A pokud by přeci jen došlo k tomu, že by se konektory znečistily trvale (například by se do nich dostal a ztvrdnul tam cement... nesmějte se, to se občas ve stavebnictví a průmyslu, pro které je Recon TAKÉ určený, stává:), stačí vyměnit jen tento díl a jede se dál.



Posledním testem byl test vodou. V první fázi jsem Recon jen sprchoval, ale když ho ani to nedokázalo rozhodit, napustil jsem umyvadlo a jal se hrát stylové "podvodní Bublinky":) Dle informací na webu TDS Recon úspěšně splnil test ponoření do vody 1 metr pod hladinu na 30 minut. Já tak hluboké umyvadlo nemám, ale i tak jsem si v klidu dohrál partii Bublinek až do konce. To, že je Recon odolný i proti vlhkosti, snad po tomto testu budete pokládat za samozřejmé:)



Kromě toho umí Recon fungovat při teplotách v rozmezí -30 až 60 stuňů Celsia, je odolný proti vibracím a bez problémů jej můžete používat i při vysokohorské turistice, jelikož má certifikát na provoz ve výšce 4500 metrů. A tím bych tuto recenzi zakončil. Věřím, že se vám líbila, a pokud se někdy dostanete do situace, že budete potřebovat nějaké opravdu hodně odolné zařízení, vzpomeňte si na ni.
reklama