Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Acer n30

28.6.2004, Pavel Koza, recenze
Acer n30 je již třetí generací Pocket PC zařízení s nápisem Acer na svém stříbrném těle. Ani tentokrát se nedá hovořit o tom, že Acer vytvořil něco na samé špici technického vývoje, ale jelikož se zcela očividně jedná o záměr, není nutné se nad tím podivovat. Existuje totiž velice početná skupina uživatelů, která netouží po tom si za velké peníze každý půlrok kupovat novou supervýkonnou hračku, ale chce spolehlivého a levného pomocníka na každodenní používání. A pro tu je Acer n30 jako stvořený.
Staršího bratříčka tohoto Pocket PC, zařízení Acer n10, jsem recenzoval před více jak půl rokem. Pokud si dobře vybavuji, jednalo se o sympatické zařízení s dvojicí rozšiřujících slotů nabízené za velice příjemnou cenu. Nyní jsme se tedy dočkali jeho následníka, který kromě vizuálních změn nabízí i spoustu změn tak říkajíc "pod kapotou". A jestli bude právě tohle zařízení pro vás tím NEJ, byste mohli vědět už po přečtení této recenze. Za zapůjčení zároveň děkuji společnostem Sunnysoft a Acer ČR.



Podle informací přímo ze společnosti Acer by mělo zařízení Acer n30 postupně nahradit nyní prodávaný Acer n10, souběžně budou v prodeji jen po omezenou dobu.


Co je v krabici?


Ve velmi kompaktní, decentně vyvedené krabici se skrývá celkem omezený počet různých věcí, pro začátek si je tedy vyjmenujme:



  • Zařízení Acer n30
  • Ochranný váček
  • Synchronizační USB kabel
  • Jednodílný zdroj el. energie
  • CD-ROM
  • Velice stručný uživatelský manuál
  • Záruční karta



Na zařízení se vyřádím později, dříve si vezmu do parády ostatní věci z krabice. Aby se vám Acer během přenášení nepoškodil, přibalili pro vás v továrně i ochranný váček. Ne, nejedná se o eufemizmus, skutečně jde pouze o dva obdélníčky semišové látky sešité po třech stranách k sobě. Ostatně prohlédněte si fotografie, i když toho zase tak moc k vidění není. Asi jediná výhoda tohoto řešení (samozřejmě kromě nízké ceny) jsou zanedbatelné rozměry, o které se zařízení v pouzdru zvětší.



Synchronizační USB kabel je levnější varianta pro případ, kdy celá kolébka svojí cenou nezapadá do celkové cenové koncepce zařízení (pokud o kolébku budete mít zájem, můžete si ji dokoupit extra). Na jednom konci je 26pinový datový konektor s extra konektorem pro připojení dobíječky (Acer n30 se nedá nabíjet přímo a extra redukce není v balení k dispozici), který se zapojí do zařízení, na druhém konci pak hned dvojice USB konektorů. První z nich je stejný jako na všech ostatních USB kabelech, jednoduše se zastrčí do notebooku či desktopu a můžete komunikovat. Ten druhý je ale jiný, je to vlastně USB zásuvka. Acer n30 totiž umí fungovat nejen jako USB klient, ale i jako USB hostitel, takže lze celkem bez problémů použít například USB klíčenku jako externí úložiště dat. Případně i další USB periferie, ovšem zde již může nastat problém s ovladači. Dle manuálu by dokonce mohly nastat problémy i s některými USB klíčenkami, případně USB čtečkami, ale já testoval dvě různé klíčenky neuvedené v seznamu testovaných zařízení a vše běhalo bez problémů. Acer n30 sice není první Pocket PC nabízející USB host, ale díky tomuto integrovanému řešení připojení USB zařízení by se to mohlo začít využívat trochu více než dosud.



Na zdroji el. energie není nic zajímavého, snad jen že je plně kompatibilní se zdroji iPAQů, Toshib a dalších elektronických zařízení, která si vystačí s 5V a 2A. Zdroj není nikterak upravitelný, pokud budete cestovat do ciziny, budete potřebovat buď redukci do zásuvky nebo jiný zdroj.

Již klasicky je k dispozici jeden CD-ROM s bonusovými aplikacemi od Microsoftu a třetích stran. První seznámení se zařízením obstará skutečně velice strohá příručka pro začátečníky, ovšem hodně informací na šesti stránkách formátu A5 asi čekat nemůžete. Pokud byste rádi nějaký podrobnější manuál, najdete ho na přiloženém CD ve formátu PDF. Nakonec zbývá uvést několik letáků a záručních informací, protože víc se toho do krabice nevešlo.

Tedy málem bych zapomněl: pokud si zařízení koupíte v naší republice, dostanete navíc ještě českou lokalizaci InterWrite Pro 8.4 od Sunnysoftu. Stejně jako u předchozího modelu je záměr Aceru jasný - co nejnižší cena. Pokud vám něco schází, můžete si to dokoupit.


Vzhled


S potěšením musím konstatovat, že vzhledem se mi Acer n30 zamlouvá mnohem více než vzhled předchozího modelu Acer n10. Kombinace tmavě šedé a stříbrné barvy je mnohem hezčí než jen čistě stříbrná, a i tvarem je Acer n30 trochu někde jinde. Také rozměry se podařilo celkem výrazně stlačit, takže n30 se může směle rovnat s ostatními Pocket PC, jako je například nedávno recenzovaný LOOX 420. Pokud vás zajímají přesná čísla, tak rozměry n30 jsou 71 x 118 x 13 milimetrů, hmotnost též velice sympatických 130 gramů.



Přední straně zařízení dominuje skutečně skvělý displej. Díky tmavě šedému rámečku kolem se jeví výrazně větší, než ve skutečnosti je, z omylu mě muselo vyvést až pravítko. Také díky kombinaci světlé a tmavé barvy se zdá, že sahá od okraje k okraji, což ho ještě více opticky zvětšuje. Nad displejem je po pravé straně dvojice LED diod. Ta nalevo bliká zeleně a červeně a signalizuje běžné události, jako jsou schůzky či dobíjení. Ta napravo pak bliká modře a dává najevo aktivitu Bluetooth modulu. Pod displejem je naopak čtveřice programovatelných tlačítek (Dnes, kalendář, kontakty a pošta) a... překvapení! Místo joypadu či jiného ovládacího prvku na obvyklém místě je pouze kovová mřížka chránící malý reproduktor. To jsou mi ale věci... Mimo jiné to znamená, že pokud má vaše Pocket PC sloužit i jako náhrada herní mašinky, Acer n30 nebude to pravé ořechové.



Také zadní strana zařízení si pro nás přichystala jedno překvapení, i když se jen stěží dá považovat za příjemné. Stejně jako Acer n10 ani tento model neumožňuje výměnu baterie za jinou, dvířka otevírající cestu k nějakému akumulátoru tak budete hledat marně. Kromě toho není na zadní straně zhola nic.



Stejná situace panuje i na pravé straně zařízení, které rovněž postrádá jakýkoliv ovládací prvek. Naproti tomu na straně levé jich přeci jen pár najdeme. Úplně nahoře je, možná trochu atypicky, malinké tlačítko pro zapnutí / vypnutí zařízení. Hned pod ním je klasický ovládací prvek nazvaný Otočné kolečko, který umí indikovat tři stavy - nahoru, dolů a akce. Jelikož není k dispozici joypad, je otočné kolečko u tohoto zařízení mnohem důležitější než u jiných zařízení. Mně osobně umístění tohoto prvku vyhovuje, je přesně tam, kde by být měl. Úplně dole je pak poslední věc hodná pozornosti, a sice senzor klasického sériového infračerveného portu.



Při pohledu zeshora najdeme dokonce hned čtyři zajímavá místa. Přesně uprostřed je otvor pro SD/MMC kartu podporující i standard SDIO, po levé straně má klasický 2.5 milimetrový konektor na stereosluchátka, na opačné straně pak jedinou miniaturní dírku pro přívod zvuku k mikrofonu. Nakonec zbývá upozornit na otvor pro stylus, který je mimochodem kombinací kovu a umělé hmoty, a díky nečekaně vysoké hmotnosti se celkem obstojně drží v ruce.



Na úplný závěr jsem si nechal spodní stranu zařízení, kde najdeme datový konektor uprostřed a tlačítko pro softwarový reset i přepínač pro hardwarový reset po stranách.




Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Acer n3071 x 118 x 13130
Asus MyPal A620BT76.8 x 125 x 13.3141
Asus MyPal A61778 x 135 x 17.6197
Dell Axim X3i77.2 x 117 x 14.9142
FSC Pocket LOOX 42070.6 x 113.1 x 14.1125
FSC Pocket LOOX 61078 x 147.5 x 18.2197
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h415070.6 x 113.6 x 13.5132
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
MiTAC Mio33973 x 122 x 13.8120
MiTAC Mio55872 x 124 x 15.3170
Toshiba e40076.2 x 124.4 x 10.1130
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
T-Mobile MDA II70 x 130 x 19185


Parametry


Acer n30 je další z Pocket PC zařízení, které dalo přednost procesoru od Samsungu před Intelem. Papírově by se mělo jednat o krok zpět, i když byl procesor XScale v n10ce taktován "pouze" na 300MHz. Samsung S3C2410 totiž běží na ještě pomalejší frekvenci, konkrétně 266MHz. Ovšem při pohledu na benchmarkové testy zjistíte, že nový Acer je překvapivě ještě o trochu rychlejší než Acer n10! I z praktické zkušenosti lze konstatovat, že se zařízení chová obstojně, i když v porovnání s 400MHz konkurencí je to celé takové trochu vláčnější. Vzhledem k frekvenci by byla nějaká utilitka pro změnu výkonu procesoru trochu zbytečná, jinými slovy tam není:) Pokud se budeme bavit o velikosti pamětí, má n30 celkem průměrných 64MB RAM (k dispozici je pouze 55MB) a 32MB FlashROM. Alespoň že se do té flashky podařilo vmáčknout necelé 2MB bezpečného úložiště.



Transflexní TFT displej je prostě nádherný! Tak jako jsem chválil displej u nového LOOXe 4xx, stejně tak musím pochválit i displej n30. Na maximální podsvícení je skutečně oslnivý, barvy syté a jasné, bílá taková, jak si bílou barvu představuju. Rozměry i ostatní paramety jsou srovnatelné s ostatními, úhlopříčka 89 milimetrů, rozlišení 240 x 320 bodů, 65 tisíc barev, prostě klasika. Podsvícení lze nastavit odděleně pro provoz na baterie či během dobíjení celkem ve 20 stupních, automatické nastavení podle okolních světelných podmínek není k dispozici. Testoval jsem jej i venku za přímého slunečního světla a viditelnost byla skvělá. Černé okraje displeje jsou přiměřeně široké, navíc splývají s již zmiňovaným tmavě šedým rámečkem. Dotyková vrstva je o trochu méně citlivá než u většiny ostatních zařízení, po pár hodinách používání se na to ale dá zvyknout. Občas se také stávalo, že se jednoduché tapnutí interpretovalo jako dvojité. Až na tuto drobnou nepříjemnost se opět jedná o skvělý displej, ze kterého by si ostatní firmy mohly vzít příklad. Jako drobnou pozornost pro vás Acer připojil i jedno bonusové témátko.



Zvukové schopnosti zařízení již tak úchvatné nejsou, i když se pořád jedná o nadprůměr. Zvuk vycházející z reproduktoru je super, mimo jiné i proto, že je zakrytý pouze kovovou mřížkou. Ta ale, bohužel, při vysokých hlasitostech trochu rezonuje a kazí zvuk reproduktoru. Výstup na sluchátka je méně praktický 2.5mm stereojack, takže bez redukce se moc kvalitních sluchátek použít nedá. A sehnat redukci se mi zatím nepodařilo, i když bych se vsadil, že to musí být běžnou součástí všech obchodů s elektro. Není. Na obyčejných sluchátkách s 2.5mm konektorem, která jsem doma našel, je zvuk pěkný, šum neznatelný, nicméně vzhledem k absenci jakéhokoliv ovládacího apletu si upravíte tak maximálně hlasitost. A to je v dnešní době trochu málo. Záznam zvuku je také pouze uspokojivý, přímé nahrávání z bezprostřední blízkosti je bez problémů, ale nahrávání konferenčního hovoru už trochu skřípe (ale poslouchat se to dá). A to i přesto, že je možné citlivost mikrofonu nastavit buď ručně nebo automaticky.



Na rozdíl od předchozího Aceru má n30 kromě klasického infračerveného portu (se kterým však bohužel domácí spotřebiče ovládat nelze) navíc i integrovaný Bluetooth modul. A pokud na úvod prozradím, že i u Aceru se rozhodli dát důvěru řešení od firmy Widcomm, spoustě uživatelů asi spadne kámen ze srdce. Až na velmi výjimečné případy je Bluetooth od Widcommu zárukou stability a maximální funkčnosti. Jelikož si schopnosti tohoto řešení zasloužily samostatnou recenzi, nemá smysl, abych to tady popisoval celé znovu. O schopnostech USB jsem vám už říkal, další podrobnosti se dozvíte v kapitole Možnosti rozšíření.



Jako obvykle jsem si na konec nechal informace o tom, jak si Acer povede při provozu na baterie. Již jsem uváděl, že Lithium-Ionová baterie o kapacitě 1000mAh bohužel není vyměnitelná. Z tohoto důvodu by byla jakákoliv záložní baterie pouhým plýtváním místem i financemi. V praktickém testu dosáhl Acer celkem průměrného výkonu 3,5 hodiny standardního užívání při maximálním podsvícení; Acer n10 vydržel 5 hodin, což odpovídá jeho o 50% kapacitnější baterii. Na rozdíl od spousty jiných Pocket PC však má Acer n30 jednu skvělou vlastnost - dobíjení přes USB kabel. Sice trvá trochu déle, než se zařízení kompletně zregeneruje, ovšem hlavní je výsledek a fakt, že na cesty si stačí brát jen notebook a synchronizační kabel.




Možnosti rozšíření


Díky vlastnosti zvané USB hostitel nabízí Acer n30 mnohem více možností rozšíření než jen klasický SD/MMC slot. Paměťová USB klíčenka, případně čtečka paměťových karet je jen základ - pokud ji připojíte, v Průzkumníku se objeví nová složka nazvaná Hard Disk, se kterou můžete pracovat zcela bez omezení (kopírovat, mazat, přesouvat...). Zkoušel jsem připojit i klávesnici či myš, ovšem problém byl s ovladači; ty, které jsem na Internetu našel, fungují pouze na Pocket PC 2002. Pokud je však nějaká dobrá duše napíše, použití klasické klávesnice či myši už nic nebrání.



SD/MMC slot je naštěstí plně SDIO kompatibilní, a tak není problém připojit k Aceru například i SDIO foťák. Trochu nepříjemné je, že stejně jako u n10 paměťová karta ve slotu lehce přesahuje okraj zařízení, takže je trochu náchylná na nechtěné vysunutí. A nesmím zapomenout ani na Bluetooh, s jehož pomocí snadno připojíte například GPSku či jiné BT zařízení.




Software


Na zařízení Acen n30 jsou předinstalovány Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium edition, takže kromě aplikací pro telefonování najdete na tomto zařízení vše, co pro kapesní počítače Microsoft připravil. Bohužel na něm nenajdete Second Edition umožňující například snadnou rotaci obrazovky a podle mých informací se nechystá ani v budoucnu. Na druhou stranu jsem již měl možnost jedno zařízení s SE testovat a na displeji 240x320 to zase taková bomba není ... Mimo standardní aplikace a několik již zmiňovaných apletů nabízí Acer pouze jednu bonusovou aplikaci, a tou je aplikace Backup/Restore, s jejíž pomocí se můžete zabezpečit proti ztrátě dat. Není příliš komplikovaná, umí zazálohovat buď všechno, nebo jen PIM data na libovolné místo na kartě (na obrázcích například vidíte, že já zálohoval na USB klíč:) Zvládne i automatickou zálohu v případě, kdy poklesne napětí pod 30% normálu. A nakonec samozřejmě umí i data obnovit, program vypíše všechny zálohy nalezené na vybraném médiu a vy si už jen zvolíte, jakou z nich chcete použít.



Na CD je kromě základních aplikací jako je Microsoft Outlook 2002 či ActiveSync 3.7.1 i několik bonusových aplikací, ovšem pouze jediná z nich, přehrávač filmů MpegTV Pocket TV Pro, se dá považovat za skutečně bonusovou, protože jinak se za ní musí platit.



Zákazníci, kteří si zařízení zakoupí v naší republice, obdrží navíc i CD od Sunnysoftu, na kterém najdou plné verze programů Sunnysoft InterWrite Pro 8.4 (kompletní počeštění systému a podpora pro psaní českých znaků), Sunnysoft SunnyDays (zobrazení svátků, narozenin a všech důležitých poznámek na obrazovce dnes) a Sunnysoft Worm Hugo 1.0 (jednoduchá hra na motivy červa), a pak i demoverze všech ostatních produktů Sunnysoftu.


Cena


Pro většinu kupujících je otázka ceny stále ještě jednou z těch nejdůležitějších. Acer n30 se bude prodávat za 7.490 korun českých (8.913 korun českých včetně DPH), což je o přibližně 500 korun více, než za kolik se prodává Acer n10. Konkurence v tomto segmentu trhu se opět o trochu přiostří, jelikož low-endové zařízení nabízejí takřka všichni výrobci Pocket PC. Dle mého soudu je cena velmi příznivá, pokud hledám v cenících dobře, tak v této chvíli je Acer n30 vůbec nejlevnějším Pocket PC s Bluetooth na trhu!


Benchmarky & Testy


I v této recenzi se v této sekci rozepíši i o tom, co jsem se zařízením prováděl a jak jsem jej testoval. Vytvořil jsem si jakousi testovací SD kartu, kde jsem na 128 megabytech paměti shromáždil různé hry (Anthelion, Snails a Z-Raid), filmy (upoutávka na film Shrek 2 ve formátu MPEG (bitrate 650kbps) a ten samý krátký film převedený do formátu Windows Media (bitrate 250, 500 a 1000kbps)), MP3 soubory různých žánrů, a pak několik dokumentů a obrázků. Hranici 1Mbps jsem u filmu zvolil úmyslně, při tomto datovém toku má klip o délce 150 vteřin velikost více jak 21MB, takže i když kapacity paměťových karet neustále rostou, dvouhodinový film by v tomto případě měl více jak 1GB, a to je dle mého názoru již zbytečné. Nota bene když uvážíme, že na tak malém displeji není mezi tímto klipem a klipem s polovičním datovým tokem téměř žádný viditelný rozdíl. Naopak, i kvalita klipu s nejmenším bitrate je více než dostatečná. A na závěr ještě jedno upozornění - zatímco ve zbytku recenze se snažím upřednostňovat fakta před svými dojmy a pocity, v této sekci to bude přesně naopak:)



Rychlost zařízení se samozřejmě nedá srovnávat s Pocket PC se 400MHz procesorem, ale pokud nepůjde vysloveně o downgrade z nějakého výkonnějšího zařízení, asi si trochu línějšího chodu ani nevšimnete. Kromě velmi krátkých občasných prodlev jsem si nevšiml ničeho, co by používání zařízení nějak výrazně bránilo.

Přehrávání filmů bylo bez problémů. MPEG byl zcela plynulý a díky skvělému displeji bylo sledování ukázky pěkným zážitkem. Stejně tak Windows Media o bitrate 250kbps se přehrává film úplně plynule, bez trhání. 500kbit se v některých záběrech už trochu trhá, ale i tak je film bez problémů koukatelný. To samé platí i o nejvyšším bitrate, 1000kbps, trhání je jen o trochu častější. Pokud však soubor nakopírujeme do hlavní paměti, běží naprosto plynule, což ukazuje na slabší rychlost čtení z karty.



Díky absenci joypadu či jiného klasického ovládacího prvku asi nebude tento Acer hitem hráčů, což je škoda i z toho důvodu, že například ve hře Z-Raid dosáhl Acer největšího frame-rate ze všech dosud testovaných zařízení, konkrétně více jako 60FPS. I 3D akce Anthelion byla dost slušná, ovšem bez možnosti ovládání jsem ji moc netestoval. Hra Snails trochu trpěla nižší citlivostí dotykové vrstvy displeje, ale jinak bez problémů, i když i v tomto případě mi nějaký joypad na ovládání šnečků chyběl. Ještě k té dotykové vrstvě - bez ochranné fólie jsem neměl při kreslení stylusem po displeji dobrý pocit, dost to drhlo, což v kombinaci s nutností trochu víc přitlačit dělá z ochranné fólie naprosto nezbytnou pomůcku každého uživatele.

Bluetooth jsem testoval s mobilním telefonem Ericsson T610 a neshledal jsem žádnou závadu, spojení bylo stabilní a kvalitní. Stejně tak se zařízení bez problémů spojilo s BT GPSkou. Nemám důvod se domnívat, že by spojení s libovolným dalším BT zařízením mělo být problémem (i když vyloučit to samozřejmě nelze).

A na závěr nějaká čísla. Protože by bylo nespravedlivé porovnávat ho s rychlejšími zařízeními, které mají 400MHz procesor, jsou v testu pouze zařízení s procesory srovnatelné rychlosti. iPAQ h4150 je tam jen pro porovnání. Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde: Acer n30 (2003, 266MHz) (1,46 KB). Jenom bych rád upozornil na to, že tyto testy jsou jen orientační - více méně při každém upgrade ROM dojde k nějakým výkonnostním změnám (většinou k lepšímu), takže pokud provedete tyto testy na vašem zařízení zakoupeném půl roku po uvedení této recenze, výsledky se mohou někdy i dost výrazně lišit.


Verze ROM testovaného zařízení: 1.00.03











Grafické schopnosti zařízení jsem otestoval ještě jednou, a to pomocí utilitky GXmark. Není ani zdaleka tak propracovaná, nabízí srovnání jen s iPAQem h3600, ale minimálně poskytuje hezkou ukázku toho, kolik grafických objektů se může na jednom displeji najednou hýbat:)


reklama