Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Minirecenze zařízení HP iPAQ h4350

22.6.2004, Pavel Koza, recenze
Zařízení HP iPAQ h4350 stojí tak trochu mimo hlavní proud. Stylově i funkčně vychází z modelu HP iPAQ h4150, hlavní rozdíl spočívá v integrované miniaturní klávesnici. Není to sice úplně originální, ale přesto je počet zařízení s tímto vylepšením velmi omezený. I proto vám nenabídnu klasickou velkou a podrobnou recenzi, ale pouze rozdílovou recenzi, ve které vám popíši pouze to, v čem se h4350 liší od modelu h4150. Doufám, že vám tato skutečnost nebude vadit:)
Zařízení HP iPAQ h4355 přistálo na mém stole již před několika měsíci, ale neustále jsem měl na práci důležitější věci, než recenzovat Pocket PC, které sám využívám. Svou roli v tom sehrálo i to, že na rozdíl od USA či Asie není h4355 v Evropě dostupný. Až dnes jsem se tak konečně dokopal k tomu, abych se s vámi podělil o zkušenosti z používání této celkem zajímavé a atypické věcičky. Ještě jednou ale opakuji - nejedná se o kompletní recenzi. Zařízení h4350 je více jak z 90% shodné se zařízením h4150, takže pokud o jste ani o jednom zařízení dosud neslyšeli, doporučuji si nejdříve přečíst článek Velká recenze zařízení HP iPAQ h4150, bez kterého vám tato recenze nebude zrovna moc k užitku.




Co je v krabici?


Kromě jiného modelu iPAQu je v krabici jen několik drobných odlišností. Baterie je větší a má o více jak 50% vyšší kapacitu. Kolébka je stejná, jen plastový dílek sloužící u h4150 jako výplň není potřeba. A samozřejmě je trochu větší ochranné pouzdro, změnila se však pouze jeho délka. Víc změn byste hledali marně.




Vzhled


Díky integrované klávesnici se samozřejmě liší jak rozměry, tak hmotnost zařízení. Trochu překvapivě se však změnila nejen jeho délka, ale i šířka, a dokonce i tloušťka. Přesné rozměry h4350 jsou 70.6 x 113.6 x 13.5 milimetrů proti 74.6 x 138.7 x 14.5 milimetrům h4150ky, hmotnost je pak 165 gramů ku 132 gramům. Opticky si můžeme všimnout jen skutečně drobných rozdílů (samozřejmě kromě klávesnice:), stavové LEDky jsou na h4350 trochu blíž u sebe, aplikační tlačítka jsou nepatrně menší, joypad má tvar obdélníku místo čtverce, infračervený port je na levé straně, reset je naopak dole, a tvar mikrofonu i tlačítka je lehce upravený. Prostě nic extra odlišného, více se dozvíte z fotografií.



To nejdůležitější je však klávesnice, a tak si o ní povíme něco víc. Jedná se o typově podobnou klávesnici, jako jste si mohli koupit k běžným iPAQům. Ovládá se palci a nabízí celkem 39 kláves ve čtyřech řadách po deseti klávesách. Pokud rychle hledáte kalkulačku, abyste přišli na kloub této matematické záhadě, klidně ji zase schovejte - mezerník zabírá plochu hned dvojice kláves, takže jich skutečně je jenom 39. Většina kláves navíc plní dvě funkce, při současném stisku funkční klávesy (té s modrým puntíkem) a libovolné další jsou aktivní modře vypsané znaky. Díky funkčním klávesám jako je tabulátor, enter, klávesa Windows a klávesa Menu můžete zařízení pohodlně ovládat bez nutnosti použít stylus. Jako taková frajeřinka je k dispozici i modré podsvícení klávesnice, takže můžete psát i ve tmě.




Parametry


V hardwarovém vybavení na vás kromě věcí přímo spojených s klávesnicí nečekají žádné změny. Procesor je stejný, paměti je stejně, displej je stejný (tedy abych byl přesný, displej je stejný parametry, ale prakticky je tentokrát víc do žluta h4355; tohle se bohužel liší případ od případu, nevím, co u HP s těmi displeji dělají...), zvukové schopnosti jsou stejné, komunikační schopnosti jsou stejné, takže jediný rozdíl je díky různé baterii ve výdrži. iPAQ h4355 má v sobě Lithium-Ionovou baterii o kapacitě 1560mAh, která ve standardním testu (maximální podsvícení, standardní provoz) vydržela napájet iPAQ téměř 7 hodin (6 hodin 49 minut), což je excelentní výsledek. To oceníte především při puštěném Wi-Fi, které je dost náročné na spotřebu.




Možnosti rozšíření


Opět nic nového, jeden SDIO slot, takže proti h4150 žádná změna. I když je h4355 větší, tak iPAQ košilky bohužel nepodporuje.


Cena


Oficiální doporučená cena zařízení HP iPAQ h4355 je 499USD. To je o 50USD víc, než za zařízení h4150. Vzhledem k tomu, že kromě klávesnice dostanete i výrazně kapacitnější baterii, se podle mého názoru jedná o slušnou nabídku. Navíc se dá na Internetu sehnat i levněji, jako ostatně i všechno ostatní:) Kdybyste měli o zařízení eminentní zájem, můžete se poptat například v anglickém Expansysu, ještě nedávno bez problému poslali zásilku i do naší republiky.


Benchmarky & Testy


Protože je zařízení identické s modelem h4150, nemá smysl se tady zdržovat testy, protože výsledky jsou úplně stejné. Jediný rozdíl je v rychlosti přenosu dat přes ActiveSync, což je ovšem výsledek výměny testovacího notebooku, nikoliv změnou výkonnosti PDA. Takže jediné, o čem vám povím, jsou zkušenosti s velikostí a klávesnicí.

Díky své délce už h4355 nepatří mezi ta zařízení, která bez problémů můžete nosit kdekoliv vás napadne. Například v kapse u kalhot se h4355 prostě nosit nedá. Já ho v zimě nosil v náprsní kapse bundy, v létě pak v ruce či tašce od notebooku, což nebylo zrovna praktické. Chce to lepší pouzdro, které si však musíte za celkem drahé peníze dokoupit.

Klávesnice je po mechanické stránce velice kvalitní a dá se na ní psát kupodivu vcelku pohodlně. Chvíli si musíte zvykat na to, že jednotlivé klávesy jsou přesně nad sebou a nikoliv našikmo jako na klasických klávesnicích. Vzhledem k velikosti tlačítek je dost nereálné psát všemi deseti, ale po pár týdnech vás rychlost psaní samotné překvapí. Trochu složitější jsem to měl s tím, kdy vlastně klávesnici používat. Časem jsem přišel na to, že pokud mám v ruce stylus, je mnohem lepší napsat krátké textíky na softwarové klávesnici, než zasouvat stylus, přendavat zařízení z ruky do ruky a po pár znacích to absolvovat znovu, jen v opačném sledu. Takže jsem vesměs používal stylus a softwarovou klávesnici a klávesnice mechanická přišla na řadu například ve chvíli, kdy jsem diskutoval v diskuzích na ce4you a psal i relativně dlouhé příspěvky. Druhá možnost využití, která se přímo nabízí, je psaní a odesílání SMS zpráv přes mobil spojený s PDA přes Bluetooth. To skutečně nemá chybu.

Při psaní znaků na klávesnici jsem však narazil na jeden nedostatek, a dost možná je to právě ten důvod, proč se u nás zařízení neprodává. Psaní jiných než základních znaků je totiž dost obtížné a zdlouhavé. Pokud chcete například napsat znak "š", musíte napsat nejdříve "s", potom stisknout funkční klávesu a mačkat tak dlouho mezerník, až se znak změní na požadovaný znak s diakritikou; klasická horní číselná řada znaků totiž chybí. Navíc, protože se zařízení neprodává v naší republice, není k dispozici kompletní čeština, a ani malá si s tou klávesnicí neporadí. Takže pokud chcete psát "česky", máte smůlu, zbývá akorát klávesnice softwarová.
reklama