Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

První vir na Pocket PC mezi námi

17.7.2004, Pavel Koza, aktualita
Za poslední dva roky se občas objevila informace, že ta či ona známá společnost vytvářející antivirové programy začala podporovat i platformu Windows CE. Vzhledem šlo o zmenšené verze desktopových programů nabízejících klasické skenování a další činnosti. Tomu všemu se samozřejmě nedá divit, virů je kolem nás více než dost, jen se jaksi opomíjel jeden podstatný detail - žádný vir totiž nebyl určen pro Pocket PC. To platilo pouze do konce minulého týdne.
Hlavní ochranou před každodenní záplavou nových virů je pro Pocket PC a kapesní počítače hardwarová nekompatibilita, limitované verze programů a minimální podpora skriptování. To ale nejsou všechny důvody, dále je možné jmenovat například maximálně heterogenní prostředí proti klasickým počítačům či filozofii PDA jako příslušenství ke stolnímu počítači, nikoliv jako plnohodnotný počítač. Proto byla dosud kapesní zařízení v klidu, i když na desktopech zuří doslova válka. To se ale 16. července tohoto roku změnilo. Toho dne se totiž na weblogu vývojářů F-Secure objevila zpráva o tom, že je na světě první skutečný virus pro Pocket PC zařízení. Dnes se na jejich webu objevily další podrobnosti a pokud jste propadli panice, můžete se zase uklidnit, tentokrát se o žádné velké nebezpečí nejedná. Zatím...



První vir dostal jméno WinCE.Duts.1520. Byl vytvořen skupinou zabývající se psaním virů, která si říká A29. Jedná se o klasický virus napadající spustitelné soubory a šíří se při klasické výměně napadených souborů. Pokud spustíte nakažený soubor, vir se zeptá, jestli může infikovat ostatní soubory.


WinCE4.Dust by Ratter/29A Dear User, am I allowed to spread?

Dostane-li kladnou odpověď, pokusí se nakazit všechy ostatní EXE soubory nacházející se ve stejné složce. V těle viru jsou navíc dvě skryté věty - první je odkaz na sci-fi knihu Permutation City od Grega Egana, druhá pak poznámku především pro antivirové společnosti, že časy, kdy antiviry pro Pocket PC mohly detekovat pouze virus EICAR (což je takový "testovací" virus), už jsou u konce. Díky shodné architektuře může navíc virus napadnout i Smartphony s ARMem.

Zdá se, že klidné dny pozvolna končí. Nedá se sice očekávat takový nápor virů, jako je na desktopech, ale 100% v klidu už nebude moci být žádný uživatel.
reklama