Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Windows Mobile 2003 Second Edition a VGA rozlišení

20.7.2004, Pavel Koza, článek
I když už je Second Edition na světě pěkných pár týdnů, zařízení s tímto systémem by se dala spočítat na prstech mimozemšťana známého jako E.T., a těch s VGA displejem je ještě méně. Tento článek se vám snaží přiblížit, jak se Microsoft vypořádal s nabídkou 4x větší plochy, než na kterou jsme všichni byli dosud zvyklí. A nic nezkazím, když řeknu už v úvodu, že já osobně jsem si to představoval tak trochu jinak...
Asi neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že hned po snadné rotaci obrazovky je plná podpora VGA rozlišení (480 x 640 pixelů) u zařízeních toto rozlišení podporujících tím hlavním lákadlem dosud poslední verze operačního systému nazvané Windows Mobile 2003 Second edition. Já osobně se na VGA zařízení těšil velmi, velmi moc. Bohužel mé první setkání s tímto systémem mě velmi, velmi zklamalo. Překvapivě to nebyla Toshiba e800, ale HP iPAQ hx4700, na kterém jsem si mohl tuto novinku poprvé osahat. Pokud se chcete podobnému rozčarování vyhnout, doporučuji přečíst si tento článek, kde by měly být všechny výhody a nevýhody dopodrobna vysvětleny.

Při prvním pohledu na VGA displej si nemůžete nevšimnout výrazně hladších kontur a obrysů grafiky i textů, a to dokonce i bez zapnutého ClearType. Důvod je jednoduchý - zatímco se rozlišení zdvojnásobilo a počet pixelů zečtyřnásobil, úhlopříčka displeje se například v případě tohoto nového iPAQa zvýšila jen o půl palce, tedy asi 13 milimetrů. Obrazovkové body se tak musely zmenšit a zahustit, což má za následek právě tu již zmiňovanou změnu. Vrátíte-li se zpět ke klasickému Pocket PC s displejem 240 x 320 pixelů, bude se vám obraz zdát velmi zubatý.

Druhý pohled už tak příjemný nebyl, alespoň pokud se týká rozvržení obrazovky. Jak si můžete všimnout, proporce obrazu se vlastně téměř vůbec nezměnily. Důkazem budiž těchto několik obrázků, kde budou porovnány stejné obrazovky ze zařízení s klasickým a s VGA displejem, přičemž větší screenshoty byly zmenšeny na velikost 240 x 320 pixelů. Pokud byste měli náhodou problém s orientací, ty zmenšené jsou ty nalevo.




Tak co, docela překvapení, ne? Kromě pár hezčích a prokreslenějších ikonek není ve standardním nastavení rozdíl proti klasickým displejům nikterak patrný. Další obrázky nemá smysl tvořit, až na výjimky, o kterých si povíme později, není v rozvržení obrazovky a v proporcích žádný rozdíl. Jistě se tedy ptáte, proč bych si měl zařízení s VGA displejem pořizovat, když tím vlastně nic nezískám... Pokusím se na to najít odpověď.

Tak v prvé řadě již nyní existuje několik aplikací, které jsou optimalizovány právě pro vyšší rozlišení a které s pracovní plochou dokáží zacházet mnohem zodpovědněji. Pokud je pro vás PDA hlavní pomocník při organizaci vašich schůzek, Pocket Informant ve VGA rozlišení vás musí nadchnout. Při prohlížení fotek VGA displej také určitě přivítáte, fotky vypadají mnohem lépe. Příkladem budiž například Spb Imager. A to už vůbec nemluvím o čtení dokumentů či elektronických knih, kde je množství dat na jedné obrazovce rozdílem mezi příjemným počtením a útrpným listováním. Podobných příkladů bychom mohli najít více a každým dnem přibývají další a další aplikace, kde si s GUI dali mnohem víc práce než v Microsoftu.



Ani standardní aplikace od Microsoftu nejsou tak úplně nepoužitelné. Buď stačí v aplikaci změnit měřítko, nebo jen v apletu Obrazovka nastavit jinou velikost systémového fontu. Potom například i Microsoft Excel začne vypadat k světu a dá se s ním pracovat. Změny v nastavení se většinou projeví ihned, občas je nutné maximálně vypnout a zapnout danou aplikaci.

Dosud jsem se vyhýbal dvěma aplikacím, které mě zklamaly úplně nejvíc. Jako první bych rád pohovořil o Pocket Internet Exploreru, který velmi často a rád používám především pro diskutování s ostatními čtenáři na tomto serveru. Upřímně řečeno mě vytočila jen jedna věc, takže možná budu vypadat jako hlupák vrtající se v maličkostech, ale já to risknu:) Pocket Internet Explorer totiž automaticky KAŽDÝ obrázek na stránce zvětší na dvojnásobek, takže například ikonka mající 20x20 pixelů jich má najednou 40x40. Navíc je zvětšení bez jakéhokoliv antialiasingu, takže i to, co malé vypadá pěkně, je velké vysloveně ošklivé. V neposlední řadě jsou dvojnásobné obrázky náročnější na výkon zařízení, takže pokud stránku skrolujete, má to k plynulému pohybu hodně daleko. Ostatně posuďte sami.



Pokud by byla někde ve vlastnostech Pocket IE volba tuto vlastnost libovolně vypínat a zapínat, považoval bych to za skvělý nápad - pokud někdo vidí hůř, obrázky si zvětší a je to. Pokud je však dvojnásobná velikost obrázků daná napevno, považuji to za zvrhlost! Nakonec by se tomu daly vytknout i další věci jako je například prosté zvětšení tlačítek, které jsou dalším prvkem hyzdícím stránku. Bohužel se mi nepodařilo sehnat NetFront ve speciální verzi pro Toshibu e800, která by to snad mohla řešit, ale podle mého názoru tohle Microsoft rozhodně nezvládl.

Druhou aplikací, která mi zkazila večer, byla aplikace Windows Media. Očekával bych, že když už se konečně najde nějaký rozumný důvod mít v PDA procesor výkonnější než jsem měl ještě před pár lety v serverech, bude této situace rozumně využito. Pravdou je bohužel přesný opak. Pokud spustím na Pocket PC s VGA displejem filmeček ve formátu WMV, objeví se mi uprostřed displeje taková malá "nudle", ve které se cosi hýbe. Při bližším pohledu zjistíme, že je to onen požadovaný film v nativním rozlišení 320x240 bodů. Dobrá, zkonvertujeme si filmeček do dvojnásobného rozlišení a bude to nádhera. OMYL! Nádhera by to byla, kdyby se film hýbal alespoň trochu plynule. Jenže to, co zařízení předvádí, se nedá považovat za video, ale za trhaný sled obrázků... Bitrate na to nemá vliv, ani s bitrate 380kbps (což je hluboko pod úrovní schopností zařízení) to prostě nebylo ono. Kdepak jen soudruzi z NDR udělali chybu...



Ale abych pořád jen nehaněl, jsou i aplikace, které fungují přesně podle předpokladů, i když jich na můj vkus je žalostně málo. Tak například Terminal Services Client zobrazí plných 640x480 bodů v landscape režimu, což už stačí nejen na komplikovaný restart služby, ale na plnohodnotnou dálkovou administraci serveru.



Tím jsme se plynule dostali k možná nejočekávanější nové vlastnosti SE a tím je podpora landscape režimu. V podání zařízení s VGA displejem vypadá super, je zde ale jedno velké ALE - protože je celý systém VGA navržen proporcionálně (viz úvod článku), zabírá softwarová klávesnice velmi mnoho místa. Pokud k tomu přičteme opět velmi tlustou horní a dolní lištu, na samotná data nám už moc prostoru nezbývá. Lépe je si prohlédnout obrázky.



Jednou z aplikací, kde by se dal landscape režim využít nejvíc, je asi Pocket Internet Explorer. Zde je sada screenshotů, kterak si poradí s různými stránkami jak optimalizovanými pro PDA, tak i běžnými. I když není výsledek špatný, kvůli hloupému automatickému zvětšení obrázků jsou všechny stránky kromě čistě textových jen o málo čitelnější než na rozlišení 320x240 pixelů.




Závěr


Říkám to nerad, ale Second edition na VGA zařízení jsou pro mě velkým zklamáním. Domnívám se, že Microsoft alespoň v této verzi promarnil velký potenciál. Obě VGA zařízení, která jsem měl v ruce, mají skutečně luxusní displej nejen rozměrem, ale i kvalitou, a uvedené nedostatky výrazně omezují jejich využití. Ostatně i u Microsoftu jsou si vědomi, že Second edition nejsou žádným významným upgradem, což dokládá i označení Windows CE 4.2.1. Nebýt takové masivní marketingové podpory, kdy se na SE čekalo jako na zázrak, asi by mé zklamání bylo menší. Že jde plně využít celou plochu a ne jen trapně násobit pixely, dokazují programy různých třetích stran.

Na druhou stranu je nutné poznamenat, že i přes uvedené hloupé problémy je Second edition na zařízeních s VGA displejem přínosem a pokud se s jeho omezeními smíříte, můžete být spokojeni. Časem se určitě objeví spousta aplikací optimalizovaných pro VGA a možná se i Microsoft chytne za nos a vytvoří Windows Mobile 2003 Third edition, která dokáže VGA displeje využít lépe:)

UPDATE 26.7.2004: Na světě je utilitka SE_VGA, která by měla změnit rozlišení tak, jak jsem si to představoval:)
reklama