Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HP iPAQ hx4700: to nejlepší od HP

26.7.2004, Pavel Koza, preview
Teoreticky má iPAQ hx4700 nahradit dosud nejvýkonnější model iPAQ h5550, přičemž iPAQ hx4700 vypadá úplně jinak, je rychlejší, má větší displej, místo joypadu má ve světě Pocket PC unikátní klasický touchpad a nabízí velmi bohatou nabídku bonusových aplikací.
Stejně jako HP iPAQ h6300 jsem i toto zařízení měl tu čest držet v ruce ještě před oficiálním představením veřejnosti. Své první pocity a dojmy z něj jsem sepsal v článku Prvních 60 minut s HP iPAQ hx4700 v ruce. Stejně jako všechna ostatní preview se i toto bude striktně držet faktů, na subjektivní recenzi si ještě pár dní budete muset počkat.

U zařízení nejvyšší třídy asi u HP došla invence při vytváření různých modelů (naštěstí:), takže k dispozici jsou jen dva modely iPAQ hx4700 a hx4705, které se od sebe nijak neliší, pouze místem, kde si je můžete zakoupit. Pokud chápete rozdíl mezi iPAQem h2210 a h2215 nebo h4150 a h4155, chápete i rozdíl mezi hx4700 a hx4705.



V krabici by dle dokumentace měl být HP iPAQ hx4700, zdroj elektrické energie, synchronizační USB kolébka, plastový průhledný kryt displeje, stylus, příručka pro rychlý start a CD-ROM s bonusovými aplikacemi.

Vzhled nového iPAQa je silně neobvyklý, jak jsem psal v mém prvním seznámení s hx4700, připomíná spíš futuristický komunikátor budoucnosti než Pocket PC, na které jsme všichni zvyklí. Rozměry se řadí k těm největším Pocket PC na trhu, hlavní vinu na tom má ale obrovský, 4palcový displej. Konkrétní rozměry jsou 131 x 77 x 14.9 milimetrů. Na rozdíl od všech ostatních nových iPAQů je tělo zařízení vyrobeno z lehké hořčíkové slitiny, takže se tvrdostí a odolností nedá s plastovými PDAčky srovnat. Přesto je hmotnost celého zařízení "pouze" 186.7 gramů. Velmi neobvyklý je i touchpad, který lze používat ve dvou režimech - jako 4směrový joypad nebo klasický touchpad, kdy se na displeji objeví i kurzor. Kromě toho má uživatel k dispozici i 5 programovatelných tlačítek.



Tmavý kovový obal skrývá nový a velmi výkonný procesor Intel PXA270 taktovaný na 624 MHz, výkon tedy iPAQu chybět nebude. Ani s pamětí to není špatné, i když trochu překvapivě je těch 192MB rozděleno jinak, než je obvyklé. Zařízení má totiž 64MB RAM (55MB pro uživatele) a 128MB FlashROM (80MB jako bezpečné úložiště).

Displej je kapitola sama pro sebe. Zářivý a velmi jasný 4-palcový (101,6 milimetrů) transflexní TFT displej s LED podsvícením, rozlišením 480x640 bodů a schopností zobrazit 65 tisíc barev. Vzhledem k dvojnásobnému rozlišení s minimálním nárůstem fyzických rozměrů není divu, že velikost bodu je 0,126 x 0,126 milimetrů. Nesmím zapomenout ani na světelný senzor, s jehož pomocí si iPAQ podsvícení reguluje sám (samozřejmě pokud s tím uživatel souhlasí).



Co se práce se zvukem týká, není to papírově nic zvláštního. Mikrofon, reproduktor a 3.5 milimetrový stereokonektor na sluchátka, to všechno je celkem běžné. Neobvyklý je pětipásmový grafický ekvalizér, který umožní uzpůsobit si zvuk svým potřebám lépe, než jen prostým nastavením basů a výšek.

I v oblasti komunikace je hx4700 velmi dobře vybaven. Kromě základního sériového a USB spojení umí komunikovat i bezdrátově - infračervený port je dokonce schopen 4Mbitů, Bluetooth a WiFi (802.11b) jsou klasické. Na rozdíl od třech ostatních nových iPAQů má hx4700 hned dvojici rozšiřujících slotů - jeden SDIO a jeden Compact Flash Typu II.

Vzhledem k velikosti není překvapením, že je v základu použita Lithium-Ionová baterie o kapacitě 1800mAh, v případě potřeby je možné ji nahradit baterií o dvojnásobné kapacitě.

Na zařízení je předinstalován systém Windows Mobile 2003 Premium edition a spousta bonusového software. Profesionály potěší přímo do ROMky umístěný skvělý PIM manager Pocket Informant 5, maximální bezpečí vašich dat má na starosti HP ProtectTools a tak by se dalo pokračovat ještě dlouho. I na CD by mělo být aplikací víc než dost.

I podle mého preview je jasné, že HP iPAQ hx4700 je něco skutečně speciálního. Jestli uspěje i v dlouhodobějším testu, to se dozvíme během pár týdnů. A cena? Dle webu HP.com je cena zařízení 650 amerických dolarů.

Článek bude průběžně doplňován...


Další informace o zařízení

reklama