Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jak upgradovat Toshibu e400 na Windows Mobile 2003 Second edition?

27.7.2004, Pavel Koza, návod
Jako jedna z mála společností uvedla Toshiba upgrade na dosud poslední verzi systému, Windows Mobile 2003 Second edition, pro oba své nejnovější modely. I když není instalace upgrade žádná alchymie, stačí jen dodržet instrukce, především čerství uživatelé tohoto zařízení by možná rádi nějaký návod i ve své mateřštině. Proto je tu tento článek, kde jsem popsal postup, jakým se mi povedlo toto zařízení bez problémů upgradovat.
Nemá smysl se dlouho zdržovat, snad jen pár obecných věcí na úvod. Instrukce jsou tu proto, abyste se podle nich řídili. Improvizace je sice zajímavá vlastnost, ale upgrade ROMky patří mezi operace, kde je lepší se jí vyvarovat. Stačí jeden chybný krok a Toshiba musí putovat zpět do servisu. Pro případné zájemce o více informací o Toshibě jako takové bych tu měl její recenzi. Zapomenout nesmím ani na dobré lidi z AH Mobile, kteří mi tuto Toshibu zapůjčili a u kterých si ji můžete případně zakoupit.

Po stažení a rozbalení souboru z webu Toshiby byste si nejdříve měli přečíst dva .PDF soubory. V souboru OzoneUpdate Important Information for e400 Rev 1.0.pdf jsou některé tipy a postupy řešení případných problémů. Praktické je upozornění na to, že některé aplikace nebude možné spustit, případně je bude obtížné ovládat v režimu Landscape. Vzhledem k velikosti upgrade zmizely z ROMky aplikace Home, WorldClock a Toshiba Voice Recorder, můžete si je však doinstalovat jako běžnou aplikaci. Pro úspěšnou synchronizaci s desktopem potřebujete poslední ActiveSync 3.7.1 Build 4034.

V druhém souboru nazvaném e400_UpgradeGuide_1.1_EN.pdf je pak kompletní postup upgrade. Nejdříve si tedy stáhněte a nainstalujte poslední ActiveSync. Poté připojte zařízení k počítači, připojte zdroj elektrické energie a zazálohujte vaše data. Ovšem zálohujte POUZE data, pokud byste totiž chtěli zazálohovat a obnovit zálohu celého systému na zařízení po upgrade, nepovede se to. Nezapomeňte vyndat SD kartu. Následně na desktopu deaktivujte USB spojení a odpojte Toshibu od počítače. Máte-li vše takto připraveno, instalace může začít.



POSTUP: Na desktopu ze složky, do které jste rozbalili obsah archivu, spusťte soubor flash.exe. Klikněte na tlačítko "Browse..." a vyberte souborBOOT-e400-2.00.0409-wm2003.bin (bootloader se MUSÍ upgradovat jako první!). Následně musíte Toshibu uvést do speciálního režimu. Provede se tak současným stiskem tlačítek Tasks (úkoly) a Home (ten domeček) a softwarového resetu na zadní straně zařízení. Jestli jste byli úspěšní, na displeji úplně dole bude pár desítek vteřin svítit nápis "Wait to download Image". Po připojení kabelu zpět do USB konektoru vašeho počítače se nápis změní na "USB Download Image". Kliknutím na tlačítko Start zahájíte operaci.



Instalátor se ještě 2x ujistí, že máte vše v pořádku (klikněte na Yes) a poté provede upgrade bootloaderu. Vyčkejte, dokud se na desktopu neobjeví následující zpráva a Toshiba se automaticky zrestartuje. Poté odpojte USB kabel z počítače a ukončete program flash.exe.



Následně si celý postup zopakujte, pouze s tím rozdílem, že v aplikaci flash.exe vyberete druhý ROM image nesoucí název BOOT-e400-2.00.0409-wm2003.bin. Tentokrát bude upgrade trvat trochu déle, ale během pár minut je vše u konce. Vyčkejte, než se Toshiba automaticky zrestartuje a objeví se úvodní obrazovka setupu.



Tím je celý upgrade u konce. Zapněte si podporu USB v ActiveSync a užívejte si nového operačního systému:)
reklama