Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Policie ČR testuje zařízení FSC Pocket LOOX 600

10.5.2004, Pavel Koza, aktualita
Policisté píšící i ve 21. století na psacích strojích jsou námětem mnoha veselých historek a anekdot. O to příjemnější je zjištění, že v současné době probíhá testování 300 datových terminálů založených na bázi Pocket PC zařízení Fujitsu Siemens Computers Pocket LOOX 600, které by v kombinaci s velkou klávesnicí a propojením s vysílačkou systému TETRAPOL měly zajistit rychlejší a přesnější zjišťování informací z různých centrálních registrů či policejních databází.
V polovině dubna tohoto roku byla zveřejněna tisková zpráva, ve které společnost Fujitsu Siemens Computers oznámila spolupráci s Policií ČR v oblasti přenosných datových terminálů. Jelikož je to informace pro čtenáře tohoto serveru více než zajímavá, zjistil jsem i něco navíc, co v TZ nebylo.

Mobilní datový terminál je založen na zařízení FSC Pocket LOOX 600, jehož recenzi jste si na ce4you mohli přečíst již koncem roku 2002. Pohodlné a rychlé vkládání dat má na svědomí velká klávesnice připojená k PDA přes datový konektor. Nejedná se o žádný supertajný výrobek šitý policii na zakázku, nýbrž o sériově vyráběné příslušenství od německé firmy Bormann, které si můžete koupit také, a to nejen k LOOXu, ale i k iPAQům. S vysílačkou systému TETRAPOL je počítač propojen pomocí rozhraní pro karty Compact Flash (standardní sériový port na spodku zařízení využívá klávesnice). To celé je uloženo ve speciálním, odolném pouzdře, jak ostatně vidíte sami na níže uvedených obrázcích.



Na LOOXech je nainstalován základní systém Pocket PC 2002. To, stejně jako skutečnost, že je použita v této chvíli již výběhová řada zařízení, má na svědomí zdlouhavý průběh výběrového řízení, v době předkládání nabídky byl LOOX 610 teprve ve stádiu vývoje. Na některých fotkách je vidět, že zařízení pracuje v landscape režimu. Pocket PC 2002 to samozřejmě neumí samo od sebe, pro tento účel je doinstalovaná utilitka Nyditot Virtual Display.

Hlavní význam mobilního terminálu spočívá v přímém propojení zařízení do různých centrálních registrů i policejních databází a v rychlém a přesném získávání informací z nich. Příklad? Policista chce zkontrolovat informace z občanského průkazu zadržené osoby, což obzvláště u dlouhých a cize znějících jmen může znamenat dlouhé dohadování vysílačkou s operátorem sedícím u počítače. Policista mající datový terminál jen napíše jméno na klávesnici a během několika okamžiků má požadované informace k dispozici na displeji zařízení. Efektivnější zákroky policie zajistí také služba dispečerských zpráv, kdy operační důstojník zašle policejní hlídce přesnou lokaci požadovaného zásahu a další potřebné detaily v textové podobě. Možností, jak zmiňovaný systém efektivně využívat, je však mnohem, mnohem víc.



V současné době Policie ČR testuje celých 300 kusů zařízení, dodáno jich bylo dvakrát tolik. Kdy testování skončí se zatím neví, vzhledem k celkem vysokému počtu zařízení to asi chvilku potrvá.

Na závěr nesmím zapomenout uvést, že Fujitsu Siemens Computers je i dodavatelem middleware platformy openSEAS pro serverové aplikace zajišťující převod dat mezi databázemi a koncovým zařízením.
reklama