Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

TV CF Card - televize ve vašem Pocket PC

29.7.2004, Pavel Koza, recenze
Kromě vášně pro počítače všeho druhu mám ještě (minimálně) jednu vášeň, a tou je sledování televize (bez komentáře prosím:). Proto jsem se velmi zaradoval, když se mi dostala na stůl krabička obsahující CompactFlash kartu, se kterou své oblíbené pořady můžu sledovat skutečně kdekoliv. Mistrovství Evropy ve fotbale jsem sice propásl, ale i tak jsem měl pořád na co koukat. Pokud máte ve svém Pocket PC volný CF slot, možná se po přečtení této recenze brzo zaplní.
Díky TV kartě od firmy EOps technology si dnes můžu škrtnout další položku v seznamu "Co všechno ještě mé Pocket PC nedokáže". S pomocí tohoto příslušenství si totiž můžu pustit televizi vskutku kdykoliv a kdekoliv, stačí mi k tomu jenom Pocket PC zařízení s CF slotem (pozor, všechna zařízení nejsou podporována, před případným nákupem si přečtěte technickou specifikaci (48,5 KB)). Za zapůjčení děkuji společnosti Sunnysoft, u které si tuto kartu můžete zakoupit.

V balení najdeme následující předměty - TV kartu EOPS P-01, polstrované ochranné pouzdro, stereofonní sluchátka (pecky), konektor pro připojení koaxiálního kabelu, konektor pro připojení AV vstupu trojicí cinch konektorů, tři propojky na cinch kabely a CD-ROM s návodem a ovladačem. Na příslušenství toho není zase tak moc zajímavého, snad jen že kabel s cinch konektory vypadá jako by je měl pozlacené.



Karta samotná se skládá ze tří neoddělitelných částí. Její rozměry jsou 58 x 64 x 30 milimetrů, hmotnost 116 gramů včetně baterií. Základem je CF karta typu I, takže by neměl být problém ji umístit v jakémkoliv slotu. Nejobjemnější je samotný TV tuner a prostor pro čtveřici AAA baterií. Nakonec musím zmínit i teleskopickou, otočnou anténu, která se dokáže natáhnout až na čtyřnásobek své původní délky. Na TV tuneru najdeme kromě dvou LEDek i čtyři konektory a regulátor hlasitosti. Konektory po levé straně slouží pro připojení buď vstupu signálu z koaxiálu (přes redukci), nebo pro AV vstup například z DVD. Na pravé straně je potom konektor pro připojení stereosluchátek (zvuk se nedá poslouchat přes zařízení, pouze přímo z karty) a regulátor hlasitosti ve formě otočného kolečka. Pro případ nedostatku AAA baterií je možné přímo do tuneru připojit i 7.5V zdroj elektrické energie. Technicky jde o TV kartu schopnou přijímat signál v systému PAL VHF až UHF ve frekvencích 48.25 MHz až 855.25MHz. Podporované zvukové normy jsou PAL-B/G, PAL-I a PAL D/K. Více technických informací ve výše uvedeném PDF dokumentu.



Po instalaci ovladače na zařízení LOOX 610 jsem pln očekávání vsunul kartu do slotu. Automaticky se spustila obslužná aplikace a objevilo se "zrnění". Ovládání je intuitivní, vše na jedné obrazovce, takže naladit první program bylo otázkou několika vteřin. Program umožňuje vyhledávání programů, manuální přepínání kanálů a funkci krokového jemného doladění. Díky systému záložek (bookmarků) si jednoduše vytvoříte seznam naladěných stanic, potom už mezi programy přepínáte jako na běžné televizi.



Po technické stránce už ke kartě není zase tak moc co říct, přejděme k praktickým zkušenostem. A upřímně řečeno, žádná sláva to není. Citlivost na signál je špatná, i když bydlím nad Prahou na kopci, musel jsem se hodně snažit, abych naladil všechny 4 naše oblíbené televizní stanice. Navíc pokud držím PDA v ruce, neubráním se byť nepatrným změnám polohy (no jo no, klepou se mi ruce...:) a jakákoliv změna má na obraz velký vliv. Při přehrávání ve standardním režimu (208 x 160 pixelů) je plynulost obrazu OK, problém nastává při sledování TV v celoobrazovkovém režimu (320 x 240 pixelů). To už se (alespoň na testovaném zařízení LOOX 610) velmi trhá, takže jsem po chvíli sledování přepnul zobrazení zpět na klasické. Sice máte možnost snížit kvalitu obrazu, ale na to se nedá koukat už vůbec (viz obrázky).



Bez problémů jsem zkoušel i připojit zařízení k DVD, obraz se s klasickým příjmem TV nedal vůbec srovnat, jak byl pěkný. Škoda, že pokud chcete zvuk (který na LOOXu 610 trochu zlobil, ale LOOX 610 není mezi podporovanými zařízeními, což jsem ale zjistil až později), musíte připojit sluchátka, přímý výstup na reproduktor karta bohužel neumí.

Zklamáním je i vysoká spotřeba energie. Ani ne tak u Pocket PC, to se ostatně dalo čekat, ale že mi čtveřice alkalických baterií Energizer nevydrží ani na 5 hodin provozu, to mě trochu dostalo. Při ceně těchto baterií je to dost drahá legrace. Jak vidíte na obrázcích níže, při provozu CF karty je spotřeba energie asi dvojnásobná proti normálu (3h20m bez TV, 1h30m s TV). Částečným řešením je možnost použít zdroj, ale to jednak omezuje vaši mobilitu, a navíc zvyšuje i vaše náklady, protože zdroj není součástí dodávky. Karta má však bohužel i další omezení. Že nefunguje na všech Pocket PC už bylo řečeno, problémy budou mít i majitelé Pocket PC s VGA rozlišením. A ještě jedno mínus mě napadlo - proč není možné kartu zapojit do notebooku a sledovat TV na něm? Okruh zákazníků by se výrazně zvětšil.



A to je asi tak vše, co mě o tomto příslušenství napadá. Samozřejmě nesmím zapomenout na cenu, za kterou si tuto kartu mohou zájemci u Sunnysoftu koupit. Mobilní TV vás přijde na 6000 korun včetně DPH, což je docela dost.
reklama