Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

ASUS MyPal A730: nejmenší a nejlehčí VGA zařízení

31.7.2004, Pavel Koza, preview
Jde o další VGA Pocket PC, které by se mělo vyznačovat velmi malými rozměry, nízkou hmotností a bohatou výbavou. Po sice výkonném, ale vzhledem i rozměry nepříliš povedeném Asusu A716 to vypadá, že se máme rozhodně na co těšit.
Firma Asus patří na trhu s Pocket PC mezi ty pilnější. Pokud mě paměť neklame, Asus MyPal A730 je už čtvrtou modelovou řadou na trhu. Začalo to zařízením Asus MyPal A600, pokračovalo dvojicí modelů Asus MyPal A620 a Asus MyPal A620BT a zatím posledním zařízením s nápisem MyPal na těle je Asus MyPal A716. To by se ale mělo nejpozději v září tohoto roku změnit, protože se na nás dle tiskové zprávy chystá nejmenší a nejlehčí VGA Pocket PC s bohatým multimediálním vybavením.

Vzhledem k datu uvedení stanovenému na září tohoto roku je možné, že některé věci ještě doznají změn, v základu by se ale nemělo jednat o nic zásadního. K dispozici by měly být hned dva modely lišící se ve schopnostech bezdrátové komunikace. Oba modely budou umět komunikovat přes Bluetooth, ten lepší model pak zvládne i WiFi. Jiný rozdíl mezi modely jsem v textu nenašel.



Že je tmavá barva v oblasti PDA skutečně "in" potvrzuje i toto zařízení, u Asusu jeho barvě říkají "antracitová" (pro neznalé, antracit je nejkvalitnější uhlí mající leskle černou barvu). Sice není černý celý, ale na fotografiích kombinace černé a stříbrné nevypadá špatně. Rozměry jsou na VGA zařízení nečekaně malé, 72, 8 x 117,5 x 19,9 milimetrů snese srovnání mnohem spíš s iPAQem h4150 než s ostatními VGA Pocket PC, což ostatně můžete posoudit sami dle fotografií například na této stránce. Hmotnost je lehce nadprůměrná, i když 170 gramů vám kapsu neutrhne.

Procesor sice nebude úplně nejlepší, jaký je již k dostání, ale Intel PXA270 taktovaný na 520 MHz nebude stačit asi jen těm nejnáročnějším uživatelům. Paměti bude k dispozici shodně 64 MB RAM a 64 MB FlashROM, přesná čísla volného místa dostupného uživatelům ještě budou upřesněna.

Displej bude trochu menší, než nabízí například Toshiba e800 či HP iPAQ h4700, jeho úhlopříčka bude "pouze" 3,7 palce, ale stejně jako tato dvě zařízení bude mít rozlišení 480x640 pixelů a i ostatní parametry budou na úrovni - transflexní TFT a 65 tisíc barev. Dotyková vrstva samozřejmě nesmí a nebude chybět ani u A730ky.



Jednou z věcí, které na velkém displeji skutečně vyniknou, jsou fotografie. S Asusem si je můžete rovnou tvořit sami, součástí je i integrovaný, 1.3MPixelový digitální fotoaparát schopný zaznamenat jak klasické fotografie, tak i videosekvence.

O audioschopnostech se tisková zpráva moc nešíří, podle obrázků bude k dispozici klasická trojkombinace mikrofon, reproduktor a stereokonektor na sluchátka.

Chystají se na nás hned dva modely. Oba budou mít konektor pro běžného USB klienta, ovšem díky USB host si poradí i s USB zařízeními. Infračervený port je samozřejmostí, navíc bude k dispozici i Bluetooth. Výkonnější model pak bude mít v základu i Wi-Fi modul, ovšem smutní nemusí být ani majitelé Asuse bez Wi-Fi, protože díky dvojici slotů (SDIO a CompactFlash typu II) si mohou vybrat z nepřeberného množství nejen Wi-Fi, ale i dalších rozšiřujících karet.

O napájení se bude starat vyměnitelná Lithium-Ionová baterie o kapacitě 1100 mAh, k dispozici bude i baterie o něco větší. Podle údajů výrobce by se měla výdrž zařízení pohybovat kolem 9 hodin.

Operační systém v ROMce bude samozřejmě Windows Mobile 2003 Second edition, který umožní dostat z displeje maximum. V ROMce či na CD by pak měly být některé bonusové aplikace jako Presentation DX, Pocket Painter, Money Tracer, Engineering Calculator, Pocket Book, PaPaGo!5 navigator a Monster SIP.

A na závěr to nejlepší a tím je cena. Verze bez Wi-Fi by se měla začít prodávat už v září za cenu 450 EURO, verze s Wi-Fi pak o měsíc později. Cena tohoto modelu zatím nebyla stanovena. No, snad vám budu moci zařízení představit trochu dříve. Protože pokud v tom není nějaký háček, toto zařízení by mohlo významně promluvit do prodejnosti jednotlivých VGA Pocket PC.
reklama