Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ rz1710

5.8.2004, Pavel Koza, recenze
A je to tady:) První iPAQ ze záplavy nových zařízení je u mě na stole a já se chystám na jeho recenzi. Jedná se o zařízení spadající do kategorie "entry level", tedy kategorie určené především novým uživatelům Pocket PC a PDA obecně. Při této příležitosti nemohu nevzpomenout předchozí řadu iPAQů spadající do stejné skupiny, skutečně velice povedenou řadu h1900. Pokud vás zajímá, jestli ve společnosti Hewlett-Packard dokázali překročit svůj stín a vytvořili důstojného nástupce, tak čtěte dále.
Od chvíle, kdy společnost Hewlett-Packard oznámila hned několik nových iPAQ Pocket PC najednou, uplynulo jen 7 dní a já mám v ruce první ze čtyř nových iPAQů. Tedy abych byl přesný, novinky jako HP iPAQ h6300 či HP iPAQ hx4700 jsem už v ruce potěžkal dříve, ale teprve v tomto případě se jedná o finální verzi zařízení, tedy stejné, jako si brzo budete moci koupit i vy sami. To mimo jiné znamená, že se vám pokusím vylíčit co možná nejobjektivněji nejen to, čím je HP iPAQ rz1710 super, ale i to, co už tak super není:)



Ale dost řečí, pojďme se společně podívat na první iPAQ "nové generace", který jsem měl zapůjčen přímo ze společnosti Hewlett-Packard.


Óóóó, nová krabice!


První překvapení na nás čeká už při pohledu na papírový obal zařízení. U HP se (alespoň pro toto zařízení) rozhodli opět pro něco nového, takže se u krabice zastavíme trochu déle. Jako první iPAQ totiž rz1710 dává zcela jasně najevo, že mu nejlépe bude na věšácích obchodních domů či dalších místech, kde se elektronika prodává tzv. "obyčejným uživatelům" po desítkách a stovkách kusů. Krabice je totiž velmi tenká a v horní části najdeme dokonce otvor pro pověšení na takové ty kovové věšáky (má to vůbec nějaký název)? Kromě toho je v krabici i okénko, kterým si iPAQ můžete prohlédnout "in-natura". Důvod je jednoznačný a dal by se vyjádřit třemi slovy - přišel, viděl, koupil:)



Krabicí bohužel veškeré zajímavé věci, alespoň týkající se obsahu krabice, končí. Zde je kompletní seznam obsahu:
  • HP iPAQ rz1710
  • Stylus
  • Synchronizační USB kabel
  • Jednodílný zdroj elektrické energie
  • CD-ROM
  • Příručku pro uživatele
  • Příručku s odpověďmi na 25 nejčastějších dotazů
  • Kupón iPAQ Choice
  • Běžné další písemnosti



Podrobný popis krabice se tentokrát vejde do jednoho odstavce. USB kabel je plně kompatibilní s ostatními novými (ale i staršími) iPAQy a kromě datové synchronizace ho využijete i pro nabíjení, oddělená koncovka pro přímé napájení iPAQu zde není. Zdroj je jednodílný bez výměnných koncovek, ke cti mu slouží jeho malé rozměry. Umělohmotný stylus je v balení jen jeden, jeho rozměry i hmotnost jsou v ruce cítit, což mě osobně vyhovuje. Kromě běžné příručky první pomoci pro tápající uživatele je k dispozici i praktická knížečka s odpověďmi na 25 nejběžnějších dotazů. Opět nic pro zkušené uživatele, ale své čtenáře si rozhodně najde. Zapomenout nesmím ani na poukázku na software iPAQ Choice, kterou si na příslušné stránce můžete vyměnit za několik bodů a za ty body pak "koupit" aplikace dle svého gusta. Ostatní písemnosti nestojí za zmínku.



Shrnu-li to, tak je v balení jen to nejzákladnější vybavení, což je ale u zařízení této kategorie pochopitelné. Náhradní stylus, ochranné pouzdro či kolébku si v případě zájmu můžete dokoupit.


Vzhled aneb h1900 to není, ale...


Jak jsem uvedl již v úvodu, já osobně považuji iPAQ h1900 za jedno z designově nejpovedenějších Pocket PC vůbec. Možná právě proto budu až příliš přísný, ale nemůžu si pomoci - iPAQ rz1710 mi prostě nesedl. Vzhledem mě moc nezaujal, navíc vypadá až příliš levně. Zatímco u většiny ostatních iPAQů mám vždy alespoň pocit, že se jedná o tělo vyrobené z nějakého lehkého kovu, v tomto případě mě to nenapadlo ani náhodou. Ani jeden ze dvou použitých plastů se kvalitou nemůže s h1900 rovnat, moc mi nesedí ani ta černá tlačítka (jsem jediný, komu připomínají Compaq iPAQ h3100:)? Kvalita zpracování je ale vcelku dobrá. Na druhou stranu je hodnocení vzhledu silně subjektivní, takže raději přejdu k lépe měřitelným hodnotám. Rozměry je nová rz1710 nachlup stejná jako iPAQ h1900 či h4150, placka o rozměrech 114 x 70 x 13.4 milimetrů patří k tomu nejmenšímu, co je k mání. Asi i díky použitému materiálu se hmotnost zařízení jen o 20 gramů přehoupla přes 10 dekagramů, takže i v tomto ohledu jde o povedený kousek.



Přední straně zařízení dominuje klasický displej. Papírově je stejně velký jako většina ostatních displejů v Pocket PC zařízeních, opticky se mi ale zdál větší. Nad ním je kromě kovového loga HP už jen jedna oranžovo-zelená stavová LEDka. Pod displejem zase nic zvláštního, pro iPAQy klasická kombinace kruhového joypadu se středovým akčním tlačítkem a dvě dvojice programovatelných tlačítek po stranách. Co je, alespoň u iPAQů, pravděpodobně premiéra, je možnost přiřadit dvě různé akce pro krátký a dlouhý stisk tlačítka a dokonce přiřadit akci i dlouhému stisku tlačítka pro zapnutí/vypnutí. iPAQ nabízí i ochranu proti nechtěnému zapnutí zařízení, jedním tapnutím deaktivujete během suspend módu všechna tlačítka kromě tlačítka pro zapnutí/vypnutí. Kruhový joypad je velice přesný a ovládání her s ním bylo příjemné, jediný problém jsem viděl v příliš malých a natěsno umístěných tlačítkách, pro mé prsty to nebylo úplně ideální.



Vzhledem k tomu, že se u HP rozhodli pro nevyměnitelnou baterii, je zadní strana až na mřížku chránící reproduktor prosta jakékoliv zajímavosti. To samé se dá říci i o obou bočních stranách, nenajdete zde ani tlačítko pro nahrávání, ani skrolovací kolečko, nic.



Zato horní strana už je zajímavější, kromě SDIO slotu je tam umístěn i klasický 3.5 milimetrový stereokonektor na sluchátka, mikrofon, senzor infračerveného portu, tlačítko pro vypnutí/zapnutí zařízení a otvor pro stylus. Nakonec zbývá spodní strana, kde nás zaujme pouze klasický datový konektor a malý otvor skrývající tlačítko softwarového resetu.



Celkem pozdě zaměstnance napadlo, že by do ROMky mohli dát pár pěkných témátek. Nejsem si sice jistý, jestli tato témátka patří k tomu nejlepšímu, co lze na obrazovce Dnes mít, ale HP dostává body alespoň za snahu:)




Parametry aneb nečekejte zázraky


Před komentováním technických parametrů zařízení bych ještě jednou rád zdůraznil, že se jedná o lowend. Takže to, co zařízení ve skutečnosti umí, je většinou jeho vlastnost, nikoliv chyba:) Pro koho je výkon prioritou, ten za své zařízení zaplatí mnohem víc peněz. Ale zpět k iPAQu. Základním kamenem v jeho elektronických útrobách je procesor Samsung S3C2410 taktovaný na 203MHz. Jestli je to dostatečný výkon se dozvíte v kapitole Benchmarky a testy, zatím můžete tipovat:) Paměti má iPAQ shodně 32MB RAM a 32MB FlashROM, ovšem uživatelům je přístupných pouze 27.26MB RAM a 10.33MB FlashROM jako bezpečné úložiště (iPAQ Store)... Teoreticky... Proč? No protože pokud se bezprostředně po HW resetu podíváte do apletu Paměť, snadno si spočítáte, že dohromady máte k dispozici pouze 17MB RAM! A to je bída i na lowend. Jinými slovy - bez paměťové karty to asi nepůjde. Vzhledem k rychlosti (no dobrá, tedy spíš pomalosti:) zařízení není k dispozici ani aplet pro změnu frekvence ani další extra featurky.



Mé pocity z displeje jsou dost rozporuplné. Technicky se jedná o transflexní TFT displej s rozlišením 240x320 bodů a podporou 65 tisíc barev. Úhlopříčka je běžných 3.5 palce, černé okraje jsou trochu tlustší, než je průměr. První dojem byl - "super, bílá je už zase bílá"! Skutečně je to tak, i bez srovnání s jiným Pocket PC je jasně patrné, že tentokrát si ironické poznámky na téma žlutého zabarvení displeje budu moci odpustit, po srovnání například s iPAQ h4150 je rozdíl ještě zřetelnější. Také v testu na sluníčku iPAQ obstál, dalo se s ním pracovat i v pravé poledne ve třicetistupňovém vedru. Rád bych tímto konstatováním skončil, ovšem displej má i některé nedostatky. Jako první si určitě všimnete viditelných červených šmouh u některých písmen při zapnutém ClearType. Na screenshotech to vidět není, ale v reálu to docela ruší. Pokud ClearType vypnete, problém zmizí. Druhým, méně závažným problémem je to, že se na displej musíte dívat pouze kolmo s maximálně desetistupňovou odchylkou, jinak se barvy začnou dost měnit. To je samozřejmě problém všech displejů, ovšem v tomto případě je to patrné na první pohled. Podsvícení nastavit odděleně pro běh na baterie i během dobíjení plynule ve 20ti krocích. Dotyková vrstva je citlivá tak průměrně, na pětibodové stupnici by dostala trojku. Celkem vzato je displej lehce nadprůměrný, bráno pouze z pohledu zařízení pro začátečníky patří k tomu lepšímu, co se dá za relativně málo peněz koupit. Na druhou stranu nový, nezhýčkaný uživatel PDA, který nemá s čím srovnávat, bude pravděpodobně spokojen.



Zvukové schopnosti patří k nejlepším dovednostem tohoto zařízení. Jako obyčejně nabízí klasickou trojkombinaci mikrofon, reproduktor a výstup na sluchátka. Citlivost mikrofonu je možné měnit, a to jak ručně, tak automaticky. Mikrofon je povedený a umožní bez problémů zaznamenat hlas člověka mluvící jak přímo na zařízení, tak i konferenční hovor až do vzdálenosti dvou, tří metrů. Integrovaný reproduktor má výstup na zadní straně zařízení, což trochu snižuje jeho umění, ale bez problémů přehraje jak systémové pípání, tak i MP3 v přiměřené kvalitě. Nejlepší je ovšem výstup na sluchátka, nulový šum a díky jednoduchému nastavení basů ve čtyřech krocích i velká dynamika, to jsou vlastnosti dělající z tohoto zařízení povedený MP3 přehrávač. Skutečně jsem si každou z testovacích MP3 skladeb přehrál hned několikrát, v této oblasti se iPAQu nedá nic vytknout.



Naproti tomu jsou komunikační schopnosti nového iPAQa jen ty nejzákladnější. Kromě možnosti připojení USB či sériového kabelu a komunikace přes infračervený port nenabízí rz1710 ani Bluetooth, ani Wi-Fi, ani GSM/GPRS modul. Je-li pro vás komunikace prioritou, musíte se poohlédnout po jiném zařízení. Zkoušel jsem i tři aplikace pro dálkové ovládání přes IrDA, ale ani jedna nezafungovala. Předpokládám tedy, že to tento iPAQ neumí.

Na rozdíl od ostatních nových iPAQů je v tomto zařízení nevyměnitelná, Lithium-Ionová baterie o kapacitě 950mAh. V mém standardním testu vydržela zařízení napájet více jak 3,5 hodiny, což sice není špatný výsledek, ale vzhledem k rychlosti procesoru to mohlo být i lepší.




Možnosti rozšíření aneb "je libo Bluetooth či digitální fotoaparát"?

Do jediného SD slotu můžete bez obav zastrčit jak klasické paměťové SD či MMC karty, tak i karty podporující standard SDIO. Já zkoušel SD digitální fotoaparát a fungovalo to skvěle. Velkou výhodou, kterou ovšem typický uživatel tohoto zařízení asi neocení, je zpětná kompatibilita datového konektoru se staršími iPAQy, takže pokud máte například kabely či klávesnice (pozor, NEplatí pro jackety), můžete je použít i na tomto zařízení. Na obrázku vidíte iPAQ a moji rozkládací klávesnici Compaq.




Software


Zařízení HP iPAQ rz1710 přichází na trh s již předinstalovaným systémem Windows Mobile 2003 Second edition, takže mimo klasické programy jako Pocket Word, Excel, Internet Explorer, Outlook a další nabídne i bezproblémovou rotaci obrazovky. Co však v ROMce budete hledat marně, jsou aplikace jako Microsoft Reader či Terminal Services client - toto zařízení používá edici Professional, nikoliv Premium.



Už první pohled na seznam instalovaných aplikací přinesl zklamání - kde je backup? Osobně považuji zálohovací utilitku v ROMce za nezbytnou věc, mimo jiné i proto, že zálohovat přes ActiveSync je děs běs. Proto mě absence tohoto programu na zařízení velmi zklamala. Já vím, že existuje plno aplikací třetích stran, ale to už není ono. Místo toho zabírá celých 631KB drahocenné RAMky (a potažmo i ROMky, odněkud se to při prvním startu po HW resetu vzít muselo) prezentace několika nových vlastností ve Flashi, kterou navíc můžete shlédnout i na přiloženém CD... Vskutku příkladné šetření místem...:( Navíc to nejde ani jednoduše odinstalovat, ale musí se to ručně smazat, což pro uživatele tohoto typu zařízení může být oříšek.

První skutečnou aplikací je jakási náhrada programu iTask s názvem HP Switch Task. Jedná se o primitivního správce běžících aplikací, který umí přepínat mezi spuštěnými aplikacemi, případně jednu běžící aplikaci uzavřít. Nic extra, ale než si stáhnete WisBar, dobré:)



Druhou aplikací je velmi pěkný nástroj pro správu obrázků a fotografií. Kromě klasického prohlížení ve formě náhledu či prezentace zvládá i základní úpravy jako rotace či přidání audio či video komentáře. Dle mého soudu mnohem schopnější než Microsoftí Pictures, především při prohlížení velkých fotek.



Následuje aplikace ve formě pluginu do obrazovky Dnes. Pokud si ji vyberete ze seznamu, automaticky se zruší označení všech ostatních, aby měla pro sebe celou obrazovku. Ale nevím, snad jsem jen nepochopil její genialitu, ale to skutečně při zabrání celé obrazovky dokáže pouze spustit jedu ze 4 předdefinovaných aplikací, které si navíc ani nemůžete změnit???



Zapomenout nesmím ani na HP Profiles, které umožní nastavit si různá nastavení hlasitosti, podsvícení a automatického vypnutí pro různé situace a jedním tapnutím je pak změnit. Větší využití asi najde spíš u iPAQu h6300, ale i zde může být někomu užitečná. Poslední nadstandardní aplikací je utilitka SelfTest, pomocí které si můžete zařízení otestovat. Tím je výčet aplikací v ROMce kompletní.



Po vložení přiloženého CD do mechaniky se objeví stejná animace, která na Pocket PC zabírá 650KB, její autor asi trval na tom, že ji každý musí shlédnout několikrát. Bohužel, i jedenkrát je víc než dost... Poté se objeví nový design CDčka, než na který jsem byl poslední dobou zvyklý. To by samo o sobě nebyl problém, právě naopak, bohužel po kliknutí na libovolný odkaz se zobrazí chyba skriptu, což už drobný problém je (jak jsem později zjistil, může za to SP2 RC2 pro Windows XP, na SP1 vše funguje bez problémů). Všechny aplikace jsem musel hledat na CD ručně, ale co bych pro vás neudělal, že:)
První aplikací na CD je program pro poslouchání audioknih ze serveru Audible.com nazvaný AudiblePlayer 4.0. Následuje dvojice aplikací od společnosti Ilium Software. DockWare je vlastně takový screensaver pro situace, kdy je zařízení umístěno v kolébce vedle stolního počítače. Druhá aplikace, ListPro, je bohužel pouze ve formě zkušební verze, takže se jí nebudeme věnovat. Na CD jsou pak ještě další aplikace, ale pouze jako demoverze. Nebýt v krabici i kupón na pár bodů, za které si na stránce iPAQ Choice můžete vybrat aplikace dle svého gusta, asi bych byl opět zklamaný, takže zde naši přehlídku ukončíme.




Cena


HP iPAQ rz1710 stojí 280 amerických dolarů, tedy něco kolem 10.000 Kč včetně daně. Ne, není to apríl. I když vezmeme v úvahu, že společnost Hewlett-Packard rozhodně nepatří na trhu s Pocket PC mezi cenově podbízivé, je to hodně. I když se dá předpokládat, že cena díky konkurenčnímu boji poklesne, je to hodně. Hodně za zařízení, o kterém si celou dobu povídáme. Za stejnou, nebo dokonce ještě nižší cenu dostanete jiná, vybavenější zařízení. Takže je jen na vás, co si vyberete.


Benchmarky & Testy


Trochu jsem rozšířil i seznam testovaných aplikací. Na testovací SD kartě se kromě již standardních testovacích her (Anthelion, Snails a Z-Raid), filmů (upoutávka na film Shrek 2 ve formátu MPEG (bitrate 650kbps), ten samý krátký film převedený do formátu Windows Media (bitrate 250 a 500kbps) a nově i do formátu DivX (bitrate 500 a 1000kbps), MP3 souborů různých žánrů a několika dokumentů a obrázků objevil i skvělý přehrávač DivX filmů BetaPlayer, který v kombinaci s uživatelsky nesmírně přívětivou utilitou PocketDivXEncoder dá okamžitě zapomenout na ostatní přehrávače. Zrušil jsem 1Mbit soubor ve formátu Windows Media a vytvořil 1Mbps soubor ve formátu DivX, protože Windows Media Player je v porovnání s BetaPlayerem trapně pomalý. A na závěr ještě jedno upozornění - zatímco ve zbytku recenze se snažím upřednostňovat fakta před svými dojmy a pocity, v této sekci to bude přesně naopak:)

Nejdříve k filmům. Překvapivě s tím nebyly problémy a výkon byl více než uspokojivý. Nejlepšího výsledku dosáhl BetaPlayer, který si (až na velmi řídké výjimky) poradil i se souborem 1Mbit. Poloviční bitrate byl prostě dokonalý:) Kvalitní bylo i přehrávání MPEGu, nejhůře na tom byl Windows Media Player, který zvládl pouze 250kbps film - vyšší rychlost už byla nad jeho schopnosti. Sledování oblíbených filmů by na rz1710 neměl být problém. O zvukových schopnostech jsem už také psal, takže to jen zopakuji - zvuk je super.



iPAQ jako herní zařízení je také v pohodě. Z-Raid zvládal až 60 snímků za vteřinu a i subjektivně lze říct, že byl scrolling celkem plynulý. Snails se hýbali také svižně, i když v tomto případě docházelo ve chvíli, kdy počítač usilovně propočítával trajektorie střel a raket, k drobným zatuhnutím obrazu (hudba jela dál). Asi nejvíce byl nedostatkem reálného výkonu postižen Anthelion, občas docházelo nejen k zatuhnutí obrazu, ale i hudby, a vůbec celý 3D grafický projev byl takový trhaný. Ovládání joypadem je precizní, i když jak jsem psal, tlačítka by mohla být větší a trochu dále od sebe. Displej velmi pěkný, u her jsem si nějakých červených "duchů" nevšíml. Vzhledem ke své váze se iPAQ drží dobře i v landscape režimu.



Obecně lze říct, že je výkon tohoto Pocket PC příjemným překvapením. Zkoušel jsem například i pracovat s 200KB Word dokumentem za současného přehrávání MP3 písniček a ani jednou se mi přehrávání nepozastavilo. Je samozřejmě pravdou, že odezvy jsou línější, občas velmi líné, ale dá se to přežít. Co je mnohem větší problém, je volná RAMka. Těch 17 MB je tragicky málo, tolik chybových hlášek o nedostatku volné paměti jsem ještě během jedné recenze nezažil. Zapomeňte na to, že by si systém sám měl dostatek volné paměti zajistit, a raději si sežeňte pořádného správce úloh. Zkusil jsem se i připojit k Internetu přes telefon a IrDA (nic moc komfort, to vám povím:) a rychlost byla také snesitelná. Musím tedy zopakovat to, co jsem uváděl už v několika recenzích - pokud byste na 203MHz procesor přešli z nějaké "čtyřstovky", tak se asi osypete, ale pokud je to vaše první PDA, ani vám to nepřijde.

A na závěr nějaká čísla. Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde: HP iPAQ rz1710 (2003 SE, 203MHz) (1,56 KB).

ROM verze testovaného zařízení: 1.00.05 ENG











Grafické schopnosti zařízení jsem otestoval ještě jednou, a to pomocí utilitky GXmark. Není ani zdaleka tak propracovaná, nabízí srovnání jen s iPAQem h3600, ale minimálně poskytuje hezkou ukázku toho, kolik grafických objektů se může na jednom displeji najednou hýbat:)


reklama