Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ h5550

24.10.2003, Pavel Koza, recenze
Pokud se rozhodujete pro Pocket PC zařízení, máte na výběr mnoho různě kvalitních a vybavených zařízení za ceny od "několika tisíc" až po "několik desítek tisíc" korun českých. V oblasti těch levnějších je již dost značná konkurence a tak je z čeho vybírat. Ale pokud je vaším záměrem získat zařízení nabité tím nejlepším, co je aktuálně k dispozici, jen s malým ohledem na cenu, výběr se značně zužuje. A o jednom z těch skutečně NEJ, o zařízení HP iPAQ h5550, si toho dnes povíme trochu víc.
Společnost HP již delší dobu nabízí nejširší škálu Pocket PC ze všech výrobců na trhu. Pro začínající či méně náročné uživatele je určena velice kompaktní řada HP iPAQ h1900, náročný uživatel sáhne po zařízení HP iPAQ h2200, a ten, kdo chce skutečnou špičku, nemůže chybit výběrem HP iPAQ h5550. V době psaní tohoto článku je to zdaleka nejvýkonnější zařízení na trhu, které je díky extra bezpečnostním prvkům vhodné i pro firemní použití. Jen pro úplnost uvedu, že HP nabízí i model h5100, který má stejné rozměry, ovšem obsahuje menší paměť a postrádá integrované Wi-Fi a čtečku otisků prstů. Jinými slovy se jedná o téměř totožný model s h3970 určený především pro méně náročné majitele a uživatele rozšiřujících jacketů. Pokud však jsou mé informace správné, tento model se v naší malé zemičce oficiálně prodávat nebude.

Nejdříve ze všeho ušetřím čas těm, kteří důvěrně znají předchozí model HP iPAQ h5450. Nejnovější model HP iPAQ h5550 se proti staršímu liší ve 4 věcech - h5550 má novější typ procesoru (Intel PXA255), 128MB paměti, místo ochranného jacketu má vcelku elegantní pouzdro, a samozřejmě instalované Windows Mobile 2003 už v základu. To je vše:) Pro ostatní bude následovat klasická detailní recenze.




Co je v krabici?


V relativně velké krabici najdete všechny potřebné PDAčkem počínaje a letáky konče.
  • Zařízení HP iPAQ h5550
  • Li-Pol baterie 1250mAh
  • Zdroj el. energie s redukcí pro přímé nabíjení zařízení
  • Kolébka s USB kabelem
  • Náhradní stylus
  • CD-ROM s Outlookem 2002 a bonusovými aplikacemi
  • Poukázka na 5 bodů pro iPAQ Choice Software
  • Příručka pro rychlý start
  • Záruční informace
  • Pár letáků



Vizuálně se h5550 v ničem neliší od předchozího modelu, stejně jako jindy si je však necháme až na konec. Baterie je u tohoto zařízení nejen dobíjecí, ale i vyměnitelná, což má dvě výhody - po čase ztrácí každá baterie své schopnosti, případná výměna vás však přijde pouze na částku rovnající se ceně nové baterie. A pokud potřebujete baterii s větší kapacitou, opět stačí jen zaplatit a máte dvojnásobnou výdrž (2500 mAh). O dobíjení se stará kompaktní nabíječka (stejná jako u ostatních iPAQů), pro přímé nabíjení je opět nutná redukce. Na rozdíl od ostatních iPAQů umí řada 5500 dobíjení i přes USB kabel, což je velice praktické obzvlášť v případě, že cestujete - můžete s sebou mít o jeden zdroj méně.



Velice příjemným zjištěním je fakt, že se u HP rozhodli dát vale ochrannému jacketu (na který jsem si osobně nikdy nezvykl) a místo něj dodávají velice pěkné koženkové pouzdro s magnetickým patentkem a klipsem na opasek. Boční strany pouzdra jsou z pružné látky, takže je pouzdro velice flexibilní. Na opasek či za kalhoty se připevňuje naležato, čímž se eliminují poněkud větší rozměry zařízení. V každém případě je toto pouzdro lepší než to, co dodává HP s iPAQem h2210. Náhradní stylus je u zařízení této cenové kategorie samozřejmost, takže nemá smysl se nad tím nějak extra pozastavovat.



Umělohmotná kolébka umožňuje připojit iPAQ k počítači jak přes USB, tak i přes sériový port. Na můj vkus je kolébka trochu lehká, takže na stole občas trochu cestuje. Díky výklopným nožičkám si můžete upravit úhel, pod jakým uvidíte na displej.



Nakonec zbývá uvést poukázku na 5 bodů do elektronického obchodu iPAQ Choice Software, za které si můžete vybrat aplikace dle svého výběru, dále pak uživatelskou příručku, CD-ROM s aplikacemi, které se představíme později, katalog dostupného příslušenství, záruční informace a pár dalších letáků.
Stručně řečeno je v balení kompletní sada příslušenství. Navíc bych uvítal snad jen možnost použít USB kabel odděleně od kolébky, obzvlášť když h5550 umí USB nabíjení, ale člověk nemůže mít všechno... Tedy může, ale musí si to dokoupit:)


Vzhled


Jak již bylo uvedeno, iPAQ h5550 je schopen používat klasické iPAQ jackety, proto je celkem pochopitelné, že jsou rozměry zařízení téměř identické například s iPAQem h3970. Konkrétně je to 138 x 84 x 15.9 milimetrů při hmotnosti 206.8 gramů. I přes skutečně úctyhodné parametry je to možná trochu moc, a právě velikost může některé zájemce odradit. Na druhou stranu pokud potřebujete ke svému iPAQu připojit nějakou PCMCIA kartu, případně jste utratili značné peníze za různé jackety, asi bude velikost zařízení podružná. A i když je hmotnost h5550 přes 200 gramů, v ruce se drží příjemně, a silnější z nás mají alespoň pocit, že za své peníze dostali pořádný kus elektroniky:)



Displej je nadprůměrně velký a patří k těm nejlepším, i když musím bohužel konstatovat, že lehký (ale opravdu jen nepatrný) nádech do žluté barvy se nevyhnul ani tomuto zařízení. Na rozdíl od HP iPAQ h1940 jde skutečně jenom o nepatrnou vadu na kráse, u nejdražšího zařízení na trhu bych však očekával 100% kvalitu bez kompromisů. Nad displejem je pak dvojice LED diod (jedna ukazuje stav Wi-Fi, druhá Bluetooth) a světelný senzor pro automatické nastavení podsvícení, dále pak otvor reproduktoru, tlačítko pro zapnutí/vypnutí zařízení a klasická notifikační oranžovo/zelená LEDka. Pod displejem je čtveřice programovatelných tlačítek, klasický joypad, otvor pro mikrofon, ale hlavně specialitka nejvyšší řady iPAQů - snímač otisku prstu.

Na levé straně zařízení nalezneme pouze dvojici tlačítek pro upravení hlasitosti. Pokud vám to přijde trochu zbytečné vězte, že v době projektování řady h5000 byl plánován i model obsahující GSM/GPRS modul, u kterého byste tato dvě tlačítka rozhodně využili. Z tohoto plánu však bohužel sešlo, zájemci o GSM/GPRS si musejí počkat až na řadu h6000... Pokud byste místo toho raději nahrávání zvuku, pak nezoufejte a zkuste stisknout najednou obě tlačítka:)



Na spodní straně najdete klasický stereofonní 3.5mm konektor pro připojení sluchátek, otvor pro mikrofon, kombinovaný konektor pro USB kabel či kolébku a nabíjení, tlačítko pro provedení softwarového resetu a nakonec i velký konektor pro připojení jacektu.



Na horní straně je malá anténka pro Wi-Fi transiever, slot pro MMC/SD kartu (obsahuje plnou podporu pro SDIO), infračervený port a otvor pro stylus. Ta anténka je možná trochu rušivá, ale na druhou stranu integrovaná vy určitě neměla stejné výkonnostní parametry.



Zbývá už jen představit zadní část zařízení, kde kromě pozice pro baterii nenajdete už vůbec nic.

Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A60075 x 125 x 12.8138
Compaq iPAQ H397084 x 134 x 15.9184
F-S Pocket LOOX 60082 x 132 x 17175
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
XDA73 x 147(129) x 18201


Parametry


Nyní se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu, co si o tomto iPAQu můžeme říct, a to je popis jeho parametrů a vlastností. Proti h5450 s procesorem Intel PXA250 se začal používat procesor Intel PXA255, což je možná významější změna, než by se na první pohled mohlo zdát. Kromě toho, že se zdvojnásobila rychlost sběrnice na 200MHz, má PXA255 výrazně nižší energetické nároky, což je zjištění u kapesního zařízení poháněném baterií více než příjemné. Procesor je taktován na 400MHz, softwarová úprava rychlosti však bohužel chybí... Pro ukládání dat a aplikací je k dispozici úctyhodných 128MB operační paměti (dostupných více jak 126MB), pokud by to někomu náhodou nestačilo, může si citlivá data ukládat do více jak 17MB volné FlashROM paměti, která je odolná proti smazání při úplném vybití baterie nebo po HW resetu. Té má zařízení k dispozici celkem 48MB, takže teoretický upgrade na novější verze OS by neměl být problémem (i když kdo ví, jak to po fiasku s upgrade na WM2003 vlastně bude).



O displeji jsem se již krátce zmínil, teď je čas na detailnější rozbor. V principu se jedná o transflexní TFT displej s klasickým rozlišením 240 x 320 bodů, který je schopen zobrazit 65k barev. Jeho úhlopříčka 96mm je znát, proti nižším modelům je to 7mm navrch. Jediným problémem tak zůstává podsvícení, které je lehounce do žluta - u jiných zařízení bych se o tom ani nezmiňoval, ale u zařízení za bratru 23 tisícovek mi to přijde docela zvláštní. Změnu k horšímu pochopím u PDA, kde se musí hledět na každý dolar, ale v tomto případě to je krok trochu mimo (zatímco u zařízení za 9000 korun je tisícovka navíc podstatná, u zařízení za 23 tisíc už to tak dramatické není...). Na druhou stranu pokud zrovna nemáte další dvě zařízení k porovnání, s největší pravděpodobností si toho ani nevšimnete. Jinak ale podsvícení poskytuje dostatečný komfort obsluhy, můžete jej manuálně nastavit ve 20ti úrovních odděleně pro provoz na baterie či během dobíjení, nechybí ani funkce automatického nastavení v závislosti na okolních podmínkách. Ta je nyní dovedena téměř k dokonalosti, uživatel si může intenzitu ještě doladit (viz obrázek). Jako všechny další nové iPAQy umí i h5550 softwarově "rozostřit" písmo pomocí technologie ClearType, a to celkem ve 12ti úrovních. Překážkou v používání h5550 není ani přímý sluneční svit. K dotykové vrstvě nemám také žádné připomínky, je prostě OK.



Pokud si chcete zkrátit dlouhou chvilku poslechem oblíbených písniček, máte samozřejmě možnost i na tomto zařízení. iPAQ nabízí klasickou kombinaci mono reproduktoru, mono mikrofonu a stereo konektoru na sluchátka. Ten má klasický průměr 3.5mm, což vám umožní použít bez redukce většinu kvalitních sluchátek. Bohužel je výstup na sluchátka trochu zašuměný, takže v klidném prostředí u pomalých skladeb můžete být kvalitou reprodukce trochu zklamáni. Produkce Iron Maiden poslouchaná v metru však tímto nedostatkem netrpí:) Komu nestačí přirozený zvuk, ten si může zvýraznit basy ve třech úrovních. Celkem vzato je i přes uvedený problém reprodukce kvalitní, hlasitost vynikající (rozhodně se nedostanete do situace, kdy byste nic neslyšeli, já osobně jsem snesl maximálně poloviční hlasitost). Citlivost mikrofonu je již standardně možné regulovat buď automaticky nebo ručně, i tento iPAQ je bez problémů možné používat jako diktafon.



Další kategorií, ve které h5550 exceluje, jsou možnosti komunikace. Kromě obligátního připojení přes USB kabel máte možnost komunikovat přes sériový kabel, infračervený paprsek, Bluetooth a Wi-Fi. Podporu pro Bluetooth má opět na svědomí společnost WidComm (screenshoty jsou už dostatečně profláklé, pokud jste je stále ještě neviděli, najdete je třeba v recenzi zařízení HP iPAQ h2200). Pomocí BT můžete bezdrátově komunikovat s jiným PDA, notebookem, desktopem, mobilním telefonem, tiskárnou, GPSkou, prostě s čímkoliv, co BT má taky. Je možné tak přenášet soubory, digitální vizitky, přistupovat do firemní sítě či na Internet, tisknout, upravovat telefonní seznam, posílat SMSky... Jenom pro úplnost doplním, že problém s BT zjištěný na h5450 a WM2003 se tohoto zařízení naštěstí netýká. Stále populárnější Wi-Fi pak nabídne rychlé připojení k Internetu či do firemní sítě. V kombinaci se "Zero Configuration Wizardem" ve Windows Mobile 2003 je konfigurace Wi-Fi modulu hračkou, během několika vteřin můžete být online.



Velký, jasný displej, Wi-Fi a Bluetooth, to vše musí napájet pořádně silná baterie. Jak již bylo uvedeno, jedná se o Lithium-Polymerový akumulátor o kapacitě 1250mAh. Díky tomu, že je snadno vyměnitelný, můžete mít akumulátorů několik a násobit tak výdrž PDA. Komu nestačí 1250mAh, může si koupit akumulátor o dvojnásobné kapacitě (2500mAh). Během výměny hlavní baterie ochrání data v paměti integrovaná baterie záložní, její kapacita zůstává utajena. Kromě klasické cestovní nabíječky je možné iPAQ dobíjet i za pomoci USB kabelu, což ocení nejeden uživatel (tato vlastnost by se mi líbila u všech Pocket PC). Stejně jako u ostatních novějších iPAQů má uživatel možnost nastavit si dobu, po kterou bude zajištěno napájení dat i v případě téměř kompletního vybití hlavní baterie. Čím kratší tuto dobu zvolíte, tím déle budete moci iPAQ používat, ovšem pak musíte rychle dobíjet... V testu vydržela baterie při plném podsvícení napájet iPAQ 3 hodiny a 46 minut, není to špatné, ovšem s ohledem na to, že Wi-Fi i BT byly během testu vypnuté, to zas není nijak velký úspěch. Pokud budete v praxi hojně využívat Wi-Fi či Bluetooth, je minimálně jedna náhradní baterie asi nutností.



Zcela unikátní v oblasti Pocket PC je zabezpečení Pocket PC pomocí biometrické čtečky otisku prstu. Ve spolupráci s dodávaným software, integrovaným zabezpečením heslem a dalšími aplikacemi lze považovat h5550 za nejbezpečnější Pocket PC na trhu. Chce to sice trochu cviku, ale pokud věnujete pár minut učení, odměnou bude bezchybná funkčnost systému a 100% úspěšnost při rozpoznávání otisků. Já osobně zabezpečení otiskem prstu používám již tři týdny a ještě se nestalo, že bych zůstal bez přístupu. Možná vás napadne "a co když se říznu do prstu"? Ani potom není nic ztraceno, zajímavou vlastností lidského těla je to, že otisky prstů na stejných prstech na obou rukách jsou totožné, jen zrcadlově převrácené, a ovládací software si s tím dokáže poradit. Kromě toho můžete iPAQ "naučit" rozpoznávat nejen ukazováček, ale každý prst zvlášť. A pro obzvláště nešikovné uživatele je samozřejmě možnost mít přístup přes otisky prstů vypnutý, či jej alespoň kombinovat s klasickým PINem či heslem. Otázkou zůstává, nakolik je tento systém odolný proti skutečně fundovaným pokusům o průnik (jedná se o termální senzor, takže to zas tak snadno obejít nejde), v každém případě se ale minimálně můžete utěšovat tím, že lepší zabezpečení v oblasti Pocket PC zatím prostě nenajdete.




Možnosti rozšíření


Možnosti rozšíření jsou díky podpoře jacketů velice široké. A i pokud se bez relativně velkého jacketu chcete obejít, máte šanci iPAQ naučit i jiným dovednostem, než které umí přímo z továrny. SD slot je totiž kompatibilní s SDIO specifikací, takže kromě klasických paměťových karet můžete použít i IO karty typu BT, Wi-Fi (ale kdo by to dělal, že:), GPS, digifoťák a další, o kterých se zatím nic neví. Další příležitost skýtá integrovaný BT, pomocí kterého můžete snadno tisknout, nebo jej spárujete s GPSkou a máte výkonný navigační systém.

A když už jsem nakousl ty jackety, tak i když už jich nepřibývá tolik jako v minulosti, nabídka je i tak nesmírně široká. Některé jackety umožní připojení CompactFlash karty, jiné MemorySticku či PC Card. Jiné jsou naopak jednoúčelové, mezi ty patří například GPS jacket či jacket, s jehož pomocí můžete číst čárkový kód. Vybere si i náročný uživatel, cenou jsou však větší rozměry a hmotnost výsledné dvojice.


Software


Jako obyčejně si dodávané aplikace rozdělíme do několika skupin. Nejdříve si představíme aplikace nahrané přímo na zařízení v jeho ROMce. Opět bych rád upozornil na to, že základní bonusové aplikace v ROM jsou stejné jako u h2210, takže jsem nevymýšlel nic nového a jednoduše popis aplikací zkopíroval. Základem je Pocket PC 2003 Premium edition, což znamená, že v ROMce naleznete všechny dostupné aplikace od Microsoftu. Pokud se chcete dozvědět více o novinkách v poslední verzi systému, přečtěte si článek Co je nového v Pocket PC 2003?. Každopádně jaké aplikace tedy v zařízení nalezneme? Kalendář, Kontakty, Pošta, Internet Explorer, Poznámky, Úkoly, Windows Media Player, Kalkulačka, Průzkumník, Microsoft reader, MSN Messenger, Pictures, Excel, Word, Pocket MSN a Terminal Services Client, pro pobavení jsou tam i dvě hry Pasiáns a Jawbreaker. Extra aplikace v ROMce jsou celkem 3, kromě iPAQ Backup a iPAQ Image Viewer známých z h1940 je to i správce úloh iTask. Pokud vám schází utilitka pro ovládání spotřební elektroniky přes IrDA, máte pravdu - Nevo na h5550 nenajdete.

iPAQ Backup je velice sofistikované řešení pro zálohování dat a programů. Můžete si vybrat co vlastně chcete zálohovat, jaké databáze, soubory či registr. V možnostech si navíc můžete zvolit jestli data komprimovat a šifrovat, stejně jako soubory kterých typů ze zálohy vynechat. Takovou třešničnou na dortu je zálohování v předem určený čas, případně ve chvíli, když kapacita baterie klesne pod určitou úroveň. Navíc má tato verze Backupu i možnost automatické zálohy a obnovení Kontaktů a Kalendáře.



Po zkušenosti s MS Pictures, kdy jsem do iPAQa dal IBM Microdrive plný fotek, a pak mohl jít klidně do kina, protože se náhled jedné fotografie načítal asi 10 vteřin, už k aplikaci iPAQ Image Viewer přistupuji poněkud jinak, než dříve. Práce s fotkami z digitálního fotoaparátu je velice rychlá a příjemná, kromě toho umí i další věci, například vytvořit ze zvolených obrázků přehlídku, případně pomocí nějaké grafické karty prezentovat obrázky na monitoru/zdi a další.



Správce úloh iTask je v ROMce iPAQů snad od nepaměti, nicméně mě osobně k srdci moc nepřirostl... S jeho pomocí můžete samozřejmě spravovat běžící aplikace stejně jako spouštět nové, ale jak říkám, existuje plno aplikací, které umí to samé, a navíc lépe. Ale budiž, stále je to lepší než klasický aplet Paměť.



Na přiloženém CD-ROM je realitivně dost aplikací, ovšem většinou se jedná buď o aplikace volně dostupné, případně jenom jejich demoverze. Kromě standardních aplikací jako je Microsoft ActiveSync 3.7 či Microsoft Outlook 2002 dodávaných ke všem novým Pocket PC je tam několik aplikací pro IP telefonii, klienti do firewallů a další. Na druhou stranu je tam i pár programů, které byste si jinak museli kupovat sami. První takovou aplikací je kolekce Westek ClearVue Office Suite, která umožní přímo na Pocket PC otevírat dokumenty MS Office (Word, Excel a PowerPoint). Druhou aplikací je F-Secure FileCrypto, která se postará o bezpečné šifrování souborů na Pocket PC, takže i v případě ztráty či odcizení PDA můžete být v klidu. Následuje runtime pro Javu s názvem JeodeRuntime a konvertor pro PowerPointové prezentace. Nesmím zapomenout ani na HP Mobile Printing, což je velice sofistikované řešení tisku přes IrDA, Bluetooth či dokonce po síti.

To by samo o sobě bylo dost smutné, naštěstí zde máme kouzelnou kartičku s kódem, který nám zajistí 5 bodů na stránce iPAQ Choice Software. Jedná se o velice sympatickou metodu, jak každému uživateli dát v ceně zařízení přesně ty aplikace, o které má zájem. Po registraci dostanete určitý počet bodů (v tomto případě 5), za které si "nakoupíte" z několika desítek populárních aplikací ty, které vás zajímají. Za jednu aplikaci "zaplatíte" 1-3 body podle toho, jak dobrá ta aplikace je. Pohledem na na seznam programů lze říct, že jeden bod odpovídá přibližně 10USD, takže můžete získat plné verze aplikací v ceně asi 50USD. A s tím už se dá něco vymyslet:)

Pokud jste si toto zařízení koupili legálně v naší republice, dostanete navíc ještě CDčko s lokalizací od Sunnysoftu a anglicko-český Lingea Lexicon.


Cena


Již jsem se v recenzi zmínil, že cena rozhodně není lidová, v této chvíli se pohybuje kolem 23 tisíc korun českých bez DPH. Nebudeme si nic nalhávat, v dnešní době je to za Pocket PC skutečně balík. Na druhou stranu chudý studentík není rozhodně klasickým cílovým zákazníkem. Ne nadarmo spadá h5550 do kategorie určené především pro korporátní klientelu, pro kterou většinou není cena tím rozhodujícím kritériem. Věkem prověřený hardware je velice spolehlivý a téměř netrpí "dětskými nemocemi" nových modelů. Navíc je plno podnikových řešení postaveno na zařízeních iPAQ včetně nějakého jacketu, takže v současné době není moc jiných možností, jak portfolio zařízení doplnit a rozšířit.


Benchmarky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Nemá smysl tady vypisovat všechny hodnoty, které jsem v testu naměřil, a publikovat desítky grafů, které stejně většině z vás nic neřeknou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát, kompletní .XML soubor je ke stažení zde :: HP iPAQ h5550 (2003, 400MHz) (1,56 KB) . Pokud obsah souboru zkopírujete do formláře na této stránce (klikněte na Add device), můžete porovnávat s ostatními zařízeními.



Další odkazy


reklama