Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Warefare Incorporated: strategická sci-fi gameska

3.9.2004, hrtak, recenze
PDA přímo láká k několika žánrům - logickým hrám, karetním hrám a.... strategiím. Mezi realtimovými strategiemi je největší hvězdou Age of Empires, známá to bomba z dílny Microsoftu (převedená na Pocket PC firmou Mobile Digital Media. Nejvážnějším konkurentem je pak sci-fi Warefare Incorporated, kde sběrače nahradily stroje, vojáky těžkooděnci a koně obrněné vozy. Pokud chcete vědět, jaká tato hra je, neváhejte a čtěte dál.

O čem že to vlastně je?


Graficky se hra dá připodobnit k prvnímu Command & Conquer z PC. Hra je postavena na klasickém sci-fi klišé vyprávějícím o boji dvou těžebních megakorporací , které v roce 2065 se snaží na natěžit minerál Galaxit. Vy se stáváte jedním z inženýrů společnosti ACME vyslaným na planetu s jasným cílem – a to tedy natěžit co nejvíce získat monopol a porazit soupeře. Z tohoto textu by se pomalu mohlo zdát, že půjde o budovatelskou strategii, ale můžu vás ubezpečit, že to tak není.



Nedlouho po začátku se do hry zamíchá společnost OMNI, váš konkurent a začne docházet ke střetům. Nejdřív je čas na stavbu báze- rozloží se základna, elektrárna, začneme těžit, stavět vojáky, tanky, věže. Celkem se setkáme s 11budovami a zaválčíme si s 11 jednotkami, mezi kterými nechybí ani tolik oblíbený „obsazovací“ inženýr.



Tím bychom měli nastíněný příběh i o čem hra je. Jak je to s ovládáním – to je perfektně přizpůsobeno potřebám stylusu, vše se ovládá stylem tap/hold. Poměrně zajímavá mi přišla možnost vybrání jednotek – dá se po vzoru „velkých strategií“ klepnout a táhnout čtvereček, a nebo nakreslit třeba kruh ve kterém bude jen část jednotek. Navolit si můžete v menu Option, kde mimo jiné najdete ještě výběr rychlosti a obtížnosti hry, hlasitost ale i třeba volbu zobrazení střel, kouře a dalších. Díky tomu by se měla hra běhat i na strojích se starším datem výroby. Jinak bych grafiku označil spíše za průměrnou (porovnám-li ji s Age of Empires nebo Sim City) vliv Palmu je zde trošku vidět ;). Hra nabízí možnost hrát v klasickém nebo i landscape módu, menu lišta je vždy dole, stejně jako minimapa, která zaujímá pozici vpravo dole.




A možnosti


Hra má několik možností hraní – buďto příběhovou kampaň o 14 misích (tou doporučuji začít) , nebo jednotlivé mise. Velice kladně hodnotím, že ke hře existuje Map Editor, tudíž by neměl být problém najít další mapy a bavit se déle. Kampaň je provázána výše zmíněným příběhem, který mimo jiné probíhá ve stylu e-mailové konverzace, nebo bývá doplněn líbivými obrázky. Po dokončení mise máte vždy možnost shlédnout statistiky bojů a svou hodnot (typu třeba velitel těžebních operací apod.). Naopak trochu sem postrádal volbu alespoň dvou odlišných stran – váš nepřítel má vždy jednotky stejné jako vy, jen bojuje pod jinou barvou :o).

Zajímavou možností při vícero lidech vybavených příslušným HW bude hra po multiplayeru. Při hrách to nebývá nějak moc časté, ono naprogramovat síťový kód pro PDA... No co nám tedy nabízí - je zde možnost utkat se ve 2-4 lidech po Bluetooth nebo Wi-fi.



Na závěr snad jen uvedu, že hra nabídne celkem dost, viděl bych ji spíše jako alternativu pro lidi, kterým se jakéhokoliv nelíbí Age of Empires, tedy kteří nemají rádi starověk nebo vyžadují kvalitní příběh. Ovšem pozor - jde o hru typu - natěž pošli co nejvíc. Na nějakou hlubší taktiku příliš místa nezbylo. Tedy vzhůru do boje.



reklama