Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Asus MyPal A730

23.9.2004, Pavel Koza, recenze
Asus MyPal A730 by se dal považovat za čtvrtou generaci Pocket PC od Asusu. Jedná se o zařízení určené pro náročné uživatele nabízející skvělý VGA displej, velmi dobrý integrovaný digitální fotoaparát 1,3MPix, špičkový zvuk, integrovaný Bluetooth modul a velmi rychlý procesor od Intelu. Na rozdíl od posledního Asusu také nová A730 pobrala mnohem více krásy, takže pokud se v dohledné době chystáte koupit nové zařízení, možná byste na Asuse neměli zapomenout.
Posledních pár týdnů ovládlo diskuze na tomto webu jediné téma - čekání na nová VGA zařízení. Trochu překvapivě se však pomyslný souboj mezi VGA zařízeními odehrává jen mezi dvěma modely, konkrétně jde o HP iPAQ hx4700 a FCS Pocket LOOX 720. Na ostatní se tak trochu zapomíná, což je minimálně v případě nového zařízení Asus MyPal A730 škoda. Společnost Asus totiž po sice výkonném, ale designově nikterak oslnivém zařízení MyPal A716 představila něco, co bude nejen pomáhat při práci i zábavě, ale co se určitě bude i líbit.


Zařízení Asus MyPal A730 bude dostupné ve dvou provedeních. Testované zařízení mělo integrovaný Bluetooth, k dispozici však bude i model mající navíc integrovaný WLAN modul a 128MB paměti. Za zapůjčení zařízení k recenzi děkuji firmám Sunnysoft a Levi.

Upozornění :: Jelikož jsem opět testoval předprodukční jednotku, veškeré informace zde obsažené berte prosím s rezervou. Především snadno napravitelné věci (software) se pravděpodobně dočkají ještě před uvedením na trh změn k lepšímu. Pokud získám finální jednotku, samozřejmě článek aktualizuji.


Co je v krabici?


Ve vkusném obalu, kterému dominují slova jako VGA či 1.3 Mega Pixel, najdeme následující předměty:



  • Zařízení Asus MyPal A730
  • Kolébku
  • USB synchronizační kabel
  • Zdroj elektrické energie (5V, 2A)
  • Ochranné pouzdro
  • Dva stylusy
  • Dva CDROM
  • Uživatelský manuál a další písemnosti



Samotné zařízení si (pro změnu:) necháme na později, nyní se budeme věnovat dalším věcem ze seznamu. Kolébka je celkem kompaktní a jednoduchá, stabilní pozici na pracovním stole jistí kromě vyšší hmotnosti i dvojice gumových pruhů. Designově patří k těm povedeným, dvoubarevné provedení zaujme, i když ta šedobílá barva půdobí trochu levně; jiný odstín by se mi líbil víc. Praktický je i odkládací prvek na stylus, i když (jak později uvidíme) je to vzhledem k umístění stylu tak trochu z nouze ctnost.V kolébce najdeme i trojici konektorů, jeden z nich na zadní straně slouží k připojení synchronizačního USB kabelu. Toto řešení je praktičtější a v konečném důsledku i levnější než napevno přidělaný kabel - doma máte zařízení v kolébce a na cesty si vezmete samotný kabel. Druhý konektor je pro připojení PDA a poslední pro připojení zdroje elektrické energie.



Synchronizační USB kabel je dlouhý 110 centimetrů. Na jednom konci je klasický konektor do počítače, na opačném konci pak konektor pro zapojení do kolébky či přímo do zařízení. Součástí tohoto konektoru je i zásuvka pro připojení zdroje elektrické energie, samostatnou redukci jako v případě iPAQů či LOOXů byste hledali marně.



Zdroj elektrické energie je jednodílný, délka kabelu rovných 180 centimetrů. I v přímém porovnání se jedná o stejný zdroj jako je u iPAQů, LOOXů a dalších zařízení poskytujících napětí 5V a proud 2A. Také konektor je shodný, což ocení i majitelé různého příslušenství jako jsou GPSky či další, energie lačné přístroje s tímto nejběžnějším konektorem.



Ochranné pouzdro se řadí k těm hezčím, která jsou k zařízením balena přímo výrobcem. Kombinace umělé kůže a nylonu v černém provedení působí velmi elegantně. O ochranu zařízení před poškrábáním se stará vypolstrovaná vnitřní strana. Vzhledem k přeci jen větším rozměrům Asuse je jen dobře, že se pouzdro na opasek připevňuje naležato. Poutko je však bohužel napevno přidělané a je možné jím opasek pouze protáhnout, pokud chcete nosit Asus i na kalhotách bez pásku, musíte se poohlédnout po jiném. Ochrana proti vypadnutí se skládá ze dvou dvojic všitých magnetů a musím potvrdit, že jde skutečně o ochranu dostatečnou. Trochu neobvyklé je kovové poutko pro uchycení šňůrky na zápěstí či na krk, alespoň v oblasti Pocket PC.



Stylusy jsou u zařízení hned dva, což u takto drahé hračky nepokládám za plus, ale za samozřejmost. Není na nich nic neobvyklého, každý je 10 centimetrů dlouhý a velmi tenký (průměr 4 milimetry). Hlavní část je z lesklého a lehkého kovu, hrot a horní konec jsou z černě obarvené umělé hmoty.

Nakonec jsem si nechal dvojici CDček (na prvním jsou standardní MS aplikace jako ActiveSync či Outlook, na druhém pak několik bonusových aplikací a písemnosti jako je uživatelský manuál, příručka pro rychlý start a záruční karta.


Vzhled


Vzhled zařízení je samozřejmě věc velmi subjektivní, osobně Asus hodnotím spíš kladně, i když by se mohl zdát díky celkem šesti různým barvám na povrchu trochu přeplácaný. V každém případě je však nutno poznamenat, že je Asus MyPal A730 pojat netradičně a originálně. Zadní, spodní a skoro celé boční stěny zařízení jsou tvořeny z jednoho dílu umělé hmoty s oblými hranami, tvarem mi to okamžitě připomnělo něco jako malou vaničku, ve které je zařízení uloženo. Z praktického hlediska nejde o žádný přínos (snad jen, že díky maximálně oblým hranám skutečně ani trochu netlačí do ruky), jedná se vysloveně o pokus odlišit se. Pokud by se vám zdálo, že se zařízení v té vaničce trochu hýbe, nemusíte se hned obávat nejhoršího - celá "vanička" jde jednoduše sundat, což je mimo jiné nezbytný úkon pro výměnu baterie. Vzhledem k velikosti displeje jsou celkové rozměry 117,5 x 72,8 x 16,9 milimetrů přiměřené, hmotnost 170 gramů také ujde.



Přední strana zařízení je provedena v tmavo-šedé barvě, která opticky zvýrazňuje už tak nadprůměrně velký displej (proti průměru má k dobru 5 milimetrů). Nad displejem je tenký, lehce zaoblený pruh. Jeho úkolem je rozvádět světlo z malých barevných diod (modrá na levé straně, zeleno-oranžová na pravé) do šířky, takže jsou mnohem lépe viditelné. Na druhou stranu to ale především v případě trvale spuštěného Bluetooth modulu může trochu vadit. Pod displejem je nejobvyklejší kombinace čtyř programovatelných tlačítek a joypadu s odděleným středem. Každému tlačítku je možné přiřadit hned dvě akce - jednu pro krátký stisk, druhou pro dlouhý stisk. Joypad je i přes svůj asymetrický tvar dobře ovladatelný a hraní her bylo bez problémů. Nalevo od joypadu je pak ještě dvojice malých otvorů vedoucích zvuk k mikrofonu.



Na horní straně najdeme dvojici slotů pro rozšiřující karty - jeden SD/MMC a jeden CompactFlash typu II, dále zásuvku pro sluchátka běžných rozměrů (3,5 milimetru) a senzor infračerveného portu. Plastový díl sice vypadá černý, ale ve skutečnosti jde o takový ten tmavo-fialový plast jako je například na dálkových ovladačích. Na spodní straně je datový konektor, tlačítko pro softwarový reset a velmi neobvykle umístěný otvor pro stylus.



Na levé a pravé straně zařízení je zajímavá akorát malá část nahoře, která je součástí těla zařízení, nikoliv té oddělitelné "vaničky". Konkrétně nalevo je tlačítko pro zapnutí / vypnutí zařízení a o trochu níže páté programovatelné tlačítko, které protentokrát zvládne pouze jednu akci. Na pravé straně je pojistka držící "vaničku" na místě. Pokud potřebujete například vyměnit baterii, stačí jen přepnout do polohy "odemčeno" a kryt stáhnout.



Nakonec zbývá zadní strana, kde je kromě dírkovaného otvoru k reproduktoru "kompletní" vybavení pro fotografy - objektiv, vysoce svítivá LED dioda emulující blesk a samozřejmě nezbytné kovové zrcátko pro focení sebe sama;) Tím je popis vnějších znaků zařízení kompletní a my se můžeme vrhnout na to, co se skrývá uvnitř.




Parametry


Z rozhodnutí firmy Asus neoplývá A730 tím úplně nejvýkonnějším, co je v současné době k dispozici (platí především pro tento model). To je prostě fakt, odměnou za toto omezení je nižší cena. Asus nabízí Procesor Intel PXA270 taktovaný na 520MHz, díky softwarové utilitě je ale možné tuto rychlost nastavit hned ve třech stupních (Turbo, Standard a šetřící režim), případně nechat systém nastavovat si potřebný výkon automaticky. S pamětí je to trochu horší. I když má mít zařízení teoreticky 64MB RAM (výrobce deklaruje 45MB volné paměti), hned po HW resetu je uživateli k dispozici pouze 33MB, což je při vší úctě bída... Reputaci zařízení trochu vylepšuje téměř 20MB přepisovatelné ROMky sloužící jako FlashROM disk (celkem 64MB), ale stejně se bez paměťové karty pravděpodobně neobejdete.



Displej bych si bez rozpaků troufl zařadit k tomu úplně nejlepšímu, co toto zařízení nabízí. Fyzická úhlopříčka 3,7 palce (94 milimetrů) se zdá být velmi dobrým kompromisem mezi velikostí VGA displeje a velikostí celého zařízení. Stejně jako u ostatních Pocket PC zařízení se technicky jedná o transflexní TFT displej s VGA rozlišením 480 x 640 bodů, jeho kvalita jej ale řadí k naprosté špičce. Bílá je skutečně bílá, podsvícení je nastavitelné v osmi stupních odděleně pro provoz na baterie i během dobíjení, minimální černé okraje a velmi citlivá dotyková vrstva, zde se rozhodně nedá nic vytknout. K dokonalosti chybí snad jen senzor pro automatické nastavení podsvícení, ale to je v porovnání s celkovým dojmem jen drobnost. V testu na sluníčku však byl Asus pouze průměrný, na displeji je vidět barevné spektrum připomínající olejové skvrny a pokud je zobrazena souvislá šedá plocha, obraz se lehce chvěje. Při focení navíc není občas možné natočit zařízení tak, aby byl obraz nejlepší (focený objekt je prostě jinde, než by měl být:), a potom je na displeji vidět úplné "nic". Stejně jako ostatní zařízení se systémem Windows Mobile 2003 Second edition samozřejmě nabízí i tento Asus nejen podporu ClearType, ale i snadné otočení obrazovky o 90 stupňů, případně změnu velikosti systémového fontu. Pro rychlou změnu orientace můžete také použít jednoduchou utilitku sedící v liště na obrazovce Dnes.



Zvukové schopnosti atakují hranice dokonalosti. Především výstup na sluchátka potěší i náročného posluchače. Vzhledem k jeho standardnímu průměru 3,5 milimetru si můžete vybrat z široké škály kvalitních sluchátek a pokud vaše volba padne například na Koss Porta Pro, Asus hravě nahradí lecjaký MP3 přehrávač. Úroveň šumu je neznatelná, pokud však využijete jednu z bohatých možností softwarové modulace zvuku, úroveň šumu se trochu zvýší. Kromě celkem klasického pětiúrovňového nastavení výšek a basů umí tento Asus upravit i stereoefekt - na maximální hodnotu simuluje zařízení poslech koncertu v plechové montážní hale:) Nezklame ani maximální úroveň hlasitosti, dovedu si představit jen málo míst, kde by byl poslech nemožný. Stejně dobré hodnocení si zaslouží i mikrofon, je enormně citlivý (záznam hovoru z vedlejší místnosti při otevřených dveřích nepředstavoval žádný problém). Hlasitost záznamu je navíc možné upravit buď manuálně v pěti krocích, a nebo to můžete nechat na automatice. Asus dokonce zvládne i připojení headsetu, tedy sluchátek s mikrofonem - hlavní užitek z toho budou mít uživatelé využívající telefonování přes Internet, díky plnému duplexnímu režimu by to neměl být problém. Relativně nejslabším místem práce se zvukem tak zůstává integrovaný reproduktor. Problém není ani tak v jeho kvalitě jako spíš v umístění na zadní straně - hraje do ruky a občas ho můžete zakrýt úplně. Jinak jde o vcelku průměrný reproduktorek, na pípání stačí a na kvalitní poslech máte sluchátka.



Jak jsem uváděl již na začátku, Asus A730 bude k dispozici ve dvou verzích. Já měl k dispozici verzi pouze s Bluetooth modulem verze 1.1 od Widcommu, během pár týdnů bude k dispozici i verze kombinující Bluetooth a WiFi. Tím je asi řečeno vše důležité, zařízení nabízí všechny základní profily jako je sériový port, vytáčené spojení či přenos souborů (více o Widcomm Bluetooth najdete zde). Všechno fungovalo pěkně, zkoušel jsem mobilní telefon i GPSku, jen mi přišlo zjišťování a komunikace se zařízeními tak trochu vláčnější než v tomu bylo u jiných zařízení. Kromě toho umí Asus komunikovat i přes USB a to dokonce nejen jako klient, ale i hostitel. Kabel pro připojení USB zařízení však bohužel není součástí balení, musíte si ho dokoupit extra, což je dle mého mínění trochu mínus. I z tohoto důvodu jsem nemohl tuto funkcionalitu otestovat. Asus samozřejmě zvládne i sériovou komunikaci rychlostí 115,2kbps přes infračervený port, mé pokusy ovládat s ním i TV či DVD však skončily neúspěchem. Občas se sice povedlo zapnout či vypnout DVD, ale podle své dálkové ovládání raději zatím nevyhazujte.



Upřímně řečeno, na zařízení těchto parametrů je Lithium-Ionová baterie o kapacitě 1150mAh málo. Při běžném používání se začal Asus dožadovat připojení do elektrické sítě nečekaně brzo, obzvlášť při testování foťáku to bylo velmi dobře patrné. Už první test výdrže, kdy se při vypnutém displeji přehrávají MP3 písničky, dával tušit, že něco není v pořádku. 6 hodin 25 minut je výsledek, který některá zařízení zvládnou při plném podsvícení. Standardní test, ve kterém se výdrž různých zařízení pohybuje v průměru mezi 3-5 hodinami, byl ještě horší. 2 hodiny a 13 minut je bohužel trapný výsledek, který jinak velmi dobré schopnosti zařízení naprosto degraduje. Pokud potřebujete víc (což je téměř jisté), můžete si koupit buď náhradní baterii o stejné kapacitě, nebo rozšířenou o kapacitě 1800mAh včetně upravené "vaničky". Jako takový bonus připravili u Asusu možnost nabíjet zařízení přímo přes USB port, takže alespoň něco.




Fotoaparát


Když jsem před pár týdny recenzoval zařízení HP iPAQ rx3715, nepředpokládal jsem, že kvalitní fotoaparát integrovaný do Pocket PC zařízení uvidím tak brzo znovu. Stalo se a opět jde o velmi zdařilý kousek. Na rozdíl od rx3715 je tento foťák nastaven spíš pro praktické focení na bližší vzdálenosti, ostatně posuďte sami.



O obsluhu fotoaparátu a všech věcí kolem se stará balíček hned čtyř aplikací sdružený pod souhrnným názvem Asus Camera. První aplikace, Asus Camcoder, má na starosti focení a nahrávání videosekvencí. Nejdříve se budeme věnovat focení. Integrovaný digitální fotoaparát 1,3MPix zvládne fotografie o maximálním rozlišení 1280 x 960 pixelů, je ale samozřejmě možné nastavit nižší rozlišení až do velikosti pouhých 80x60 pixelů (!). V případě menšího rozlišení můžete použít až čtyřnásobný digitální zoom. Podle všeho umí Ausu ukládat fotografie pouze ve formátu JPEG. Nastavení bílé a dalších parametrů je možné nechat buď na automatice, zkušenější uživatelé mohou zvolit nastavení ruční - Asus nabízí režim pro focení v místnosti při osvětlení žárovkou či zářivkou a focení venku za slunečna, oblačna, šera či dokonce za tmy. Komu by to nestačilo, ten si může vybrat hned z několika efektů jako je vytvoření černobílé či inverzní fotografie. Nastavení jasu, kontrastu a hlasitosti zvuku uzávěrky je k dispozici hned v pěti krocích. Fotky můžete ukládat buď do hlavní paměti nebo rovnou na paměťovou kartu.



Pokud vám stačí fotky s rozlišením 352x288 pixelů, je možné fotografii rovnou i orámovat a vytvořit tak hotové umělecké dílo:) Dále si můžete zvolit název pro každou fotografii (název se generuje z tohoto slova, data a inkrementálně navyšovaného čísla), zda se automaticky po vyfocení uloží na zvolené místo a nakonec i způsob focení - jestli sekvenční nebo automatický po určité nastavitelné prodlevě. Při focení za horších světelných podmínek můžete použít i integrovaný "blesk" tvořený jednou vysoce svítivou bílou LED diodou. Pracuje ve třech režimech - vypnuto, záblesk trvající 0,5 vteřiny a trvalý svit.



Video lze zaznamenávat za úplně stejných podmínek jako při kterých pořizujete fotografie. Opět je tu možnost automatického či manuálního nastavení bílé barvy, stejné efekty i posuvníky pro změnu intenzity jasu či kontrastu. Nastavení souborů už je samozřejmě jiné, i když se de fakto jedná opět o podobné parametry. Program umí uložit video ve formátu 3GPP či AVI hned v pěti různých rozlišení, maximum je 352x288 bodů. Kromě toho můžete ve třech krocích nastavit kvalitu záznamu odděleně pro audio a video, a nakonec i frekvenci, s jakou se budou jednotlivé obrázky zachytávat a ukládat (15, 25 a "co-to-dá" FPS). Na základě těchto informací program průběžně počítá maximální délku záznamu, který se na dané paměťové médium ještě vejde. Stejně jako u fotografií lze i v tomto případě nastavit kromě výchozího jména souboru a automatického uložení zachyceného filmu i předem definovaný časový úsek, který se má zaznamenat. Také v tomto případě si můžete na natáčený objekt trochu posvítit bleskem, nebo si jej pomocí funkce digitální zoom přiblížit.



Pro rychlé prohlédnutí určité fotografie / videa slouží přímo v aplikaci umístěný jednoduchý prohlížeč. Vyberete si jednu fotku / video a to si prohlédnete / přehrajete.



Pro přeci jen komfortnější prohlížení fotek slouží druhá aplikace ze zmiňovaného kvarteta nazvaná Photo Viewer. Umí otevřít buď jednu určitou fotografii, nebo s její pomocí vytvoříte seznam fotek a ty vám pak program bude v určených časových intervalech automaticky promítat. Opět jde o velmi primitivní softík, při vytváření seznamu neumí přidat ani celou složku najednou, musíte fotky přidat hezky jednu po druhé. Ještě že si alespoň takto pracně vytvořený seznam můžete uložit pro pozdější použití...



Zbývají ještě dva programy, konkrétně Photo Editor pro úpravu nafocených fotek a Photo Album pro vytváření alb, ale ty raději rychle přeskočíme. Jedná se totiž bohužel o hodně nepovedený software. Něco tak pomalého a padajícího jsem už dlouho neviděl. Po shlédnutí asi páte chybové hlášky jsem své snažení o prozkoumání těchto, graficky velmi zdařilých aplikací, jednoduše vzdal. Je to samozřejmě věc čistě softwarová, takže náprava je možná velice snadno, ale v současné podobě je jakýkoliv jiný správce obrázků prostě nutností.




Možnosti rozšíření


Nad možnostmi rozšíření nemá smysl ztrácet čas, Asus umí skoro všechno:) Dvojice slotů (Compact Flash typ II a SDIO slot) zvládne jak paměťové, tak i I/O karty. Zkoušel jsem IBM Microdrive, Pretec SD WLAN a pár paměťových karet a všechno fungovalo na výbornou. Jedinou výtku bych měl k absenci výsuvného mechanismu pro CF karty, vytáhnout takový Microdrive nehtem jen za malý kovový výstupek dalo hodně práce. Připojení BT zařízení také nepředstavuje žádný problém, Bluetooth od Widcommu se úspěšně spároval s dvojicí mobilních telefonů i s BT GPSkou, rovněž komunikace fungovala bez zádrhelů. Jak jsem již uváděl, BT software se sice občas zamyslel trochu déle, než jsem zvyklý, ale s největší pravděpodobností jde jen o problém s ovladačem. Především pro rozšíření paměťové kapacity se hodí vlastnost zvaná USB host umožňující připojení například USB klávesnice, paměti či dokonce USB pevného disku, ale vzhledem k absenci potřebného kabelu (není součástí balení) se musím spolehnout pouze na informace z webu, osobně jsem to netestoval. Poslední rozšíření by mělo být možné pomocí datového konektoru na spodku zařízení, ovšem na stránkách Asusu není zatím žádné podobné příslušenství dostupné.




Software


Na zařízení Asus MyPal A730 je předinstalován operační systém Microsoft Windows Mobile 2003 Second Edition ve verzi Premium, v ROMce tedy nechybí ani jedna z aplikací, které ke svému provozu nevyžadují integrovaný GSM modul. Dalších aplikací už je však přímo v ROMce pomálu. Kromě již zmiňovaných apletů a kvarteta aplikací pro práci s digitálním fotoaparátem je to už jen dvojice bonusových aplikací.

Asus Launcher je jednoduchý pomocník pro spouštění aplikací. Zástupce si můžete sdružovat do skupin podle kategorií, ale víc od tohoto programu neočekávejte.



Utilitka pro zálohování dat sice nepatří k těm nejpropracovanějším, ale je v ROMce a tak vždy po ruce. Umí zálohovat buď vše, nebo jen osobní informace (kontakty, kalendář a úkoly) na libovolnou paměťovou kartu nebo do FlashROM. To ale není všechno, pro případ dlouhodobé ztráty napájení je k dispozici i prográmek Smart Keeper pro automatickou zálohu ve chvíli, kdy napětí klesne pod určitou úroveň. Pokud následně dojde k HW resetu, můžete data opět obnovit.



Bonusový software na dvou CDčkách je dodáván úplně stejný jako je u Asuse A716, proto si nyní pomůžu drobným trikem nazvaným Copy&Paste:) Na prvním CDčku najdete klasický koktejl aplikací z dílny Microsoftu jako je Outlook, ActiveSync, Windows Media Player a podobné. Na tom druhém pak bohatou nabídku aplikací bonusových. Bohužel, několik aplikací využije pouze uživatel mířící do HongKongu či na Taiwan, případně student orientálních jazyků. Kromě dvojice navigačních aplikací pro snadnou orientaci v těchto dvou částech světa totiž druhé CD nabídne utilitku Pocket Book určenou pro čtení knih v čínštině, MonsterSIP pro psaní čínských znaků a Monster Chinese, řešení pro kompletní "počínštění" systému. Pokud pomineme tyto pro našince nepříliš užitečné kousky, zbývá už jen několik více či méně prospěšných programů a her. Talentovaní umělci se mohou realizovat v programu pro kreslení na Pocket PC zvaném Aidem Pocket Painter (demoverze). Máte-li často vítr v peněžence, může vám pomoci dostat své finance pod kontrolu aplikace Maction MoneyTracer (demoverze). Maction Presentation DX (demoverze) vám pomůže publikovat vaše prezentace přímo z Pocket PC zařízení, pro převod komplikovaných slidů do formy přijatelné pro PDA slouží desktopový konvertor. Aidem Engineering Calculator je ta pravá aplikace pro uživatele potřebující robustní a výkonný vědecký a inženýrský kalkulátor. A vynecháme-li dvojici aplikací, které si můžete stáhnout zdarma z webu (Acrobat Reader pro Pocket PC a RealPlayer Mobile), zbývá uvést už jen čtveřici jednoduchých her pro zkrácení dlouhé chvíle - akční plošinovku pod názvem Maction Dung Cleaner a trojici logických her, Reversi, Gobang a Guess color (hádej barvu), kromě té první opět jenom v demoverzi. Ani bych se moc nezlobil, kdyby se pro evropský trh skladba bonusových aplikací trochu změnila. Hlavní "problém" je však to, že ani jedna z aplikací není optimalizovaná pro VGA režim, jde o aplikace vytvořené pro QVGA obrazovky, navíc nepodporující landscape režim. Samozřejmě to funguje, ale osobně mi to přijde trochu "odfláknuté".



Víc toho na zařízení ani CDčkách není, ovšem samozřejmě si na zařízení můžete instalovat jakoukoliv aplikaci kompatibilní s tímto zařízením, kterých je v současné době již několik desítek tisíc.


Cena


Cena byla vždy silnou zbraní zařízení od Asusu a nejinak tomu bude i tentokrát. Vzhledem ke konfiguraci je samozřejmě nesmysl očekávat, že toto zařízení koupíte za "desítku" včetně daně a navrch dostanete půlgigovou SD kartu. Oficiální ceny pro Českou republiku ještě nebyly stanoveny, nabízím tedy cenu v amerických dolarech. Za model s Bluetooth zaplatíte 529 dolarů (včetně daně to přibližně dělá 17 tisícovek). Model kombinující Bluetooth a WiFi bude ještě asi o 1500 korun dražší. Do naší republiky by se měl BT model dostat počátkem října, vybavenější model o měsíc později.


Benchmarky & Testy


Na testovací SD kartě se kromě již standardních testovacích her (Anthelion, Snails a Z-Raid), filmů (upoutávka na film Shrek 2 ve formátu MPEG (bitrate 650kbps), ten samý krátký film převedený do formátu Windows Media (bitrate 250 a 500kbps) a nově i do formátu DivX (bitrate 500 a 1000kbps), MP3 souborů různých žánrů a několika dokumentů a obrázků objevil i skvělý přehrávač DivX filmů BetaPlayer, který v kombinaci s uživatelsky nesmírně přívětivou utilitou PocketDivXEncoder dá okamžitě zapomenout na ostatní přehrávače. Zrušil jsem 1Mbit soubor ve formátu Windows Media a vytvořil 1Mbps soubor ve formátu DivX, protože Windows Media Player je v porovnání s BetaPlayerem trapně pomalý. A na závěr ještě jedno upozornění - zatímco ve zbytku recenze se snažím upřednostňovat fakta před svými dojmy a pocity, v této sekci to bude přesně naopak:)

Vzhled zařízení jsem již popisoval. I když je cena jednou z největších zbraní Asusu, nejsem si jistý, jestli je v případě použitých materiálů šetření na správném místě. Designově se mi Asus líbí, ale jak plasty, tak dílenské zpracování především oné "vaničky" ve mně nebudí příliš důvěru. Zadní díl se stále trochu viklá a nejsem si jistý, jestli se to s postupem času ještě nezhorší. Do ruky padne Asus jako ulitý, zde jsou jeho oblé hrany velkým kladem. Dá se nosit i v kapse volnějších kalhot, ale už je to na hraně. Stylus zasouvaný zespoda je dost neobvyklý, člověk si na to musí zvyknout. Z praktického pohledu je jediná nevýhoda v tom, že jej musíte vyndavat před umístěním zařízení do kolébky (nebo musíte mít v kolébce neustále stylus druhý). Displej jsem už chválil dost, jas i kontrast jsou vynikající, chtělo by to ještě trochu "vychytat" mouchy při používání na sluníčku. Za nezprzněnou bílou barvu má ovšem Asus bod navíc:) Bohužel jsem neměl žádné jiné zařízení pro přímé porovnání, ale úhlopříčka 3,7 palce / 94 milimetrů mi přijde jako ideální kompromis mezi VGA rozlišením a rozměry přístroje. Zvuk je úplně super a díky bohatým možnostem nastavení si těžko představit něco lepšího. V praxi jsem nenarazil na problém kromě již zmiňovaného línějšího provozu, ovšem to mi bohužel přijde spíš jako vlastnost celého zařízení. Možnosti rozšíření jsou skvělé, životnost baterie naopak velká bída...

Během testování jsem zkoušel spoustu aplikací a neshledal jsem žádné provblémy. Subjektivně se mi zdálo, že Asus občas "přemýšlí" trochu déle, než bych od zařízení s procesorem taktovaným na 520MHz očekával, ale dost možná jsem byl ovlivněn častou prací s balíčkem aplikací pro digitální foťák, který je skutečně VELMI pomalý a některé části navíc VELMI poruchové. Při práci však nejvíc ze všeho vadila nedostatečná kapacita baterie. Už dlouho se mi nestalo, aby se zařízení déle nabíjelo než používalo. Samozřejmě je možné snížit intenzitu podsvícení nebo rychlost procesoru, ale v každém případě jde o nejslabší místo celého zařízení.

Pokud patříte mezi náruživé hráče, budete s Asusem spokojeni. I když ani jedna ze standardně testovaných her nebyla optimalizovaná pro VGA rozlišení, hraní bylo velmi příjemné. Konkrétně scrollovací hra Z-Raid byla plně hratelná (dokonce jsem nahrál rekord:), drobné trhání bylo snesitelné. Anthelion na tom byl ještě lépe, zde bylo vše ještě plynulejší. Velkou zásluhu na kvalitním hraní her má i povedený joypad, i přes jeho nepravidelný tvar jsem si na něj rychle zvykl a vezmu-li v úvahu i velká a dostatečně vzdálená tlačítka, k Asusu jako hernímu zařízení nemám výhrad.



Asus jako multimediální zařízení také nezklamal. Poslouchání písniček je bez komentáře, zde není co vytknout. Na filmy si budete muset pořídit BetaPlayer. Windows Media Player totiž nebyl schopen plynule přehrát ani klip optimalizovaný pro VGA rozlišení s bitrate 380kbps. BetaPlayer zvládne VGA s bitrate 500kbps, drobné trhání je patrné jen při celoobrazovkových přesunech. Zkoušel jsem přehrát i neupravenou filmovou ukázku staženou z webu (576x240 bodů, 420kbps) a dalo se na to koukat také. Celkem vzato to sice není perfektní, ale určitě nadprůměrné.



A dostáváme se k fotoaparátu a focení. Jak jsem již naznačil, podle mého názoru je integrovaný foťák nastaven trochu jinak než foťák v iPAQu rx3715. Celkové scény nejsou úplně dokonalé, mnohem lépe mu jdou střední a blízké vzdálenosti. Největší bolest foťáku je jeho pomalost, od chvíle stisknutí spouště do fyzického vytvoření fotografie často uplyne déle než 5 vteřin, takže na focení akčních věcí raději použijte klasický foťák. Navíc obrázek na displeji "zamrzne" ihned po stisku spouště a vy tedy nevíte, co se děje do okamžiku, než se celá akce skutečně zaznamená (což může trvat i těch 5 vteřin a krásný záběr se tak stane minulostí). Program neumí ani tak obvyklou věc jako ihned po vyfocení ukázat to, co se vám vlastně povedlo zachytit. Shrnu-li to, tak foťák je dost dobrý, využijete ho především na praktické věci jako je focení jízdních řádů, tajných dokumentů;) a podobně, ale ovládací program by si zasloužil důkladnou revizi: Ukázkové, neupravené fotografie (2,51 MB)
Na to, že tento minifoťáček vlastně nemůže ostřit, mu jde focení různých textových informací velmi dobře.
Díky bohatým možnostem nastavení a integrovanému "blesku" lze fotit i za horších světelných podmínek, ovšem já osobně bych raději plnou automatiku. Blesk pomůže na osvětlení krátké vzdálenosti, ale nečekejte zázraky.
Podání barev velmi záleží na tom, jak jste zkušený fotograf a jaké světelné podmínky vyberete. Pokud například vyberete ze seznamu "zataženo", Asus se bude snažit barvy zvýraznit a celá fotografie vynikne.
Pokud bych měl říct něco k videu, tak jsem byl překvapen, jak relativně dobré video se dalo natočit. Začínající režiséři sice svůj první celovečerní film natočí na něco jiného, ale pro zábavu je to docela kvalitní prostředek. Při maximálních detailech a FPS se dostanete asi na 3MB / min, samozřejmě záleží i na tom, co vlastně natáčíte. Pokud máte přehrávač podporující soubory 3GPP, tak si stáhněte několik ukázek: Ukázkové filmečky (2,25 MB)

Poznámka :: Berte prosím na vědomí, že výše uvedené komentáře se vztahují pouze na tento foťák v porovnání s konkurencí, jakýkoliv jednoúčelový foťák za pár tisíc by mu dal za vyučenou.

A na závěr nějaká čísla. Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde: Asus MyPal A730 (2003 SE, 520MHz) (1,16 KB).

ROM verze testovaného zařízení: V3.43.02.4 WWE











Obvyklý test grafickým benchmarkem GXmark nenabízím, s VGA displejem si jaksi nerozumí.


Podrobné hodnocení


Tímto zařízením počínaje jsem se rozhodl trochu zpodrobnit a hlavně zpřísnit hodnocení. Je to především proto, že většina dříve recenzovaných zařízení se v bodovém hodnocení plácala mezi 90-95 procenty a byl problém tak rozlišit, jaké zařízení je vlastně lepší (100% hodnocení jsem se chtěl vyhnout). Druhým důvodem je, že hodnocení teď bude přeci jen průhlednější... Bodové hodnocení proto NENÍ ZPĚTNĚ KOMPATIBILNÍ, 90% dříve a 90% nyní představuje naprosto nesouměřitelnou kvalitu.

Nyní pár slov k hodnocení. Typ zařízení může být Pocket PC, Pocket PC Phone edition, případně Smartphone. Třídou se myslí rozlišení pro různé cílové skupiny, které je klíčové pro správné pochopení celého hodnocení. Hodnocení jednotlivých prvků totiž není absolutní, ale relativní vzhledem k právě určené třídě. Příklad? Hmotnost zařízení s VGA displejem, dvěma sloty a integrovaným duem BT/WiFi ve třídě "Pro náročné" dostane devítku, zatímco stejně těžké zařízení v kategorii "Pro začínající uživatele" s QVGA displejem, jedním slotem a žádným rádiem dostane trojku. Totožně je důležité datum hodnocení - pokud hodnotím integrovaný foťák s rozlišením 1,3MPix dnes, dostane 10 bodů, protože nic lepšího se do PDA prostě nemontuje. Za půl roku, kdy budou k dispozici integrované 2MPix, by už dostal bodů méně.

Pokud máte k hodnocení nějaké komentáře, pište je prosím do diskuze. To hodnocení nedělám kvůli sobě, ale kvůli vám, abyste se při výběru zařízení měli čeho chytit. Pokud si myslíte, že to je špatně, klidně mi to řekněte:)

Hodnocení
Název:Asus MyPal A730
Typ:Pocket PC
Třída:Pro náročné
Hodnoceno:22. září 2004
Vzhled, ovladatelnost
Vzhled:8
Rozměry:9
Hmotnost:8
Tlačítka, ovladatelnost:9
Zpracování:7
Výkon, paměť
Procesor:8
Volná paměť RAM:4
Volná paměť ROM:4
Displej
Rozlišení:10
Rozměry:8
Kvalita (použití v místnosti):10
Kvalita (použití venku):5
Podsvícení:9
Dotyková vrstva:9
Fotoaparát
Vlastnosti, vybavení:8
Rozlišení:10
Kvalita:7
Zvuk
Mikrofon:10
Reproduktor:7
Výstup na sluchátka:9
Komunikace
USB:9
Infra:7
Bluetooth:8
Baterie, napájení
Vlastnosti, vybavení:4
Výdrž:3
Možnosti rozšíření
Obecné:9
Software
Systém, nastavení:8
Bonus. aplikace v ROM:3
Bonus. aplikace na CD:4
Příslušenství
Množství:9
Kvalita:8
Ostatní
Celkový dojem:8
Podpora výrobce:4
Poměr cena/výkon6
Výsledek
Asus MyPal A7307,32 z 10

Poznámky: Hodnocení je v rozmezí 1 - 10. Čím vyšší číslo, tím je výsledek blíže ideálu. Pokud zařízení dostane 10 bodů v kategorii "Vzhled", znamená to, že je nadpozemsky krásné. Naopak pokud dostane 10 bodů v kategorii "Hmotnost", tak je to důkaz jeho extrémně nízké hmotnosti.

A tím je naše povídání u konce. Dobrou noc, milé děti:)
reklama