Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ hx4700

30.9.2004, Pavel Koza, recenze
Zařízení HP iPAQ hx4700 je novou vlajkovou lodí firmy Hewlett-Packard. Jako správný model nejvyšší kategorie nabízí to nejlepší, co je v současné době k dispozici - tělo z hořčíkové slitiny, oslnivý čtyřpalcový TFT displej, nejrychlejší dostupný procesor, dokonalý zvuk, integrovaný Bluetooth a WLAN a silnou baterii. To všechno dává dobrý předpoklad k tomu, aby šlo o skutečně výjimečné zařízení. Jestli tomu tak opravdu je se dozvíte v této podrobné recenzi.
Další dlouho a netrpělivě očekávané zařízení s VGA displejem je v prodeji a já vám nyní přináším podrobnou recenzi jeho finální verze. HP iPAQ rx4700 nahrazuje model HP iPAQ h5550, dosud nejvýkonnější iPAQ na trhu. První informace jste si o tomto zařízení mohli přečíst již před několika týdny, krátké praktické zkušenosti pak v článku Prvních 60 minut s HP iPAQ hx4700 v ruce. Na rozdíl od řady rx3000 je iPAQ hx4700 nabízen jen v jediném provedení, o to to tedy budu mít jednodušší:)



Za promptní zapůjčení zařízení k recenzi děkuji společnosti AH Mobile, u které si jej můžete také zakoupit.


Co je v krabici?


Krabice je sice asi to poslední, co vás na novém zařízení bude zajímat, ale přesto ji nevynechám:) Jedná se o jednoduchý, barevně potištěný kartonový kvádr dostatečné velikosti na to, aby se do něj všechno pohodlně vešlo. Příslušenství je relativně chudé v porovnání s tím, kolik bankovek budete muset při jeho koupi vytáhnout z peněženky, ostatně posuďte sami.



  • Zařízení HP iPAQ hx4700
  • Vyměnitelná baterie
  • Stylus
  • Synchronizační USB kolébka
  • Zdroj el. energie s redukcí pro přímé dobíjení
  • Plastový kryt displeje
  • CD-ROM
  • Příručka pro rychlý start
  • Brožura s odpověďmi na nejčastěji kladené otázky
  • Kupón do služby iPAQ Choice
  • Záruční informace a pár reklamních letáků



Kolébka je téměř totožná s kolébkou zařízení HP iPAQ rx3715, pouze oddělitelný umělohmotný díl držící zařízení ve vzpřímené pozici je z důvodu jiných rozměrů trochu jiný. Má i lehce odlišný tvar, ale na první pohled si toho všimne jen velmi pozorný uživatel. Díky nízkému profilu, relativně vyšší hmotnosti a pětici malých gumových plošek je kolébka maximálně stabilní, navíc na stole nezabere zase tak moc místa. Osobně se mi líbí, podobné jednoduché tvary mám rád. Bohužel nenabízí slot pro dobíjení extra baterie, na druhou stranu pokud jsem to pochopil správně, tak samostatný zdroj energie je součástí každé extra koupené baterie. Někteří uživatelé také nepřijmou s nadšením fakt, že na konci kabelu (přibližná délka 1 metr) najdou pouze USB konektor, sériový port na rozdíl od kolébky pro h5550 chybí.



Zdroj elektrické energie nemá smysl dlouze rozebírat, je úplně stejný jako u všech ostatních iPAQů. Parametry (5V, 2A) je shodný i se zdroji celé řady dalších kapesních zařízení. Je jednodílný, délka 180 centimetrů, na konci má gumičkou přidělanou redukci pro přímé nabíjení iPAQa.



Bohužel, tímto je popis příslušenství téměř u konce. Ochranné pouzdro v balení není, místo toho je součástí zařízení průhledný plastový kryt displeje. Jeho součástí je i malý magnet, kterým se kryt přichytí k tělu přístroje, takže je displej chráněn i v drsnějších provozních podmínkách. Chápu sice, že vzhledem k použitému materiálu je zařízení mnohem odolnější, než pokud by tělo přístroje bylo z plastu, ale i tak mi alespoň nějaké obyčejné pouzdro v základu chybí. Ještě mnohem víc mi však v základu u zařízení za 22 tisíc chybí náhradní stylus! Jelikož jde o kousek umělé hmoty v ceně maximálně pár desítek korun, přijde přijde mi to poněkud zvláštní. Jinak se jedná o jednoduché dotekové pero tvořené z jednoho kusu černého tvrdého plastu, délka necelých 10 centimetrů, průměr 4 milimetry.

Samozřejmě ani tentokrát v krabici nechybí balíček s informacemi v papírové podobě a jeden CD-ROM. Seznam brožur najdete výše, na CDčku pak objevíte bonusové aplikace od Microsoftu a dalších firem. Jako u většiny dražších iPAQů je i u hx4700 přiložen leták na 4 body do elektronického obchodu iPAQ Choice, kde si je můžete směnit za aplikace dle vlastního výběru.

Uživatelé, kteří si zařízení zakoupí v České republice, dostanou navíc ještě CDčko od Sunnysoftu, kde mimo jiné najdou plnou verzi lokalizace do naší mateřštiny.


Vzhled


Již předchozí dva iPAQy, HP iPAQ rz1710 a HP iPAQ rx3700, ukázaly nový směr designu a'la HP a zařízení HP iPAQ hx4700 v tomto trendu pokračuje. Tvůrci se podle všeho inspirovali některým hodně odvážným sci-fi filmem, protože takovéto PDA jste ještě neviděli. Velkou měrou k tomu však přispívá i lehce kontroverzní prvek nahrazení klasického joypadu či jiného ovládacího prvku křížového charakteru touchpadem (ano, tím touchpadem co je ve většině notebooků). O tom všem si povíme v dalších odstavcích.



Vzhledem k výše popsaným skutečnostem je pravděpodobné, že hx4700 se nebude líbit každému, alespoň ne hned. Zdá se, že doba nudných stříbrných PDA vypadajících jedno jako druhé je za námi:) I mně chvíli trvalo, než jsem si na jeho jen velmi málo zaoblené tvary zvyknul. Z estetického hlediska se mu však nedá vytknout téměř nic, kombinace tmavě šedé, kovově lesklé barvy a černého plastu je decentní a přitom krásná. Celé zařízení je téměř dokonale osově souměrné a to jak vertikálně, tak horizontálně. Kromě estetického to má i jeden praktický význam a tím je pohodlné držení zařízení v Landscape režimu. Díky vycentrovanému displeji a poměrně velké ploše pro oba palce se mi se zařízením pracovalo v režimu "naležato" asi nejlépe ze všech dosud testovaných zařízení.



Na rozdíl od drtivé většiny ostatních zařízení, která kovovou schránku pouze více či méně úspěšně předstírají, je domnantní část těla hx4700 skutečně vyrobena z lehké hořčíkové slitiny, zbytek je až na dvě lesklá kovová tlačítka vyrobený z černé umělé hmoty. Přesto je hmotnost zařízení relativně nízká, i když proti plastovým výliskům je kovová shránka přeci jen těžší. 186 gramů by vám však v žádném případě nemělo trhat kapsy, navíc je to jen o 16 gramů více než váží Asus A730. Ještě více potěší iPAQ svými rozměry. I přesto, že kromě dosud největšího VGA displeje nabízí i dvojici slotů a další funkce, jsou jeho rozměry 131 x 77 x 14.9 milimetrů, což je dokonce méně než měří iPAQ h5550 či FSC LOOX 610. Mechanické zpracování zařízení je na úrovni, až na jednu drobnost je lícování dílů naprosto přesné, stejně tak je perfektní i mechanizmus pro uchycení baterie. Nikde se nic nehýbe, neviklá ani nevrže, z tohoto úhlu pohledu se iPAQ povedl.




Pocket PC s VGA displejem
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
HP iPAQ hx4700131 x 77 x 15187
FSC Pocket LOOX 720122 x 72 x 15170 (přibl.)
Asus MyPal A730118 x 73 x 17170
Toshiba e800134 x 76 x 15193

Jak jsem již naznačil, přední strana zařízení je téměř dokonale symetrická. Přesně uprostřed je vycentrovaný čtyřpalcový displej. Nad ním je plastový lichoběžník, uvnitř kterého najedeme reproduktor na pravé straně a trojici věcí připomínajících LEDky na straně levé. LEDky jsou tam však ve skutečnosti pouze dvě, horní slouží pro indikaci provozu bezdrátového modulu (Bluetooth nebo WiFi), prostřední je běžná stavová LEDka signalizující dobíjení, událost v kalendáři atp. Ta spodní "LEDka" je ve skutečnosti světelný senzor pro automatické nastavení intenzity podsvícení. Pod displejem je umístěna ploška touchpadu lichoběžníkového tvaru s čtveřicí malých vystouplých bodů pro lepší orientaci. Na levé a pravé straně pak najdeme vždy dvojici plně programovatelných tlačítek, každému můžete přiřadit hned dvě akce. Napravo nesmím zapomenout ani na malý otvor mikrofonu.



Horní strana obsahuje dva sloty - jeden pro CompactFlash karty typu I či II, druhý pro SD karty. Napravo od slotů je stříbrné tlačítko pro zapnutí/vypnutí zařízení. Až těsně u okraje najdeme jak otvor pro zasunutí stylusu a konektor na sluchátka. Na spodní straně je pak kromě tlačítka pro softwarový reset, datového konektoru a senzoru infračerveného portu ještě dvojice ovládavích prvků pro výměnu baterie - zámek a přepínač pro její uvolnění.



Boční strany jsou na zajímavé věci chudé. Na pravém boku nenajdeme nic, na levém je kromě tlačítka nastaveného pro spuštění apliakce záznam zvuku jen štěrbina, ve které je připevněn onen zmiňovaný plastový kryt displeje. Pokud si koupíte pouzdro, je možné jej demontovat.



Nakonec zbývá zadní strana, kde stojí za zmínku pouze místo pro umístění baterie. Aby se zamezilo viklání víčka baterie, tvoří zadní stranu displeje z velké části mechanismus, do kterého se baterie upevní a celé se to nasune na místo a zajistí již zmiňovanou pojistkou. Účel to plní, baterie se ani nehne.



Pro vylepšení vzhledu nabízí iPAQ i čtveřici bonusových témátech pro obrazovku Dnes. Asi až na tu světlou zeměkouli nic, co by stálo za zmínku...




Parametry


V tuto chvíli se iPAQ hx4700 řadí se svými parametry ke špiččce všech Pocket PC zařízení. Pod kapotou dříme nejvýkonnější procesor Intel PXA270 přezdívaný Bulverde, který je taktovaný na 624MHz. Ani tentokrát HP neumožní uživateli si tuto frekvenci změnit, což už pomalu začíná být otravné - většina aplikací by byla schopna plnohodnotně fungovat při poloviční rychlosti a úspora energie by tak mohla být docela zajímavá. 624MHz je však naprosto úžasná rychlost, od doby, co jsem měl půjčenou předprodukční jednotku, technici od HP vyladili systém a tak to teď běhá úplně dokonale.



V případě paměti zvolilo HP opět ne zcela tradiční strategii. "Pouze" 64MB RAM a celých 128MB FlashROM je kombinace, kterou jsem dosud viděl jen jednou, u odolného zařízení TDS Recon 400. U "běžných" zařízení je to většinou naopak. Abych byl úplně přesný, tak uživatel má po HW resetu k dispozici celkem 47MB RAM a 85MB FlashROM, což nemusí vyhovovat úplně každému. Je pravda, že plno věcí se dá bez obav smazat, ale to si mohou dovolit jen zkušenější uživatelé. Je samozřejmě možné vyhradit celou RAM jen pro běh programů a aplikace instalovat buď do FlashROMky nebo na paměťovou kartu, ale stejně si myslím, že při cenách paměťi by těch 64MB nepředstavovalo v ceně zařízení nikterak dramatický nárůst. Jinými slovy - pokud je někdo ochoten za PDA zaplatit 22 tisíc korun, určitě by ho od nákupu neodradila pětistovka za paměť navrch... Veselejší situace panuje v sekci FlashROM, kde má uživatel k dispozici plných 85MB volného místa jako Bezpečné úložiště pro svá data a programy. Použitá paměť Intel Strata Flash je relativně rychlá a při práci vás nebude výrazně zpomalovat ani pokud budete do paměti kopírovat větší objemy dat. Škoda jen, že chybí utilitka Format Storage, kterou jsme mohli najít na iPAQ h4150 a která má za úkol v případě potřeby zformátovat FlashROM disk. Není sice potřeba příliš často, ale pokud problém s iPAQ File Store nastane, řešení se hledá dost obtížně.



Jak asi všichni dobře víte, tento iPAQ je druhé VGA zařízení nabízející vskutku obrovský displej o úhlopříčce 4 palce (101,6 mm). Jde o transflexní TFT displej s LED podsvícením, najednou zvládně zobrazit až 65 tisíc barev. Rozlišení je předpokládaných 480x640 bodů. Proti předprodukční jednotce, kterou jsem měl k dispozici před časem, se displej změnil relativně dost, naštěstí k lepšímu. Pro běžného uživatele bude displej (především v porovnání s QVGA zařízeními) naprosto úžasný a zcela jistě vzbudí oprávněné nadšení. Já jako rýpavý recenzent však na něm nějaké ty mušky najdu:) První drobností kazící dojem jsou trochu širší černé okraje, obzvlášť ten dolní je hodně silný. Jas displeje je okouzlující, většinou jsem musel mít podsvícení nastaveno na střední úroveň, protože maximální úroveň byla až nepříjemná. Ke kontrastu je možné mít jednu poznámku, především při sledování filmů mi přišlo, že je až moc silný, plno scén bylo příliš tmavých. Kontrast sám o sobě nejde změnit, musel jsem to řešit v přehrávači. Bílá sice ani tentokrát není úplně čistá, ale nažloutlý odstín je takřka neznatelný a projeví se maximálně v přímém srovnání s nějakým jiným zařízením. Hodně také záleží na tom, v jakém osvětlení iPAQ používáte, podle všeho je žlutá barva dost často pouhým odrazem světla například žárovky. Nastavení podsvícení v 52 krocích odděleně pro nabíjení i provoz na baterie spolu s možností nechat nastavení na automatice prostě musí uspokojit každého, byť velmi náročného zákazníka. Ve venkovních podmínkách byla viditelnost displeje nadprůměrně dobrá, to samé platí i o používání v přímém slunečním světle. Samozřejmě nemůžete čekat perfektní viditelnoust jako v kanceláři se staženými žaluziemi, ale v porovnání např. s Asusem mi to přišlo použitelnější. Nicméně rád přivítám vaše postřehy na toto téma v diskuzi. U předprodukčních jednotek byl trochu problém s dotykovou vrstvou, byla příliš měká a v místě dotyku se tvořil jakýsi stín (tmavé místo). Ve finální verzi produktu už je dotyková vrstva tuhá a nic podobného se neděje. Přesto však zůstává ovládání perem přesné a citlivé. AKTUALIZACE :: Na jiném zařízení zapůjčeném později se tento nedostatek opět projevil, více je to viditelné na tmavším pozadí pokud jakoby kreslíte po displeji. A stejně jako všechna ostatní WM2003 Second edition zařízení umí i tento iPAQ rotovat obrazovku, změnit velikost systémového fontu či vyhladit písmo použitím ClearType technologie.



Poslední dobou mi testovaná zařízení dělají svými zvukovými schopnostmi jen samou radost. iPAQ hx4700 není v tomto ohledu výjimkou, ba právě naopak. Kromě špičkové kvality nabízí i pokročilé možnosti nastavení. Ale popořádku. Nejlépe na tom je výstup na sluchátka o standardním průměru 3,5mm, kde si parametry výstupu můžete nastavit pomocí pětipásmového grafického equalizéru, každé pásmo v šestnácti různých hodnotách. K dispozici je i několik předdefinovaných režimů jako je Rock či Dance. Překvapivá (a potěšující) je skutečnost, že iPAQ hraje bez šumu nejen bez zapnutého equalizéru, ale při jeho použití. Maximální hlasitost je také více než dostatečná. V tomto ohledu se iPAQ dotkl pomyslné hranice dokonalosti. Integrovaný reproduktor je na tom samozřejmě hůře, ale od něj nikdo zázraky nečeká. Kvalita je nadprůměrná, snad jen maximální hlasitost by mohla být vyšší. Nezklame ani mikrofon, díky možnosti manuální či automatické korekce hlasitosti zvládně nahrávání takřka za všech podmínek, přímý záznam či konferenční hovor iPAQu nečinil sebemenší problém. Dle dokumentace by mělo být možné nahrávat i přes headset, konektor na sluchátka to podporuje, bohužel jsem to netestoval. Asi si nějaký headset budu muset koupit...:)



Stejně jako jeho předchůdce je i tento iPAQ vybaven bohatými komunikačními schopnostmi. Jeho datový konektor zvládne komunikovat jak přes sériový port, tak přes USB verze 2.0. Mimo to má iPAQ samozřejmě i infračervený port, a to dokonce rychlý infračervený port (FIR). Ze zařízení na notebook trvalo kopírování souboru o velikosti 1MB 44 vteřin (průměrná rychlost 22,7KB/s), kopírování opačným směrem trvalo dokonce jen 23 vteřin (průměrná rychlost 43,5KB/s). 4 megabity to sice nejsou, ale proti SIR pořád výrazný rozdíl:) Navíc, možná trochu překvapivě, umí zařízení ovládat až na vzdálenost několika metrů různou elektroniku - já použil program Total Remote od Griffin Technology a po naučení některých povelů jsem byl schopen ovládat jak televizi, tak i DVD přehrávač. Škoda jen, že je infraport na spodku zařízení, ovládání je trochu kostrbaté. Pro ovládání Bluetooth a WiFi modulu je k dispozici utilitka iPAQ Wireless.



Bletooth má jako obyčejně na starosti společnost Widcomm a alespoň co se mé osoby týká, opět na jedničku (i když s malý mínusem). Dle specifikace by toto zařízení mělo umět již Bluetooth 1.2, jehož hlavní výhodou je vylepšená součinnost v případě, že máte kromě BT puštěné i WiFi. Testoval jsem s mobilním telefonem Sony Ericsson T610 (posílání souborů oběma směry, připojení na Internet), USB Dongle od MSI (ActiveSync via Bluetooth) a BT GPSkou HI - 401 (mapový software Pocket KiM) a všechno chodilo na výbornou. V jeden okamžik jsem například synchronizoval s Outlookem a mezitím posílal na telefon fotku. Jediný problém tak souvisel s malou RAMkou, jelikož občas se Bluetooth modul prostě rozhodl stávkovat (viz obrázek). A to měl k dispozici více jak 11MB volné paměti, problém bude pravděpodobně v její fragmentaci (v paměti není dost velké souvislé místo). Pokud mě paměť neklame, tak podobný problém již iPAQy jednou měly, naštěstí se vše dalo vyřešit novou verzí firmware.



Citlivost integrovaného WiFi modulu mi přišla srovnatelná s ostatními iPAQy s integrovanou anténou. Technicky jde o bezdrát standardu IEEE 802 Part 11b (802.11b) fungující na frekvenci 2,4GHz. Podporuje zabezpečení WEP 64/128-bit, EAP-TLS, PEAP, LEAP a WPA. Bližší informace o tom co všechno umí najdete zde. Z mého, v tomto případě laického pohledu je možné konstatovat, že si tento iPAQ bez problémů povídal jak s AP v práci, tak v režimu Ad-hoc s mým notebookem bez i těch nejmenších problémů.



Protože jsem měl iPAQ přeci jen o pár dní déle, než bývá úplně obvyklé, provedl jsem na něm hned celou sérii časově náročných testů. iPAQ hx4700 si v nich počínal celkem obstojně uvážíme-li velikost jeho displeje a maximální výkon procesoru. V základu je Lithium-Ionová baterie o kapacitě celých 1800mAh, pokud potřebujete ještě více energie (a Tatranky nepomáhají:), můžete dokoupit baterii 3600mAh. Příjemná je i možnost dobíjet iPAQ přímo přes USB kabel a to hned ve dvou rychlostech podle toho, jak výkonné USB máte.



Přejděme ale přímo k testům. Všechny testy jsou prováděny při maximálním podsvícení (kromě MP3 testu:), samozřejmě že pokud budete podsvícení regulovat, dostanete se na mnohem lepší čísla. V prvním testu, který provádím u všech zařízení, si iPAQ nepočínal špatně. 4 hodiny a 33 minut při plném podsvícení a občasném otevírání dokumentu MS Word je nadprůměrný výsledek, z mnou dosud testovaných VGA zařízení je to výsledek zdaleka nejlepší. Příznivce MP3 muziky potěší, že při vypnutém displeji dokázal iPAQ na jedno nabití hrát necelých 15 hodin, což by mělo stačit snad i na mezigalaktické lety:) Tíhnete-li spíš k obrázkům, i tentokrát vás iPAQ potěší. Než se vybije zvládne přehrát při plném podsvícení více jak dva průměrné celovečerní filmy, konkrétně fungoval 4 hodiny a 24 minut. Překvapující výsledek ukázal test Bluetooth, 4 hodiny 50 minut potvrzuje, že Bluetooth modul skutečně není žádný velký žrout energie. To WiFi je přeci jen jiný bumbrlíček, i tak si však během těch 3 hodin stihnete prohlédnout spoustu stránek či poslat spoustu emailů.




Možnosti rozšíření


Se zařízením HP iPAQ h5550 skončila (alespoň u HP) i éra násuvných rozšiřujících modulů zvaných Rozšiřující balíčky. iPAQ hx4700 již možnost jejich připojení nenabízí, přesto se však nedá říci, že by to byl nějaký významný problém. Díky dvojici rozšiřujících slotů není problém funkcionalitu jacketu nahradit. Jeden CompactFlash slot pro karty typu I/II a jeden SD/MMC slot podporující standard SDIO mohou být použity jak pro rozšíření paměťové kapacity, tak pro zapojení digitálního fotoaparátu, GPS zařízení či další karty podporující systém Windows Mobile 2003. Stejně jako u Asusu mám drobnou výhradu k absenci vysouvacího mechanismu na CF kartu, tahání karet nehtem je přeci jen méně příjemné než vysunutí jedním stiskem stylusu.



Komu by to nestačilo, má k dispozici dva bezdrátové moduly, přičemž především Bluetooth je k bezdrátové komunikaci s různým příslušenstvím jako stvořený. Technicky lze s příslušenstvím komunikovat i přes WiFi, napadá mě například řešení pro prezentace, kdy si bude iPAQ přes WiFi povídat s dataprojektorem. Nakonec je možné využít i datový konektor (plně kompatibilní se všemi ostatními iPAQy kromě těch nejstarších a pak řady h1900), takže přípojení vašeho letitého USB kabelu nebo rozkládací klávesnice je bez problémů. Bohužel (pro někoho) chybí možnost připojit různé USB paměti a další USB periferie, USB Host se jaksi nekoná. Není to sice úplná tragédie, ale jak nový Asus A730, tak i LOOX 720 to umí...


Software


Na zařízení jsou předinstalovány standardní Windows Mobile 2003 Second Edition ve verzi Premium, je tam tedy úplně všechno, co Microsoft pro zařízení bez GSM modulu nabízí. Kromě toho je ale v ROMce dalších skoro 15MB bonusových aplikací. Jako první bonusovou aplikaci nemohu nezmínit sofistikovanou náhradu kontaktů, kalendáře a úkolů nazvanou Pocket Informant. Podrobná recenze tohoto programu by byla minimálně stejně dlouhá jako celá tato recenze, proto se musíte spokojit s konstatováním, že jde o vysoce profesionální produkt pro uživatele, kteří své PDA používají především jako diář a organizér. O tom, co tento program umí, se můžete přesvědčit sami, pokud s stáhnete a nainstalujete časově omezenou demoverzi. Nyní už tedy jen pár obrázků...



U zařízení typu HP iPAQ hx4700 se předpokládá, že bude časem obsahovat i různé důvěrné informace, které by neměl vidět nikdo kromě majitele zařízení. Každé zařízení se systémem Windows Mobile 2003 sice nabízí určitou formu ochrany, ale pokud vám na vašich datech opravdu záleží, nezbývá naž hledat jinde. V tomto případě hledali pracovníci firmy HP za vás a výsledkem je aplikace nazvaná HP ProtectTools. Jejím cílem je vaše data maximálně ochránit a v případě opakovaného neúspěšného hádání hesla i smazat. Na výběr máte hned čtveřici různě silných šifer - základní (lite), Blowfish, Triple DES a AES. Program umí šifrovat data dvou různých typů. Buď si ze seznamu vyberete data jako Kalendář, emaily či složky "My Documents" a program se postará o jejich transparentní šifrování a dešifrování, nebo si vytvoříte jakýsi logický šifrovaný disk, který se posléze objeví v průzkumníku jako nová složka s ikonkou paměťové karty (a také se s ní tak pracuje - pokud do něj něco nakopírujete, zašifruje se to). Takovýchto disků můžete mít velmi mnoho, díky snadné možnosti připojení / odpojení můžete používat pouze potřebné z nich. Po určité době nečinnosti či po softwarovém resetu je nutné zadat PIN, dle nastavení se po určitém počtu neúspěšných pokusů provede HW reset a data se smažou. Trochu překvapivě (avšak zcela logicky) se data vymažou i z iPAQ File Store, takže případnému nenechavci zůstane pouze zařízení bez jakýchkoliv užitečných dat.



Přímo na obrazovce Dnes je jednoduchý plugin pro zobrazení stavu baterie nazvaný TodayPanel Light, paměti a pro rychlé nastavení podsvícení. Není nijak úžasný, slovo "jednoduchý" ho vystihuje asi nejlépe, ale než si najdete něco jiného, proč ne. Pořád lepší, než ta hrůza u rx3715...



Pro snadnou a efektivní spolupráci s mobilním telefonem přes Bluetooth je v paměti aplikace BT PhoneManager. Podporuje několik desítek mobilních telefonů všech známých značek (Nokia, Sony Ericsson, Siemens atp.) a s jeho pomocí je nastavení připojení k Internetu otázkou několika málo vteřin i pro člověka, který s podobnými věcmi nemá moc zkušeností.



Následuje dvojice programů pro prohlížení Microsoftem nepodporovaných typů dokumentů. Především ten první, ClearVue PDF, je v době stále častějšího využívání tohoto formátu k nezaplacení. Nejedná se sice o nic výjimečného, umí pouze otevřít PDF dokument a zobrazit ho ve zvoleném měřítku, ale i to je pro naprostou většinu situací dostatečné. Druhý program slouží pro zobrazení prezentací vytvořených v PowerPointu. Opět nic světoborného, ale jednoduché a funkční.



Aplikace DockWare je vlastně takový spořič obrazovky určený pro běh ve chvíli, kdy je zařízení nečinně dobíjeno vedle vašeho desktopu. Poté se objeví předdefinovaný text (většinou kalendář) doplněný některou z dostupných fotografií.



Pocket PC verze programu HP Image Zone je již stálým členem skupiny bonusových programů na libovolném iPAQu. Jde o velmi rychlý správce obrázků, v tomto případě však bez možnosti jejich editace. Určitou fotografii velice snadno odešlete emailem či na tiskárnu, připojíte k ní poznámku, nebo si můžete všechny fotografie prohlédnout v přehlídce.



Přímo v ROMce nabízí tento iPAQ podporu tisku na HP tiskárnách, čímž vyplňuje velkou mezeru ve schopnosech Pocket PC zařízení. Bohužel nemám ani Bluetooth, ani IrDa kompatibilní tiskárnu, takže se mi to nějak nepovedlo otestovat, ale příště snad bude možné i to. Program by měl dokonce umět i tisk přes síť na síťovou tiskárnu!



Na většině nových iPAQů je v ROMce i nástroj pro snadné zálohování a výjimkou není ani hx4700. Opět jej má na svědomí firma Sprite Software, takže je dodržen vysoký uživatelský komfort celé aplikace. Uživatel si může zvolit, zda si přeje pracovat v jednoduchém režimu či zda chce použít režim pro zkušeného uživatele. V jednoduchém režimu si nic nenastavuje, jedním tlačítkem se zálohuje, druhým obnovuje. To v režimu pro pokročilé máte přeci jen více možností. Můžete si vybrat co přesně chcete zálohovat, zda chcete zálohu komprimovat či šifrovat, kdy chcete zálohovat, zda se má spustit záloha automaticky v případě, že napětí klesne pod určitou úroveň, jestli chcete zálohovat kontakty a kalendář do ROMky tak, aby byly k dispozici hned po HW resetu atd.



Aplikace iTask je na zařízeních iPAQ snad od úplného počátku a i když už jsou na světě mnohem lepší správci úloh, HP se této aplikace nemíní vzdát. Pravda, iTask prošel výraznou přeměnou, změnila se spousta věcí včetně grafiky, ale stále to jaksi není ono... Alespoň pro mě:)



Nakonec zbývají drobné utilitky a dosud nejmenované aplety v Nastavení. Již poněkolikáte je na zařízení průvodce s odpověďmi na nejčastěji kladené otázky nazvaný How Do I? Sice je to v angličtině, ale pokud pro vás cizí řeč není problém, dozvíte se spoustu zajímavostí. Dlouhodobým uživatelům iPAQů také netřeba představovat Aplikaci Self Test, která provede otestování všech vnitřních odulů zařízení. Tím je tato velmi bohatá nabídka aplikací kompletně pedstavena.



Po takové záplavě aplikací projdeme další aplikace dostupné na CD jen telegraficky. Ono tam stejně není kromě pár standardních aplikací typu ActiveSync či MS Outlook a několika zkušebních verzí moc co ke koukání. K dispozici je plná verze dalších dvou prohlížečů dokumentů od firmy Westtek, konkrétně jde o dokumenty MS Word a MS Excel, a pak jen nějací klienti pro některé podnikové sítě. Pak už pouze zbývá zmínit 4 body, které si na stránce iPAQ Choice můžete vyměnit za jednu či více aplikací a kapitolu Software můžeme uzavřít.


Cena


Pokud odmyslím zařízení s integrovaným telefonem, které jsou přeci jen trochu specifické, je HP iPAQ hx4700 za 649USD (asi 22 000 korun včetně DPH) nejdražším prodávaným Pocket PC na trhu. Konkurence z oblasti VGA zařízení je na tom o něco lépe, na druhou stranu je hx4700 jediné Pocket PC s kovovým tělem, čtyřpalcovým displejem, dvojicí rozšiřujících slotů a dvojicí integrovaných bezdrátových modulů. Vzhledem k ceně bude asi okruh potenciálních zákazníků omezený, na druhou stranu pokud už se někdo pro hx4700 rozhodne, dostane za své peníze špičkové PDA.


Benchmarky & Testy


Na testovací SD kartě se kromě již standardních testovacích her (Anthelion, Snails a Z-Raid), filmů (upoutávka na film Shrek 2 ve formátu MPEG (bitrate 650kbps), ten samý krátký film převedený do formátu Windows Media (bitrate 250 a 500kbps) a nově i do formátu DivX (bitrate 500 a 1000kbps), MP3 souborů různých žánrů a několika dokumentů a obrázků objevil i skvělý přehrávač DivX filmů BetaPlayer, který v kombinaci s uživatelsky nesmírně přívětivou utilitou PocketDivXEncoder dá okamžitě zapomenout na ostatní přehrávače. Zrušil jsem 1Mbit soubor ve formátu Windows Media a vytvořil 1Mbps soubor ve formátu DivX, protože Windows Media Player je v porovnání s BetaPlayerem trapně pomalý. A na závěr ještě jedno upozornění - zatímco ve zbytku recenze se snažím upřednostňovat fakta před svými dojmy a pocity, v této sekci to bude přesně naopak:)

Ergonomie zařízení je obstojná, i když oblým tvarům Asuse A730 se to nevyrovná. Největší překážkou příjemného pocitu při práci je ten odklopný kryt displeje. Pokud jej necháte volně, budete mít problém zařízení pevně uchopit. Pokud schováte kryt pod zařízení do dlaně, ale stále tak trochu překáží. Landscape režim jsem komentoval, proti jiným zařízením je to pohodička:) Nicméně ten kryt opět trochu překáží... Problém by též mohli mít jedinci s krátkými prsty, pokud mezi ně patříte, před nákupem bude lepší si na tento iPAQ alespoň trochu osahat.

K ovládacím prvkům, tedy touchpadu a tlačítkům, toho samozřejmě musím napsat trochu víc. Touchpad pracuje ve dvou režimech. V navigačním režimu se chová jako obyčejný kurzor, stlačením na libovolnou stranu touchpadu se kurzor na obrazovce pohne příslušným směrem. I díky možné regulaci citlivosti touchpadu se na to dá zvyknout a na ovládání programů (pohyb v dokumentu atp.) je to celkem dostačující. Na hraní akčních her ovšem zapomeňte (snad jen pokud jste o hodně šikovnější než já:). Chvíli jsem se trápil s hrou Z-Raid, ale poté, co jsem ani naponěkolikáté nebyl schopen dokončit první úroveň, jsem své snažení vzdal. Druhý je kurzorový režim, kdy se na displeji objeví klasická šipka a vy ji pomocí touchpadu ovládáte, poklepnutím se simuluje dotyk perem, umí i drag&drop, tedy touchpad v nejryzejší podobě. I v tomto případě je možné nastavit rychlost posunu, takže na jeden "tah" je možné přesunou kurzor úhlopříčně přes celou obrazovku. Čtveřice zanořených tlačítek splývá s okolím, ale jedná se o skutečný spínač (při stisknutí udělá CVAK:)



Jestli vám bude vyhovovat či ne je samozřejmě otázka. Asi každý z vás už někdy touchpad viděl a ovládal s ním notebook, takže si pod tímto pojmem umí něco představit. Mohu jen potvrdit, že kromě velikosti se v ničem neliší. Takže pokud vám ovládání touchpadem na notebooku vyhovuje, není důvod proč by tomu mělo být v tomto případě jinak. Pokud se vám dělají osypky jen při zaslechnutí tohoto slova, hx4700 bohužel není nic pro vás. Jde samozřejmě i o to si na tuto novinku zvyknout. Já se ale přiznám bez mučení, že tuto část zařízení používám vlastně pouze při hrách, jinak si vystačím s dotykovým perem. Z mého pohledu tedy není touchpad tím správným řešením...

Při přehrávání filmů a videí je hrubý výpočetní výkon zařízení jasně vidět. Nemá smysl se tu rozepisovat o každém filmu zvlášť, jen se potvrdilo, že Windows Media Player by potřeboval předělat. Všechny ostatní formáty jsou přehrávány bez problémů, drobné trhání je patrné pouze při velkých bitrate a celoobrazovkových posunech kamery. Nad audiem jsem se rozplýval už dříve, nyní mohu jen zopakovat, že to hraje super:) Zajímal bych mě názor nějakého audiofila, co si kupuje metr kabelu k bednám za 1000Kč, co tomu říká, protože schopnosti iPAQu (i dalších nových zařízení) už přesahují schopnosti mých uší:)



Samozřejmě jsem zkoušel i hry, ale kvůli touchpadu jsem si mohl vychutnat jen věci ovládané především touchpadem. Z-Raid byl nehratelný, navíc se proti Asusu obraz znatelně při scrollování trhal. Anthelion byl opět obtížně ovladatelný, ale 3D grafika byla bez problémů. Se Snails problémy nebyly vůbec.

Ostatní vlastnosti jsem hodnotil tak nějak průběžně. Výkon zařízení jako celku je špičkový, za mínus pokládám malou velikost RAM. Displej je povedený, možnosti rozšíření bohaté, výdrž baterie nadprůměrná, bonusová výbava aplikacemi špičková. Jelikož mě nenapadá nic, co bych mohl ještě zkritizovat, tímto své subjektivní hodnocení ukončím.

A na závěr nějaká čísla. Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Zařízení s procesorem 624MHz k porovnání sice nemám, nicméně porovnání s ostatními VGA zařízeními nebude moc od věci. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde: HP iPAQ hx4700 (2003 SE, 624MHz) (3,8 KB).

ROM verze testovaného zařízení: 1.00.09 ENG












Podrobné hodnocení


HP iPAQ hx4700 je druhé zařízení, u kterého je hodnocení přesnější a přísnější. Je to především proto, že většina dříve recenzovaných zařízení se v bodovém hodnocení plácala mezi 90-95 procenty a byl problém tak rozlišit, jaké zařízení je vlastně lepší (100% hodnocení jsem se chtěl vyhnout). Druhým důvodem je, že hodnocení teď bude přeci jen průhlednější... Bodové hodnocení proto NENÍ ZPĚTNĚ KOMPATIBILNÍ, 90% dříve a 90% nyní představuje naprosto nesouměřitelnou kvalitu. Jediné zařízení, které je hodnoceno srovnatelným způsobem, je Asys MyPal A730.

Nyní pár slov k hodnocení. Typ zařízení může být Pocket PC, Pocket PC Phone edition, případně Smartphone. Třídou se myslí rozlišení pro různé cílové skupiny, které je klíčové pro správné pochopení celého hodnocení. Hodnocení jednotlivých prvků totiž není absolutní, ale relativní vzhledem k právě určené třídě. Příklad? Hmotnost zařízení s VGA displejem, dvěma sloty a integrovaným duem BT/WiFi ve třídě "Pro náročné" dostane devítku, zatímco stejně těžké zařízení v kategorii "Pro začínající uživatele" s QVGA displejem, jedním slotem a žádným rádiem dostane trojku. Totožně je důležité datum hodnocení - pokud hodnotím integrovaný foťák s rozlišením 1,3MPix dnes, dostane 10 bodů, protože nic lepšího se do PDA prostě nemontuje. Za půl roku, kdy budou k dispozici integrované 2MPix, by už dostal bodů méně.

Pokud máte k hodnocení nějaké komentáře, pište je prosím do diskuze. To hodnocení nedělám kvůli sobě, ale kvůli vám, abyste se při výběru zařízení měli čeho chytit. Pokud si myslíte, že to je špatně, klidně mi to řekněte:)

Hodnocení
Název:HP iPAQ hx4700
Typ:Pocket PC
Třída:Pro náročné
Hodnoceno:29. září 2004
Vzhled, ovladatelnost
Vzhled:9
Rozměry:5
Hmotnost:6
Tlačítka, ovladatelnost:6
Zpracování:9
Výkon, paměť
Procesor:10
Volná paměť RAM:5
Volná paměť ROM:9
Displej
Rozlišení:10
Rozměry:9,5
Kvalita (použití v místnosti):9
Kvalita (použití venku):8
Podsvícení:9
Dotyková vrstva:7
Zvuk
Mikrofon:9
Reproduktor:8
Výstup na sluchátka:10
Komunikace
USB:9
Infra:9
Bluetooth:9
WiFi:8
Baterie, napájení
Vlastnosti, vybavení:7
Výdrž:8
Možnosti rozšíření
Obecné:9
Software
Systém, nastavení:9
Bonus. aplikace v ROM:9
Bonus. aplikace na CD:4
Příslušenství
Množství:3
Kvalita:9
Ostatní
Celkový dojem:9
Podpora výrobce:9
Poměr cena/výkon7
Výsledek
HP iPAQ hx47008,02 z 10

8. října: Na základě dodatečných zjištění při přímém porovnání všech tří VGA zařízení snižuji v rámci objektivity hodnocení dotykové vrstvy z 9 bodů na 7 bodů.

Poznámky: Hodnocení je v rozmezí 1 - 10. Čím vyšší číslo, tím je výsledek blíže ideálu. Pokud zařízení dostane 10 bodů v kategorii "Vzhled", znamená to, že je nadpozemsky krásné. Naopak pokud dostane 10 bodů v kategorii "Hmotnost", tak je to důkaz jeho extrémně nízké hmotnosti.

A to je vše, přátelé.
reklama