Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Recenze Think Outside Stowaway Universal Bluetooth Keyboard

9.11.2004, Pavel Koza, recenze
Možností, jak vkládat data do kapesního počítače, je celá řada. Pokud chceme psát delší bloky textů, bylo by nejpohodlnější mít možnost připojit plnohodnotnou klávesnici. To dnes není díky USB host nemožné, ale takové řešení není moc pohodlné a praktické, navíc je stále problém s vhodným ovladačem. Velmi povedeným kompromisem mezi velikostí a ergonomií je rozkládací klávesnice Stowaway Universal Bluetooth Keyboard od firmy Think Outside.
Tento výrobce není na poli klávesnic pro mobilní zařízení nováčkem a na výsledném produktu je to rozhodně znát. Z pohledu uživatele jsou v dlouhém názvu klávesnice klíčová dvě slova - Univerzální a Bluetooth.



Různé druhy klávesnic sice pod svojí značkou nabízí téměř každý výrobce Pocket PC, ale vesměs se jedná o klávesnice připojované přes datový konektor, což s sebou přináší dvě nepříjemnosti. První se týká pouze uživatelů s poslední verzí systému Windows Mobile 2003 Second edition, kteří chtějí zařízení používat i v landscape režimu. Kvůli konektoru však musí zařízení zůstat pouze v režimu Portrait (sice by to šlo vyřešit nějakou "prodlužovačkou" kabelu s konektorem, ale to není to pravé ořechové). Druhý problém je ekonomický - datové konektory se velmi často liší i mezi jednotlivými modely Pocket PC od jednoho výrobce, natož pak od výrobců různých. Takže je uživatel nucen při změně zařízení prodat i příslušenství a následně koupit nové, což nemusí být zrovna levná záležitost. S touto klávesnicí vás však ani jeden z uvedených problémů nemusí trápit. Za zapůjčení děkuji firmám AH Mobile a Profitec, kde si ji také můžete objednat a zakoupit.


Vzhled


Klávesnice se dodává pouze v jednoduchých papírových deskách. Součástí balení je dále základní uživatelský manuál, CD s ovladačem s podrobnějším manuálem v elektronické podobě a hlavně ochranné pouzdro (nebylo součástí testovací klávesnice). Na první pohled mě Stowaway Universal Bluetooth Keyboard příjemně potěšila - velmi elegantní, lesklý kovový vzhled jen podtrhuje zajímavý design těla klávesnice z velmi odolného polykarbonátu. To má sice za následek trochu větší hmotnost (182 gramů), ta je však bohatě vyvážena velmi dobrými mechanickými vlastnostmi klávesnice. Pokud znáte starší, umělohmotnou rozkládací klávesnici, tak tohle je SKUTEČNĚ o něčem jiném. Rozměry klávesnice v zavřeném stavu jsou 139 x 20 x 98 milimetrů, rozevřená je pak (včetně stojánku) velká 261 x 52 x 177 milimetrů.



Asi nemá valný smysl tady podrobně popisovat kdejaký hrbolek, raději si prohlédněte fotky. Klávesnice se skládá ze tří logických celků - vlastní schránky s jednotlivými klávesami, pozice pro dvě AAA baterie zakryté plastovým víčkem a odejmutelného držáčku PDA zařízení. Proces rozložení jsem pro vás opět zdokumentoval, tentokrát ve formě krátkého videa (843,55 KB) (je to z foťáku, takže kvalita = bída, ale něco se z toho vykoukat dá). Stejně tak jednoduché je i složení klávesnice po skončení práce, stačí zatáhnout za pojistku a klávesnici přehnout.



Když je klávesnice rozložena, vypadá téměř jako klávesnice od notebooku. Pravda, má trochu méně kláves (4 řady, celkem 51), ale díky dvěma různým funkčním klávesám zvládne vše, co by zvládnout měla. Rozměry kláves jsou shodné s rozměry kláves na klasické klávesnici, hloubka stisku rovněž. Zajímavostí je rozdělený mezerník a rovněž užitečná je klávesa se znakem Windows. Stojánek podpírající zařízení je dvoupolohový, můžete si vybrat, jaký sklon vám více vyhovuje. Nad klávesnicí je i stavová LEDka. Klouzání po pracovním stole brání gumové proužky na spodní straně. Baterie by dle dokumentace měly vydržet 120 hodin nepřetržitého psaní, běžnému uživateli pak na 3 měsíce používání.




Software


Stowaway Universal Bluetooth Keyboard je ze softwarového hlediska tak trochu zvláštní Bluetooth zařízení. Pokud se jej budete snažit spárovat a používat běžným způsobem jako například telefon, narazíte. Ovladač klávesnice se o vše stará sám a základní BT aplikaci využívá skrytě.

Instalační CD je univerzální pro všechny klávesnice této firmy. Já samozřejmě z úvodní nabídky vybral Stowaway Universal Bluetooth Keyboard a poté Pocket PC jako systém, na který chci ovladač nainstalovat. Pak už jen stačilo vybrat požadovanou jazykovou mutaci (k dispozici je pouze jeden, takže to bude celkem snadná volba) a odklikat pár dialogů. Po nezbytném restartu se automaticky spustil průvodce nastavením klávesnice a po výběru Bluetooth verze se inicializoval další průvodce.



Nejdříve je nutné uvést klávesnici do zjistitelného módu. Stane se tak krátkým současným stiskem Ctrl a obou funkčních klávesnic (Fn), čehož důkazem je blikající zelená LEDka. Pak je pomocí ovládací aplikace možné prohledat všechny dostupné klávesnice a vybrat si tu pravou, se kterou vaše PDA spárujete. Spárování a spojení s klávesnicí je možné nastavit jak zabezpečené, tak i nezabezpečené. V prvním případě je nutné na obou zařízeních zadat stejný PIN, nezabezpečené spojení se bez toho obejde.



Konfigurační aplet umožňuje kromě klasického zapnout / vypnout nastavit i další věci jako je layout klávesnice podle jazyka, prodlevu mezi opakováním a před opakováním při stisku jedné klávesy či upozornění na displeji při zapnutém CAPS či NUM locku. K dispozici je i 10 pozic pro rychlé spuštění aplikace trojkombinací Alt + Fn + číslo, to pokud vám nestačí předdefinované aplikace jako je Kalendář či Excel.




Čeština


Našince bude samozřejmě také zajímat, jestli a jak se na tom dá psát s diakritikou. Číselný řádek přece chybí. Vyzkoušel jsem SunnySoft InterWrite 8.5 Pro a čeština byla bez problémů funkční. Místo číslic se při stisku funkčního tlačítka a některé z kláves v horní řadě zobrazil znak s diakritikou. Prosté:)
...a jak se s tím pracuje?

Nastává závěrečná fáze recenze a tou je hodnocení. Mechanickému řešení klávesnice nemůžu nic vytknout, po rozložení vytvoří klávesnice jednolitý kus, který se nikde neviklá či neskřípe. Na rozdíl od první generace rozkládacích klávesnic není problém psát například s klávesnicí přímo položenou na stehnech. Rovněž řešení stojánku je chytré a možnost dvojího nastavení potěší uživatele pracující ve zhoršených světelných podmínkách.

Stejně tak po programové stránce nabízí klávesnice kvalitní služby, i když zde už to nebylo úplně bez problémů. Jak jsem již psal, klávesnice spolupracuje s Bluetooth ovladačem zařízení trochu nezvykle, ale v tom problém není. Větším problémem mi přišlo občasné "zmatkování" Bluetooth kdy například při aktivní klávesnici nebyl iPAQ schopen najít vedle položený telefon. Pokud jsem klávesnici vypnul, PDA si už s telefonem bez problémů porozumělo. Následně jsem byl schopen komunikovat zároveň s klávesnicí i telefonem (praktickým testem bylo několik příspěvků v diskuzích:).



Velký důraz je kladen i na šetření energií, pokud necháte klávesnici více jak 3 minuty v klidu, nebo ji rovnou složíte, Bluetooth se vypne. Pro opětovné spojení pak stačí vyčkat, až se obě zařízení uvedou do stavu pohotovosti a stisknout na klávesnici tlačítko (pro LOOXe jsem musel stáhnout z webu novější verzi ovladače). To fungovalo pěkně a bez problémů.

Já osobně testoval klávesnici na zařízeních FSC Pocket LOOX 720 a HP iPAQ h4150 a až na drobné, výše popsané zádrhely se dá konstatovat, že je na těchto zařízeních klávesnice plně funkční. Dle dokumentace by však měla klávesnice fungovat s jakýmkoliv Pocket PC 2002 či lepším zařízením s Bluetooth modulem (ať už integrovaným, nebo BT kartou) a dokonce i některými mobilními telefony se Symbianem (okruh zařízení by se měl rozšiřovat). Bohužel neumím psát "všemi deseti", ale subjektivně jsem neviděl rozdíl mezi mým notebookem a touto klávesnicí.

Nakonec ještě dvě drobné výtky. Na klávesnici je celkem trojbarevný potisk - bíle jsou vyznačeny základní znaky, modře znaky a příkazy aktivované modrou funkční klávesou a zeleně znaky a příkazy aktivované zelenou funkční klávesou. Bohužel ta zelená barva není vůbec kontrastní, takže jsem měl problém tyto znaky při horším osvětlení rozlišit. Druhý problém je softwarový a doufejme snadno řešitelný. Stisk klávesy totiž nezapne podsvícení, takže to znamená buď neustálé patlání po displeji, nebo podsvícení zapnout trvale. Ale to jsou spíš jen drobné vady na kráse, že:)?


Cena


Pokud vás tato klávesnice zaujala, můžete si ji za přibližně 3200 korun objednat u AH Mobile. Není to málo (obzvlášť v porovnání s klasickou USB klávesnicí), ale zase vám vydrží mnohem déle, než vaše PDA;)
reklama