Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s T-Mobile MDA Compact v ruce

15.11.2004, Pavel Koza, preview
Zdá se, že T-Mobile pracuje v ročních cyklech. Loni jsme se v době Vánoc mohli poprvé setkat se zařízením MDA II, letos se chystá dokonce hned dvojice přístrojů s operačním systémem od Microsoftu a logem T-Mobile. A především T-Mobile MDA Compact může překvapit nejednoho příznivce kapesních počítačů - je to dosud rozhodně nejmenší Pocket PC, které si můžete koupit, a to vůbec nemluvím o tom, že je nedílnou součástí i integrovaný GSM/GPRS modul.
Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jedná se o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi, která však nebude dříve než za několik týdnů. Zatímco hardware zařízení je téměř finální, software prodělává bouřlivý vývoj a do finálního modelu může být všechno jinak. Proto pokud budu psát o aplikaci, berte vše s velkou rezervou.

Jak je pozornému čtenáři již dlouho patrné, technologie Smartphone v provedení Microsoftu mi k srdci nikdy nepřirostla. Vždy jsem preferoval spíš Pocket PC, ovšem ta s integrovaným GSM modulem měla jako náhrada mobilního telefonu jako čistě komunikačního prostředku, který chcete mít u sebe takřka neustále, některé nedostatky. Mezi hlavní bych zařadil velikost. Proto jsem poslední dobou používal klasické Pocket PC a oddělený mobilní telefon komunikující se zařízením přes Bluetooth. T-Mobile MDA Compact mě však minimálně donutí se tímto "problémem" opět zabývat.



Zařízení je zajímavé hned na první pohled. Proti klasickému Pocket PC je totiž výrazně menší a dá se tak srovnávat spíš s mobilními telefony a Smartphony než s nimi. Design je trochu zvláštní - nejen já jsem měl velmi rozdílné pocity mezi tím, kdy jsem MDA Compact poprvé uviděl a tím, kdy jsem ho dostal do ruky. Poté, co zařízení začnete používat, totiž velmi strohý (až minimalistický vzhled) určitě oceníte. Pokud s sebou budete zařízení nosit opravdu všude klidně i v kapse u kalhot (což na rozdíl od klasického MDA II není problém za téměž žádných okolností), je jen malá šance, že se vám ze zařízení něco odlomí či jinak poničí. Tomu pomáhá i tělo přístroje, které je velmi pevné a kompaktní (někde se psalo, že je kovové, čemuž bych pocitově i věřil). Celé zařízení je díky tomu překvapivě těžké, uvnitř je pravděpodobně naprosté minimum nevyužitého místa. V ruce se však díky svým rozměrům drží skvěle. K ovládání slouží dvojice systémových tlačítek pro práci s telefonem a 4 programovatelná tlačítka - dvě kolem joypadu a 2 na boku přístroje.



Trochu nadneseně by se dalo říci, že MDA Compact je "zkomprimované" MDA II - až na výjimky jsou totiž schopnosti těchto dvou zařízení téměř shodné. Asi nějvětší změnou je menší transflexní TFT displej s úhlopříčkou 2,8 palců, který si však naštěstí ponechává všechny ostatní vlastnosti - rozlišení 240 x 320 bodů, 16bit barevná hloubka, dotyková vrstva atp. Subjektivně je dojem z displeje velmi dobrý, díky vyšší hustotě bodů jsou všechny okraje pěkně vyhlazené a vůbec jde o povedený kousek. Menší velikost mi nevadilo, po HW resetu je automaticky nastavena o jeden stupeň větší velikost písma, než je obvyklé.



416MHz procesor Intel PXA272 zajišťuje dostatečný výkon pro všechny činnosti včetně multimediálních. Kombinace 64MB RAM a 64MB FlashROM sice představuje proti MDA II jistý krok zpět, ale u zařízení těchto rozměrů jsou i tato čísla velmi pěkná. Je zde ale jedna důležitá poznámka pro "kuchaře" - Extended ROM na tomto zařízní chybí, propracované autoinstalace hned po HW resetu zde prostě nevyužijete.

Velmi příjemné překvapení představuje integrovaný Bluetooth, který sice stále funguje díky ovladači od Microsoftu, problémy z MDA II by se však alespoň dle mých prvních testů (BT klávesnice, GPS...) neměly v žádném případě opakovat. Že je v MDA Compact i USB (mini USB) a infračervený port snad nemusím obzvlášť zdůrazňovat. Nejdůležitější na MDA Compact je ale samozřejmě GSM/GPRS modul. Opět jde o tri-band 900/1800/1900MHz, díky nejnovější verzi operačního systému by měl být opět o něco blíže dokonalosti (jako vyzvánění už konečně fungují i polyfonní MIDI, jóóóó!).

Integrovaný foťák má na rozdíl od MDA II rozlišení 1,3MPix. Zvládne jak fotky, tak i krátké video. Kvalitou neoslní, i když je nutné upozornit na to, že podmínky pro focení byly dost obtížné - uvnitř budovy bylo pekelně málo světla, takže to tam nemělo cenu, všude kolem pak jen sníh a sníh... Posuďte sami.



Zařízení bez rozšiřujícího slotu by dnes bylo asi neprodejné, SD/MMC slot podporující SDIO najdeme i zde. Kapacita baterie by měla být 1200mAh (informace z webu T-Mobile), fyzicky na ní nebyl žádný šťítek. Vzhledem k tomu, že šlo o předprodukční jednotku, je ze software možné pouze uvést, že na zařízení bude Windows Mobile 2003 SE Phone . T-Mobile však určitě nabídne bohatou bonusovou výbavu. To vše za předpokládanou cenu kolem 10 tisícovek za dotovanou a 17 tisícovek za nedotovanou verzi.

A to je tak asi vše, co jsem si ze setkání s tímto roztomilým zařízením odnesl. Asi je každému jasné, že jde o naprosto jiné zařízení, než jsou například poslední VGA Pocket PC. Na otázku, jestli je MDA Compact schopné nahradit klasický mobilní telefon, odpověď zatím neznám, na to budu potřebovat víc času na testování. Ale myslím, že pokud se neobjeví nějaké problémy například s rádiem, můj Ericsson T610 by se pomalu měl začít bát o místo:)
reklama