Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 30 minut s HP iPAQ hx2750 v ruce

2.12.2004, Pavel Koza, preview
A máme tady další iPAQ! Tentokrát jde o řadu, která je primárně cílena na podnikovou sféru. Jeho hlavní charakteristiky jsou velký výkon, bezpečnost dat a robustní konstrukce (každý asi ví, jak se většina lidí chová ke svěřeným prostředkům...). A protože by na pulty obchodů měl dorazit již během několika týdnů, je na čase probrat si první zkušenosti s tímto zajímavým zařízením. Dnes to sice nebylo ani 60 minut, ale i to na seznámení stačilo - novinka má totiž se staršími modely mnoho společného.
Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jedná se o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.

O tom, že v této řadě budou k dispozici tři hlavní modely, už víte delší dobu například z mého článku HP iPAQ hx2000 - další tři modely do vaší sbírky. Nebudu se tedy opakovat a rovnou přejdu k meritu věci - jak na mě tento poslední výtvor z díly HP zapůsobil. Nejdříve asi zklamu ty, kteří se těší na nějakou extravaganci - podniková sféra si žádá prostředky, které budou především fungovat a dělat to, co se od nich očekává, na nějaké šílenosti zde není prostor. Proto možná nové zařízení někomu přijde jako nezajímavé až nudné, i když bezpochyby velmi výkonné. Možná je to pravda, ale není to chyba, je to záměr.



iPAQ řady hx2700 není úplně nejmenší, asi nejvíce se podobá předchozá řadě h2210. Po designové stránce nevypadá špatně, i když především spodní část přední strany působí netradičně. Jako první si ale samozřejmě každý všimne otočného flipu ze stejného materiálu, jako je u hx4700. Tentokrát však jde o flip vyklápěný nahoru, pamětníci si vzpomenou na první Jornady od HP, ostatně prohlédněte si fotky. Tělo přístroje je vyrobeno z plastu, i když se celkem úspěšně snaží vypadat jako kov u hx4700. Stejně jako h2210 má gumové bočnice - na první pohled se zdá, že se u HP poučili a trapas jako u h2210 se nebude opakovat, proužky totiž vypadají mnohem bytelněji. Kromě extrémně dole umístěné kombinace joypad + 4 tlačítka je na přední straně i snímač otisku prstu (takový ten proužek nad joypadem). Ten je napevno svázán s utilitkou HP ProtectTools, která nahrazuje výchozí aplikaci Password a kterou si podrobně popíšeme až v recenzi. Jinak je design velmi strohý, na stranách je pouze nevýrazné tlačítko pro záznam zvuku, na spodní straně pak datový konektor a otvor pro reset.



Pokud jde o transflexní TFT displej, chce se mi zvolat "sláva". Proti starším iPAQům je totiž výrazně jasnější a především se zbavil toho protivného žlutého odstínu. Jde sice "jen" o QVGA (tedy rozlišení 240 x 320 bodů), ale po technické stránce mu na první pohled nemůžu nic vytknout. Barvy jsou jasné, kontrast vysoký, prostě po dlouhé době první iPAQ s QVGA, který se mi líbil.



K výkonu není třeba komentáře. V tuto chvíli stále nejrychlejší procesor Intel PXA270 taktovaný na 624 MHz, ale především 128MB RAM a 128MB FlashROM je v oblasti kapesních zařízení zatím nevídané. Po HW resetu se sice do RAM ihned nainstalují některé utility a v části ROM je samozřejmě uložen operační systém, ale 112MB volné RAM a 85MB FlashROM jako iPAQ File Store je prostě super! Prakticky byl iPAQ velmi rychlý a jeho výkonnost odpovídala papírovým předpokladům, už se těším na benchmarky.

Audio schopnosti jsou srovnatelné s ostatními iPAQy, mikrofon, reproduktor a klasický 3.5" výstup na sluchátka. Zde není co řešit, hrálo to pěkně, víc v recenzi:)



Možnosti komunikace jsou velmi bohaté a prakticky chybí jen GSM či jiný telefonní modul. USB (stále jen klient), infračervený port, ale především dvojkombinace Bluetooth 1.1 a WiFi vám umožní snadnou komunikaci s okolím. V tomto případě je vše "při starém", aplikace pro ovládání techto bezdrátových modulů jsou stejné, takže pokud už jste někdy viděli či četli recenzi alespoň o jediném novějším iPAQu, tak vězte - zde je to to samé.

Stejně jako již zmiňovaná h2210 má i toto zařízení hned dvojici rozšiřujících slotů, jeden SD s podporou SDIO a druhý Compact Flash Typu II, opět nic nového. Oba sloty jsou umístěny nahoře, takže nebude problém ani s IO kartami ať už SD nebo CF.



Ani v oblasti napájení se neděje žádná revoluce, Li-Ion baterie o kapacitě 1440mAh je výměnná a lze ji dobíjet jak klasicky ze sítě, tak přes USB kabel například z notebooku. I ostatní vlastnosti jsou stejné jako u ostatních iPAQů, takže například lze nastavit dobu po kterou zařízení vydrží zcela vybité, aniž přijdete o data.

Instalovaný operační systém je Windows Mobile 2003 Second Edition a kromě klasických aplikací z verze Premium je tam i spousta bonusových aplikací - HP Image Zone, HP Mobile Printing, iPAQ Backup, iTask, How Do I, iPAQ Wireless, Today Panel, HP ProtectTools, HP Profiles, BT Phone Manager, konfigurace pro LEAP... Překvapivě je v ROMce zatím pouze Windows Media Player 9, ale jelikož jde o předprodukční jednotku, s největší pravděpodobností bude brzo k dispozici i "desítka".

A to je vše. Novinek je celkem pomálu, ale jako celek se nový iPAQ jeví jako po všech stránkách dotažený výrobek. Škoda jen, že není k dispozici i jedna varianta s VGA displejem (klidně i menším než 4"), kvůli celkem kontroverznímu touchpadu i rozvržení paměti u hx4700 by to pro mnoho uživatelů mohlo být to vysněné zařízení... A pokud vše dobře dopadne, recenze bude ještě do Vánoc.
reklama