Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

PDA do prachu a do mokra: konečně! Umí to OtterBOX Armor 1900

4.7.2005, Milan Švec, recenze
Takhle nějak jsem uvažoval až do okamžiku, než jsem poprvé rozbalil krabici s „Bobříkovým pouzdrem“ (což by mohl být český ekvivalent označení Otterboxu, v tomto případě konkrétně modelu ze série 1900). Zavětřil jsem. Tohle by mohlo být řešení.
Nic jsem nedal na různé komentáře, co s tím a podobně. Prostě jsem jenom cítil, že držím v ruce něco špičkového. Futuristické tvary detailů, použité barvy i příjemný materiál na dotek, to byly první jasně pozitivní dojmy.





Ani další okamžiky mě nezklamaly. Bez nějakých instrukcí (kdo z nás se s nimi zabývá, dokud opravdu nemusí) po zběžné prohlídce bylo rychle jasné, jak a co. Odklopení dvou záklopek (mimochodem pěkně pevných) a už bylo pouzdro na dvě části. Na zadní je uvnitř nálepka s označením modelu #1900, adresou výrobce (http://www.otterbox.com/) a textem „Patent Pending“. Což česky znamená, že výrobek je přihlášený jako patent.

Nejvíc mě zajímala ta přední část. Páska se suchým zipem ve dvou uchyceních po stranách jasně napovídala. Sem patří PDA. Bude tam držet pěkně utažené. Teď ještě, jestli se tam něco vejde a jak. Průhledná část předního dílu čekala na displej. Protože nejdřív po ruce byl LOOX 720, už tam seděl. Jenom dotáhnout, vrátit záda pouzdra na své místo a doklapnout horní klapky. A LOOX byl v brnění! Otočit, odklopit vrchní průhledný kryt a dá se … Aha. Nedá. Stylus je uvnitř. Autoři pouzdra ale na stylus nezapomněli. Jeho držák je vlevo vedle odklopného průhledného krytu. Znovu tedy pár už známých pohybů a … opravdu tam stylus drží pevně.




Po novém odklopení horního krytu se už dá schované PDA začít ovládat. Umožňuje to měkká průhledná fólie bezpečně upevněná ve vnitřním pevně usazeném rámu horní části pouzdra. Pod tlakem stylusu se pružně prohýbá. Doteku displeje přes tuto pevnou fólii nic nebrání a PDA funguje hned úplně stejně jako předtím vně pouzdra. Další průzkum odhaluje širokou pružnou pásku na zadním díle pouzdra. Tato páska je (podobně jako ta uvnitř) upevněna dvěma suchými zipy a dá se tak povolovat nebo napínat podle toho, mají-li pod ní být prsty či celá dlaň (nebo nějaká jiná pevná konstrukce obdobných rozměrů). No a nakonec zbylo už jenom odklopit dvě záklopky na horním okraji předního pouzdra. Jimi držený průhledný kryt se tak dá snadno oddělit. Slouží to při potřebě měnit (v bezpečném prostředí samozřejmě!) paměťové karty bez nutnosti vyjímat celé PDA z pouzdra.




A je to! PDA má takovou ochranu, že se s ní nic nedá srovnávat. Přitom manipulace s pouzdrem i s PDA v něm je tak jednoduchá, že snad nic nebrání jeho použití ve všech výše zmíněných situacích. Opravdu? Ale neteče do pouzdra?

Při detailní prohlídce na sucho už jenom pevnost a robustnost celého zpracování včetně obvodového těsnění, pantů záklopek i celého pouzdra dává tušit, že by to mohlo fungovat. Ale na zadní straně je nějaký podivný materiál kryjící šest otvorů zcela evidentně skrz záda krytu. První pochybnost odstranila nalitá voda na toto místo. Vevnitř ani kapka. Zkusíme to dál. Je-li vevnitř vzduch a voda se tam nemá dostat, mělo by to plavat jako míč, ne? Už je to ve dřezu. Zatím bez PDA. Plave! Pouzdro by se tak mohlo uplatnit i jako bezpečná lodička pro děti ve vaně. A teď po pečlivém vyfoukání všech kapek z povrchu tlakovým vzduchem znovu otevřít klapky, PDA do pouzdra a to celé zpátky do dřezu. A zvrchu ještě vodu na displej pod fólií. Úžasné! Všechno plave jako nafukovací matrace. Je to opravdu nevšední pohled. Po osušení a otevření uvnitř znovu ani kapička. Lze konstatovat, že pouzdro proti vlhku i prachu chrání bezpečně.




Při další manipulaci pokazila na chvíli moje nadšení prasklá dolní příchytka pásky. Ta je zřejmě z podstatně měkčího materiálu než samotné pouzdro. Nevydržela zasouvání vytažené zadní upevňovací pásky při osušování pouzdra. Její upevnění na kryt je takové, že ji může vyměnit jenom firemní servis. Je zřejmé, že tady bude kritické místo. Už vzhledem k mechanickým silám, kterými tu působí pružná páska při držení pouzdra.




Další otázkou bude trvanlivost měkké průhledné fólie. Ta musí pružně (a doufejme i dlouho) odolávat tlaku hrotu stylusu a současně i poněkud většímu prohnutí podle hloubky zapuštění displeje v horním díle každého PDA. Jak dlouho bude fólie odolávat, těžko říci. Jakýkoliv ostřejší dotek ji může zničit. Je sice výměnná, ale zase jenom v servisu firmy..
Jak je to s tlakovou vodou nebo s mechanickou odolností jsem nezkoušel. To je úkol už pro specializované laboratoře.




Podobně jako LOOX 720 se v pouzdře chovaly i IPAQ hx 4700 a Dell Axim x50. Posledně zmíněný byl proti ostatním ve výhodě v umístění tlačítka svého vypínače. Dal se zapínat rovnou stylusem bez nutnosti měnit nastavení nebo dokonce otvírání pouzdra při odstavení napájení po předem nastavených minutách. Zjištění, že PDA je po třech minutách vypnuté a nejde ho zapnout jinak, než zase po rozebrání pouzdra, může někde vadit. Stejně tak i to, že jinak musím mít napájení zapnuté pořád. Tady bude omezující výdrž baterie. U LOOXe 720 stačilo nakonec lehce ho uvnitř pod upevněním posunout dolů a tlačítko pak už bylo pod fólií nahoře dostupné taky.

Protože firma Otterbox nabízí k pouzdru i několik dalších speciálních doplňků, je řada možností, kde se pak PDA dá použít, ještě mnohem širší. Stránky výrobce napoví víc. Stejně tak i o možnostech využití dalších oddělitelných krytů různých dalších otvorů (v bezpečném prostředí) na základní variantě pouzdra (pro synchronizaci, dobíjení, sluchátka např.). Ty kryty z tvrdé pryže jsou velmi pevné a jejich otevření vyžaduje značnou sílu. Ale PDA může zůstat stále v pouzdře. Protože jak si na něj zvyknete, ani se vám PDA už vyndavat nechce.

Dnes už tedy nemusí být překážkou k použití PDA v poněkud extrémnějších podmínkách ani dříve zcela oprávněná obava, že tady to prostě nejde. Stačí použít „Bobříkovo pouzdro“ a je klid. Za předpokladu, že rozměry mého PDA odpovídají vnitřnímu prostoru pouzdra. Velikost průhledného otvoru je 109 x 59 mm. Vnitřní prostor povolí PDA o max. rozměrech 140 x 78 mm a vysoké max. 19 mm! Jestliže vaše PDA přesahuje byť jen jeden z nich o milimetr, máte smůlu. Tato informace je dosti limitující. Na stránkách výrobce je totiž uvedeno 141 x 89 x 19 (jde-li tam o stejný model). Těch uvedených 89 mm nepočítá s vnitřními výstupky držáku vnitřní upevňovací pásky. Je to jen čistý vnitřní prostor pouzdra. Těch změřených 78 mm je ještě o cca 1,5 mm zmenšeno tloušťkou té pásky. Ta je ale měkká a měla by se poddat. Kontrola rozměrů PDA před objednáním pouzdra je proto tím nejdůležitějším!




WiFi a Bluetooth chodí s v pouzdře úplně stejně jako bez něho. Přístup na internet je tedy snadný i v pouzdře všude tam, kde je možné připojení. A to i pod vodou, což dokázal LOOX 720 i při svém mokrém testu v pouzdře.

Manipulace s PDA v pouzdře je naprosto přirozená. Na držení i dotyky stylusu na pružnou fólii se zvykne velmi rychle. Jenom mi začalo lehce vadit, proč umístili držák stylusu na levou stranu. Třeba existují varianty i pro praváky.

Pořizovací cena cca 100,- USD může být při nasazení PDA na dříve nepředstavitelných místech zanedbatelná. Může jít totiž nakonec o mnohem větší hodnoty, které může pouzdro zcela bezpečně a bezprostředně ochránit.

Vyhoví-li tedy rozměry vašeho PDA, máte-li dobře umístěný vypínač nebo dostatečně výkonnou baterii a nebudete-li se snažit příliš rýpat nožíkem do průhledné fólie, můžete si s PDA v úžasně vypadajícím obalu užívat dlouho a tam, kde by vás to dřív ani nenapadlo. V bazénu nebo ve vaně, v dešti, u moře, na lodi, na stavbě, na poušti a kde ještě jinde je mokro nebo prach a kde na to přijdete už určitě sami.

A nakonec, jak si poradíte se zaprášeným pouzdrem před jeho otevřením a vyjmutím PDA? Snadno. Opláchnete ho nejprve pod tekoucí vodou. Není-li voda po ruce, nezbude než se pořádně nadechnout a foukat a foukat …


Užitečné odkazy


Stránky výrobce
Recenze se spoustou detailních záběrů
A další texty a fotky
reklama