Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Acer n35

17.1.2005, Pavel Koza, recenze
Acer n35 je druhé Pocket PC, které sice nenadchne svými technickými parametry, ale zaujme uživatele hledající chytřejší GPSku. Tedy zařízení, jehož hlavním smyslem je především přesná satelitní navigace, ale které mimo to zvládne i další činnosti jako práce s emaily, připojení na Internet či trocha pobavení na dlouhých cestách, ať už ve formě multimediálního představení nebo her. Acer n35 právě takové Pocket PC je a já si vám jej dneska dovolím představit o trochu víc.
Společnost Acer rozhodně nepatří v oblasti Pocket PC mezi inovátory, kteří nabízejí nové modely jak na běžícím pásu. Pokud už nějaké zařízení vydá, většinou neoslní technickými parametry, zato na zákazníky útočí velmi dobrou kvalitou a nízkou cenou. To platilo o prvním Aceru prodávaném u nás (Acer n10), novějším Aceru n30 i o zatím posledním modelu, Aceru n35.



Jak jsem naznačil již v úvodu, stejně jako nedávno recenzované zařízení Yakumo Delta 300 GPS představuje i tento Acer Pocket PC ve své nejryzejší formě a kromě integrovaného GPS modulu nenabízí nic "navíc". Proto bude i tato recenze trochu stručnější. Za zapůjčení zařízení k recenzi tímto děkuji společnosti Sunnysoft.

P.S. Omluvte prosím sníženou kvalitu fotek, mám nový fotoaparát a ještě mám v jeho ovládání jisté mezery...


Co je v krabici?


Krabice ja na první pohled nezvykle objemná. Kromě běžných věcí v ní totiž najdeme pár méně obvyklých předmětů, které jsou pro zařízení tohoto typu velmi užitečné.



  • Zařízení Acer n35
  • Stylus
  • Ochranné pouzdro
  • Synchronizační USB kabel
  • Zdroj elektrické energie
  • Držák do auta
  • 12V adaptér pro dobíjení v autě + redukce
  • CD-ROM
  • Velmi stručná příručka pro začátečníky
  • Záruční informace



Zařízení je na první pohled téměř identické s modelem Acer n30, o tom si však povíme později. Z průměru nevybočující stylus kruhového průřezu je 107 milimetrů dlouhý, průměr ve většině délky je 4 milimetry. Hlavní část je z lehkého kovu, hrot a horní šroubovací část jsou z tvrdého plastu.

Součástí balení je i ochranné pouzdro, ovšem slovou "pouzdro" je v tomto případě trochu nadnesené. Prakticky jde o primitivní váček vzniklý prostým sešitím dvou kusů koženky k sobě. Pro lepší ochranu je všita měkká vložka z jakési jemné tkaniny, která brání zařízení před poškrábáním. Celkově však pouzdro poskytuje jen základní ochranu a koupě nějakého odolnějšího a lépe chránícího je skoro nutností.



Synchronizační USB kabel je běžný kus příslušenství, který není nutné nijak zvlášť popisovat. Délka kabelu je 130 centimetrů, součástí datového konektoru je i konektor pro připojení nabíječky. Kolébka není přibalena a podle webu výrobce se zdá, že není možné si ji ani dokoupit.



Zdroj elektrické energie rovněž ničím nepřekvapí, výstupní hodnoty jsou 5V a 2A. Kabel je 190 centimetrů dlouhý a jen tak pro zajímavost, konektor má stejné rozměry jako má například iPAQ či LOOX.



Pro každého, kdo bude Acera používat v autě, je takřka nezbytný i nějaký držák. Přibalený kousek se skládá ze tří dílků - hladké plošky kruhového tvaru, která se pomocí samolepící hmoty přilepí na libovolné místo v autě. Na ni se následně pomocí gumové přísavky připevní ohebný prodlužovací kus, na jehož konec se připevní samotný držáček na Pocket PC. Ten má posuvné bočnice, takže je možné zařízení pevně stisknout - bočnice jsou sice plastové, ale je na nich nalepený asi 4 milimetry tlustý molitan, zařízení je tedy jako v bavlnce. Pokud potřebujete zařízení uvolnit, jednoduše stisknete tlačítko na levé straně a je to. Pohyblivá je rovněž dvojice "nožiček" na spodní straně držáčku, ty zase využijete pro obepnutí dobíjecího konektoru. Celek je dost podobný například Dicota Keeperu, který používám ve svém autě, v porovnání s ním je tento přeci jen trochu víc propracovaný.



Díky dodávané autonabíječce je možné zařízení bez problémů používate i na dlouhých cestách. Součástí dobíječky je i extra redukce pro přímé nabíjení.

Na přiloženém CDčku je kromě standardních aplikací i pár aplikací bonusových. Nakonec zbývá upozornit na velmi stručný uživatelský manuál a poněkud obsáhlejší záruční informace. Pro zákazníky, kteří si zařízení zakoupí v naší republice, je pak připravena i plná lokalizace od společnosti Sunnysoft.


Vzhled


Na první pohled nezapírá Acer n35 svůj blízký příbuzenský vztah s modelem Acer n30. Nějaké rozdíly samozřejmě najdeme, ale bez brýlí bych už měl problém rychle rozhodnout, které zařízení je které:) Vzhled hodnotím kladně, barevná kombinace je vyvážená, i když design by se možná dal hodnotit slovem "všední". Tvarem se jedná o téměř dokonalý kvádr, pouze tloušťka se směrem dolů snižuje. Díky převažující černé barvě vypadá zařízení menší, než ve skutečnosti je, v reálu je na tom lépe dokonce i VGA LOOX 720. Pokud mám být konkrétní, tak rozměry zařízení BEZ vyklopené antény jsou 120 x 72 x 20 milimetrů, anténka jej ještě o 4 centimetry prodlouží. Naopak hmotnost je především díly lehkému, měkkému a trochu levně vypadajícímu plastu velmi nízká, 165 gramů není vskutku mnoho. V ruce se drží bez problémů, k tomu nemám výhrad. Technické zpracování je dobré, i když na některých místech je lícování lehce nepřesné.



Pocket PC s GPS přijímačem
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Acer n30120 x 72 x 20165
Yakumo Delta 300 GPS112,18 x 69,6 x 16,3147

Na přední straně samozřejmě najdeme displej běžné úhlopříčky 3,5 palce (89 milimetrů). Pod ním je opět všední kombinace miniaturního joysticku a čtyř programovatelných tlačítek (jeden program pro každé), na rozdíl od Aceru n30 tedy příjemná zpráva pro všechny hráče. Bohužel, je tu jedna zrada. Joystick totiž neumí diagonální směr (tedy současný stisk např. nahoru a doprava) a stejně tak neumí celkem běžné potvrzení volby stiskem. Jinými slovy jde pouze o čtyřsměrový kurzor. Nad displejem najdeme pouze dvojici LED diod. Levá svítící modře klame tělem, protože Bluetooth byste v tomto zařízení hledali marně - jedná se o stavovou LEDku integrované GPSky. Pravá LEDka je běžná notifikační, snad nemusím rozvádět, co všechno má na starosti:)



Zadní strana je prosta jakéhokoliv překvapení. Jak je u Aceru běžné, ani v tomto případě si baterii jen tak lehce nevyměníme. Kromě několika otvorů k reproduktoru tak na zadní straně najdeme pouze vyklápěcí anténu pro příjem GPS.



Horní strana nabízí opět celkem běžný pohled. Uprostřed je záslepkou krytý SDIO slot, jediná to možnost rozšíření. Nalevo od něj se nachází běžný, 3,5 milimetrů velký konektor pro připojení sluchátek, na opačné straně najdeme senzor infračerveného portu, mikrofon a otvor pro stylus.



Dolní strana zařízení je poněkud chudší. Základem je 26-pinový datový konektor, na jedné straně najdeme tlačítko pro soft reset, na straně druhé přepínač pro hard reset.



Boční strany jsou na tom co se vybavení týká ještě hůře. Levý bok nese tlačítko pro zapnutí/vypnutí a třístavové ovládací kolečno (nahoru, dolu a stisk), pravý pak pouze gumovým krytem chráněný konektor pro připojení externí antény pro lepší příjem GPS. Zde zaslouží Acer pochvalu, protože gumový knoflík je s tělem přístroje napevno spojen, takže jeho ztráta a následné zanesení konektoru je krajně nepravděpodobné. Konektor se zdá být standardní (alespoň jsem ten samý určitě měl i na BT GPSce), jeho typ vám však bohužel neprozradím.




Parametry


Acer vždy vyráběl levná, avšak průměrně výkonná zařízení, a z tohoto trendu nevybočuje ani Acer n35. V hardwarových vlastnostech je svému staršímu bratříčkovi Aceru n30 podobný ještě více, než vzhledem, takže je probereme jen telegraficky (případně budeme kopírovat z Acera n30, ale když to dělá Acer, tak já můžu taky:). Procesor Samsung S3C2410 taktovaný na 266MHz je svým výkonem zhruba na stejné výši jako 300MHz rychlý procesor PXA255 od Intelu. V dnešní době spíš podprůměr, ale pro podobné spíš jednoúčelové zařízení dobrá a levná volba. Na vymoženosti jako regulace výkonu ale zapomeňte. Paměti je v zařízení teoretických 64MB RAM a 32MB FlashROM, v praxi po hard resetu máte k dispozici skoro 47MB RAM, dokonce i bezpečné úložiště se na vás bude usmívat z přehledu paměťových karet, i když vzhledem k základní velikosti ROMky je jen 1,84MB velké.



Transflexní TFT displej je velmi povedený. Na maximální podsvícení je skutečně oslnivý, barvy syté a jasné, bílá taková, jak si bílou barvu představuju. Rozměry i ostatní paramety jsou srovnatelné s ostatními, úhlopříčka 89 milimetrů, rozlišení 240 x 320 bodů, 65 tisíc barev, prostě klasika. Podsvícení lze nastavit odděleně pro provoz na baterie či během dobíjení celkem ve 20ti stupních, automatické nastavení podle okolních světelných podmínek není k dispozici. Testoval jsem jej i venku za přímého slunečního světla a viditelnost byla skvělá. Černé okraje displeje jsou neznatelné, navíc splývají s tmavě šedým rámečkem okolo něj. Dotyková vrstva je o trochu méně citlivá než u většiny ostatních zařízení, občas se mi tapnutí jaksi ignorovalo. Až na tuto drobnou nepříjemnost se ale opět jedná o skvělý displej, který bych rád jako standard. Jako drobnou pozornost pro vás Acer připojil i jedno bonusové témátko.



Výstup na sluchátka (tentokrát mnohem praktičtější klasický 3,5 mm konektor) je skvělý, nulový šum a vcelku slušná dynamika neurazí i náročnějšího posluchače (ti nejnáročnější poslouchají LP desky, kteréžto s Pocket PC dosud nikdo nepropojil:). Jediná regulace je ale možná u hlasitosti, basy či výšky obvyklé u většiny ostatních Pocket PC bez aplikace třetí strany prostě neupravíte. A když už mluvíme o hlasitosti, tak ta je víc než dostatečná. To integrovaný reproduktor už takové nadšení nevyvolával, jednak díky umístění na zadní straně hraje do ruky a pak také dost šumí. Není to tragédie, ale už jsem slyšel horší. Záznam zvuku dojem naopak trochu vylepšuje, přímý záznam je vynikající a velmi dobrý je rovněž i záznam z delší vzdálenosti. Rockový koncert sice nezvládne, ale běžný diktafon nahradí na 100%.



Možnosti komunikace jsou tak základní, že se vše dá říci jen několika slovy - USB 1.1 a SIR. Žádné USB Host, žádný Bluetooth, žádné WiFi, infračervený port není možné použít pro ovládání spotřební elektroniky (alespoň ne s několika nejběžnějšími aplikacemi, které jsem testoval).



Integrovaná, Lithium-Ionová baterie o kapacitě 1000mAh je bohužel nevyměnitelná, takže si na svých cestách daleko od elektrické zásuvky budete muset dát pozor na její vybití. Cestovatelé pohybující se vozem mají k dispozici alespoň dobíječku do auta, ostatní mají smůlu. V testu běžného užívání vydržel Acer zhruba stejně dlouho jako n30 (konkrétně 3 hodiny 11 minut), na test s GPSkou bohužel nebyl čas. Osobně se však domnívám, že vzhledem k charakteru GPS modulu (pouhý přijímač) by se při používání GPS modulu spotřeba neměla nikterak dramaticky zvýšit.




GPS přijímač


Pokud nepočítám klony vycházející z jednoho zařízení (Mio MiTAC 168, Yakumo Delta 300 GPS a podobné), je tento Acer teprve druhým Pocket PC zařízením s integrovaným GPS přijímačem. Stejně jako Yakumo má i Acer vyklápěcí anténku, jejímž vyklopením se zároveň aktivuje GPS modul. Na rozdíl od Yakuma je ale anténka řešena mnohem praktičtěji - v základní poloze nikde nepřečnívá, je plně schovaná v těle přístroje, vyklopená je zase se zadní stranou zařízení v jedné rovině, takže nehrozí její poškození. Dle dokumentace se technicky jedná o 12ti kanálový GPS přijímač s možností připojení externí antény, bližší informace na webu nejsou.



Protože je nějaké exaktní testování tohoto typu komponenty dost obtížné, podělím se jen o pár zkušeností. Zařízení jsem testoval jen několik dní, takže omluvte stručnost. Pokud mohu soudit, rychlost i přesnost GPSky se nijak neliší od ostatních GPSek, které jsem kdy měl v ruce. Najezdil jsem pár desitek kilometrů (po známých cestách) a GPSka bez problémů spolupracovala s aplikací PocketKiM, případně dalšími utilitkami. Jakýsi pokus o trochu objektivní srovnání jsem udělal jen jeden - Acera jsem porovnával s Mio 168. Rychlost náběhu je více méně identická a po celonočním vypnutí to oběma zařízením trvalo hodně pod minutu. Citlivost je rovněž velmi podobná, obě zařízení našly 6 satelitů, signál z pěti byl dostatečně silný pro další zpracování. Pokud jde o určení polohy, tak se od sebe v programu TomTom GPS lišily o pouhé 4 tisíciny vteřiny (bohužel nevím, který výsledek je blíže skutečnosti:). Našel jsem tak pouze jeden zajímavý rozdíl - zatímco Mio po návratu do budovy všechny satelity ztratilo, Acer držel v paměti poslední hodnoty a ty nabízel programu, takže ten se tvářil jako fungující. Jinak jsou si obě zařízení v oblasti GPS skutečně velice podobná.


Možnosti rozšíření


Pokud se vám nelíbí to, co Acer zvládne v základní konfiguraci, vaše možnosti dalšího rozvoje jsou již bohužel celkem omezené. Nepočítáme-li infračervený port sloužící více méně pro nepohodlné připojení mobilu a datový USB konektor (zpětně nekompatibilní), zbývá už jen SD slot. Ten sice podporuje SDIO, takže jsem byl schopen připojit například SD foťák od HP, ale vzhledem k charakteru zařízení a velikosti základní paměti bude tento slot stejně v převážné míře okupovat paměťová karta.




Software


Na zařízení Acen n35 jsou předinstalovány Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium edition, takže kromě aplikací pro telefonování najdete na tomto zařízení vše, co pro kapesní počítače Microsoft připravil. Bohužel na něm nenajdete Second Edition umožňující například snadnou rotaci obrazovky a podle mých informací se nechystá ani v budoucnu. Mimo standardní aplikace a několik již zmiňovaných apletů nabízí Acer pouze jednu bonusovou aplikaci, a tou je aplikace Backup/Restore, s jejíž pomocí se můžete zabezpečit proti ztrátě dat. Není příliš komplikovaná, umí zazálohovat buď všechno, nebo jen PIM data na libovolné místo na kartě. Zvládne i automatickou zálohu v případě, kdy poklesne napětí pod 30% normálu. A nakonec samozřejmě umí i data obnovit, program vypíše všechny zálohy nalezené na vybraném médiu a vy si už jen zvolíte, jakou z nich chcete použít.



Na přiloženém CD je kromě několika dokumentů pouze základní minimum aplikací, Microsoft Outlook 2002, Microsoft ActiveSync 3.7.1 a Adobe Acrobat Reader.


Cena


Svojí cenou 7990 korun bez daně (asi 9500 korun s daní) se tento Acer řadí k těm nejlevnějším Pocket PC vůbec. To, že v sobě má integrovaný GPS receiver, je za tuto cenu více než příjemné. K dispozici bude rovněž bundle Acer n35 s Pocket KiM Pro CZ za cenu 9990 Kč bez DPH.


Benchmarky & Testy


Z hlediska výkonu je tento Acer zcela shodný s Acerem n30, takže se zde budu opakovat. Ono se poslední dobou opakuji vůbec dost často, ale já za to nemůžu - to výrobci chrlí jedno Pocket PC za druhým přičemž rozdílů hodných detailního rozboru mezi nimi je čím dál tím méně. Pouze u her je komentář trochu jiný, protože na rozdíl od n30 je zde k dispozici malý joystick.

Ale abych to neprotahoval - výkon zařízení je obecně dostatečný pro všechny typy používání a plně se vyrovnává ostatním zařízením se stejným procesorem, případně s procesorem Intel @ 300MHz. Hry se hýbají plynule, pouze někteří zástupci mají problém se zvukem (například hra GangstaRace). Joystick je velmi přesný a v některých případech byla možnost pouze přímého směru výhodou. Pokud vás zajímají filmy a zvolíte osvědčenou kombinaci BetaPlayer + převod filmu do rozlišení 240x320 bodů, tak se nemusíte obávat žádných problémů či zádrhelů.

Vás asi nejvíce bude zajímat spolupráce s aplikacemi využívajícími GPSku. Zkoušel jsem PocketKiM a utilitku TomTom GPS. Běh byl bezproblémový, GPSka byla detekována na první pokus a během několika okamžiků začala přijímat data. Vektorová navigace byla svižná, prostě vše, jak má být. Pokud má zařízení sloužit pro navigaci, plní svůj úkol na jedničku.

Rovněž benchmarky vyšly naprosto shodně jako u n30, takže pokud je pro vás právě tento údaj klíčový, prohlédněte si je v předchozí recenzi.


Podrobné hodnocení


Acer n35 je další zařízení, u kterého je hodnocení přesnější a přísnější. Je to především proto, že většina dříve recenzovaných zařízení se v bodovém hodnocení pohybovala mezi 90-95 procenty a byl problém tak rozlišit, jaké zařízení je vlastně lepší (100% hodnocení jsem se chtěl vyhnout). Druhým důvodem je, že hodnocení teď bude přeci jen průhlednější... Bodové hodnocení proto NENÍ ZPĚTNĚ KOMPATIBILNÍ, 90% dříve a 90% nyní představuje naprosto nesouměřitelnou kvalitu.

Nyní pár slov k hodnocení. Typ zařízení může být Pocket PC, Pocket PC Phone edition, případně Smartphone. Třídou se myslí rozlišení pro různé cílové skupiny, které je klíčové pro správné pochopení celého hodnocení. Hodnocení jednotlivých prvků totiž není absolutní, ale relativní vzhledem k právě určené třídě. Příklad? Hmotnost zařízení s VGA displejem, dvěma sloty a integrovaným duem BT/WiFi ve třídě "Pro náročné" dostane devítku, zatímco stejně těžké zařízení v kategorii "Pro začínající uživatele" s QVGA displejem, jedním slotem a žádným rádiem dostane trojku. Stejně je důležité datum hodnocení - pokud hodnotím integrovaný foťák s rozlišením 1,3MPix dnes, dostane 10 bodů, protože nic lepšího se do PDA prostě nemontuje. Za půl roku, kdy budou k dispozici integrované 2MPix, by už dostal bodů méně.

Pokud máte k hodnocení nějaké komentáře, pište je prosím do diskuze. To hodnocení nedělám kvůli sobě, ale kvůli vám, abyste se při výběru zařízení měli čeho chytit. Pokud si myslíte, že to je špatně, klidně mi to řekněte:)

Hodnocení
Název:Acer n35
Typ:Pocket PC
Třída:Pro nenáročné
Hodnoceno:18.1.2005 (1. přehodnocení)
Vzhled, ovladatelnost
Vzhled:8
Rozměry:4
Hmotnost:4
Tlačítka, ovladatelnost:6
Zpracování:8
Výkon, paměť
Procesor:4
Volná paměť RAM:5
Volná paměť ROM:1
Displej
Rozlišení:5
Rozměry:7
Kvalita (použití v místnosti):10
Kvalita (použití venku):8
Podsvícení:9
Dotyková vrstva:6
GPS
Obecné:9,5
Zvuk
Mikrofon:9
Reproduktor:7
Výstup na sluchátka:9,5
Komunikace
USB:6
Infra:7
Baterie, napájení
Vlastnosti, vybavení:6
Výdrž:4
Možnosti rozšíření
Obecné:3
Software
Systém, nastavení:4
Bonus. aplikace v ROM:2
Bonus. aplikace na CD:1
Příslušenství
Množství:6
Kvalita:6
Ostatní
Celkový dojem:7
Podpora výrobce:6
Poměr cena/výkon7
Výsledek
Acer n355,97

Poznámky: Hodnocení je v rozmezí 1 - 10. Čím vyšší číslo, tím je výsledek blíže ideálu. Pokud zařízení dostane 10 bodů v kategorii "Vzhled", znamená to, že je nadpozemsky krásné. Naopak pokud dostane 10 bodů v kategorii "Hmotnost", tak je to důkaz jeho extrémně nízké hmotnosti.
reklama