Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s T-Mobile MDA III

29.1.2005, Pavel Koza, preview
Když zhruba před rokem uváděl T-Mobile na trh zařízení MDA II, hned vzbudilo velký ohlas a po několik týdnů byl z důvodu vysoké poptávky problém si jej koupit. Technicky šlo o jedno z nejlepších zařízení té doby - 128MB paměti, kromě GSM modulu i integrovaný Bluetooth, výkonný procesor a obrovská spousta bonusových aplikací přímo v ROM. Oproti prvnímu MDA maximální změna k lepšímu. Nyní se pokusím zjistit, jestli je mezi MDA II a III stejně zásadní rozdíl.
Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jedná se o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností (ehm, vzhledem ke skutečnosti, že očekávání byla velká a linie MDA II -> MDA III nezpochybnitelná se ale v tomto preview kritice zcela nevyhnu). Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.

Nejdříve jen stručná informace pro ty, kteří se s fenoménem MDA setkávají vůbec poprvé. Možná jste již zaregistrovali, že více méně stejné zařízení má v nabídce nejen přímý konkurent Eurotel, ale i spousta dalších operátorů po celém světě. A každý (nebo alespoň většina z nich) toto zařízení prodává pod svoji značkou. Vysvětlení je prosté - všechna tato zařízení má na svědomí jediná firma, taiwanská společnost HTC. Ta zařízení vyrábí a servisuje, operátoři se jen podílejí na drobných vzhledových a softarových odlišnostech a následně pod svojí vlastní značkou prodávají. Velmi pěkný přehled jednotlivých výrobků HTC a jmen, pod kterými se prodávají, najdete na blogu Michala Bláhy, já už to dále nebudu rozvádět.

Ale vraťme se k předmětu mého zájmu, zařízení T-Mobile MDA III. Už na první pohled je jasné, že svůj přibuzenský vztah s předchozím modelem T-Mobile MDA II nijak nezapírá, na druhou stranu se zřejmě dokázal poučit i z některých nedostatků, které majitele "dvojek" sužovaly. Mluvím především o různých plastových ozdobách, které se však díky vysoké křehkosti staly takřka noční můrou všech uživatelů MDA II. Tělo MDA III je vyrobeno čistě ze dvou kusů plastu a mě subjektivně se celkově líbí víc než předchozí model. Z hlediska použitelnosti je maximálně užitečná čtveřice nových programovatelných tlačítek na přední straně zařízení, čímž se dostáváme ke konečnému číslu 8 programovatelných tlačítek na jednom zařízení! Samozřejmě nesmím zapomenout ani na vysouvací klávesnici, ale o té si povíme podrobně až později. Vzhledem k rozměrům (125×72×19 mm) a hmotnosti (210 gramů) nejde o náhradu mobilního telefonu, ale především o výkonný komunikátor - před nákupem je nutné s tím počítat. Celkem vzato je první dojem velmi dobrý, v ruce sedí zařízení dokonale a jak jsem již uváděl, proti MDA II má určitě pár bodů k dobru.



Velmi zajímavě je řešena integrovaná membránová klávesnice. Neznalý uživatel by ji snadno mohl přehlédnout - na první pohled působí zařízení jednolitým dojmem. Pokud ji chcete použít, musíte zadní polovinu zařízení vysunout směrem dolů. Na jednu stranu skutečně propracované a technicky kvalitně provedené řešení problému "kam s ní", na druhou stranu jen čas ukáže, jestli i po delším používání zůstane mechanismus stále funkční, nebude se zanášet či jinak poškozovat. Psaní ve tmě podpoří elegantní modré podsvícení celé klávesnice. Zapíná se automaticky stiskem tlačítka a samo se po několika vteřinách nečinnosti zase vypne (jak podsvícení tak i jeho délka jsou nastavitelné). Samozřejmě jsem na ní zkoušel psát a ujde to - na psaní krátkých SMS či příspěvků do diskuzí bude stačit bohatě a časem bych si na ni zvyknul. Přes to, že je membránová a tlačítko kromě grafického znázornění představuje jen jakýsi malý hrbolek, jsem měl jen velmi málo překlepů. Dřevorubec mající palec větší než je ručička melého dítěte ale asi bude mít problém:) Dokonce jde používat i jednou rukou, i když nad tím jak zařízení bezpečně držet a zároveň palcem jezdit po celé ploše jsem musel strávit pár minut a stále to ještě nebylo úplně bezpečné - do tramvaje bych si s tím netroufl.

Nyní přejděme k technickému vybavení zařízení. To se od předchozí verze MDA zas tak výrazně neliší, což pro mnohé může být trochu zklamáním - za rok se toho v oblasti hardware celkem dost změnilo. Přesto se v žádném případě nedá říci, že by toto zařízení bylo nějak výrazně poddimenzované.

Základem je procesor PXA263 taktovaný na 400MHz. Dnes už sice má maximálně výkonný procesor parametry trochu jiné, ale 400MHz je stále víc než dost pro všechny možné i nemožné činnosti. Jeho výkon sice nejde regulovat, ale to je jen detail. To paměti je skutečně hodně. Jestli mě mé oči neklamou, tak MDA III obsahuje 128MB RAM jako základ, 32MB FlashROM na procesoru slouží k uložení systému a dalších 64MB FlashROM je rozděleno na ExtendedROM (tam jsou uložené instalačky bonusových programů) a bezpečné úložiště. V této oblasti se skutečně MDAčku nedá co vytknout.

To displej je lidově řečeno "jiný kafe". Protože toto má být především pozitivně naladěné preview, budu jen velmi stručný - TFT displej s QVGA rozlišením (240x320 bodů) je silně zabarven do žluta a má tlusté černé okraje. Kromě velmi citlivé dotykové vrstvy mě bohužel nenapadá, co pěkného o něm říci. Že to není jen můj osobní názor mohu doložit hned dvakrát. Má dražší polovička při spatření MDA III prohlásila "Jééééé, to je pěkný... ale má to nechutně žlutej displej" a XP, který mi zařízení zapůjčil, se to dokonce snažil zachytit na několika fotkách. Ach jo...

Zvuk jsem moc netestoval, jednak jsem neměl sluchátka (MDA III má opět jen 2,5mm jack) a druhak nebylo moc času. Integrovaný reproduktor i mikrofon jsou velmi citlivé a kvalitní, ale to by mělo být u zařízení Phone Edition pravidlem.

Pokud je v něčem MDA III hodně silné, jsou to možnosti komunikace. Kromě USB a standardního infračerveného portu nabízí GSM/GPRS modul, Bluetooth a nově i WiFi. GSM/GPRS by mělo zůstat beze změny (snad jen verze ovladače je nová), což mimo jiné bohužel znamená, že se uživatelé tohoto zařízení budou muset obejít bez EDGE. Bluetooth modul má konečně na starosti někdo jiný než Microsoft a touto firmou je (jaké překvapení:) firma Broadcomm (dříve známá pod značkou Widcomm). Bližší informace o Bluetooth stejně jako o WiFi čekejte až v recenzi, v tuto chvíli musím jen s potěšením konstatovat, že je MDA III má a že fungují.



Baterie a výdrž obecně byla jednou z největších slabin MDA II. Výrobce si toho asi byl vědom proto je v MDA III baterie o čtvrtinu kapacitnější, přesně řečeno 1490 mAh. Jak moc se výdrž zlepšila je samozřejmě nemožné posoudit jen z krátkého testu, ale každá minuta bude určitě plus.

Pokud vám v MDA III bude něco chybět, je možné použít rozšiřující SDIO slot. Ten je trochu nezvykle otočený, ale má to samozřejmě svůj důvod - u IO karet mnohdy část karty přesahuje a pokud by byl slot udělaný klasicky, nemohla by se otevřít klávesnice.

Stejně jako MDA II má i MDA III integrovaný VGA foťák schopný záznamu snímků i videosekvencí. Pro představu jak to fotí si prohlédněte několik fotek, které jsem s ním pořídil. Nemůžu si pomoci, ale hodnocení "nic moc" je stále až příliš kladné...



Abych nezapomněl, MDA III umí samozřejmě také telefonovat, přenášet data, přijímat a odesílat SMS, MMS a další služby, které od mobilního telefonu očekáváte. Tato oblast si opět zaslouží delší testování, já jen mohu potvrdit, že telefonovat to umí, na Internet jsem se rovněž připojil, SMSku odeslal... Prostě vše tak, jak má být.

Dostáváme se k závěru tohoto stručného představení novinky od T-Mobile. Základem je již konečně Windows Mobile 2003 Second edition v nejsilnější výbavě, tedy Phone edition. Stejně jako MDA II nabízí i MDA III kromě běžných aplikací dodaných Microsoftem skutečně luxusní výbavu aplikací bonusových. Prohlížeče PDF a PPT souborů, IA Album pro prohlížení multimediálních souborů, program pro lepší správu volajících včetně přiřazení fotek jednotlivým kontaktům, aplikace Modem pro připojení desktopu k Internetu, obslužná aplikace foťáku, program pro faxování, SIM Manager, zálohovací utilitka, program pro práci se ZIP archivy a pár dalších drobných apletů. Jinými slovy super výbavička.

A tím pro dnešek končím. Jaké je zařízení v delším testu se snad dozvíte během několika týdnů, jen co se mi ho povede získat na recenzi. Za cenu 21 tisíc korun (nedotovaný) je otázkou, jestli trojka nabízí taková vylepšení, že se vyplatí majitelům staršího modelu upgradovat.
reklama