Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ hx2750

2.4.2005, Pavel Koza, recenze
A máme tady další iPAQ:) Tentokrát mohu hned na úvod uklidnit všechny konzervativní příznivce kapesních počítačů vyráběných pod značkou HP - toto je prostě klasické Pocket PC v nejryzejší podobě. Žádný kontroverzní touchpad, žádná kouzla s paměťí či šetření na nesprávném místě. Místo toho nabízí HP iPAQ hx2750 skvělý výkon, špičkové komunikační možnosti, bohaté možnosti rozšíření a pro podnikovou sféru i velmi důležité zvýšení bezpečnosti pomocí snímače otisku prstů.
Poslední dobou se zdálo, že příznivci klasických Pocket PC padli u společnosti Hewlett-Packard do klatby. Nových iPAQů se sice urodilo požehnaně, ale každé zařízení mělo něco, co pravověrným vyznavačům klasiky nešlo pod vousy. Asi nejblíže ideálu byl HP iPAQ hx4700, ale netradičně vyřešené složení paměti a především unikátní touchpad místo klasického joypadu bylo pro spoustu uživatelů nestravitelným soustem. Teprve nedávno se na pultech obchodů objevila řada HP iPAQ hx2000, která by tuto mezeru v nabídce iPAQů měla vyplnit.



Stejně jako v případě multimediální řady HP iPAQ rx3000 si i tentokrát můžete vybrat hned ze tří modelů, které se od sebe liší výbavou i cenou. O rozdílech mezi jednotlivými verzemi se rozepíši později, v tuto chvíli vám jen prozradím, že jsem měl pro recenzi k dispozici nejvýkonnější model, HP iPAQ hx2750. Za zapůjčení děkuji firmě Sunnysoft.


Co je v krabici?


Krabice je vcelku objemná, přesto tam pár obvyklých předmětů jaksi chybí. Ostatně posuďte sami:



  • Zařízení HP iPAQ hx2700
  • Baterie Li-Ion, 1440mAh
  • Stylus
  • USB synchronizační kolébka
  • Zdroj el. energie s redukcí pro přímé nabíjení
  • Plastový ochranný flip
  • CD s programy
  • Příručka pro rychlý start
  • Brožura s odpověďmi na nejčastěji kladené otázky
  • Kupón do služby iPAQ Choice
  • Záruční informace a pár reklamních letáků



Kolébky u všech iPAQů poslední generace jsou si podobné jako vejce vejci. Platí to i v tomto případě, pouze oddělitelný umělohmotný díl držící zařízení ve vzpřímené pozici je z důvodu jiných rozměrů trochu jiný. Má i lehce odlišný tvar, ale na první pohled si toho všimne jen velmi pozorný uživatel. Díky nízkému profilu, relativně vyšší hmotnosti a pětici malých gumových plošek je kolébka maximálně stabilní, navíc na stole nezabere zase tak moc místa. Osobně se mi líbí, podobné jednoduché tvary mám rád. Bohužel nenabízí slot pro dobíjení extra baterie, na druhou stranu pokud jsem to pochopil správně, tak samostatný zdroj energie je součástí každé extra koupené baterie. Někteří uživatelé také nepřijmou s nadšením fakt, že na konci kabelu (přibližná délka 1 metr) najdou pouze USB konektor, sériový port chybí. Sice je fakt, že COM portů v našich počítačích valem ubývá, ale u zařízení pro podnikovou sféru by ještě v mnoha případech nemuselo být zbytečné.



Zdroj elektrické energie nemá smysl dlouze rozebírat, je úplně stejný jako u všech ostatních iPAQů. Parametry (5V, 2A) je shodný i se zdroji celé řady dalších kapesních zařízení. Je jednodílný, délka 180 centimetrů, na konci má gumičkou přidělanou redukci pro přímé nabíjení iPAQa. Toť vše:)



A jsme skoro na konci. Stylus je v balení jen jeden - jednoduchý, umělohmotný a úplně stejný jako ve všech ostatních nových iPAQcich vyjma h6340. Ochranné pouzdro budete hledat marně, komu nestačí odklápěcí plastový kryt displeje, musí si pouzdro koupit sám. Vzhledem k ceně je to možná trochu zklamání.

Jako obyčejně na vás v balení čeká i jedno CDčko od HP (respektive dvě, na tom druhém pro vás Sunnysoft přichystal plnou lokalizaci, OEM verzi anglicko-českého slovníku Lingea Lexicon 2002, Sunnysoft SunnyDays a hru Sunnysoft Worm Hugo) a něco málo literatury - jednoduché návody, letáky a záruční informace. Za zmínku však rozhodně stojí tištěná a vcelku podrobná uživatelská příručka v češtině. Je sice univerzální pro všechny nové iPAQy, ale pro úplného nováčka bez jazykových schopností má cenu zlata.


Vzhled


Poté, co jsem měl možnost si díky několika iPAQům z nové řady zvyknout na poněkud futuristický vzhled celé modelové řady, mi hx2750 jako celek už nepřijde tak extravagantní a jako naopak se mi docela líbí. Při prvním pohledu na toto zařízení zaujme uživatele především oblý vzhled, kompaktní rozměry a samozřejmě nepřehlédnutelný plastový kryt displeje, potažmo celé přední strany zařízení. Na rozdíl od zařízení HP iPAQ hx4700 je kryt k tělu zařízení přichycen vroubkovanými čepy po obou stranách, vyklápí se tedy nikoliv do strany, ale směrem vzhůru. Není jej však možné otočit o 360 stupňů a následně přitisknout k tělu přístroje, vyklopíte jej maximálně jen o málo víc než 180 stupňů. Je ale možné kryt polohovat (například jako sluneční clonu) a se ten pak díky zmiňovaným vroubkům na čepech v nastavené poloze skutečně drží.



Pokud jde o materiál, tak HP iPAQ hx4700 bohužel stále zůstává jediným prodávaným iPAQem, u kterého si můžete dovolit méně šetrné zacházení - tělo hx2750 je téměř celé vyrobeno z plastu. Mechanické zpracování je na úrovni, lícování je až na drobnosti velmi dobré. Jinak je zařízení sympaticky malé, 119.4 x 76.6 x 16.3 milimetrů není vzhledem k bohatému vybavení nikterak mnoho. S hmotností je to už průměrnější, ale 165 gramů je stále přijatelná zátěž pro vaše kapsy. Barevné ladění je podobné jako iPAQ rx3715 - hlavní slovo má tmavě šedá a černá barva, pouze ovládací tlačítka jsou matně nebo leskle střírbná. Podobně jako iPAQ h2210 z předchozí modelové řady má i toto zařízení gumové bočnice. Zdají se však býti odolnější než velmi problematické gumové díly použité na starším zařízení, navíc pokrývají celou plochu bočních stran a dokonce nahoře i dole trochu přesahují, takže se jich to známé odlloupávání SNAD nebude týkat.



Na přední straně zařízení najdeme kromě běžného displeje o úhlopříčce 89 milimetrů (3,5 palce) ještě spoustu dalších věcí. Nahoře je to dvojice LED diod (levá klasická stavová zeleno-oranžová, druhá modrá zobrazující stav bezdrátových modulů) a tlačítko pro zapnutí / vypnutí zařízení. Pod displejem je (pouze u modelu hx2750) obdélníkový snímač otisků prstů pro maximální zabezpečení vašich dat, dále pak pro celou řadu společný otvor mikrofonu na jedné a reproduktoru na druhé straně. Až těsně nad spodním okrajem najdeme nezvykle tvarovanou kombinaci joypadu s odděleným středovým potvrzovacím tlačítkem a čtyř programovatelných tlačítek. Třem z nich lze navíc přiřadit akci jak pro krátké, tak pro dlouhé stisknutí, díky extra apletu je možné je navíc deaktivovat během doby, kdy je zařízení vypnuté.



Zadní strana je prosta jakéhokoliv zajímavého místa, najdeme tam pouze plastová dvířka chránící baterii. Na rozdíl od některých jiných iPAQů je potěšující, že při výměně baterie nedojde k automatickému resetu zařízení, ale můžete ihned pokračovat v práci.



Podobně "nezajímavé" jsou i boční strany zařízení. O gumových proužcích jsem vám již říkal, navíc je pouze jedno tlačítko na levé straně sloužící pro záznam zvuku.



Horní strana nabízí v prvé řadě dvojici rozšiřujících slotů umístěných těsně nad sebou - jeden je pro SD/MMC karty, druhý pro CF karty typu I nebo II. Mimo to je tam ještě senzor infračerveného portu, klasický stereokonektor na sluchátka a otvor pro stylus.



Naši exkurzi po těle zařízení zakončíme na spodní straně, kterou zdobí pouze datový konektor (jak jinak, až na výjimky zpětně kompatibilní) a malý otvor pro reset.




Parametry


Na rozdíl od před pár týdny recenzovaného zařízení HP iPAQ h6340 nabízí nový iPAQ hx2750 bez debaty špičkový výkon i výbavičku. Neobsahuje sice úplně všechny myslitelné moduly a vlastnosti, ale i tak jeho schopnosti potěší většinu náročných uživatelů. Začíná to již procesorem - Intel PXA270 taktovaný na 624MHz, to je maximum, co si lze v tuto chvíli přát. Ani tentokrát však nebudeme při hledání utilitky pro regulaci výkonu příliš úspěšní, tato vlastnost je iPAQům stále zapovězena. Ještě příjemnější je popis paměťových schopností zařízení. U HP si asi řekli, že je na čase s konečnou platností vyřešit jedno z hlavních témat posledních měsíců, a sice zda je lepší mít v zařízení 64MB RAM a 128MB Flash ROM nebo naopak 128MB RAM a 64MB FlashROM. A vyřešili to vskutku "originálně" - každý uživatel hx2750ky má k dispozici jak 128MB RAM, tak 128MB FlashROM (to to trvalo;). Tedy abych byl přesný, hned po HW resetu máte k dispozici 108MB SDRAM a téměř 83MB FlashROM paměti jako bezpečné úložiště pro obzvlášť citlivá data, což je v součtu zdaleka nejvíc ze všech dosud testovaných Pocket PC.



Budeme-li vycházet jen z čísel, tak je displej hx2750ky ten úplně nejběžnější displej v oblasti Pocket PC. Transflexní TFT s LED podsvícením, rozlišení 240 x 320 bodů, 65 tisíc barev, úhlopříčka 89 milimetrů, bodová rozteč 0,24 milimetrů. Skutečně nic světoborného. V praxi mě ale celkem potěšil, obzvlášť v porovnání se staršími iPAQy. Není sice ještě úplně stoprocentní, ale osobně bych jej zhodnotil jako velmi povedený, určitě jde proti minulosti o krok správným směrem. Je velmi jasný, podsvícení je nastavitelné ve 21 úrovních odděleně pro provoz na baterie či během dobíjení (automatika chybí), a i když ani tentokrát není zcela bez žlutavého nádechu, je to spíš z důvodu celkového nastavení do teplých odstínů barev než o špatnou kvalitu podsvícení. Barvy jsou pěkně syté a kontrastní, dokonce bych řel, že je kontrast až přliš vysoký - například na níže uvedeném obrázku byly jasně patrné přechody mezi barvami, zatímco na několika dalších testovacích Pocket PC zařízeních byl přechod hezky plynulý. Na sluníčku a venku obecně na tom byl displej stejně jako většina ostatních - používat se to dá, ale žádné velké potěšení z toho neplyne. Stejně jako ostatní Pocket PC lze i tento iPAQ ovládat pomocí stylusu, k dotykové vrstvě není možné mít žádnou připomínku. Pokud to tedy shrnu, nejedná se sice o nejlepší displej na světě, ale pokud bych se rozhodoval si hx2750 koupit, kvalita displeje by mi v žádném případě nebyla překážkou. Škoda jen, že se nedostalo na model s VGA displejem...:)



Zvuk je v zařízeních od HP skoro pokaždé velmi dobrý a to samé se dá bez obav tvrdit i o tomto iPAQu. Na rozdíl od hx4700 sice chybí takový ten luxusní grafický ekvalizér, musíte se spokojit pouze se standardním, čtyřúrovňovým nastavením basů a výšek (platí pouze pro výstup na sluchátka), ale to se nedá označit za velkou závadu. Výstup na sluchátka, dle mého názoru nejdůležitější to vlastnost, je velmi čistý, nezašuměný, prostě na jedničku. Rovněž hlasitost je víc než dostatečná, na maximální úroveň by si na své přišel i Bedřich Smetana na konci kariéry;) Integrovaný reproduktor rovněž poskytoval přiměřenou kvalitu zvukového podání, trochu vyšší hlasitost by ale neuškodila. Obzvlášť nepříjemné je to ve chvíli, kdy napřiklad přes reproduktor spustíte MP3 na nejvyšší hlasitost (která je tak akorát přiměřená ne zcela klidnému prostředí) a připnete sluchátka. To je pak o sluch... A do třetice všeho zvukového, i tento iPAQ samozřejmě zvládne záznam zvuku. Citlivost mikrofonu je možno zvolit manuálně nebo nechat na automatice. Kvalita přímého záznamu je bez chyby, konferenční hovor pak už není tak hlasitý a zřetelný, ale stále se jedná o plně srozumitelný záznam.



Komunikační schopnosti zařízení jsou jedním slovem nadstandardní. Základem je samozřejmě rychlé USB 1.1 rozhraní, v oblasti Pocket PC již nezbytná nutnost. I tentokrát se však bohužel musíme obejít bez schopnosti USB Host. Sériový port je na konektoru rovněž vyveden, pokud jej však budete chtít využívat, musíte si zakoupit extra kabel. A do třetice všecho běžného, i tento iPAQ má samozřejmě infračervený port, na rozdíl od hx4700 ale pouze klasické rychlosti 115kbps. A i když jsem se velmi snažil, k ovládání domácích spotřebičů budete i nadále potřebovat běžné dálkové ovladače - CIR se nekoná.



Obzvlášť u dražších zařízení už není integrovaný Bluetooth modul ničím výjimečným, proto nesmí chybět ani v tomto iPAQu. Konkrétně jde o Bluetooth nejnovější specifikace 1.2 a na svědomí jej má, stejně jako v drtivé většině ostatních zařízení společnost Broadcom, dříve známá pod označením Widcomm. Pokud jde o jeho funkčnost, většina věcí fungovala bez problémů na první pokus. Zkoušel jsem se připojit k desktopu s MSI BT donglem a několik dnů jsem bez problémů surfoval po Internetu přes stolní počítač. Zkoušel jsem se připojit k Internetu přes BT telefon a opět jsem se bez problémů připojil k Internetu, navíc jsem byl schopen bez problémů kopírovat soubory mezi telefonem a Pocket PC. Po počátečních problémech se mi nakonec povedlo rozchodit i dvojici BT GPS zařízení, takže iPAQ může s klidem sloužit i jako pomůcka pro navigaci.



Jak asi víte, nejsem žádný WiFi guru, ale pokud mohu soudit, je WiFi modul na tomto zařízení velmi povedený. Kromě velmi citlivého přijímače (ve svém okolí jsem našel dosud nikdy nerozpoznané sítě) je to především výrazně vylepšený obslužný software, který po pravdě řečeno iPAQům dost dlouho chyběl. S jeho pomocí snadno zjistíte nastavení IP protokolu, stav signálu (dokonce včetně pěkného grafu), seznam dostupných sítí a další základní informace. Navíc umí WiFi modul šetřit energií a dokonce zvládne i dva režimy automatického přepojování mezi Access Pointy - buď se nový AP hledá až ve chvíli, kdy se zařízení odpojí od stávajícího, nebo se hledání započne už v situaci, kdy síla signálu poklesne pod 70dBm. Jelikož však mám jen jeden AP, tuto funkcionalitu jsem netestoval... Jinak by měl podle dokumentace iPAQ zvládat WEP 64/128-bit, 802.1X (EAP-TLS, PEAP), LEAP, WPAV a další standardy, bližší informace hledejte v tomto dokumentu: HP iPAQ hx2700 series Pocket PC (84,24 KB). V každém případě mě WiFi velmi potěšilo.



Již v úvodu jsem zmiňoval velký důraz, jaký je u tohoto modelu kladen na bezpečnost dat. Jako zařízení určené pro podnikovou sféru bude ve své paměti často uchovávat dokumenty tak důvěrné, že by jejich únik na veřejnost vyvolalo rozruch znatelně větších rozměrů, než způsobila Paris Hilton a její (nejen) hanbatý obsah zařízení T-Mobile Sidekick:) O bezpečnost se konkrétně stará kombinace hardware a software. Hardware v tomto případě představuje biometrický snímač otisků prstů, podobný (nebo možná stejný), jaký si můžete pamatovat ze zařízení iPAQ řady h5000. Pracuje se s ním celkem jednoduše, přiložíte prst a "pohladíte" senzor směrem zezhora dolů. Můžete si takto oskenovat klidně všech 10 (11, 12, jak je libo:) prstů pro případ nehody. Osobně mi senzor přišel přesnější a citlivější než byl u h5000, chybných rozpoznání jsem měl minimum. Senzor prošel i testem, kdy jsem si před snímáním prst celou minutu ledoval kostkou ledu - sice se to povedlo až napodruhé, ale i tak nemusíte mít strach, že se na horách bez rukavic ke svým datům nedostanete. Že iPAQ zvládl i test s "falešnými" prsty mých kolegů v práci snad ani nemusím zdůrazňovat.



Aplikace HP Protect-Tools, která představuje softwarovou část zabezpečení, není příznivcům značky iPAQ úplně neznámá, již jsme se s ní mohli setkat jednou u modelu hx4700. Tentokrát však navíc obsahuje podporu i pro snímač otisků prstů. Při nastavování programu si můžete vybrat ze 4 různých úrovní ochrany - klasický 4místný číselný PIN, jednoduché heslo, silné alfanumerické heslo nebo otisk prstu. Můžete volit i kombinace dvou různých způsobů ochrany, a to vždy s logickým operátorem A nebo NEBO (PIN A otisk prstu, heslo NEBO otisk prstu). Poté následuje zadání fráze, kterou se bude šifrovat a učení zařízení rozpoznat vaše otisky. Z toho se mi bohužel nezdařilo udělat snímky, protože pokud iPAQ zjistí, že běží nějaká nestandardní aplikace, vynutí si soft reset a aplikaci vypne. Celé učení je lehce zdlouhavé, ale jak se říká - těžko na cvičišti, lehko na bojišti.



Celé je to velmi propracované a zdá se být dost odolné proti případnému útočníkovi. Uživatel si může vybrat, jaká data chce šifrovat (kontakty, kalendář...). Pokud chce šifrovat soubory, vytvoří si v hlavní paměti či na kartě (iPAQ File Store není podporován) šifrovanou složku, která se jeví jako paměťová karta, a všechna data do ní zkopírovaná se pak budou automaticky šifrovat. Při opakovaném chybném pokusu o přístup je možné nastavit automatický hardwarový reset, při kterém dojde k vymazání obsahu paměti VČETNĚ iPAQ File Store. Je toho spousta, podrobný popis programu by vydal na samostatnou recenzi. Pokud je pro vás bezpečnost tou hlavní prioritou, iPAQ hx2750 je v této chvíli jednoznačně to nejlepší, co si můžete na trhu Pocket PC vybrat.

Poslední dobou jsme u iPAQů zvyklí na velmi dobré výkony v oblasti šetrného zacházení s energií. A i když iPAQ hx2750 nevydrží tak dlouho jako například HP iPAQ h6340, rozhodně nedělá firmě HP ostudu, ba právě naopak. Vyměnitelná Lithium-Ionová baterie o kapacitě 1440mAh vydrží při běžném provozu napájet iPAQ více jak 8 hodin, při menší intenzitě podsvícení se tato doba samozřejmě může i výrazně prodloužit. Pro případné zájemce je připravena i baterie o dvojnásobné kapacitě.



Stejně jako ostatní nové iPAQy si i tentokrát můžete zvolit dobu, po kterou zůstanou zachována data v paměti i při maximálním vybití hlavní baterie. Maximálně se jedná o 96 hodin, při tomto nastavení se samozřejmě celkem výrazně sníží doba, po kterou je možné zařízení normálně používat. Velmi praktické je dobíjení zařízení přes USB port. iPAQ nabízí dokonce dva režimy (rychlý a pomalý), podle všeho se liší požadavkem na množství proudu. Do míst, kam si s sebou berete například notebook, tak můžete vycestovat o jeden zdroj lehčí.




Možnosti rozšíření


I přes velice bohaté základní vybavení zařízení nabízí toto zařízení ne jeden, ale hned dva rozšiřující sloty. Prvním je SecureDigital (kompatibilní se standardem SDIO), druhým pak klasický CompactFlash typu II. Oba jsou umístěny na horní, z hlediska rozšiřitelnosti nejpraktičtější straně zařízení, i když to má své hranice - například CF LAN kartu a SDIO foťák najednou nepoužijete. U iPAQů tradičně chybí u CF slotu vysouvací páčka, takže pokud si rádi koušete nehty až ke kloubům, můžete mít s vysunutím například Microdrivu celkem zásadní problém. Jinak jsem ale nenarazil na žádné funkční problémy, testoval jsem několik pamětí pro oba sloty, SDIO foťák od HP a CF LAN kartu od Socketu a vše chodilo bez zaváhání na první pokus.



Komu by to nestačilo, má k dispozici dva bezdrátové moduly, přičemž především Bluetooth je k bezdrátové komunikaci s různým příslušenstvím jako stvořený. Technicky lze s příslušenstvím komunikovat i přes WiFi, napadá mě například řešení pro prezentace, kdy si bude iPAQ přes WiFi povídat s dataprojektorem. Nakonec je možné využít i datový konektor (plně kompatibilní se všemi ostatními iPAQy kromě těch nejstarších a pak řady h1900), takže připojení vašeho letitého USB kabelu nebo rozkládací klávesnice je bez problémů. Bohužel (pro někoho) chybí možnost připojit různé USB paměti a další USB periferie, jak již bylo řečeno, USB Host se jaksi nekoná.




Sofware


Od zařízení od HP, které je určeno především pro podnikovou sféru, obyčejně očekáváme velmi bohatou nabídku bonusových aplikací. U tohoto modelu je jich sice méně než u iPAQ hx4700, ale i tak je jejich počet poměrně zajímavý. Základem je ale jako u každého nového zařízení operační systém Windows Mobile 2003, naštěstí už včetně posledního rozšíření Second edition. Pokud jde o vybavení aplikacemi od Microsoftu, najdeme tam všechny aplikace obvyklé v edici Premium (tedy Pocket Outlook, Pocket Word, Pocket Excel, Pocket Internet Explorer, Windows Media Player (pouze verze 9, ale to se snad brzo napraví nějakým updatem), MSN Messenger či Terminal Services Client. Tady na nás žádné překvapení nečeká.

Přímo na obrazovce Dnes je jednoduchý plug-in nazvaný prostě Today Panel Lite. Ve dvou režimech zobrazuje stav baterie a paměti, navíc pomocí posuvníku umí i rychle nastavit intenzitu podsvícení. Tapnutím na příslušnou ikonku se zobrazí ovládací panel v Nastavení a vy tak rychle můžete nastavit například dobíjení. Skutečně velmi jednoduchý plug-in, který je na stránkách výrobce nabízen i ve verzi PRO s mnoha vylepšeními, ovšem už za peníze.



Není žádným tajemstvím, že Microsoft ve svém systému pro mobilní zařízení jaksi pozapomněl na možnost tisku. Tedy pozapomněl... On na to "zapomíná" již třetí generaci Windows CE pro Pocket PC, takže asi bude přesnější prostě konstatovat, že podle Microsoftu není tisk z mobilního zařízení třeba. Naštěstí u HP mají jiný názor a tak se již po několikáte přímo v ROMce setkáváme s aplikací HP Mobile Printing, která tento nedostatek částečně řeší. Aplikace HP Mobile Printing je k dispozici i jako stáhnutelná aplikace zdarma i pro ostatní uživatele (nejen) zařízení od HP, což bych vám jen tak mimochodem doporučoval, protože kromě změn v samotném programu jsou ve verzi 4 podporovány nejen tiskárny od HP, ale i Canon a Epson. Majitelé tiskáren od HP si ale vystačí i s předinstalovanou verzí, zkoušel jsem přes síť tisknout na černobílé i barevné laserové tiskárně a šlo to velmi pěkně. Jediný drobý problém byl v tom, že jsem musel tisknout přímo na JetDirect port, tisk jako na sdílenou tiskárnu nešel, ale možná jsem měl něco špatně nastavené. Bohužel nemůžete tisknout úplně všechno. V základu je možné tisknout jen obyčejné .TXT soubory, dokumenty v Pocket Wordu .PSW a .RTF, poznámky .PWI a obrázky .BMP, .JPG a .PNG. Pokud chcete víc, například tisk z dokumentů velkého Office, případně dokumenty formátu .PDF, musíte si koupit prohlížeč od Westteku.



Program HP Image Zone asi nemusím představovat moc podrobně, najdeme jej skoro na všech iPAQách. Jedná se o rychlý prohlížeč fotografií umožňující si prohlížet skupinu obrázků i jako automatickou prezentaci. Navíc je možné ke každému snímku přidat i mluvený nebo psaný komentář, poslat jej emailem či jej vytisknout. Nic extra, ale pro běžnou správu fotek stačí.



K iPAQu od HP celkem nerozlučně patří i kvalitní zálohovací program iPAQ Backup. Opět jej má na svědomí firma Sprite Software, takže je dodržen vysoký uživatelský komfort celé aplikace. Uživatel si může zvolit, zda si přeje pracovat v jednoduchém režimu či zda chce použít režim pro zkušeného uživatele. V jednoduchém režimu si nic nenastavuje, jedním tlačítkem se zálohuje, druhým obnovuje. To v režimu pro pokročilé máte přeci jen více možností. Můžete si vybrat co přesně chcete zálohovat, zda chcete zálohu komprimovat či šifrovat, kdy chcete zálohovat, zda se má spustit záloha automaticky v případě, že napětí klesne pod určitou úroveň, jestli chcete zálohovat kontakty a kalendář do ROMky tak, aby byly k dispozici hned po HW resetu atd.



Užitečná je malá aplikace s názvem HP Profiles. Jedná se o možnost vytvořit si několik profilů s různým nastavením hlasitosti reproduktoru, intenzity podsvícení, délky nečinnosti před automatickým vypnutím a stavu bezdrátových modulů. Pak už jen stačí vybrat si požadovaný profil ze seznamu a všechna výše uvedená nastavení se během okamžiku aplikují. Pokud například často pendlujete mezi klidnou kanceláří a rušnou ulicí, ušetří vám HP Profiles spoustu času.



Aplikace BT PhoneManager potěší všechny uživatele, kteří si nejsou úplně jisti nastavováním takových věcí jako je připojení k Internetu přes mobilní telefon. BT PhoneManager slibuje udělat všechno za vás a to se také při spojení s mým telefonem SoneEricsson T610 dělo.



Utilitka iTask je na iPAQách ještě déle než backup. Jedná se o správce úloh s některými vylepšeními. I tentokrát je přiřazena tlačítku, umí například rychle otáčet obrazovku či spravovat bezdrátové připojení, ale pro mě to program prostě není...



Drobná utilitka Self Test podrobně otestuje celé zařízení a v případě chyby vás na ni upozorní. Užitečné při nákupu použitého iPAQa či v případě výskytu nějakého problému.



Na přiloženém CD jsou kromě běžných aplikací pro desktop jako je Microsoft ActiveSync, Microsoft Outlook 2002 a Windows Media Player a několika demoverzí i dvojice programů pro prohlížení dokumentů ClearVUE Suite (Word and Excel) a ClearVUE Suite (PPT and PDF). Víc tam toho není, pokud něco postrádáte, můžete si to pořídit za body na serveru iPAQ Choice.


Srovnání modelů


Již v úvodu jsem zmiňoval, že je možné iPAQ řady hx2700 zakoupit hned ve třech variantách, nyní je ten správný čas ukázat si, v čem se od sebe jednotlivé modely vlastně liší. Pro přehlednost to ve formě tabulky a budu uvádět POUZE parametry, které jsou rozdílné.

iPAQ hx2110
iPAQ hx2410
iPAQ hx2750
Intel® PXA270 312 MHzIntel® PXA270 520 MHzIntel® PXA270 624 MHz
64MB RAM / 64MB ROM64MB RAM / 64MB ROM128MB RAM / 128MB ROM
Bluetooth 1.2Wi-Fi (802.11b), Bluetooth 1.2Wi-Fi (802.11b), Bluetooth 1.2
920 mAh Li-Ion baterie1440mAh Li-Ion baterie1440mAh Li-Ion baterie
--biometrická čtečka otisku prstu
USB kabelUSB kolébkaUSB kolébka


Cena


Oficiální ceny (včetně DPH) za jednotlivé modely jsou přibližně 20 tisíc korun za nejvýkonnější model hx2750, 16 tisíc korun za model hx2410 a 13 tisíc korun za nejslabší model hx2110, reálné ceny jsou ale naštěstí o pěkných pár tisícovek nižší. Nejedná se tedy o žádné extrémně levné zboží, to se od HP ani moc neočekává, ale na druhou stranu se ani v případě hx2110 nejedná vysloveně o low-end.


Benchmarky & Testy


S benchmarkovými testy tentokrát budu rychle hotov - aplikace Spb Benchmark odmítala některé z testů dokončit, takže nemá smysl se jimi zabývat - porovnání s ostatními by nebylo fér. Z toho, co se povedlo dokončit, mohu jen říct, že iPAQ hx2750 byl srovnatelně rychlý s ostatními zařízeními s nejrychlejším procesorem, grafika pak byla nad průměrem.



Pokud jde o praktické používání, musím začít plastovým krytem. Na první pohled vypadá dobře, ale už po pár minutách jsem z něj začal šílet. Jste-li například zvyklí, že si napřed připravíte PDA k práci a teprve nakonec vyndaváte stylus, máte smůlu - jakmile odklopíte kryt, už stylus nevyndáte. Musíte kryt přivřít, vyndat stylus a kryt zase naplno otevřít. Jasně, pokud si na to zvyknete, není problém, ale já jsem z toho byl trochu nervózní. Další problém s krytem nastane ve chvíli, kdy použijete například SD foťák - i když je možné mít kryt i foťák zároveň, pro větší pohodlí jsem ho sundal.

I když je toto zařízení určeno primárně do jiného segmentu trhu, zkoušel jsem si na něm zahrát i pár her. A šlo to bez problémů. Velmi nízko umístěný joypad a tlačítka při hraní nevadily, nepříjemný pocit jsem měl pouze ve chvíli, kdy jsem zařízení držel a ovládal jen jednou rukou, potom mi to přišlo lehce nestabilní. Joypad je celkem přesný a dobře zvládá i souběžný stisk více tlačítek najednou. I když jsem viděl spoustu lepších ovladačů, hrát se s ním dá. Zkoušel jsem pár svých oblíbených her (Anthelion, Snails, GangstaRace a Z-Raid) a všechno fungovalo perfektně, žádný problém s grafikou nebo zvukem jsem nepozoroval.

Video jsem se rozhodl testovat pouze pomocí programu BetaPlayer, konkrétně verze 0.096 (beta), protože jiný program než tento pro sledování filmů na kapesním zařízení používá asi jen málokdo. K testům jsem použil sadu klipů vytvořených autorem tohoto programu (najdete je zde). A nebudu vás dlouho napínat, i při sledování toho nejkvalitnějšího klipu (rozlišení 640x480 pixelů, bitrate obrazu 1500kbps a zvuku 128kbps, velikost 29,1MB) mě napadaly pouze superlativy typu "dokonalé", "úžasné" a "okouzlující". Pokud dodám, že jsem vše přehrával přímo z karty Panasonic 256MB, tak je zcela zřejmé, že příznivce mobilních filmů toto zařízení musí plně uspokojit. Pro srovnání jsem spustil rovněž benchmark, který program BetaPlayer nabízí, a výsledná průměrná rychlost 163,65% je u takového souboru (IMHO mnohem lepších parametrů, než většina z vás na PDA používá, hodinu a půl dlouhý film by při těchto parametrech měl víc jak giga) vynikající výsledek. Pro srovnání - FSC Pocket LOOX 720 dosáhl 121,43% (ale zde není srovnání úplně košer, LOOX má VGA displej) a HP iPAQ h4150 dosáhl jen 85,24%. Jinými slovy - na filmy super!



Vzhledem k výkonu při přehrávání filmů snad ani nemusím podotýkat, že s hudebními soubory nemá tento iPAQ sebemenší problém. Zkoušel jsem i nejkvalitnější MP3 s bitrate 320kbps a iPAQ se ani nezadýchal.

Další zkušenosti jsem popisoval průběžně, musím jen zopakovat to, co jsem řekl na začátku - jedná se o špičkově vybavené "klasické" zařízení, které nemá viditelnou slabinu.


Podrobné hodnocení


HP iPAQ hx2750 je další zařízení, u kterého je hodnocení přesnější a přísnější. Je to především proto, že většina dříve recenzovaných zařízení se v bodovém hodnocení pohybovala mezi 90-95 procenty a byl problém tak rozlišit, jaké zařízení je vlastně lepší (100% hodnocení jsem se chtěl vyhnout). Druhým důvodem je, že hodnocení teď bude přeci jen průhlednější... Bodové hodnocení proto NENÍ ZPĚTNĚ KOMPATIBILNÍ, 90% dříve a 90% nyní představuje naprosto nesouměřitelnou kvalitu.

Nyní pár slov k hodnocení. Typ zařízení může být Pocket PC, Pocket PC Phone edition, případně Smartphone. Třídou se myslí rozlišení pro různé cílové skupiny, které je klíčové pro správné pochopení celého hodnocení. Hodnocení jednotlivých prvků totiž není absolutní, ale relativní vzhledem k právě určené třídě. Příklad? Hmotnost zařízení s VGA displejem, dvěma sloty a integrovaným duem BT/WiFi ve třídě "Pro náročné" dostane devítku, zatímco stejně těžké zařízení v kategorii "Pro začínající uživatele" s QVGA displejem, jedním slotem a žádným rádiem dostane trojku. Stejně je důležité datum hodnocení - pokud hodnotím integrovaný foťák s rozlišením 1,3MPix dnes, dostane 10 bodů, protože nic lepšího se do PDA prostě nemontuje. Za půl roku, kdy budou k dispozici integrované 2MPix, by už dostal bodů méně.

Pokud máte k hodnocení nějaké komentáře, pište je prosím do diskuze. To hodnocení nedělám kvůli sobě, ale kvůli vám, abyste se při výběru zařízení měli čeho chytit. Pokud si myslíte, že to je špatně, klidně mi to řekněte:)

Hodnocení
Název:HP iPAQ hx2750
Typ:Pocket PC
Třída:Pro náročné
Hodnoceno:2. duben 2005
Vzhled, ovladatelnost
Vzhled:8
Rozměry:8
Hmotnost:8
Tlačítka, ovladatelnost:8
Zpracování:9
Výkon, paměť
Procesor:10
Volná paměť RAM:8
Volná paměť ROM:10
Displej
Rozlišení:5
Rozměry:7
Kvalita (použití v místnosti):9
Kvalita (použití venku):7
Podsvícení:9
Dotyková vrstva:8
Zvuk
Mikrofon:7
Reproduktor:8
Výstup na sluchátka:9
Komunikace
USB:6
Infra:7
Bluetooth:10
WiFi:10
Baterie, napájení
Vlastnosti, vybavení:7
Výdrž:9
Možnosti rozšíření
Obecné:9
Software
Systém, nastavení:9
Bonus. aplikace v ROM:8
Bonus. aplikace na CD:4
Příslušenství
Množství:3
Kvalita:9
Ostatní
Celkový dojem:9
Podpora výrobce:9
Poměr cena/výkon7
Výsledek
HP iPAQ hx27507,94

Poznámky: Hodnocení je v rozmezí 1 - 10. Čím vyšší číslo, tím je výsledek blíže ideálu. Pokud zařízení dostane 10 bodů v kategorii "Vzhled", znamená to, že je nadpozemsky krásné. Naopak pokud dostane 10 bodů v kategorii "Hmotnost", tak je to důkaz jeho extrémně nízké hmotnosti.
reklama