Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Recenze SPB Pocket Plus 2.5

15.2.2005, Falco, recenze
Ti z Vás, kteří pravidelně spouští aplikace nainstalované na PDA, již určitě přišli na to, že je mnohem výhodnější umístit si "někam" na desktop ikonku na spouštění a nelovit zástupce někde v hlubinách systému. A což takhle mít na desktopu stav baterie, paměti, paměťové karty? Není problém? A co třeba aktuální stav účtu v bance, či předpověď počasí na další 3 dny? Pokud Vás předchozí slova zaujala, možná Vám přijde vhod následující recenze.
Mnozí z Vás si jistě vzpomínáte na okamžik, kdy jste své toužebně očekávané PDA vybalili z krabice, zapnuli a pomalu se proklikávali přes úvodní obrazovky až k samotnému desktopu. Já jsem si tento pocit dnes oživil, když jsem kvůli této recenzi provedl (dobrovolný) HW reset svého Looxe. Vrátil se mi sice pocit majitele nového zařízení, ale obrazovka se mi zdála poněkud prázdná, taková nějak vykradená. :-) Na obrazovce se skvěly jen povšechné informace o aktuálním datu, majiteli, mailech, schůzkách a úkolech. A navíc všechno v angličtině. :-) Tak rychle nainstalovat češtinu a zachytávač obrazovek (abyste měli také nějaké obrázky :-) ) a pak se začneme prokousávat cca 6MB balíčkem, který jsem dostal od SPB Software House.


Co je SPB Pocket Plus


Tento odstaveček je určen nejen pro těch pár čtenářů, kteří ještě neznají skvělého Task Managera od společnosti SPB Software House s názvem SPB Pocket Plus, ale vzhledem k tomu že SPB Pocket Plus 2.5 nabízí ve své nové verzi řadu vylepšení a nově také podporu pluginů, doporučil bych jej i skalním uživatelům předchozích verzí. Jelikož název firmy i produktu jsou poněkud delší a budou se v článku vícekrát opakovat, nazývejme firmu důvěrně "SPB" a recenzovaný produkt "PP25" (vidíte jak je důležité nepřeskakovat odstavce? :-) ). Pomocí AS jsem bez potíží nainstaloval PP25 od SPB (to je paráda :-) ) a hned na dalších dvou obrázcích můžete posoudit rozdíl o proti původnímu desktopu. Je patrný na první pohled. Na chudičkém desktopu firmy Microsoft se usídlil "ikonkový ráj" s názvem PP25. V nastavení obrazovky Dnes si můžete přesunout PP25 na první pozici a mít tím ikonky hned "na ráně". Také si jednotlivé záložky můžete přejmenovat dle libosti. Tuto úpravu, stejně jako mnoho jiných můžete provést v konfiguračním menu, kam vstoupíte buď standardní cestou (Start - Nastavení - Dnes - Položky - Pocket Plus - Možnosti) a nebo jednoduše ťuknete na "SPB" ikonku (umístěna je hned pod tlačítkem "Start" na obrazovce "Dnes") "Today PlugIn - Feature Options.



PP25 Vám umožní uložit na desktop nejen ikonky nejčastěji (nebo klidně všech :-) ) spouštěných aplikací, ale také zástupce SoftResetu, Změny témátka, ukazatele nabití akumulátoru, obsazení paměti, podsvícení displaye a mnoha dalších. Na ikonku můžeme tapnout, či tapnout a podržet. Tapnutím pustíme aplikaci, otevřeme dokument nebo vstoupíme do dalšího dialogu - dle typu ikonky. Tapnutím a přidržením vyvoláme u libovolné ikonky kontextové menu.

Ikony můžeme v podstatě rozdělit do tří kategorií:



Zástupci aplikací, dokumentů. Standardní ikonky, které po tapnutí spustí danou aplikaci (je-li ikonka jejím zástupcem), nebo otevře dokument v přidružené aplikaci (pokud zastoupený dokument má asociovánu defaultní aplikaci). V kontextovém menu nalezneme krom standardních (Vyrovnání ikon, Automatické vyrovnání, Uzamčení, Přidání/Odebrání), také možnost změnit si ikonku, což je šikovné, obzvláště máte-li v záložce více dokumentů stejného typu.



Zástupci systémových nástrojů. Ikonky, které odkazují např. na SoftReset, změnu témátka, nastavení připojení a mnoho dalších. Tapnutím docílíte vykonání příslušné akce (u SoftResetu si systém vyžádá ještě potvrzení). V kontextovém menu, krom standardních, už jen volba malé/velké ikonky.



Nastavení a stav systémových prostředků (baterie, paměť, SD/CF, podsvícení). Tyto ikonky mají dvě zóny. Tapnutím na obrázek (žárovku, baterii,...) se přepnete do systémového dialogu, který Vám umožní konfigurovat dané zařízení. Tapnutím na info-bar se přepočítá zobrazená informace z procentuálního vyjádření na zbývající čas pro provoz (baterie) či MB pro paměť a paměťové karty. Info-bar podsvícení nemá zobrazenu žádnou číselnou hodnotu, ale na jejím místě je malý posuvník, kerým lze podsvícení nastavit přímo (!) na desktopu. Přidržením pera při tapnutí na ikonku vyvoláme i zde kontextové menu, které u baterie umožní mj. nastavit systém zjištění zbývající kapacity (statisticky, resp. pevně definována). U paměti je možno v kontextovém menu zvolit typ zobrazené informace (Volná programová, Volná pro ukládání, Celková volná paměť), pro paměťové karty lze přepnout mezi zobrazením volné či obsazené paměti.



Do samostatné kategorie lze vyčlenit indikátor stavu baterie, který se po instalaci PP25 usadí na samém vrcholu displaye. Geniální na tomto baru je, že má příznak "Stále na vrchu", takže máte jednoduchou a přitom velice přehlednou informaci v každém okamžiku používání PDA (krom SPB FullScreen režimu v IE). Lze dokonce nastavit "tloušťku" (slabá/silná) indikátoru a tím si jej zvýraznit (spíše je to opatření pro VGA, protože při základní tloušťce je při VGA rozlišení indikátor velice špatně patrný a ztrácí tak jednu ze svých předností).

Ikonky si pro přehlednost můžete roztřídit do skupin (např. Oblíbené, Připojení, Systém,...) a tím vnést do seskupení malých barevných ikonek řád a logiku. Skupiny jsou zastoupeny záložkami, kterých může být opravdu hodně (u 33 jsem přidávání záložek vzdal :-) ) - a zde vidím první vážnější problém. Nikde jsem nenalezl místo kde by se dalo nastavit zobrazování záložek na více řádků. Při šesti záložkách jsou jednotlivé popisky již nečitelné a lze jen hádat kde se co nachází. V minulých verzích byl počet záložek omezen na 5 a autoři asi dobře věděli proč. Pro představu jsem Vám připravil několik ukázek, jak to s těmi záložkami vlastně je. Na prvním obrázku je vidět situace po instalaci, na dalších jsem postupně přidával záložky. Myslím, že by bylo vhodnější názvy záložek oříznout, než vkládat do názvu tečky (jak to automaticky dělá PP25), které v konečném důsledku jen zabírají místo pro potřebná písmenka popisku. Jak je z obrázků zřejmé, při 8mi záložkách je popis zredukován pouze na tečky (poslední 4 záložky mají normální jméno - to jen PP25 je takto "přejmenoval"). První čtyři záložky jsem ručně přejmenoval na "01, 02, 03 ,04", což se mi zdá logičtější než "..., ..., ..., ...". :-)
PP25 se zkrátka snaží o to, abyste veškeré potřebné informace a nástroje měli hezky při ruce, ale jak je vidno, jsou chvilky, kdy se i mistr tesař utne. :-) Pokud si jej ale dobře nastavíte, můžete po několika týdnech začít přemýšlet o tom, k čemu že to tlačítko "Start" v levém horním rohu vlastně slouží. :-)
I v dalších aspektech řeší PP "nedodělky" Microsoftu. Pouze heslovitě (viz obrázky níže):
  • v Průzkumníku se přidá ikonka pro přechod do nadřazeného adresáře
  • v Průzkumníku podpora "zip" archivů a to i do kontext. menu
  • v IE přidána možnost "Nové okno", možnost přepínat mezi okny, zobrazit zdrojový kód, uložit stránku do souboru
  • v IE FullScreen mód (!)
  • "X" v pravém horním rohu okna - zavře nebo pouze minimalizuje okno, podržením pera otevře kontext. menu s možností přepnutí na jinou aplikaci, zavření aktuální/všech/neaktivních aplikací



Až na pár vylepšení, vše co jsem zde dosud popisoval umí v podstatě již předešlé verze. Otázka tedy zní:


Tak co je zde opravdu nového?


Jednoznačně - podpora pluginů. SPB nabízí k dnešnímu dni celkem 3 a ty jsem také dostal v balíčku spolu s PP25. Po jejich doinstalování, se na obrazovce Dnes objeví další 3 položky - Počasí, GPRS Manager a Finance. Po kliknutí na ikonku SPB (jak jsem již napsal v úvodu této recenze) se ocitnete v základním nastavení SPB Dnes obrazovky a můžete tyto přidat tlačítkem "Add". Tím se pluginy včlení do struktury záložek PP25 a obrazovka Dnes se "uklidí". V okně nastavení se také aktivuje tlačítko "Plugin Options" a můžeme provádět nastavení jednotlivých modulů z jednoho místa. Včleněním dojde ke znásobení počtu záložek a tím k problému s popisky, který jsem již zmínil. Popisky se musí přejmenovat a celý výsledek po zakomponování zmíněných modulů do PP25 můžete vidět na obrázku č.4.



Pojďme se nyní podívat, jak nám PP25 hezky nabobtnal. :-) Obrázky byly sejmuty až po nastavení systému, abyste viděli nějaká smysluplná data. :-)

Plugin SPB Weather


Tento modul, jak jste již asi vytušili z názvu, vám do PP25 přidá záložku s Názvem Weather (můžete si název upravit - např. na Počasí :-) ). Jelikož máme PP25 již nastaven, přes ikonu SPB se dostaneme do nastavení jednotlivých pluginů a podíváme se jaké možnosti nám plugin nabízí.

Tento plugin, stejně jako GPRS monitor, je optimální využívat na MDA/XDA přístrojích (ale zkrátka nepřidou ani ti co komunikují přes IR, BT, WiFi). Veškerá data potřebná pro tyto moduly, získává PP25 přes internetové připojení, kdo tudíž nepoužívá PDA pro internetovou komunikaci, tento plugin nevyužije. Podařilo se mi "přesvědčit" modul, aby využil WiFi a připojil se k Internetu přes toto připojení, proto jste na předchozích obrázcích viděli sluníčka, mráčky a minusové hodnoty svědčící o ne zrovna letním počasí. :-). Jelikož má plugin jednoduché intuitivní nastavení, nebudu se zde zabývat "jak" jej nastavit, ale jen tím "co" všechno lze nastavit.

Plugin Vám umožní:
  • Nastavit si sledování počasí pro snad všechna větší města na světě. Další lze se znalostí "City Code" doplnit.
  • Nastavit předpověď na 4,5,7 dní.
  • Měnit skin.
  • Měnit jednotky v kterých se zobrazují hodnoty (teplota, rychlost větru, tlak).
  • Nastavit si auto/manual update - automatické stahování dat naplánovat (na každých "x" hodin).
  • Sledovat základní statistiku stažených dat (kolik kB za definované období - toť vše).


Plugin SPB GPRS Monitor


Stejně jako předchozí, je i tento modul předurčen především pro MDA/XDA, ale sledovat (nejen) GPRS komunikaci lze i prostřednictvím IR a BT. Za použití SPB ikonky lze nastavit pouze velmi málo základních vlastností (např. zobrazování ikonek pro akumulátor a podsvícení v záložce GPRS). Pro vlastní statistiky a podrobné nastavení musíte tapnout na text "Day: x.xMB / x.xx Kč xKbit/s" v záložce GPRS, nebo zvolit standardní cestu přes "Start - Programy - SPB GPRS Monitor". Zde si pomocí volby "Tools" musíte nejprve nastavit veškeré detaily týkající se Vašeho GPRS tarifu (Paušální platby, v paušálu zahrnuté množství dat, cenu za každý další MB, typ připojení - podporuje i IR nebo BT připojení, denní a měsíční varování při dočerpávání povoleného limitu a jaká data se mají zobrazovat do obrazovky Dnes). Tato nastavení lze seskupit do profilů (celkem 5). Program nabízí automatické přepínání profilů, dle čeho je přepíná jsem nepochopil.

Přepnul jsem komunikaci na BT a prostřednictvím AS přes BT jsem nasimuloval nějaké přenosy. Na úvodní obrazovce je z dostupných dat vykreslen sloupcový graf. Jednoduchým nastavením lze zobrazit data za zvolené období (určitý den, nebo měsíc, nebo rok) a to buďto v závislosti čas/MB, nebo čas/Kč. Po přepnutí na záložku "Report" si můžete nechat vygenerovat report za zvolené období, a to nejen na obrazovku, ale i do souboru.



Modul je velice účelově vytvořen, nedisponuje žádným zbytečným balastem, ale také neumožňuje žádné další analýzy. Pro normálního uživatele, který vyžaduje pouze základní statistické informace je dostačující.


Plugin SPB Finance


Po zkušenostech z předchozích pluginů, předpokládal jsem, že i tento bude velice sparťánsky provedený a byl jsem velmi zvědavý na grafické ztvárnění vlastního UI. Uživatelské rozhraní nehýří barvami, působí decentně až jednoduše. Ale jak říká staré přísloví "V jednoduchosti je krása". O tomto modulu to platí beze zbytku. Je účelově napsán, nikde nenaleznete žádné zbytečnosti a seznámit se s jeho intuitivním ovládáním je dílem několika okamžiků. Jelikož jsem zrovna nedávno řešil problém nějakého "šikovného prográmku" pro správu osobních financí, byl jsem zvědav, jestli by SPB Finance prošly. Bez problémů. Nemohu jim vytknout nic, snad jen absenci základních analýz, grafů a koláčů, které se při existenci kategorizace položek přímo nabízí. Můžete mi věřit, že když si kvartálně vyjedete sumář výdajů, nestačíte se divit kolik utrácíte za položky, které přeci "téměř nekupujete" :-). Co se týče správy financí, je tento program, dle mých nároků, plně dostačující. Rozhodující jsou pro mne následující vlastnosti:
  • možnost registrace více účtů
  • snadné přepínání mezi nimi
  • možnost převodů mezi účty
  • jednoduché zadávání záznamů
  • přehledná sestava příjmů/výdajů
  • kategorizace příjmů/výdajů
  • opakování a plánování příjmů/výdajů (tzv. trvalé příkazy)
  • zřetelně uvedený aktuální zůstatek
  • zálohování a obnova dat
  • export záznamů do souboru

Všechny shora uvedené body plugin splňuje, což je zřetelné i z následujících obrázků. Níže uvedené obrazovky zachycují veškeré hlavní dialogy. Modul se nedá příliš nastavovat, ale vzhledem k tomu že je od základu dobře koncipován to ani není potřeba.




Pocket Plus 2.5 a Pluginy


Marně vzpomínám kdy jsem se poprvé setkal s nějakým pluginem. Už je to hodně dávno. Modulární stavbu programových nástrojů používají dnes snad všechny velké společnosti ze světa velkých PC. Byl jsem velice zvědav, jak si s touto technologií poradí firma produkující kvalitní aplikace pro platformu PocketPC.

Musím s potěšením konstatovat, že se svého záměru zhostili se ctí a podařilo se jim vytvořit nástroje které ve spojení s PP25 poskytují mnoho užitečných informací při velkém komfortu ovládání. Všechny pluginy, které jsem od SPB dostal k integraci do PP25 jsou dobře koncipované, pracuje se s nimi bez problémů a ačkoli je ovládání jednoduché až strohé, svou funkcionalitou plně vyhovují účelům pro které jsou určeny. Víc od nich nečekejte. Kdo by chtěl víc, nechť se poohlédne po jiných, specializovaných nástrojích.


VGA režim


PP25 samozřějmě podporuje VGA režim. Do FullVGA jsou přepracovány pouze hlavní obrazovky, nastavovací a vedlejší zůstaly v QVGA. Popisky na záložkách jsou krásně čitelné i při šesti záložkách. :-) Překvapilo mne, že ikonky systémových prostředků mají své ekvivalenty pro VGA a automaticky se do něj překlopily. Ostatní ikony zůstaly netknuté a bylo třeba je převést na "Large", aby byly pod VGA použitelné. Naopak ikony GPRS nezklamaly - zůstaly mrňavé a na VGA téměř nepoužitelné.

Zde se musím zmínit o jedné velice užitečné funkci, kterou PP25 poskytuje. Je jí zdánlivá maličkost - zálohování nastavení PP25, které využijete nejen při nenadálém rozházení ikon na dektopu, ale také při přechodech mezi VGA a QVGA režimem. Po přepnutí do nebo z VGA stačí jen tapnout na SPB ikonku - Tools - Restore Settings a máte ikonky přesně tak jak jste je měli. Profilů si můžete udělat kolik chcete a mít tak možnost během chvilky překonfigurovat ovládací prvky celého PP25.

Následuje několik obrázků, jak PP25 vypadá na VGA:




Závěrem


S SPB Pocket Plus 2.5 se mi po celou dobu recenze pracovalo výtečně a po těch několika dnech si tak nějak nedovedu představit, že bych se měl obejít bez informací a komfortu ovládání který zmíněná aplikace poskytuje. Od nainstalování se za celou dobu testování nevyskytly vážnější problémy. V podstatě jsem narazil jen na dvě místa, kde se aplikace nechová zcela podle mých představ. První místo je SPB ikonka. Při provádění změn v nastavení pomocí SPB ikony se mi několikrát stalo, že PDA přestalo reagovat na ovládání perem. Pokaždé se mi nějakým záhadným způsobem podařilo z nastavení nakonec vyskočit (osvědčilo se především potvrzovací tlačítko joysticku, které občas fungovalo jako ESC), v jednom případě po vyskákání do obrazovky Dnes došlo k samovolnému SW Resetu. Druhou záležitostí která se mi zdá nešťastná, je systém záložek. Po integraci všech tří pluginů do PP25, se prostor pro popis záložek natolik zmenší, že obsáhne pouze 4 písmenka, což je poněkud málo. Záložky ve dvou řadách by tento problém pohodlně vyřešily. Ale to jsou jen detaily, které nemohou pokazit celkový dobrý dojem, který ve mne tento task manager zanechal. Nelze než doporučit jej Vaší pozornosti. Minimálně za vyzkoušení určitě stojí.
reklama