Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Dell Axim X3i

18.4.2004, Pavel Koza, recenze
Aktualizováno: Již více než před rokem vstoupila společnost Dell na Pocket PC trh se svým zařízením Dell Axim X5, které si během několika měsíců oblíbilo mnoho uživatelů. Byla to především cena, kterou Dell rozčeřil vcelku poklidnou oblast zařízení se systémem od Microsoftu. V tomto duchu, tedy kvalitní zařízení za nízkou cenu, pokračuje Dell i po uvedení modelové řady Dell Axim X3, která je nabízena hned ve třech variantách. A tu nejvýkonnější variantu vám dnes představím v podrobné recenzi.
Dell bohužel patří mezi společnosti, kterým připadá komunikace s mým webíkem nepodstatná... I přes veškerou snahu o kontakt emailem jsem se nikdy nedočkal odpovědi, mé žádosti o zapůjčení testovacího zařízení mizely do prázdna, a tak recenze předchozího modelu Dell Axim X5 na tomto serveru bohužel zatím chybí. Díky společnosti Sunnysoft, která pro Dell připravuje kompletní lokalizaci systému, jsem se tak dostal alespoň k novému modelu Dell Axim X3i, které je relativně nové, a i když se již nějaký ten pátek prodává, snad bude tato recenze alespoň někomu k užitku.

Jak jsem již nakousl, Dell Axim X3 se prodává ve třech různých variantách. Všechny mají sice stejné rozměry, tvar i hmotnost, liší se však svojí konfigurací, a samozřejmě také cenou. Základní verze, někdy označovaná jako Axim X3 Basic, obsahuje procesor Intel XScale taktovaný na 300MHz, 32MB RAM a 32MB FlashROM. Rozšířená verze, někdy označovaná jako Axim X3 Advanced, nabízí rychlejší procesor XScale taktovaný na 400MHz a dvojnásobnou velikost obou pamětí, tedy 64MB RAM a 64MB přepisovatelné ROMky. A nakonec zbývá uvést poslední verzi, Axim X3i, která proti verzi Advanced nabízí i vestavěné Wi-Fi.




Copak to máme v krabici?


Dell je specialista na zásilkový způsob prodeje, proto si nemusí lámat hlavu s designem krabic pro své výrobky. Krabice je prostě vyrobena z obyčejného kartonu a jedinou ozdobou je několik samolepek s popisem toho, co se uvnitř krabice vlastně skrývá.



  • Zařízení Dell Axim X3i
  • Li-Ion baterie 950mAh
  • Dvoudílný zdroj el. energie a redukce pro přímé nabíjení
  • Synchronizační USB kolébka s pozicí pro extra baterii
  • Ochranné pouzdro s klipsem na opasek
  • CD-ROM s Outlookem 2002 a bonusovými aplikacemi
  • Uživatelský manuál
  • Záruční karta

Zařízení mě na první pohled zaujalo více, než jeho starší bráška Axim X5. Ale nepředbíhejme, nejdříve se podrobně rozepíši o příslušenství. Jako první zmíním USB kolébku, která je velice robustní, stejně jako kolébka pro Axim X5 je vyrobena z průhledného plastu, přičemž během dobíjení baterie se na předním panelu rozzáří modré logo Dell. Díky spodnímu dílu vyrobenému z bytelné litiny je kolébka velice stabilní a na stole drží pozici za všech okolností. Obsahuje i extra slot pro přímé dobíjení baterie, takže pokud máte náhradní, můžete ji snadno dobíjet během dobíjení baterie v zařízení. Nesmím zapomenout ani na velice plochý stylus, který je vyroben pravděpodobně z lehkého kovu, na jeho konci najdeme umělohmotný hrot. Já osobně preferuji baculatější ukazovátka, ale to je spíš věc vkusu a zvyku.



Velice příjemným překvapením je ochranné pouzdro. Pouzdra dodávaná přímo se zařízením ve mě nevzbuzují příliš často nadšení, v tomto případě však musím Dell pochválit. Byť je velice jednoduché, vyrobené pravděpodobně z kůže či její zdařilé napodobeniny, působí na mě solidním a elegantním dojmem. Po stranách je kůže sešita gumovými proužky, takže Dell sám od sebe z pouzdra nevypadne. Pro ochranu displeje a laku je uvnitř pouzdra všita měkká vycpávka. Nechybí ani napevno přidělaný klips na opasek. Přes to všechno je ale pouzdro velice malé, což je alespoň pro mě rozhodující, a tak pokládám toto pouzdro za téměř ideální.



Zdroj elektrické energie je dvoudílný, skládá se z obyčejného kabelu s "osmičkou na konci" (stejný, jako používají holicí strojky či magnetofony, pokud někdo ví, jak se tento kabel oficiálně jmenuje, rád se to dozvím:) a z velice malé krabičky zdroje. Její velikost je dalším milým překvapením, bez nadsázky se dá považovat za cestovní. Pro přímé nabíjení zařízení je potřeba redukce, princip je stejný jako u iPAQů či MDAček.



Pro úplnost zbývá vyjmenovat několik brožurek (příručka pro rychlý start, leták pro rychlý start a uživatelská příručka v angličtině) a CD-ROM, na kterém najdete několik doplňkových aplikací. Tím je výčet dodávaného příslušenství kompletní. Osobně mi tam sice trochu chybí náhradní stylus, na rozdíl od některých jiných Pocket PC však není problém si jej přiobjednat.


Vzhled


Pokud bych měl popsat první dojem, tak v případě Axima X3i se jednalo o dojem veskrze pozitivní. Zařízení má příjemně malé rozměry (77,2mm x 116,4mm x 14,9mm) a nízkou hmotnost (142 g), i design kombinující stříbrnou a černou barvu se mi líbil. Přední a zadní strana zařízení je vyrobena z odolného plastu stříbrné barvy, bočnice je černá a také plastová. Plast má samozřejmě trochu horší odolnost než kov, ovšem s kovovou schránkou by Axim těžko dosahoval podobné hmotnosti, o celkové ceně ani nemluvě.



Už mě pomalu dochází nápady, jak tak "trochu jinak" ve své recenzi upozornit na displej. Prostě a jasně - displej najdeme i na tomto Aximu, a jako obyčejně zabírá největší část plochy přední strany. Nad ním, přesně uprostřed, najdeme kulatý vypínač, který zároveň slouží jako LED dioda indikující zeleným a oranžovým světlem různé akce, jako je dobíjení, upozornění na schůzku a podobně. Vlevo od něj je malý otvor mikrofonu. Pod displejem je kromě již téměř klasické kombinace joypadu (uprostřed je oddělené tlačítko pro potvrzení volby) a 4 konfigurovatelných aplikačních tlačítek navíc ještě dvojice zvláštních (také konfigurovatelných) tlačítek, po každé straně jedno. To levé slouží pro záznam zvuku, to pravé je přednastavené pro hardwarové zapnutí/vypnutí Wi-Fi modulu. Neobvyklé, ale vcelku elegantní řešení, kam tato více či méně používaná tlačítka umístit. Ještě bych se ale na chvilku vrátil k těm klasickým tlačítkům. Jejich design a rozložení jako by z oka vypadlo tlačítkům zařízení Palm Tungsten (teda alespoň tak mi to na první pohled přišlo, i když nejsem v oblasti Palmů nikterak zběhlý). To samo o sobě není žádný problém, ovšem když jsem na v rámci testování zkoušel na zařízení hrát některé akční hry, narazil jsem na drobný problém. Ne, současný stisk více tlačítek nedělá Aximu problém, ale tlačítka jsou tak těsně u sebe, že pro mě byl někdy problém stisknout joystick doleva a zároveň tlačítko Kontaktů jako střelbu. Prostě se mi tam prsty nepodařilo naskládat. Jinak už k ovládání nemám výraznější výhrady, po čase si lze zvyknout i na oválný tvar joysticku, takže náruživým hráčům nebude činit problém žádný z šikmých směrů (například současný stisk joysticku dolů a doprava).



Zadní strana zařízení skrývá kromě několika gumových knoflíků zabraňujícím klouzání tlačítko softwarového resetu, zámek pro zajištění baterie, a pak otvor pro samotnou baterii. Ta není chráněna žádným víčkem, ale stěnu tvoří přímo zadní část baterie. Nakonec nesmíme zapomenout ani na otvor pro zabudovaný reproduktor.



Na levém boku zařízení najdeme pouze dvě věci. Stereo konektor klasického průměru 3.5milimetrů, takže nebudete ničím omezováni ve výběru kvalitních sluchátek, a potom skrolovací 3-polohové tlačítko pro ovládání zařízení jednou rukou. Osobně jsem již několikrát uváděl, že zařízení používané mojí maličkostí jako hlavní nikdy tento ovládací prvek nemělo, nemám k němu tedy vytvořen žádný vztah, subjektivně mi přijde posazen až moc nízko, více by mi vyhovovalo mít jej o pár milimetrů výše. V praxi mě ale potěšila jistá inteligence tohoto posuvníku. Uvedu příklad - pokud si prohlížíte nějaký web a jste uprosřed stránky, tak pokud stisknete tlačítko TAB (což by mělo aktivovat následující odkaz či formulářové pole), přesunete se na absolutně první objekt na stránce, tedy s největší pravděpodobností úplně jinam, než momentálně jste. Ovšem pokud posunu kolečnem nahoru či dolů, dostanu se na první VIDITELNÝ objekt. Je to drobnost, ale velice příjemná drobnost:)



Naopak na pravém boku nenajdeme zhola nic, snad jen trojici otvorů, kterými je vidět stříbrná barva zasunutého stylu.

Horní strana je výrazně zajímavější, kromě infračerveného portu a MMC/SD slotu je tam i jakási anténa. Na ní je zajímavé, že ačkoliv Dell zatím nenabízí Axim X3 s Bluetooth modulem, je na něm vyobrazeno i logo Bluetooth, a během aktivního spojení přes Wi-Fi bliká LED dioda pěkně modře. I když plně integrovaná anténa vypadá lépe, rozhodně se nejedná o takový designerský hřích, jako nabízí nový LOOX 610.

Závěrem zbývá už jen dodat, že na spodní straně najdeme pouze kombinovaný datový a napájecí konektor. Pokud chcete dobíjet Axima přímo, musíte použít na koncovku zdroje redukci.

Pokud by se vám náhodou moje fotografie nelíbily, mám tu několik oficiálních hi-res fotek:)




Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A620BT76.8 x 125 x 13.3141
Dell Axim X3i77.2 x 117 x 14.9142
F-S Pocket LOOX 610BT78 x 147.5 x 18.2197
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h415070.6 x 113.6 x 13.5132
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
MiTAC Mio33973 x 122 x 13.8120
MiTAC Mio55872 x 124 x 15.3170
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
T-Mobile MDA II70 x 130 x 19185


Parametry


Axim X3i se jako nejvybavenější zařízení Dellu snaží nabídnout to nejlepší, co je v současné době k dispozici. Vše pohání procesor Intel PXA263, jehož rychlost můžete direktivně regulovat ve třech režimech, případně nechat systém se o vhodnou rychlost postarat automaticky. Pro většinu uživatelů je však manuální řízení provozu zbytečné, automatika je spolehlivá, a navíc se relativně výrazně prodlouží výdrž na baterie. Trochu zmatený mi přijde návod k této funkci, například je v něm uvedeno, že funkce Maximální výkon je dostupná jen pro procesor Intel PXA255, pravděpodobně někdo nepříliš pečlivě kopíroval nápovědu z Axima X5... Na funkčnost to však nemá vliv. Operační paměti nabíxí Axim v této chvíli již průměrných 64MB, tuto kapacitu však na rozdíl od mnoha jiných Pocket PC můžete využít téměř zcela, konkrétně 63,29MB. Operační systém je uložen v 64MB přepisovatelné Intel StrataFlash ROM, z které můžete plných 34,81MB použít pro uložení vlastních dat, který budou chráněna proti výpadku napájení.



Displej se mi líbí hodně moc, přijde mi dokonce ještě lepší, než mnou glorifikovaný displej iPAQa h2210 - je jasnější a barvy jsou sytější. Technicky se jedná o TFT displej schopný zobrazit 65 tisíc barev při klasickém rozlišení 240 x 320 bodů. Úhlopříčka je obvyklých 88,9 milimetrů, okraje přiměřeně široké. Podsvícení je možné nastavit v osmi krocích, odděleně pro běh na baterie či během dobíjení. Dokonce se dokázal ubránit stále nakažlivější "žloutence", takže je na něj radost se koukat. Dotyková vrstva je trochu tužší, než jsem zvyklý z iPAQů, je nutné občas trochu víc přitlačit.



Zvukové schopnosti zařízení jsou pouze základní. Reproduktor se kvalitou nikterak nevymyká ostatním Pocket PC, hraje a nešumí. Výstup na sluchátka je klasický 3,5mm konektor, takže jsem bez problémů použil testovací sluchátka Koss Porta Pro, a s uspokojením mohl konstatovat, že neslyším žádný šum:) Ani s hlasitostí nebudete mít problém, maximální úroveň bude postačovat i ve velmi hlučném prostředí. Pokud si při přehrávání MP3 souborů budete chtít zvýraznit například basy, máte smůlu - Axim X3i žádný softwarový equalizer nenabízí. Jediné, co si můžete v souvislosti se zvukem nastavit (tedy kromě hlasitosti) je citlivost mikrofonu, ovšem na rozdíl od většiny konkurence pouze manuálně, automatické nastavení chybí. Pokud nahráváte v homogenním prostředí, není to problém, ovšem na ulici už to problém být může. V každém případě je však mikrofon velice citlivý, nečiní mu problém zachytit rozhovor z několika metrů.



Nyní se dostáváme k tomu, čím se X3i liší od levnějších modelů stejné řady, a tím jsou možnosti komunikace. Na úvod jenom malou odbočku - během několika měsíců od ohlášení řady X3 se mělo všeobecně zato, že nejvýkonnější model Axima X3 nabídne jak Wi-Fi, tak i Bluetooth, a bude tak konkurovat nejvýkonnějším zařízením ostatních výrobců. Z mně neznámých důvodů se tak doposud nestalo, ovšem dle informací přímo ze společnosti Dell se na tomto kombinovaném zařízení stále pracuje, datum uvedení na trh však dosud nebylo uvedeno... Ale zpět k Aximu X3i. Pro rychlé připojení k počítači slouží USB, pro nouzové připojení například k notebooku můžeme použít sériový infračervený port. Ten má dosah asi 2,5 metru, takže by měl být teoreticky schopen s příslušným software nahradit i dálkový ovladač spotřební elektroniky (netestováno). Co vás asi bude zajímat nejvíce je Wi-Fi. Po stisknutí onoho kouzelného tlačítka vedle tlačítka Home se Wi-Fi během několika vteřin aktivuje, a pokud jste v dosahu nějakého Access pointu, ihned se vám nabídne dialog pro připojení. Pro nějaké detailní měření kvality signálu nemám prostředky, mohu popsat jen subjektivní dojmy a ovládací software. Ten se mi opět velice líbil, je na poměry Pocket PC velice detailní a přehledný. Přímo v sobě obsahuje i utilitku PING, takže můžete testovat bez nutnosti instalovat aplikace třetích stran. Po několikadenním testování mohu prohlásit, že Wi-Fi u tohoto zařízení funguje zcela bez problémů.



Samozřejmě ani tentokrát nezapomeneme na testování baterií. Bohužel na to, že zařízení obsahuje Lithium-Ionovou baterii o kapacitě 950 mAh, není jeho výdrž ve standardním testu (plné podsvícení, vypnuté Wi-Fi, běžné používání) nikterak oslňující. 3 hodiny a 16 minut je spíš lehce podprůměrný výsledek. Test probíhal při nastavení výkonu procesoru na maximum, takže pokud se rozhodnete pro automaticku, získáte pár desítek minut navrch, na druhou stranu pokud zapnete Wi-Fi, spotřeba půjde zase nahoru. V případě potřeby výrazně delší doby provozu nabízí Dell i extra kapacitní baterii o kapacitě 1800mAh. Záložní baterie je integrovaná a dle dokumentace by měla uchovat obsah RAMky po dobu 30 minut. Potěšující je možnost zamknutí kláves tak, aby se po jejich stisku zařízení neprobouzelo ze Suspend módu.




Možnosti rozšíření


Protože Dell nenabízí žádné extra rozšiřující balíčky, jackety a další příslušenství přímo pro dané zařízení, vezmeme možnosti rozšíření opět jen velice stručně. Jediná rozšiřující pozice je typu MMC/SD, ve které můžete s úspěchem použít jak paměťovou kartu libovolné kapacity, tak díky podpoře SDIO i karty nabízející Bluetooth, GPS, případně další. Nevěřte oficiálním stránkám Dellu, kde (alespoň v době psaní recenze) celkem ostudně uvádějí, že "Dell Axim může najednou využívat 1xSD a 1X Compact Flash zařízení". To je samozřejmě pravda, ale TENTO Dell Axim rozhodně Compact Flash slot nemá. Tím možnosti rozšíření končí.




Software


Softwarová výbava zařízení je postavena na základech Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium edition, je tam tedy úplně všechno, co pro zařízení bez integrovaného GSM/GPRS modulu nabízí společnost Microsoft. Navíc je pak přímo v ROMce trojice zajímavých a užitečných bonusových aplikací.

První z nich je přímo přiřazena jednomu programovatelnému tlačítku a jmenuje se Home. Jedná se o jakýsi jednoduchý spouštěč aplikací - upřímně řečeno jsem k tomuto typu aplikací nikdy nijak zvlášť nepřilnul.



Druhá aplikace přímo v ROMce je dle mého názoru užitečnější. Nenajtede ji však v sekci Programy, ale přímo v ovládacích panelech, a jmenuje se Switcher Bar. Jak již z názvu tušíte, jedná se o jednoduchý, ale účinný správce úloh, který se po spuštění usídlí v podobě ikonky vedle tlačítka Start, a po stisknutí umožní ukončovat aplikace, případně rychle otevřít aplet pro nastavení správy napájení a podsvícení.



Třetí, a asi nejužitečnější aplikací, je utilitka Data Backup, která vám umožní snadno zazálohovat data na paměťovou kartu, případně do ROM disku. Můžete si vybrat, co zálohovat, jestli vše, nebo jen PIM informace, a pak už jen stačí stisknout Start. Obnova je také velice snadná, stačí vybrat soubor obsahující zálohu a tapnout na Start.



Další aplikace na zařízení již nenajdete, nastal čas podívat se na jediné dodávané CD. Na něm najdeme plno aplikací, bohužel většinu jen ve formě demoverzí; za plnou verzi je nutné zaplatit. Výjimku v tomto ohledu tvoří klasické aplikace od Microsoftu, jako je Outlook či ActiveSync, dále pak vynikající prohlížeč obrázků od společnosti Resco nazvaný Picture Viewer (součástí je i utilitka pro snímání aplikací), utilitka pro kompletní otestování funkčnosti Della s názvem Dell Axim X3 Self-Diagnostic Utility, a nakonec nesmím zapomenout ani na aplikaci pro prohlížení prezentací na Pocket PC od IA Style s názvem IA Presenter. Tím je výčet plných aplikací u konce.




Cena


Cena je velmi příjemná, necelých 12 tisícovek bez daně mi přijde jako velmi konkurenceschopné. Navíc, pokud chcete ušetřit ještě více, můžete si zakoupit nižší modely, ten nejnižší se s cenou dostal dokonce pod 8 tisícovek bez daně. Za zmínku stojí i bohatá nabídka příslušenství, které si snadno a na jedné obrazovce můžete objednat během nákupu samotného zařízení. I když by to mělo být samozřejmostí, ne všichni výrobci jsou schopni uspokojit zájem zákazníků po náhradní baterii či stylusu ihned po uvedení samotného produktu na trh. A do třetice všeho dobrého, Dell nabízí v rámci záruky bez příplatku tzv. "On Site Replacement". Pokud se vám Axim porouchá, nemusíte nikam chodit, ale servisní technik přijde za vámi, a během maximálně 3 pracovních dnů chybu buď odstraní, nebo vadné zařízení vymění. S tím samozřejmě nemám zkušenosti, ovšem shodou okolností máme ve firmě několik desítek notebooků od Dellu, a tak mohu tyto informace jenom potvrdit. Obzvláště nešikovní jedinci si navíc mohou relativně levně dokoupit rozšířenou záruku, která se bude vztahovat i na závady prokazatelně způsobené samotným uživatelem (Axim omylem politý kávou a tak podobně:).


Benchmarky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde: Dell Axim X3i (2003, 400MHz) (1,5 KB).

AKTUALIZOVÁNO! Jelikož se mi do ruky dostaly benchmarky nové verze ROMky, rád se o ně podělím. Bohužel chybí test ActiveSync, takže celkový test není možné porovnat, ovšem ty tři dílčí testy mluví samy za sebe. Je skutečně dobře, že Dell na zařízení pracuje i po jeho uvedení do prodeje. Nakonec ještě poděkování Omaru Saeedovi, který se o výsledky podělil.
















reklama