Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení T-Mobile MDA Compact

12.5.2005, Pavel Koza, recenze
Pokud jste se rozhodli pro zařízení kombinující v sobě kapesní počítač a mobilní telefon, máte na výběr celkem tři možnosti. Buď zvolíte variantu Pocket PC Phone edition, která sice nabízí velký výkon a všechny klady klasického PDA, ale za cenu nikterak kompaktních rozměrů. Nebo sáhnete po smartphonu, který zase nabízí přednosti mobilního telefonu, ale vychytávky typu dotykový displej se jej (zatím) netýkají. A nebo zvolíte nový T-Mobile MDA Compact a na první dvě možnosti klidně zapomenete:)
S rostoucím počtem vyráběných a vzápětí recenzovaných zařízení se systémem Windows Mobile bohužel trochu klesá šance, že mě nějaké zařízení významě překvapí, nebo dokonce nadchne. Protože se však jedná o vcelku logické vyústění vývoje a především tlaku na co nejnižší ceny vedoucí k mazání rozdílů hardwarových i softwarových, nemá smyslu nad tím dlouho zoufat. O to víc mě potěší situace, kdy mi při pohledu na nové zařízení zjihne oko, roztřese ruka a rozbuší srdíčko (OK, nechal jsem se unést, ale snad to chápete:). Přesně to se stalo v případě zařízení, které se stejně jako všechna ostatní dílka z továrny HTC prodávají pod mnoha různými názvy, u nás konkrétně pod značkou T-Mobile jako MDA Compact. Má několikadenní tělesná i duševní slabost byla zažehnána teprve ve chvíli, kdy jsem značnou část úspor na "horší časy" vyměnil za růžovou krabičku s malým MDAčkem uvnitř.





Tak úvod bychom měli za sebou. Jen bych vás chtěl ujistit, že i přesto, že zařízení na rozdíl od většiny ostatních přímo vlastním, nebude mít tato skutečnosti na recenzi žádný negativní vliv. Naopak si troufám tvrdit, že protože jsem zařízení před napsáním této recenze více jak měsíc intenzivně používal, měl jsem mnohem víc času ho poznat víc než většinu ostatních zařízení, která mívám zapůjčená jen na pár dní.


Copak to máme v krabici?


Vzhledem k velikosti zařízení asi nikoho nepřekvapí, že ani krabice nepatří mezi obry. Je vyvedena v klasických barvách T-Mobile a obsahuje následující předměty:



  • MDA Compact
  • 2x stylus (dotykové pero)
  • Ochranné pouzdro
  • Stereo headset
  • Datový kabel USB
  • Cestovní nabíječka
  • Ochranná fólie
  • 3x CD-ROM s aplikacemi
  • Uživatelský manuál
  • Příručka pro rychlý start

Výbavička je to vskutku parádní a proto celkem překvapí skromnost T-Mobile, který na některé věci v seznamu na krabici nějak pozapomněl. Jednou z nich je ochranné pouzdro, které nevypadá vůbec špatně. Jde o dva vyztužené obdélníky ze syntetického materiálu s oblými rohy věrně kopírující tvar zařízení, které jsou k sobě připevněny pomocí tří pruhů pružné látky. Vnitřní strany jsou přiměřeně polstrované, takže by nemělo docházet k poškrábání zařízení. Snad jen barevné nápisy MDA a T-Mobile nad displejem zařízení by časem mohly vzít zasvé... Na zadní straně je přišita přeska z umělé kůže s magnetickým patentkem mající za úkol bránit nechtěnému vypadnutí zařízení, druhá část patentku je logicky na straně přední. Rovněž na zadní straně je i bytelné poutko pro připevnění pouzdra na opasek. Já sice od prvopočátku nosím Compacta přímo v kapse jen s nalepenou fólií, ale pouzdro si své uživatele jistě najde. Sice se nedá zcela spoléhat na jeho ochranné vlastnosti, protože minimálně rohy nejsou chráněné vůbec, ale pokud vám PDA padá na zem jen výjimečně, nemělo by to vadit. V opačném případě doporučuji nákup nějakého bytelnějšího pouzdra.




Stylusy jsou u zařízení hned dva, což vzhledem k nikterak závratné ceně celého zařízení jen potvrzuje mou domněnku, že tato část příslušenství skutečně nepatří mezi ty nejdražší komponenty celého přístroje a tudíž by se zde nemuselo šetřit. Pokud jde o kvalitu, moje nadšení už je trochu menší. Stylus samotný je 90 milimetrů dlouhý. Skládá se z kovového těla a umělohmotného hrotu a vrchní části. Zatímco hrot je bez problémů, k vrchní části mám několik výhrad. Spojení obou částí mi nepřijde zrovna dokonalé, umělohmotná část zcela zjevně pruží a tak je jen otázkou času, kdy se mi ho povede zlomit (oni u T-Mobile dobře ví, proč dávají stylusy hned dva...). Druhá nepříjemnost spočívá ve velmi ostrém konci vrchního dílu, který při psaní škrábe do ruky. Jelikož mi při používání stylusu tato část končí v měkké části ruky mezi palcem a ukazováčkem, je škrábání celkem nepříjemné. Uživatel s jinak velkou rukou samozřejmě může být této nepříjemnosti ušetřen, ale u ostatních zařízení jsem se stylusem podobné problémy nepozoroval.




Do chvíle, než si našetříte na Bluetooth sluchátka, budete muset vzít zavděk přibaleným headsetem. Skládá se ze dvou sluchátek typ "pecka", ovládacího modulu s tlačítkem pro přijetí či ukončení hovoru, mikrofonem a regulací hlasitosti, dále pak spony pro přichycení kabelu k oděvu a pravděpodobně pozlaceného konektoru. Technicky nejde o žádný zázrak, až na drobnosti je vše z levného plastu, ale svůj účel to plní.




Pro synchronizaci s počítačem je přibalen 120 centimetrů dlouhý USB kabel. Příjemný je standardní mini-USB konektor na straně zařízení, snadno a hlavně levně tak můžete dokoupit kabel delší či náhradní. Kolébka se nekoná, lze ji však dokoupit. Podobně nezajímavá je i cestovní dobíječka. Je jednodílná, malých rozměrů, kabel s klasickým mini-USB konektorem je na 180cm dlouhém kabelu. Jak píšu, nic zajímavého.




Příjemným překvapením pro mě byla přímo v krabici přibalená ochranná fólie. Sice se jedná o nějaký noname, ale ani po měsíci jsem na ní nepozoroval žádné výrazné opotřebení. Drobný problém je pouze v jejích rozměrech, které jsou celkem znatelně menší než je displej a proto je těsně u krajů možné dostat se stylusem až na displej, a pak i trochu v kvalitě, dost se leskne. Pro část uživatelů je tedy jiná fólie celkem nutnost.

CDčka jsou v krabici hned tři. Na prvním je klasická sada aplikací od Microsoftu jako je Microsoft Outlook 2002 a Microsoft ActiveSync. Na druhém je balíček čtyř užitečných aplikací pro vaše MDA, a na posledním, netradičně malém CD, najdeme sadu aplikací T-Mobile Communication Centre. Více si o nich povíme později.

Za uživatelský manuál si T-Mobile zaslouží jedničku 3x podtrženou. Malá, ale tlustá knížečka popisuje v češtině na 250ti stránkách vše od zařízení přes systém až po každou bonusovou aplikaci. Pro ty, kteří chtějí se zařízením pracovat dříve než po několika dnech intenzivní četby, je připravena i útlá brožura (opět v češtině) ozřejmující to nejdůležitější, bez čeho se žádný uživatel neobejde. Takže ještě jednou - bravo!


Vzhled


Už na první pohled je naprosto zřejmé, že MDA Compact není zařízení pro každého. Dřevorubci, řezníci a další zaměstnanci v profesích, kde se ruce mění v tzv. lopaty, by v zájmu svého vlastního pohodlí měli sáhnout spíš po něčem větším. MDA Compact totiž skutečně JE velmi malé Pocket PC. A nutno přiznat, že velikost spolu s vyváženým výkonem je to hlavní, co mě na MDA Compact imponuje. Rozměry 108,2x58x18,2 milimetrů a hmotnost 150 gramů jsou papírově proti MDA trojce znatelně nižší (MDA III - 125x72x19 milimetrů, 210 gramů), ten hlavní šok ale na uživatele čeká teprve při prvním porovnání skutečných zařízení. MDA Compact se prostě dá srovnávat spíš s mobilními telefony a smartphony než s ostatními PDAčky. V ruce sedí bezvadně, víc se o tom říct nedá.





Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
T-Mobile MDA Compact108 x 58 x 18150
T-Mobile MDA73 x 147(129) x 18201
T-Mobile MDA II70 x 130 x 19185
T-Mobile MDA III72 x 125 x 19210
HP iPAQ h634075 x 119 x 18.7190
Yakumo Omikron117 x 67 x 23165


Pokud se o vzhledu Compactu budeme bavit konkrétně, tak z počátku mi zařízení po estetické stránce nepřišlo nijak extra povedené. Tedy abych byl přesný - do chvíle, než jsem si jej poprvé osahal, mi Compact přišel až ošklivý. Jenže nakonec mi jeho oblé tvary, jednoduché rysy a až minimalistický design okouzlily natolik, že jsem si jej sám koupil. I když se tím T-Mobile moc nechlubí, část zařízení (konkrétně celá přední strana a kryt baterie) jsou vyrobeny z lehkého kovu, pravděpodobně hliníku (tímto děkuji xp-mu, jeho zařízení a hlavně jeho kružítku za otestování této domněnky:). Horní třetina zadní strany je umělohmotná (pravděpodobně kvůli integrované anténě), boční strany tvoří jednodílný (!) plastový výlisek z tmavého, lehce průhledného materiálu. Mechanické zpracování není ani špatné, ani úplně perfektní. Problematická je především plastová část zadní stěny zařízení, která úplně přesně nedoléhá. Zbytek zařízení je ale vyroben a sestaven velmi bytelně, působí robustně a to i včetně krytu baterie.




Na přední straně najdeme kromě displeje ještě dvojici LED diod (zeleno-oranžovou a modrou), čtyřsměrový ovladač s odděleným středovým tlačítkem a čtyři tlačítka. Horní dvojice je systémová a slouží pro ovládání telefonu (piktogramy sluchátka jsou barevně podsvícené, takže je najdete i potmě), dolní dvojice nabízí klasické vlastnosti bežných programovatelných pomocníků (každému je možné přidělit pouze jednu akci). Možnost uzamčení tlačítek proti nechtěnému zapnutí už asi nikoho nepřekvapí. Čtyřsměrový ovladač je bohužel první daní za malé rozměry, ovládání především her není vždy úplně příjemné, prsty jsou na tlačítkách i ovladači dost stísněné. Navíc je zde ještě jeden problém - současný stisk tlačítka a kurzorového ovladače sice funguje, ale především milovníkům akčních her bude chybět možnost pohybovat se šikmo. Pokud stisknete nějaký z rohů ovladače, nic se nestane.




Hlavní část zadní strany tvoří odnímatelný kryt. Pod ním se schovává vyměnitelná baterie a ještě hlouběji najdeme slot pro SIMku. Těsně nad krytem je objektiv fotoaparátu a hlavně naprosto nezbytné zrcátko pro focení vlastního obličeje. Ještě o trochu výše najdeme gumovou krytku konektoru pro připojení externí antény.




Levá strana zařízení nabízí dvě programovatelná tlačítka - jedno pro ovládání hlasového záznamníku a druhé pro spuštění fotoaparátu. Především to pro foťák je ale trochu nešťastně umístěné ve stejné výšce, jako je na druhé straně tlačítko pro zapnutí/vypnutí, takže se mi tak v průměru jednou ze tří pokusů povede zařízení nejen zapnout, ale zároveň automaticky spustit i fotoaparát. A nesmím zapomenout ani na mechanický posuvník pro regulaci hlasitosti. Na opačné straně je již zmiňované tlačítko pro zapnutí/vypnutí zařízení, otvor pro stylus a senzor infračerveného portu. Nic, čemu by stálo zato věnovat zvýšenou pozornost:)




Ve stejném duchu prosté užitkovosti se nese jak horní strana, kde najdeme pouze SDIO slot a poutko pro uchycení šňůrky na krk, tak i spodní strana, kde je pouze mini-USB konektor pro datovou komunikaci a napájení, mikrofon, minikonektor pro připojení sluchátek a nakonec malý otvor pro spínač softwarového resetu.




Parametry


Chci-li být upřímnější než náš pan ex-premiér Standa Velký, musím konstatovat, že po technické stránce není MDA Compact nic extra. Bráno čistě podle parametrů jde o zařízení na dnešní dobu průměrné. Vzhledem k velikosti zařízení a celkové vyváženosti to však není téměř žádný problém, i když v některých bodech mě vývojáři v HTC přeci jen moc nepotěšili.
Základem všeho je samozřejmě procesor. V tomto případě je použit procesor PXA272 od Intelu taktovaný na 416MHz, což je myslím vhodná volba vzhledem k poměru výkon/spotřeba. Překvapivě však nabízí asi o 10% nižší výkon než starší MDA II s procesorem taktovaným na 400MHz. Spíš než na problém procesoru bych to viděl na použití jiného, úspornějšího chipsetu. Bohužel pro baterii chybí jednoduchá utilitka pro nastavení frekvence procesoru, což u zařízení sloužící jako mobilní telefon mrzí dvojnásob - pro valnou většinu běžných činností stačí i nižší rychlost procesoru než těch standardních 416MHz. Mnohem větší výtku bych ale měl k paměti. Že je 64MB už na hraně víme asi všichni, ale pokud nám po automatické instalaci spousty bonusových aplikací zbyde pouhých 40MB volné paměti pro data i aplikace, to už je skoro k pláči. Žít se s tím dá, ale 128MB paměti by hodně pomohlo. Že to jde dokazují napřiklad PPC Techs, kteří paměť na 128 MB rozšíří za pouhých 200 dolarů:) Podobný problém je s FlashROM, které je sice v základu rovněž 64MB, ale kvůli Extended ROM (část ROMky, kde jsou instalační soubory bonusových aplikací) jí má uživatel k dispozici pouze 7,6MB.




Do doby, než se na trh dostanou skládací displeje (tedy jestli vůbec někdy...), bude bohužel platit jednoduchá rovnice - čím menší zařízení, tím menší displej. Což v tomto případě znamená transflexní TFT displej s úhlopříčkou 2,8 palce (71 milimetrů). Tedy o téměř 2 centimetry méně, než kolik nabízí v oblasti Pocket PC nejběžnější displej o úhlopříčce 3,5 palce (89 milimetrů). MDA Compact sice není první zařízení s takto malým displejem, před časem jsem recenzoval zařízení Yakumo Omikron, ale jde o první zařízení s tak malým displejem typu TFT, což je proti STN použitému v Yakumu propastný rozdíl. Podsvícení lze nastavit v deseti krocích odděleně pro provoz na baterie a během dobíjení. I když se nedá mluvit o nedostatečné intenzitě podsvícení, na maximální úroveň však přeci jen za ostatními Pocket PC trochu zaostává. Displej se sice rozhodně nedá označit jako úplně bílý, ale proti "čajíčku" u MDA III je to výrazně lepší výsledek. Kontrast je přiměřený, snad jen barvy by mohly být trochu sytější. Viditelnost je dobrá za všech podmínek (na sluníčku je to horší, obzvlášť pokud použijete přibalenou fólii), tato vlastnost je plně srovnatelná s ostatními zařízeními na trhu. Své zkušenosti s takto netypicky malým displejem shrnu v závěrečné části recenze, teď se budu věnovat dalším technickým parametrům. I když už snad dokonce existují VGA displeje takovýchto malých rozměrů, ten v Compactu má rozlišení 240x320 bodů (standardní QVGA). Barev umí 65 tisíc a mimo to je samozřejmě dotykový. S citlivostí jsem neměl problém na žádném místě displeje.




Zvukové schopnosti by se u zařízení sloužícího i jako mobilní telefon rozhodně neměly podceňovat. To platí především o integrovaném reproduktoru, který je zde na rozdíl od běžného Pocket PC zařízení mnohem používanější. Na mém zařízení je reproduktor velmi dobrý, nešumí, nepraská a slušně se z něj line nejen hlas, ale dá se poslouchat i hudba, obzvlášť pokud zařízení položíte na displej (otvor k reproduktoru je na zadní straně). Maximální hlasitost je skutečně maximální, u dynamických skladeb jsem měl během testování o reproduktor docela strach. (Poznámka :: Bohužel se zdá, že některé série Compactů mají s reproduktorem problémy, věnuje se tomu například tato diskuze, podle určitých informací je problém řešitelný softwarovou cestou.). Mikrofon je v zařízení rovněž slušný, přímý záznam je na výbornou, záznam zvuku z pěti metrů už je tak za tři, posuďte sami - Záznam zvuku, první část přímý záznam, druhá část záznam z cca. pěti metrů (367,71 KB). Jako většina nových PDAček má i automatické nastavení citlivosti mikrofonu. Přibalená sluchátka s mikrofonem jsou po zvukové stránce slušně řečeno tragická, pro telefonování jsou OK, ale poslouchat s nimi jakoukoliv hudbu jinde než v silně zahlučeném prostředí (kde to je stejně jedno) je silná degradace a ponížení autora. Když si přes redukci připojíte nějaká pořádná sluchátka (Koss Porta Pro), asi jako já zjistíte dvě věci - jednu dobrou a druhou poněkud horší. Tou dobrou je téměř nulový šum, tou špatnou nikterak úžasná kvalita reprodukce. Nejsem sice žádný nadšený hifista, ale celková plochost zvuku, nevýrazné výšky i basy a především jakoby celkově zastřený zvuk například proti LOOX 420 jsou neoddiskutovatelné. Prostě mi to přišlo jako kdybych poslouchal koncert za zdí... Na základě reakcí čtenářů jsem začal pátrat po tom, proč se v hodnocení zvuku tak rozcházíme. Nakonec jsem zjistil, že je vina v redukci z 2,5mm jacku na 3,5mm. Po obdržení nové redukce, tentokrát od Hamy, jsem s radostí mohl konstatovat, že MDA Comapct hraje pěkně. Není to sice úplná špička, ale jako MP3 přehrávač by MDA Compact klidně sloužit mohl.




Kromě GSM/GPRS modulu, o kterém si povíme později, zvládne Compact i USB, IrDA a Bluetooth. Na USB a IrDA není nic zvláštního, USB je obyčejný USB klient a infraport je běžný sériový. Kupodivu úspěšně jsem testoval MDA Compact s aplikací Total Remote jako dálkový ovladač, u některých spotřebičů jsem byl schopen jej ovládat i ze 3 metrů. Pak je tu ještě Bluetooth verze 1.2. Zapoměňte na Widcomm (Broadcomm), HTC je alespoň v tomto případě věrné Microsoftu a jeho BT ovladači. Bohužel si nemyslím, že to je věrnost na pravém místě, proti Widcommu vypadá BT na Compactu jak velmi chudý příbuzný. Na druhou stranu jsem zkoušel GPSku Altina GBT-708, utržené BT sluchátko Jabra BT200 a komunikaci se stolním počítačem přes MSI BT modul a neshledal jsem žádné nedostatky. Pokud tedy do nedostatků nepočítám to, že seznam dostupných profilů je celkem omezený a tak si například nezahrajete přes BT vaše oblíbené síťové hry. Rovněž trochu nepříjemné je spouštění a vypínání BT modulu, na můj vkus musíte absolvovat až moc úkonů - ikonka je viditelná jen na hlavní stránce, po jejím tapnutí se otevře dialog, označíte zda chcete jen pustit BT nebo ho navíc přepnout do zjistitelného módu a teprve tapnutím na OK se BT modul začne zapínat. Zkoušel jsem i přenos souborů (shodou okolností s jiným MDA Comapct) a výsledek mě trochu překvapil - já soubor poslat nemohl zato obráceně to šlo... Prostě celkově mi BT modul od Microsoftu moc nesedí.




Jednou ze slabin MDA II byla velmi špatná výdrž na baterie. Compact a jeho Li-Pol baterie o kapacitě 1200mAh je v tomto ohledu poněkud lepší. V běžném testu při plném podsvícení dosáhl výsledku 5 hodin 47 minut, což je papírově sice jen o 47 minut více než u MDA II, ale prakticky mě stačilo dobíjet Compacta jednou za dva dny. Vynikajícího výsledku dosáhl Compact při přehrávání MP3 souborů při vypnutém displeji, více jak 16 hodin nepřetržité reprodukce je prostě hodně. Zařízení navíc podporuje dobíjení přes USB port, takže máte na cestách o jednu starost (s nabíječkou) méně. Záložní baterie je integrovaná a vydrží tak akorát na rychlou výměnu hlavní baterie či SIM karty.




Fotoaparát


Již delší dobu je nedílnou součástí každého MDA integrovaný digitální fotoaparát a nejinak je tomu i u Compactu. Bohužel kvalitou už je MDAčko trochu pozadu. Pro fotografy tu mám jeho parametry - ohnisková vzdálenost 4,8mm a světelnost objektivu 1:2,8. Vše se snímá na CMOS čip v maximálním rozlišení 960 x 1280 bodů, možné jsou i varianty 480 x 640, 240 x 320 a 120 x 160 bodů. Při použití nižších rozlišení je možný až osminásobný digitální zoom. Už podle uváděných čísel je patrné, že při standardním držení zařízení je fotografie "na výšku". Vyfocená umělecká díla je možné uložit buď nekomprimovaně jako bitmapu, pak má každý obrázek úctyhodných 3,5MB, nebo jako komprimovaný JPEG. A jako u všech MDAček i toto zvládne vyvažovat bílou v pěti režimech (plná automaticku, denní světlo, žárovka, zářivka a noc) plus čtyři efekty pro oživení (odstíny šedi, simulace zažloutlé fotografie, simulace "studené" fotografie a negativ). U fotek asi nemá smysl popisovat vše slovně, raději si prohlédněte fotogalerii, jakou jsem pro vás nafotil. Fotky jsou zmenšeny a doostřeny, pokud toužíte po neupravovaných originálech, najdete je v tomto archivu (2,31 MB).

Mimo klasické focení má Compact ještě dva režimy. První spolupracuje s aplikací Photo ID a umožní vyfocený obrázek ihned přiřadit nějakému kontaktu. Druhý umožní snadno a rychle vyfotit předměty či věci do umělecké koláže...

Kromě statických obrázků zvládá Compact zaznamenat i obrázky pohyblivé a to hned v několika formátech a rozlišení. Formáty jsou dva - MPEG4 a MotionJPEG AVI. Nejlepší rozlišení je 240 x 320 bodů, následuje 144 x 176 a nejnižší rozlišení znamená filmeček v rozlišení 96 x 128 bodů. Všechny efekty i vyvážení bílé jsou dostupné i při natáčení videosekvencí. Pokud se rozhodnete natáčet MMSku, k dispozici jsou jen dvě rozlišení (144 x 176 a 96 x 128 bodů), navíc přibude formát H.263. Dvě krátká ukázková videa si můžete stáhnout zde (2,33 MB).

Jak to fotí a točí jste tedy viděli (nic moc, co si budem povídat), teď si povíme o tom, jak SE s tím fotí a točí. A opět to není žádná sláva... Pro foťák je přímo určené jedno tlačítko na boku přístroje, ale jeho poloha není úplně optimální. Například focení jen jednou rukou je nesmírně obtížné. Buď jsem se obával, že zařízení neudržím a spadne mi (při focení na šířku se Compact drží hodně na okraji), nebo jsem při použití středového kurzorového tlačítka zase většinou místo fotky jen změnil režim focení (stiskem doleva či doprava). Ale to by nebylo tak hrozné, na to se dá zvyknout. Horší je to s rychlostí - tři až čtyři vteřiny trvá nastartování programu, pak se chvíli nastavují barvy a teprve potom můžeme fotit. Ovšem ani potom to není žádné cvak-cvak-cvak... Při focení v místnosti na maximální rozlišení uplynou od stisku spouště do skutečného pořízení fotografie další 3 vteřiny, venku je to trochu rychlejší, ale stále průměr až podprůměr. Na pohybující se objekty musí být hodně dobré světlo, v místnosti se o to radši ani nepokoušejte. Je otázka, jestli by pomohl integrovaný blesk - já myslím, že ne...

Obecně tedy skutečně nic moc - nějaké informační foto s tím vyfotíte, ale pokud chcete víc, asi budete muset sáhnout jinam. Málem bych zapomněl na ještě jednu iritující vlastnost. V nastavení programu si sice můžete vybrat místo, kam chcete vytvořené snímky či videa ukládat, ale pouze ve formě hlavní složky (Main Memory, Storage Card...). Program pak automaticky vše ukládá do složky My Documents, respektive do podsložky vytvořené zvlášť pro každý den. Po pár týdnech focení bez zpracování fotek tak ve složce My Documents najdete pár desítek složek, ve kterých se vyznat je umění...


MDA Compact jako telefon


Nyní se dostávám asi k tomu nejdůležitějšímu, a sice jak je na tom MDA Compact jako telefon. Nejdříve si shrneme základní fakta. V MDAC je integrován trojpásmový GSM modul (900/1800/1900) a GPRS třídy 10 (4+2). Tedy pro přesnost, v jednu chvíli můžete používat buď 4+1 kanál nebo 3+2 kanály, 4+2 kanály najednou se vám zprovoznit nepovede. Anténa je integrovaná, což může vadit především v místech se slabým signálem. První verze ROM rovněž měly problém s občasnými výpadky signálu, i když osobně jsem jich během pár týdnů až měsíců zažil jen několik.

Při klasickém telefonování jsem neshledal žádný větší problém, a to poslední dobou volám dost často. Pouze na nejvyšší hlasitost se při některých tónech ozvalo v reproduktoru jakési zachrčení, to je ale daň za velké vybuzení reproduktorku (maximální hlasitost je skutečně vysoká). Rovněž protistrana nemá s porozuměním žádný problém. To se však nedá říci o režimu Hlasitý odposlech, kdy já sice slyším a rozumím dobře, ale člověk na druhé straně trpí velmi silnou ozvěnou a horší kvalitou zvuku. Při použití headsetu či BT sluchátka je kvalita uspokojivá - houslový koncert přes to poslouchat nebudete a běžný hovor to zprostředkuje bez problémů.




Osobně jsem měl po zkušenostech se staršími MDAčky trochu strach ze spolehlivosti, ale za těch pár týdnů jsem měl pouze dva větší problémy - jednou se kously SMSky, nepřicházely a pomohl až SW reset, podruhé se něco podobného přihodilo s příchozími hovory. Jinak mě ale stabilita naopak překvapila, softwarový reset jsem dělal tak jednou za týden.
Příchozí hovor je indikován vyzváněním či vibracemi. Jako vyzvánění lze použít klasické WAVy, MP3 i MIDI, ovšem ty poslední pouze jednoduché - se složitými polyfonními může být problém. A nakonec jedna příjemná vlastnost (i když nevím, jestli už to neumí i ostatní Phone edition Pocket PC. Při přehrávání MP3 a příchozího telefonátu se ztlumí zvuk, pak se zase automaticky zvýší.

K telefonní části se váže i několik utilitek. První z nich je SIM Manager, která slouží pro správu kontaktů na SIM kartě, případně ke snadnému zkopírování kontaktů z karty do databáze kontaktů na zařízení. Druhou utilitkou je WModem, která umožní k Internetu připojit i váš stolní počítač, a to jak přes USB kabel, tak i infračervený port a Bluetooth. Testoval jsem BT a USB a nejenže to fungovalo, ale bylo to i stabilní. Návod jak na to najdete zde. Nakonec nesmím zapomenout ani na SIM Toolkit, pomocí kterého můžete ovládat například svůj bankovní účet.




Možnosti rozšíření


Možnosti rozšíření probereme jen telegraficky, v této oblasti se nekoná nic převratného. USB a infra jsou jasné, přes infračervený port připojíte například mobilní telefon. I když je v zařízení ovladač od Microsoftu, BT modul je celkem funkční, což jsem otestoval s GPSkou, BT sluchátkem i stolním počítačem. Nakonec zbývá SDIO slot, s jehož pomocí rozšíříte nejen paměť, ale zvládnete například i připojit lepší foťák (HP Photosmart Mobile Camera). A to je vše.




Software


Jelikož je Magneto stále ještě hudbou budoucnosti, musíme vzít zavděk systémem Windows Mobile 2003 Second edition ve své nejsilnější konfiguraci, tedy Phone edition. Přímo od Microsoftu tak máme sadu aplikací jako je Pocket Outlook, Pocket IE, Pocket Word, Pocket Excel a další. Na zařízeních od T-Mobile je ale většinou předinstalována i bohatá nabídka bonusových aplikací a nejinak je tomu i v tomto případě (pokud máte zařízení od jiného operátora, aplikace se pravděpodobně budou lišit). Tedy abych byl přesný - část bonusových aplikací je přímo v ROMce, většinu jich ale systém po tvrdém resetu teprve instaluje z části ROM nazvané Extended_ROM. Pokud si chcete zařízení upravit k obrazu svému, stačí po HW resetu rychle provést ještě SW reset (tím se automatická instalace přeruší), posléze spuštěním aplikace LoadVDisk (pozor, je skrytý) ze složky Windows tento oddíl zobrazit v Průzkumníku a nainstalovat pouze to, co instalovat chcete. S Extended_ROM se dají páchat ještě větší kouzla, ale to už přesahuje rámec této recenze. Bližší informace hledejte v diskuzních fórech.




První, na první pohled poutající aplikací, je modul do obrazovky Dnes, který spolu s témátkem v barvách T-Mobile dává hlavní obrazovce nezaměnitelný ráz (to myslím ironicky - sice chápu, že T-Mobile ctí své firemní barvy, ale já na rozdíl od nich se v kombinaci růžovoučké a šedé barvy skutečně nevyžívám...). Modul není konfigurovatelný a slouží pouze k provedení pěti akcí - připojení sek k T-zones a spuštění aplikací Kontakty, Telefon, Zprávy a Fotoaparát. Jinými slovy velmi zbytečná věc, většina uživatelů ji asi hned nahradí něčím propracovanějším. A když už jsme u obrazovky Dnes, nesmím zapomenout ani na drobnou utilitku, která po tapnutí otočí displej o 90 stupňů proti směru hodinových ručiček (pouze zobrazení "vzhůru nohama" je vynecháno).




V nabídce Start kromě upravených ikonek pro většinu standardních aplikací najdeme i věc nazvanou Organiser. To není nic jiného než zkratka vedoucí k zobrazení čtyř zástupců aplikací Kalkulátor, Kalendář, Poznámky a Úkoly, odkud danou aplikaci snadno spustíte.




Kromě klasických SMS zpráv umí MDA Compact samozřejmě pracovat i s MMSkami. Pro vytváření multimediálních zpráv slouží jednoduchý editor, kde vyberete fotku či obrázek, přidáte nějaký zvukový či textový vzkaz a poté odešlete. Naopak pokud někdo pošle MMS vám, systém vás na to upozorní a poté, co se zpráva přes GPRS stáhne, si ji můžete i prohlédnout, poslechnout a přečíst. Celý MMS klient je integrován do Inboxu jako další schránka a celá práce s ním je vcelku jednoduchá a intuitivní. Jediná piha na kráse je v tom, že MDA Compact neumí být připojeno zároveň k počítači a přes GPRS - pokud přijde MMSka, od počítače vás odpojí.




Jedním z hlavních rozdílů mezi Pocket PC Phone edition a Smartphonem je ovládání jednou rukou. Zatímco Smartphone je z mnoha důvodů téměř bez problémů, u Pocket PC je to právě naopak - vytočit správné číslo z kontaktů během ranní cesty MHD je stejně obtížné jako uhlídat Jaromíra Jágra v utkání proti Japonsku:) Proto T-Mobile nabízí aplikaci nazvanou IntelliDialer, která pracuje na podobném principu jako klasická T9, pouze se vybírá nikoliv z databáze slov, ale z kontaktů. Na můj vkus má však dva velké problémy - i když mám v kontaktech jen řádově desítky záznamů, je vyhledávání velmi pomalé, a pak si tato aplikace jaksi nerozumí s diakritikou. Jména s háčky či čárkami prostě ignoruje. Že je i IntelliDialer oblečen do slušivých růžovo-šedých barev snad vidíte sami...




Utilitka EmailWiz je opět určena snad jen těm, kteří o svém novém kapesním počítači nechtějí vědět víc, než jak se nabíjí a jak se spouští aplikace Kalendář. Jde o aplikaci, která vám má pomoci nakonfigurovat připojení k vašemu emailovému účtu. Zjednodušení proti běžnému nastavení přímo v poště spočívá v tom, že program obsahuje jakousi databázi email providerů a tak například z vaší adresy pepik.novak@gmail.com nastaví automaticky POP účet GMailu...




Pokud máte rádi své účty pod kontrolou, bude se vám hodit aplikace GPRS Monitor. Přímo v zařízení je primitivní varianta takového nástroje, která umí pouze sčítat data celková či za aktuální spojení a případně je nulovat. Pro náročnější užvatele je na CD k dispozici i mnohem sofistikovanější GPRS Monitor, tentokrát od společnosti Spb Software House. Ta zvládá nejen měření, ale i slušné grafické znázornění v podobě grafů či reportů. Pokud vás tato aplikace zajímá víc, přečtěte si podrobnou recenzi.




Podporu Java aplikací má na starosti program nazvaný MIDlet Manager. Pokud jsem však koukal na kvalitu aplikací na serveru MIDlet.org, smysl této utilitky na zařízení typu Pocket PC mi jaksi uniká...




Photo Contacts (IA Caller ID) je utilitka pro všechny, kteří chtějí mít ke kontaktům přiřazeny fotografie. Velice snadno si tak pomocí integrovaného foťáku vyfotíte známé a kolegy, a pak je přiřadíte jednotlivým telefonním číslům. Když vám pak dotyčný zavolá, místo obyčejného čísla se na displeji objeví jeho fotografie. Stejně tak si k jednotlivým kontaktům přiřadíte různá vyzvánění, případně je sdružíte do skupin.




Utilitka xBackup by měla být důležitá pro všechny, kteří se starají o bezpečnost svých dat. Není sice nijak sofistikovaná, ale můžete s její pomocí zazálohovat vše nebo jen Kontakty a Schůzky a to samé stejně tak můžete i obnovit.




Jako poslední z aplikací přímo na zařízení musím uvést utilitku ZIP, která zvládne plně pracovat se ZIP archivy. Tím myslím, že je umí nejen číst, ale i vytvářet a případně modifikovat. Například pro posílání emailem je tato vlastnost velmi užitečná.




Na prvním CDčku jsou pouze klasické MS aplikace - Outlook 2002 či ActiveSync 3.7.1. Na druhém přiloženém CDčku najdeme kromě již zmiňované aplikace Spb GPRS Monitor i dvojici aplikací pro prohlížení PDF souborů a PPT prezentací, ClearVue PDF a ClearVue PPT. Pokud si rádi s telefonem povídáte, potěší vás utilitka Fonix VoiceDial, která podle vašich mluvených příkazů zvládne vytáčet čísla ze seznamu, případně další činnosti. Jako poslední nesmím zapomenout ani na aplikaci KSE TrueFax, která - jak název napovídá - má na starosti faxování. Bohužel se mi jaksi nepovedlo přijmout fax, hlásilo to chybu modemu... A nakonec poslední, mini-CD, na kterém jsou pomocné nástroje od T-Mobile především pro stolní počítač. Vše je pěkné až na to, že z neznámého důvodu se všech pět aplikací z druhého CD instaluje pomocí jediné instalační utilitky...




Ufff, a aplikace máme za sebou:) Je jich vskutku hodně a i když asi každý nevyužije hned všechny, jejich široký záběr je určitě ku prospěchu věci.


Cena


Cena zařízení mi přijde velmi příjemná. Je sice fakt, že srovnávat ji s více jak rok starým MDA II není úplně košer a nové MDA III je zase přeci jen lépe vybavené, ale nějakých 12000 korun za nedotovaný přístroj si může dovolit určitě více příznivců Pocket PC než 20 tisíc za MDA III. Samozřejmě, že pokud se operátorovi upíšete na dva roky, cena bude ještě příjemnější.


Osobní dojem, Benchmarky & Testy


Tak vám tedy pěkně děkuju. Když si zpětně pročítám předchozí odstavce, zjišťuju, že mám doma křáp - nic moc výkon, prťavý displej jen ucházející komunikační vlastnosti, parodii na foťák a já nevím co ještě. Fakt díky...

Ale ne, nebojte se, dělám si jen legraci:) Na MDA Compact jsem nezanevřel a ani tak učinit nehodlám. Snad každému, kdo si přečte technickou specifikaci zařízení, musí být jasné, že toto zařízení není o špičkovém výkonu. Pravda, pokud zařízení probírám krok za krokem a snažím se o srovnání s jinými zařízeními, tak je až s podivem, že MDA Compact leckde zaostává o víc než jen o fous. Přesto má něco (nechci říct přímo charisma), co mě víc než kdy jindy nutí nad nedostatky přivřít obě oči.

Prvním nepopiratelným kladem je velikost zařízení. Po dlouhé době (nebo možná dokonce poprvé) si s sebou PDAčko beru úplně všude i na místa, kam bych takovou hx4700 raději ani nebral. Kromě plavek snad nemám kalhoty bez kapes a do jedné se mi MDA Compact pokaždé vejde. Sice jsem kvůli tomu musel oželet pouzdro, ale jelikož beru PDAčko jako tak trochu pracovní nástroj, se škrábanci jsem se naučil žít. Přes svoji velikost je ale MDA Compact plnohodnotné Pocket PC, žádná funkčně omezená náhrada (příznivci Smartphonů prominou). To je asi ten hlavní důvod, proč jsem si toto zařízení zamiloval a i přes jeho nedostatky na něj nedám dopustit. Pokud však chci zůstat přiměřeně věcný, musím zároveň s jásáním nad malými rozměry upozornit i na problémy, které z menších rozměrů zařízení a především displeje vyplývají. A tím, možná trochu překvapivě, není ani tak horší čitelnost displeje, ale především horší ovladatelnost. Zatímco pro můj, byť už ani zdaleka ne ostříží zrak, není menší písmo problém, například na tapání na softwarovou klávesnici jsem si zvykal měsíc a ani teď to ještě není úplně perfektní, chyb je jak máku. Stejně tak jsem musel zvýšit pozornost při ovládání dalších aplikací (tedy spíš her), kde záleží především na přesnosti.




Druhým kladem je bezesporu velmi zajímavý poměr cena/výkon. Pokud jde o výkon, tak by SAMOZŘEJMĚ nikterak nevadil rychlejší procesor, více paměti, lepší foťák nebo lepší baterie. Nicméně za cenu, jakou se MDA Compact prodává, je stávající konfigurace naprosto vyhovující (no dobrá, pokud jde o paměť, musím se krotit, ale paměťovou kartu 128MB si snad dneska může dovolit každý) a já osobně neměl žádné problémy ani s náročnějšími aplikacemi jako jsou hry či navigační software.

Třetím a posledním příjemným překvapením byla vyváženost a především stabilita zařízení jako celku. Majíc osobní zkušenost s MDA I i II stejně jako po pročtení desítek diskuzí na téma Stabilita MDA... jsem z toho měl trochu obavy, ale ty se naštěstí nepotvrdily. Zařízení jsem využíval (a stále využívám) velmi intenzivně prakticky po celý den. Základem jsou výchozí aplikace (pošta, kalendář, kontakty, Internet Explorer, Word, Excel a samozřejmě telefon), dalších pár aplikací jsem doinstaloval (ICQ, Spb Pocket Weather...) a další spoustu jen spouštím z SD karty. Naopak jsem se vyhýbal různým tweakovacím utilitám a správcům úloh, jelikož právě tyto typy aplikací působí největší problémy. Výsledkem byl reset tak v průměru jednou týdně, a to většinou jen proto, že jsem byl líný vypínat aplikace ručně. O nějakém samovolném HW resetu ani nemluvě. Drobné problémy jsem samozřejmě registroval (jsou uvedeny výše), ale vzhledem k tomu, že jde o první ROMku pro MDA Compact, je to myslím velmi slušný výsledek.




Je samozřejmě jasné, že MDA Compact není pro každéhu úplně vhodné. Například účetní, co se neustále potýká s velkými tabulkami asi spíš sáhne po zařízení s VGA displejem. Nicméně to je problém každé věci, která jen těžko může vyhovět všem.

Pokud jde o testy, tak jsem testoval více než při běžné recenzi a z hlediska výkonu jsem nenašel aplikaci, která by nějak zlobila. Pro porovnání jsem testoval video programem BetaPlayer, konkrétně verze 0.096 (beta). K testům jsem použil sadu klipů vytvořených autorem tohoto programu (najdete je zde). Problém byl pouze s jedním souborem, logicky tím největším. Datový tok 1,5Mbps a navíc změnu velikosti z 640x480 na polovinu Compact už v některých okamžicích nezvládal. S menšími soubory si ale poradil bez problémů a i v benchmarkovém testu nedopadl nejhůře. Výsledek 102,56% sice není nejlepší, ale jak vidíte v tabulce - stydět se také není za co. Rovněž výkon pro přehrávání i těch nejkvalitnějších MP3 souborů je víc než dostatečný.





Pocket PC
BetaPlayer Benchmark
HP iPAQ hx2750163,56%
Acer n50 Premium141,45%
FSC Pocket LOOX 720 (VGA)121,43%
MDA Compact102,56%
HP iPAQ h415085,24%


Ostatní zkušenosti jsem tak nějak popisoval v průběhu celé recenze (prostě mi to nedá a nedaří se mi striktně oddělit popisnou část od části názorové:). Pokud máte nějaké doplňující otázky, klidně se ptejte v diskuzi, jako šťastný majitel se je pokusím zodpovědět dodatečně.

A na závěr nějaká čísla. Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde: T-Mobile MDA Compact (2003SE, 416MHz) (4,32 KB).

ROM verze testovaného zařízení: 1.01.00 WWE













Grafické schopnosti zařízení jsem otestoval ještě jednou, a to pomocí utilitky GXmark. Není ani zdaleka tak propracovaná, nabízí srovnání jen s iPAQem h3600, ale minimálně poskytuje hezkou ukázku toho, kolik grafických objektů se může na jednom displeji najednou hýbat:)





Podrobné hodnocení


A máme tady další zařízení s podrobnějším a přísnějším hodnocením. Je to především proto, že většina dříve recenzovaných zařízení se v bodovém hodnocení plácala mezi 90-95 procenty a byl problém tak rozlišit, jaké zařízení je vlastně lepší (100% hodnocení jsem se chtěl vyhnout). Druhým důvodem je, že hodnocení teď bude přeci jen průhlednější... Bodové hodnocení proto NENÍ ZPĚTNĚ KOMPATIBILNÍ, 90% dříve a 90% nyní představuje naprosto nesouměřitelnou kvalitu.

Nyní pár slov k hodnocení. Typ zařízení může být Pocket PC, Pocket PC Phone edition, případně Smartphone. Třídou se myslí rozlišení pro různé cílové skupiny, které je klíčové pro správné pochopení celého hodnocení. Hodnocení jednotlivých prvků totiž není absolutní, ale relativní vzhledem k právě určené třídě. Příklad? Hmotnost zařízení s VGA displejem, dvěma sloty a integrovaným duem BT/WiFi ve třídě "Pro náročné" dostane devítku, zatímco stejně těžké zařízení v kategorii "Pro začínající uživatele" s QVGA displejem, jedním slotem a žádným rádiem dostane trojku. Totožně je důležité datum hodnocení - pokud hodnotím integrovaný foťák s rozlišením 1,3MPix dnes, dostane 10 bodů, protože nic lepšího se do PDA prostě nemontuje. Za půl roku, kdy budou k dispozici integrované 2MPix, by už dostal bodů méně.

Pokud máte k hodnocení nějaké komentáře, pište je prosím do diskuze. To hodnocení nedělám kvůli sobě, ale kvůli vám, abyste se při výběru zařízení měli čeho chytit. Pokud si myslíte, že to je špatně, klidně mi to řekněte:)


Hodnocení
Název:T-Mobile MDA Compact
Typ:Pocket PC Phone Edition
Třída:Pro všechny
Hodnoceno:20. květen 2005
Vzhled, ovladatelnost
Vzhled:9
Rozměry:10
Hmotnost:9
Tlačítka, ovladatelnost:8
Zpracování:9
Výkon, paměť
Procesor:5
Volná paměť RAM:4
Volná paměť ROM:2
Displej
Rozlišení:5
Rozměry:3
Kvalita (použití v místnosti):8
Kvalita (použití venku):8
Podsvícení:7
Dotyková vrstva:9
Zvuk
Mikrofon:8
Reproduktor:7
Výstup na sluchátka:8
Komunikace
USB:9
Infra:9
Bluetooth:7
WiFi:0
Telefon
GSM:9
GPRS:8
Obecné:8
Baterie, napájení
Vlastnosti, vybavení:10
Výdrž:7
Možnosti rozšíření
Obecné:9
Software
Systém, nastavení:8
Bonus. aplikace v ROM:10
Bonus. aplikace na CD:4
Příslušenství
Množství:8
Kvalita:9
Ostatní
Celkový dojem:10
Podpora výrobce:4
Poměr cena/výkon9
Výsledek
T-Mobile MDA Compact7,34 z 10


Poznámky: Hodnocení je v rozmezí 1 - 10. Čím vyšší číslo, tím je výsledek blíže ideálu. Pokud zařízení dostane 10 bodů v kategorii "Vzhled", znamená to, že je nadpozemsky krásné. Naopak pokud dostane 10 bodů v kategorii "Hmotnost", tak je to důkaz jeho extrémně nízké hmotnosti.

A to myslím pro dnešek stačí...
reklama