Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC S710 (Vox): První pocity a dojmy z tohoto zařízení

22.4.2007, Pavel Koza, preview
Společnost HTC se neustále snaží posouvat hranice mobilních zařízení s operačním systémem Windows Mobile kupředu a jejich poslední výrobek uvedený na trh, HTC S710 (Vox), je toho dobrým příkladem.
Kromě vcelku standardních vlastností nabízí nejnovější verzi operačního systému Windows Mobile 6 Standard, ale hlavně má jako snad první zařízení hned dvě integrované klávesnice. Jednu klasickou určenou především k vytáčení čísel a druhou vysouvací, určenou pro psaní delších textů.

Windows Mobile zařízení s integrovanou klávesnicí je již pěkná řádka. Windows Mobile zařízení s dvěma integrovanými klávesnicemi najednou ale zatím v nabídce výrobců chybělo. S příchodem nového krasavce nazvaného HTC S710 s kódovým označením Vox se to však změní. Tento chytrý telefon se systémem Windows Mobile 6 Standard (nové označení pro skupinu zařízení s telefonním modulem, ale bez dotykového displeje) má nejen standardní numerickou klávesnici na přední straně pod displejem, ale zároveň i vysouvací klávesnici a'la HTC P4350 (Herald). A právě toto zařízení vám dnes představím, protože jsem díky společnosti Sunnysoft dostal na testík jeden z prvních exemplářů, které se do naší republiky dovezly.

Na úvod jako obvykle jedno důležité upozornění - tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Svým způsobem je to zábavnější forma tiskové zprávy nebo specifikace na webu, v žádném případě se ale NEJEDNÁ o klasickou recenzi. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na velkou recenzi, která bude v dohledné době následovat.



Protože je to preview, budeme se věnovat především tomu, co je na zařízení krásné, nové a úžasné. Už při prvním dotyku je nutné opět konstatovat, že pro HTC je výroba kvalitního a dobře vypadajícího zařízení takřka rutinní záležitostí a těžko na něm hledat nějaké zásadní nedostatky. Z praktického hlediska je sice možné mít k použitým materiálům drobné výhrady, protože jak na černém pogumovaném povrchu, tak i leskle stříbrné přední části je všechno vidět, ale tento problém je snadno řešitelný změnou stravovacích návyků (už žádné KFC, chodím jen tam, kde se jí příborem:). Velmi příjemné překvapení se týká rozměrů Voxe (101.5 x 50 x 18.6 milimetrů), při srovnání s velmi populárním a více méně prvním skutečně plně funkčním Smartphonem s Windows Mobile 5 označeným jako Qtek 8310 je rozdíl ve velikosti poměrně značný. A díky svým vlastnostem je 140 gramů hmotnosti snesitelných.



Tím hlavním lákadlem je ale samozřejmě dvojice integrovaných klávesnic. První, numerická, je umístěna pod displejem a skládá se z klasické sestavy 3x4 tlačítek. Mimo ně je pro ovládání jednou rukou připravena malá kurzorová ploška s odděleným středovým tlačítkem, dvojice Windows Mobile 5 (ehm, teď už Windows Mobile 6) softwarových tlačítek, dvojice systémových tlačítek pro návrat o úroveň zpět nebo přímo na hlavní obrazovku Dnes a nakonec i dvojice tlačítek pro ovládání telefonního modulu. Vzhledem k velikosti zařízení a potažmo i tlačítek jsem si na ně musel trochu zvykat, přeci jen už pro můj palec byla až příliš titěrná, ale dá se na o zvyknout. To vysouvací klávesnice (vysouvá se směrem doprava) mi i díky větším mezerám mezi tlačítky padla do ruky hned. Velmi kvalitní mechanické zpracování je stejné jako u Heralda, je tam tedy nějaká pružinka pomáhající při vysouvání/zasouvání a držící klávesnici pevně v krajních pozicích. Netradiční, ale z hlediska velikosti zařízení pochopitelný kompromis byl nutný u rozvržení klávesnice, má totiž pouze tři řady. To je sice méně než nabízí ostatní zařízení s vysouvací klávesnicí, ale pořád je to lepší než žádná vysouvací klávesnice a pokud nebudete Voxe střídat s jiným zařízením se čtyřmi řadami, zvyknete si na to rychle. Pro lepší práci v horších světelných podmínkách je klávesnice podsvícena modrým světlem s možností automatického nebo trvalého zapnutí, kromě toho vám do očí budou zářit i dvě stavové LEDky pro indikaci stavu CAPS LOCK a funkční klávesy (tentokrát oranžové). Na klávesnici jsem napsal několik SMSek a emailů a byl jsem spokojen. Těžko od klávesnice těchto rozměrů čekat zázraky, ale osobně jsem si nikdy nezvykl na T9 a tak je pro mě hardwarová klávesnice u zařízení bez dotykového displeje jednoznačné plus.



Vox je v prvé řadě telefon a musím s potěšením konstatovat, že i když Windows Mobile 6 nenabízejí papírově nijak extrémní změny, těch příjemných a milých drobností je v systému nepočítaně. V prvé řadě mě velmi potěšila podpora češtiny. Vox má počeštěný nejen systém, ale diakritická znaménka ho nepřekvapí ani při psaní textů (T9 má slovník českých slov s relativně slušnou slovní zásobou), ani při vyhledávání v kontaktech (konečně není nutné mít všechny své kontakty "bez hacku a carek"). Mezi další příjemné změny patří lepší vyhledávání v seznamech volaných čísel, mnohem bohatší možnosti v nastavení zvuků a vyzvánění (konečně je možné přiřadit vlastní zvuk i pro zprávu SIM Toolkitu), lepší SIM Toolkit a další a další drobnosti, o kterých si povíme podrobně až v recenzi. Obrovské množství drobných vylepšení nabízí jednotlivé částí mobilního Outlooku. Pro maximální využití všech nových funkcí je sice nutné synchronizovat s Exchange Serverem 2007, ale část vylepšení si užijete i bez něj - rychlé filtrování emailů nebo kontaktů zadáním několika znaků na klávesnici, rychlé volby aktivované vteřinovým přidržením tlačítka (například dlouhý stisk tlačítka 7 smaže označený email, 2 vytvoří odpověď...), o podpoře HTML emailů ani nemluvě. Další velkou a příjemnou novinkou je přítomnost aplikací mobilní kanceláře (Word Mobile, Excel Mobile a PowerPoint Mobile), byť jde pouze o prohlížeče. Spolu s prohlížečem dokumentů ve formátu PDF tvoří silnou sestavu a i když bude pro část uživatelů absence jakékoliv možnosti editace velkým problémem, ostatní snad alespoň tato částečné zlepšení potěší.



Další parametry zařízení už se nijak nevymykají tomu, na co jsme u chytrých telefonů od HTC zvyklí. Pokud jde o datové služby, tak tam Vox nabízí pouze průměr - GPRS a EDGE, příznivci 3G a vyšších sítí budou muset sáhnout po jiném zařízení. Procesor OMAP taktovaný na 200MHz ani paměť 128MB/64MB je standard, především díky ještě lepší optimalizaci není pomalejší, ale úsporný procesor žádnou překážkou. Krásný barevný TFT displej s rozlišením 240x320 bodů a úhlopříčkou 2,4 palce nabízí i díky absenci dotykové vrstvy velmi jasné a ostré barvy. Otáčení orientace na výšku nebo na šířku podle vysunuté klávesnice je zcela automatické, manuální přepnutí jsem nenašel. Zvukové schopnosti zařízení jsou standardní a kvalita dobrá, zde není moc co komentovat. Kromě USB konektoru na spodní části zařízení (speciální HTC extUSB umožní připojit do stejného konektoru klasický miniUSB synchronizační kabel i stereosluchátka s mikrofonem) umí zařízení komunikovat přes Bluetooth a WiFi (b/g), oba moduly jsem zběžně otestoval a nezdá se, že by s nimi měl být nějaký problém. Komu nebude stačit paměť přímo v telefonu, může si nějaký ten gigabyte přidat pomocí standardní microSD karty. No a pokud jde o baterii, tak na testy nebyl čas, ale podle webu výrobce by měl Vox vydržet 175 hodin v pohotovostním režimu a 7 hodin hovoru.

Velmi slušný je i dvoumegapixelový digitální fotoaparát. Sice nemá autofocus, takže focení na blízko není moc použitelné, ale běžné focení momentek či zajímavých situací mu jde vcelku dobře od čočky. Kromě vynikající rychlosti odezvy i ukládání fotek do paměti nabízí i syté barvy a hodně dobrou automatickou regulaci času expozice. Samozřejmě je možné natáčet i krátká videa, ale o tom až v recenzi.





A tím pro dnešek skončíme, na víc není bohužel čas. Pokud musíte mít všechno hned, vězte, že jsem během těch prvních pár chvil nenarazil na nic zásadního, co by mělo vadit i náročnému uživateli a vás odradit od koupě. Zařízení prostě fungovalo, takže jestli máte v kasičce zbytných necelých 12 tisícovek, poptejte se v Sunnysoftu, protože tam je snad jako první v České republice mají skladem (ještě v pátek odpoledne měli:). A nebo si počkejte na recenzi, kterou sice nemůžu slíbit na nějaký konkrétní termín, ale budu se snažit ji spáchat co nejrychleji. Vox si to totiž rozhodně zaslouží.
reklama