Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s HP iPAQ hw6500 v ruce

13.7.2005, Pavel Koza, preview
Když to zjednoduším, tak by bylo mnohem snadnější a rychlejší napsat vám, co je na tomto zařízení obyčejné než to, v čem je nové nebo jiné. Ještě před uvedením první z mnoha zajímavých vlastností bych chtěl upozornit, že stejně jako většina zařízení sloužících jako podklad pro článek "Prvních 60 minut s..." byl i tento iPAQ teprve předprodukčním modelem a jako takový mohl být od finálního produktu odlišný jak po softwarové, tak i hardwarové stránce. Do jeho uvedení na trh zbývá ještě pár týdnů (u nás možná i měsíců) a tak vše berte s jistou rezervou.
Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jedná se o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.



V průměrně velkém zařízení je skutečně novinek na centimetr krychlový až neuvěřitelně moc. Ani hmotnost nijak nevybočuje z oblasti podobně vybavených zařízení a díky oblým tvarům na spodku zařízení se i velmi dobře drží v ruce.



Při prvním pohledu na zařízení si minimálně čtyři z pěti příznivců Pocket PC všimnou netradičního displeje, na to jsem ochoten vsadit klidně i svou historickou 16MB CompactFlash kartu:) Pokud mě má paměť neklame, je toto zařízení prvním Pocket PC v historii, které svým uživatelům nabídne čtvercový displej. Konkrétně jde o displej stejných parametrů jako nabízí například iPAQ hx2750 (TFT, 65 tisíc barev), jen ty rozměry jsou trochu jiné - 240 x 240 bodů, úhlopříčka 79 milimetrů. O výhodách a nevýhodách tohoto displeje se podrobně rozepíšu v recenzi, teď bych k tomu řekl asi následující postřehy. Hlavní problém je u her, které vesměs počítají s rozlišením 240 x 320 bodů a byť se spustí, část obrazovky prostě chybí. Protože ale hw6500 není koncipována jako herní zařízení a většina ostatních aplikací funguje, není čtvercový displej zas tak velký technický problém. Nakolik to je problém praktický si zatím netroufnu odhadnout, někdy to vadit určitě bude, jindy to díky integrované klávesnici nebude tak tragické. Musím přiznat, že napoprvé to byl šok, ale časem jsem si na omezený prostor docela začal zvykat. A abych nezapomněl, celkem logicky chybí možnost přepínat orientaci displeje;)



Další premiéru nabízí iPAQ hw6500 v oblasti komunikace. Sice to v žádném případě není první Pocket PC nabízející integrovaný GSM/GPRS modul, ale rozhodně je to první Pocket PC, které zvládne i EDGE. A podle několika malých testíků se zdálo, že se data stahují skutečně o něco rychleji než přes pouhé GPRS, ale vzhledem k vlastnostem EDGE a jakékoliv absenci nějaké indikace "teď stahuješ data přes EDGE" je to zatím jen subjektivní pocit. Mimo to nabízí iPAQ i Bluetooth a jako takovou třešínku na dortě i integrovanou GPSku. Její citlivost se jevila jako velmi dobrá, i když jsem měl zařízení v autě na sedadle spolujezdce, bez problémů chytala 5-6 satelitů, což se o srovnávací BT GPSce Altina řict nedalo.

Dalším nezpochybnitelným faktem je přítomnost integrované klávesnice. Pokud už jste někdy měli v ruce iPAQ h4350, iPAQ h6340 či jiné zařízení s klávesnicí ovládanou palci, vězte, že klávesnice prakticky zůstala beze změn. Je modře podsvícená a velmi dobrá pro psaní středně dlouhých textů. Je otázkou, jestli na ní bude možné psát i české znaky, ale na to si ještě musíme počkat. Jinak je k dispozici ovládací joystick a několik dalších programovatelných i funkčních kláves.



Pravděpodobně velmi negativní ohlasy na výkon u iPAQ h6340 donutily společnost HP poohlédnout se po nějakém výkonnějším procesoru. Ani tentokrá se sice nejedná o žádné "dělo", ale Intel PXA272 taktovaný na 314MHz už přeci jen nabízí mnohem lepší výkon než zmiňovaný 168MHz OMAP. Paměť 64MB RAM a 48MB FlashROM je jedním z míst, kde se dost možná dočkáme ve finální variantě zařízení zlepšení. Pro bádavé čtenáře bych zde ale měl jednu perličku - schválně se podívejte na obrázek pod tímto odstavcem, jestli vám tam nepřijde něco zvláštní... Ano, tušíte správně:) Tento iPAQ totiž stejně jako novější XDAčka nabízí část paměti jako Extended ROM (12MB), tedy skryté místo, kde jsou přímo od výrobce nahrány bonusové aplikace, které se automaticky spouští po HW resetu. Hodně populární "vaření" tak možná časem začne zajímat i majitele jiných zařízení než jsou XDA.



Ani v případě dvou rozšiřujících slotů není všechno tak, jak jsme zvyklí. Na rozdíl od obvyklé kombinace SDIO a CF pro nás tentokrát v HP připravili kombinaci SDIO a Mini-SD. Mini-SD sice není příznivcům kapesních počítačů úplně neznámý formát, ale dosud jsme se s ním mohli setkat jen v oblasti smartphonů. Pro paměťové karty je to velmi dobré řešení, i když Mini-SD karty jsou zatím trochu dražší než klasické SD varianty. V Mini-SD budete mít kartu s instalovanými programy, v klasickém SDIO slotu se bude střídat velká karta s filmy či muzikou a SDIO kartami (WiFi a podobně). Jediná drobná nevýhoda může být v umístění na boku zařízení, ale to platí pouze u SDIO karet, které trochu "koukají" ven.



Pro příznivce mobilní fotografie je k dispozici i integrovaný digitální fotoaparát 1,3MPix, což znamená rozlišení 1280 x 1024 bodů. Kvalita není špičková (za iPAQ rx3700 poněkud zaostává), nazval bych ji spíš jako uspokojivou, ale jako ilustrační foto stačí. Zvládne jak fotky, tak video, zbytek je dost podobný jako u ostatních integrovaným pseudo-foťákům. Pro představu nabízím několik (zmenšených) fotek.



Hodnotit software je myslím hodně předčasné, to je věc ladící se až na úplný konec. Jako skoro u každého iPAQu se i u tohoto zařízení dá očekávat bohatá nadílka bonusových aplikací, kromě běžných jako je Backup či Camera jsem výzkumem ve složce Windows narazil například i na utilitku Jeyo Mobile Extender umožňující synchronizaci SMS zpráv se stolním Outlookem. V Extended ROMce byla aplikace pro navigaci od firmy TomTom, ale nic ani vzdáleně užitečné pro obyvatele naší republiky (nejsou mapy).



A mé první dojmy? Po technické stránce super, po designové rovněž povedený kousek, návrat ke stříbrné barvě jen vítám. Technické parametry jsem popisoval výše, takže je nebudu opakovat, v každém případě co parametr, to skoro unikát. Osobně ale vidím v zařízení HP iPAQ hw6500 produkt určený přeci jen omezené cílové skupině uživatelů a nikoliv široké veřejnosti. Tou skupinou je samozřejmě firemní sféra a obzvlášť příznivé podmínky najde u různých firem zabývajících se mobilním sběrem dat, obchodníků a podobně. Těm nabízí plnohodnotnou náhradu notebooku, tzv. All-in-one řešení. Vezměme si to popořádku - zaměstnanec si do PDA nahraje rozpis míst, kam se musí během dne dostat. Díky navigaci (klidně SmartMaps Navigator, Dynavix a podobně:) a integrované GPS se bez problémů na daná místa dostane. Na místě může přijímat klidně i rozsáhlejší objednávky, integrovaná klávesnice po pár dnech učení poskytne mnohem lepší služby než ta softwarová, navíc pokud zůstane SIP panel schovaný, je plocha displeje srovnatelná s běžným PDA. Ty objednávky pak může rovnou vyřídit, díky EDGE není problém posílat či přijímat ani obsáhlejší soubory (například aktualizace číselníků u větších firem může mít i mnoho MB). Díky utilitě Mobile Printing může objednávku rovnou vytisknout a předat zákazníkovi. A tak by se dalo pokračovat...

Tím samozřejmě netvrdím, že si zařízení nemůže koupit i běžný uživatel, ale přeci jen se mi zdá, že pro klasického uživatele má HP v nabídce vhodnější zařízení, byť zatím nenabízí integrovanou GPS, EDGE a další lahůdky, které jsou standardní součástí tohoto zařízení. Je ale rovněž možné, že poté, co zařízení budu testovat delší dobu, změním názor:) Samozřejmě bude rovněž záležet i na ceně zařízení, ta je dosud zahalena rouškou tajemství, případně dalších věcech. Raději tedy s dalšími závěry počkám až na finální kousek...
reklama