Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s PalmOne Treo650

22.4.2005, Falco, recenze
Ti z Vás kdo viděli, nebo snad již mají, MDA Compact, mi jistě dají za pravdu, že je to konečně vykročení tím správným směrem. "Správným směrem" již před několika lety vykročila společnost PalmOne a svým Treem 650 se na sklonku minulého roku postarala o velkou senzaci. Jak dopadlo letmé srovnání obou uvedených zařízení se dočtete právě v tomto článku.

"Proč sem lezeš s Palmem ..."


...honí se teď jistě hlavou nejednoho čtenáře. Opravdu, Windows Mobile byste na Treu hledali marně (zastánci PalmOS by dodali "no ještě toho trochu" :-) ). Ale myslím si, že pohled pod pokličku vlajkové lodě PalmOne může být přinejmenším zajímavý a v mnohých bodech pro pány z Microsoftu i poučný.


Tak "Koĺko a čo za to" ...


...napadlo mne (pamětníci Elánu jsou doma, že? :-) ) když jsem od majitele Trea p. Růžičky z ústecké firmy Mediatrans s.r.o. přebíral (tímto bych mu rád poděkoval za zapůjčení zařízení a překonání té chvilky strachu, kdy jsem měl Treo ve své moci) krabici s obrázkem Trea 650 (dále již jen Trea) a postupně začal prozkoumávat její obsah ve snaze objevit něco, co k mému MDA Compact (dále již jen MDAC) výrobce "zapomněl" přibalit. Na následujících obrázcích naleznete vše, co schovává lepenková krabice a hned Vás napadne co si ke kterému zařízení budete muset ještě dokoupit a na druhou stranu co je "prííííma že to tam dali".




Jak je z obrázků zřejmé, příslušenství k oběma telefonům je téměř shodné. Jak k MDAC, tak k Treu dostanete USB synchronizačně nabíjecí kabel, HF lehkou sadu (bondovku), nabíječku s výměnnými nástavci pro různé zásuvky, manuál a instalační CDčka. Na rozdíl od MDAC, chybí v dodávce Trea jakékoliv pouzdro, což bych viděl jako první velké minus. Zvláště, když se jedná o nové zařízení a výrobci (Vaja, Krusell, PielFrama,...) nemají na uvedený model ještě ani přezku. Rovněž náhradní stylus byste v krabici s Treem hledali marně, což u takto luxusně pojatého komunikátoru zarazí. Velkým plusem pro MDAC by byla přibalená ochranná fólie na display. Ano, byla by plusem, nebýt její otřesné kvality. Po jejím nalepení se z jinak kontrastního displaye stane pouhá parodie. Navíc, pokud folii necháte přilepenou déle jak týden, hrozí Vám, že po odlepení na displayi zůstanou kousky lepidla, které budete za současného klení a modlení se za nezničení obrazovky, dostávat jen těžko dolů. Na druhou stranu Treo nemá ani tu, takže si závěr udělejte sami.

Abychom nezůstali dlužni nadpisu této kapitoly, dodejme že Treo pořídíte za 15290,- a MDAC za 9819,- (obě ceny bez DPH a platné k 20.4.2005 na serveru AHMobile).


Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet


Replikou z Kosích bratrů jsem chtěl říci, že na rozdíl od ceny, jsou rozměry téměř identické, jak ostatně můžete vidět sami na následujících snímcích (poslední snímek je trochu rozmazaný, nicméně výpovědní hodnotu má :-) ).




Treo je nepatrně širší, ale připišme to na vrub čtvercovému displayi (320x320) oproti standardnímu QVGA u MDAC. Hmotnost 150g (MDAC) vs. 178g (Treo) je přijatelná, i když Treo je už na půl cesty k MDA II (190g). Kapsu vám ani jedno zařízení neutrhne, ale srovnání s hmotností dnešních mobilních telefonů (pod 100g) je zatím nemyslitelné.


Hardware


Vzhledem k tomu, že každé zařízení je určeno pro jiný systém, nelze srovnávat velikosti paměti, či rychlost procesoru, neboť uvedené údaje by byly zavádějící. Nemohu než konstatovat, že velikost paměti a volba procesoru je na obou zařízení - vzhledem ke zvolenému OS - dostačující. Jak MDAC, tak Treo pracovaly celkem svižně a reakční doby byly srovnatelné.

Nedílnou součástí obou testovaných strojů je GSM/GPRS modul. V následující tabulce naleznete srovnání parametrů integrovaného GSM telefonu. Vzhledem k tomu, že vlastnosti obou GSM modulů lze ovlivnit dodatečně instalovaným SW, ve srovnání je zohledněn stav se standardně dodaným vybavením.


 
MDA Compact
Treo 650
PásmaTriBand (900/1800/1900)QuadBand (850/900/1800/1900)
Max. hovorový čas
200 min
360 min
Max. pohotovostní doba
180 hod
300 hod
Baterie
Li-Pol 1200 mAh
Li-Ion
Polyfonní melodie
Ano
Ano
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
MP3 melodie
Ano
Ne
Vibrace
Ano
Ano
Hlasité HF
Ano
Ano
 
Zprávy
Prediktivní zápis
Ano (pouze EN)
Ne
Dlouhé SMS
Ano
Ano
MMS
Ano
Ano
 
Datové přenosy
GPRS
Ano (Třída 10)
Ano (Třída 10)
HSCSD
Ano
Ne
EDGE
Ne
Ano


Co se týče ostatních komunikačních kanálů a dalších možností rozšíření, jsou na tom opět oba soupeři naprosto stejně. Nastupující standard BlueTooth, klasika IrDA, a šachta pro SD/MMC karty, kompatibilní s SDIO standardy. Oba trpí stejnými problémy při navazování spojení a u některých periferií (např. u BT HF sluchátek) velice záleží na značce a osobně bych doporučil propátrat před koupí různá internetová fóra, či přemluvit prodejce k vyzkoušení komunikace přímo na prodejně.

Asi by nebylo myslitelné, kdyby se v nově uvedených komunikátorech zapomnělo na integrovaný fotoaparát. Parametry fotoaparátu naleznete opět v přiložené tabulce:


 
MDA Compact
Treo 650
RozlišeníXVGA (1280x960) 1,3MPixVGA (640x480) 0,3MPix
Podporovan0 formáty
JPEG
JPEG
Opt. Zoom
Ne
Ne
Dig. Zoom
Ano (při snížení rozlišení)
Ano (2x)
Blesk
Ne
Ne
Kamera
Ano
Ano
Formáty záznamu
Motion JPEG, MPEG4
MPEG4


Při porovnávání fotografií, jsem byl velice mile překvapen kvalitou obrázků z Trea. Při dobrých světelných podmínkách podává Treo velmi slušné výsledky. I při mdlém počasí, jaké vládlo při testování, jsou výsledky lepší, než z MDAC. Pro představu přikládám dvě testovací fotografie, pořízené v onen pošmourný den a dále pak snímek, který jsem dostal od majitele Trea k zveřejnění. Bohužel další, kvalitnější fotografie mají již osobní charakter a nemohu je zde zveřejnit. V prvním řádku jsou umístěny fotografie z Trea, v druhém MDAC.






Sami vidíte, že celkové podání z Trea je věrnější, barvy sytější a celkově fotografie působí lepším dojmem než z MDAC.


Ergonomie ovládání


Zde se dostáváme k asi největším rozdílům, které vychází jednak z rozdílné koncepce (HW klávesnice u Trea) a dále pak z použitého OS. PalmOS je od základu laděn do "ikonkového vzhledu", naproti tomu WM staví na "Obrazovce Dnes". O tom, že ani jedna varianta není to pravé ořechové, svědčí množství aplikací pro WM i Palm, které nasměruje obě zařízení někam "mezi". Na WM např. velmi oblíbený SPB PocketPlus, který na úvodní dekstop umožní umístit ikony pro přímé spouštění aplikací. U PalmOS se zase s oblibou používají aplikace, které zobrazí krom ikon také údaje z kalendáře či dalších aplikací. V základní podobě však vypadají obě zařízení velice prostě. Na následujících obrázcích můžete porovnat vzhled základních obrazovek MDAC a Trea.






Dle mého názoru, Treo lépe využívá plochu displaye a snaží se vměstnat na něj maximum informací, či ho efektivně využít pro ovládací prvky. U kalendáře Treo vynechá nevyužité hodiny, naopak je-li to potřeba, není mu zatěžko pro 30min. vyhradit dva řádky. Luxusně velká tlačítka u telefonu jsou dalším dokladem promyšlenosti návrhu GUI systému. Navíc při ovládání kombinuje svou HW klávesnici s dotykovým displayem a získává tím výbornou ovladatelnost, se kterou WM celkem zápasí. Další skvělou vychytávku vidíte, v porovnání s WM, na dalším obrázku:




Po vytočení tel. čísla zmizí u Trea SW klávesnice a nahradí ji tlačítka pro funkce, které jsou v tu chvíli dostupné. Např. nevím jestli jste někdo zkoušel u MDAC za chůze vypnout mikrofon. Já ano - ty komentáře co jsem trousil jsou zde neuveřejnitelné. Jak jednoduché je to přitom u Trea.

Dost už chvály na adresu Trea, nebo mi Pavel (vládce náš, slunce naše jasné,... :-) ) zakáže vstup na server. :-))

Jediné čím MDAC jednoznačně převyšuje Treo (co se ovládání týče) je skvělý ovladač hlasitosti, který je při telefonování krásně "na ráně", nemusí se mačkat (je jedno jestli ho drapsnete za vrchní či spodní díl) a jednoduchým šoupnutím sem-a-tam si nastavíte hlasitost přesně na žádanou hodnotu. U Trea "mačkací čudlíci", navíc v těsné blízkosti programovatelného tlačítka dávají skvělou příležitost prohlédnout si v okamžiku potřeby snížení-zvýšení hlasitosti Treo hezky ze strany a podívat se, které že to zatracené tlačítko vlastně mačkáte. ;-) I přes tento nedostatek, svou propracovaností a nápaditostí Treo vítězí na poli ergonomie na celé čáře.


Multimedia


Toto téma je pro změnu doménou MDAC. Treo samozřejmě také podporuje přehrávání audia, videa či prohlížení obrázků, nicméně systém WM je k tomuto účelu přeci jen vhodnější. Bezproblémový transport multimediálních souborů přímo do MDAC a jeho následné přehrávání, je jednoduché a účelné. Soubory můžete prostě nakopírovat do přístroje, nebo si je jednoduše vložit na kartě do slotu a přímo přehrát. Tato jednoduchost je Treu cizí a ačkoli se Treo usilovně snaží o nápravu, je na tom stejně jako WM na poli ergonomie - jakási snaha je znát, však bez valného efektu.
Ačkoli multimedia nejsou silnou stránkou Trea, dostalo do vínku podstatně kvalitnější reproduktor než ten vestavěný do MDAC. Lepším podáním basů a celkově kvalitnější reprodukcí, Treo na tomto poli boduje.


Software


S oběma přístroji dostanete v základní výbavě přehršel aplikací, které Vám umožní základní práci s komunikátorem, coby mobilní kanceláří. Ať už se jedná o klon Wordu a Excelu, mailovou aplikaci, kalendář, hodiny nebo úkolníček, na vše jste zvyklí z normálního PDA. Zatímco aplikace WM jsou často nedotažené a při hledání té které funkce se s perem naučíte značnou část Morseovy abecedy. :-) , na aplikacích Trea je přeci jen znát podstatně delší historie vývoje a aplikace jsou detailně propracované s jednoduchým ale intuitivním ovládáním. Narazil jsem na zdánlivé maličkosti, které jsou však výsledkem dlouholeté praxe s kapesními počítači. Jako jednu z mnoha bych uvedl následující aplikaci pro psaní-příjem SMSek. Screenshot můžete vidět na následujícím obrázku.




Odesílané a přijímané SMSky jsou (pokud si tak nastavíte) ukládány do jednoho souboru a ve výsledku získáte jakousi formu chatu. Máte tak ucelený přehled o komunikaci s tím kterým partnerem, což (zvláště pro ty sklerotičtější) může být velkým přínosem. Dobrý nápad, nemyslíte?


Co závěrem?


Teď by možná mnozí z Vás čekali verdikt typu "... a dnešní klání vyhrává ...". Tak takového rozuzlení se ode mne nedočkáte. :-) Není možné objektivně a nezaujatě srovnat tak rozdílné komunikátory. Spíše bych zde, na místo závěru, vyzdvihl to, co mne na Treu zaujalo, co by se mi z něj líbilo na mém MDAC, ale také naopak co by mne od Trea odrazovalo a kde by se měli konstruktéři a vývojáři zamyslet. Nebude to kritika, jen poukázání na rozdíly s tím, že co se zdá mě jako absolutní pecka může někdo považovat za zbytečnost a naopak co já považuji za nedostatek, někdo jiný vezme jako přednost.

Tak, pro mé MDAC bych si z Trea přál:
  • Propracované ovládání telefonní části - chci ovládat telefon palcem ruky, ne se trefovat nehtem do titěrných ikon, nebo snad pokaždé vytahovat pero
  • Aplikace "SMS Chat" - je to skvělý nápad a pro mne, který z 80% SMSkuje s několika málo lidmi by to bylo velmi užitečné
  • Práce s fotokontakty - WM to řeší oproti Treu velice kostrbatě. Navíc nechápu, proč se při pokusu o vyhledání jednoho fotokontaktu načítají všechny adresy a fotokontakty (dost to zdržuje)
  • Schovávání/maskování věcí označovaných jako "soukromé" - pro nePalmisty - PalmOS umožňuje maskovat (přes údaj je šedivý obdélník) nebo úplně schovat údaje (kontakty, SMSky, poznámky, ...) s atributem "soukromé". Přitom zamčení a odemknutí se provádí velice jednoduše z jednoho místa pro všechny aplikace a samozřejmě se dá krýt heslem.
  • Ikony na ploše - navíc rozdělené do kategorií. Na PalmOS to také není ideální, ale ten Start - Programy je na PDA dost opruz (omlouvám se za tento výraz).
  • Efektivitu programového kódu - proč mají aplikace pro PalmOS řádově desítky, max. stovky kB, oproti WM, kde se počítají MB?
  • Fotoaparát - kdy výrobci konečně pochopí že rozlišení není vše. Klidně bych vyměnil 1.3 MPix z MDAC za 0.3MPix z Trea - ta kvalita VGA fotek je opravdu úchvatná. Kam se, bohužel, MDAC hrabe.
  • Kvalitu zvuku z vestavěného reproduktorku - máte-li možnost srovnání, tzn. pustit si stejnou skladbu na MDAC i na Treu, pak teprve slyšíte ten rozdíl.
  • Vypínání zvonění HW posuvníkem na těle MDAC - JO! To chci! Proč mám pokaždé zapnout MDAC, tapnout na repráček a dát "vypnout" nebo "vibrovat"? Proč jen prostě palcem neposunout hejblátko a je to?
  • Výdrž na baterie - jednoznačně závist. O 80% delší hovorový a o 67% delší pohotovostní čas.

No a co bych zase na druhou stranu z Trea ani za nic nechtěl?
  • Absolutní zmatek v systému souborů - vím že je to pouhý zvyk z Windows ale chci vědět kde svá data mám a ne spoléhat se na to, že jsou uložena někde v nějaké databázi. Kdepak.
  • Nemoci si udělat třeba v Dokumentech složku a do ní si nacpat co budu chtít - dokument Wordu, poznámku, hlasovou nahrávku a obrázek v JPG formátu.
  • Nekompatibilita multimédií - nemoci si do PDA vrazit kartu s právě staženým videoklipem a přehrát si ho, ale být odkázán na nějaké konverze do Palm formátu - ale pánové, kde jste byli posledních 5let?
  • Malý výběr nových aplikací - zkuste se podívat někde po kvalitní navigační mapě ČR pro Palm (jako jsou třeba Alturion, MapFaktor, SmartMaps pro WM).
  • Palm konektor na místo miniUSB - když si při odjezdu na dovolenou doma necháte synchro/charge kablík, na MDAC ho koupíte za 99,- v každém PC shopu. Zkuste si ho sehnat na Treo. Sehnali? Tak to máte kliku - a mimochodem, kolik Vás stál? :-)
  • Anténku - kdepak nechci, dloube mě v autě do žeber. :-)
  • Vyšší hmotnost - 178 gramů - no, mě stačí těch 150 z MDAC.
  • A ta cena - ajajaj... Skoro dvojnásobek oproti MDAC. No, pánové, měli jste kliku že MDAC nebylo k dostání již před vánocemi.

Treo je i přes některé nedostatky (které však vychází z vlastností samotného PalmOS) propracovaný přístroj, který rozhodně dělá čest platformě Palm a je důstojným soupeřem MDAC. V mnoha aspektech je ve spojení s PalmOS lepším komunikátorem než MDAC. Pokud používáte takovéto zařízení především ve funkci telefonu, diáře, zápisníku a není Vám líto dát skoro 16tisíc bez DPH, je Treo dobrou volbou. Pokud máte zájem o skutečný kapesní počítač, plnou kompatibilitu s desktopem a chcete si vybírat z velkého množství kvalitních aplikací, sahněte raději po MDAC, či větším bráskovi MDA II - III.
reklama