Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Seznamte se s HP iPAQ hw6500 Mobile Messenger

5.5.2005, Pavel Koza, aktualita
V posledních dnech se začaly objevovat první oficiální informace o dalším z celé řady iPAQů, o zařízení s názvem HP iPAQ hw6500 Mobile Messenger. Hledáte základní informace o tom, jak bude nový komunikátor z dílny HP vypadat a co bude umět?
Jak jsem již uváděl, toto krátké představení vychází ze stránky iPAQ Choice. HP iPAQ hw6500 Mobile Messenger je stručně řečeno na poměry Pocket PC hodně revoluční zařízení. Dle webu se na něj můžeme těšit na přelomu května/června (tedy, v našich končinách asi poněkud později), cena dosud nebyla stanovena.



První překvapení je jasně patrné hned na první pohled. Majitelé Palmů se tomu maximálně ušklíbnou, ale pro nás, příznivce Pocket PC, je čtvercový displej velkou novinkou. Trochu zklamáním může být rozlišení, 240x240 bodů je málo, dvojnásobné rozměry stran by byly o mnoho příjemnější. Úhlopříčka 3 palce (7,62cm) dává tušit, že by mohlo jít o takřka stejný displej jako se montuje do většiny ostatních QVGA zařízení (3,5 palce), jenom bude dole trochu uřízlý. Ostatní parametry jsou totiž identické například s HP iPAQ hx2750 - transflexní TFT, 65 tisíc barev a samozřejmě dotyková vrstva.

S tvarem displeje přímo souvisí integrovaná klávesnice - zařízení je totiž tíky této kombinaci připraveno na vkládání i rozsáhlejších textů, přičemž jeho rozměry i hmotnost zůstanou stále přijatelné. Klávesnice by měla být podobná jako již známé klávesnice od HP, malá kulatá tlačítka a dle některých "prosáklých" informací i s modrým podsvícením.

V oblasti výkonu to není žádné velké "dělo", proti HP iPAQ h6340 však přeci jen nabízí výkon vyšší. V HP asi uznali, že OMAP TI taktovaný na 168MHz nebyl ten nejlepší nápad a tak bude hw6500 nabízet klasický Intel PXA270 Procesor taktovaný na 312 MHz - jak se to projeví na spotřebě je otázka. Paměti bude přiměřeně dost, 64MB RAM a 64MB FlashROM lze v dnešní době považovat za přijatelné minimum, kolik to bude ve skutečnosti teď samozřejmě nevím.

Velmi zajímavé jsou komunikační možnosti. USB (stále bez hostu...), infračervený port, Bluetooth a také GSM/GPRS už asi nikoho nepřekvapí. EDGE (Enhanced Data for Global Evolution) v Pocket PC ale rozhodně ano. Stahování či odesílání i objemnějších souborů bude pro tento iPAQ hračkou. A pokud se bavíme o bezdrátové komunikaci, nesmím opomenout ani integrovanou GPSku, která vás spolu se softwarem společnosti TomTom bezpečně dovede do cíle (jak to bude s mapami ČR je zatím nejasné).

Stejně jako u řady h6300 by i zde měly být modely S i BEZ integrovaného digitálního foťáku. Ti šťastnější se mohou těšit na 1,3Mpix chip schopný produkovat fotky až v rozlišení 1280x960 bodů. Lze si jen přát, aby byl foťák stejné kvality jako byl v iPAQu rx3715.
Další překvapení na nás čeká na boku zařízení, kde najdeme celkem dva rozšiřující sloty. První ještě všichni známe, jde o klasické SDIO, ale druhý slot typu Mini-SD má v Pocket PC opět premiéru.

Že bude mít iPAQ rw6500 i vyměnitelnou Lithium-Ion baterii, operační systém Windows Mobile 2003 Phone edition Second edition (i když v tomto případě není rotace obrazovky úplně kritická vlastnost;), spoustu bonusových aplikací a další a další běžné vlastnosti snad není nutné dodávat.

Tolik na úvod, jen co se mi zařízení dostane do spár, můžete se těšit na "Prvních 60 minut s...".
reklama