Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jakou verzi operačního systému má moje zařízení?

28.6.2005, Pavel Koza, návod
Za těch pár let od chvíle, kdy Microsoft představil první verzi operačního systému pro kapesní zařízení, už uplynulo hodně vody. Není divu, že se rodinka verzí pěkně rozrostla. Jste majitelem nového zařízení a tápete, jakou v něm máte verzi operačního systému?
Dlouhou dobu Microsoft téměř tajil, jakou verzi systému vám ve vašem zařízení vlastně umožnil používat. U nejnovějších systémů se to už dá zjistit celkem snadno, stačí se podívat do Settings -> System -> About a v prvním řádku máte vše potřebné. U starších verzí to ale tak snadné nebylo a tak neuškodí vědět, kam se vlastně podívat. Článek se bude postupně rozšiřovat a tak je řazení systémů sestupné podle data jejich uvedení.


Windows Mobile 5 (Magneto)


Magneto přináší kromě spousty jiných vylepšení i nezaměnitelný vzhled obrazovky, především dvou ovládacích prvků a ikonky klávesnice těsně u hrany spodní části displeje. Proto není složité ho identifikovat.




Windows Mobile 2003 Second edition


Dlouho očekávaná systémová podpora pro VGA či čtvercové displeje je na světě (kromě těchto novinek toho ale není o moc více). Vzhledově jsou si se systémem Windows Mobile 2003 podobné jako vejce vejci, poprvé ale najdeme číslo verze přesně uvedené v informacích o systému, takže ani tentokrát by neměl být problém s identifikací.




Windows Mobile 2003 (Ozone)


Poslední zmatečná verze bez jasného označení, o jakou verzi se vlastně jedná. Pokud ani z prvních dvou snímků nemáte jasno, o co jde, koukněte do programů do složky her. Ve Windows Mobile 2003 přibyla ke klasické karetní hře Pasians ještě "bublinkovaná" nazvaná Jawbreaker, takže pokud ji tam máte, máte Windows Mobile 2003.




Pocket PC 2002 (Merlin)


Ve svém prvním významném upgradu systému pro kapesní zařízení nabídl Microsoft spoustu novinek a rovněž zapracoval na grafickém rozhraní.




Pocket PC 2000 (Rapier)


A tím to všechno začalo. Takřka primitivní grafické rozhraní si s ničím nespletete, pokud je na vašem zařízení právě tato obrazovka, jde o zařízení Pocket PC 2000.



A to je prozatím vše, víc verzí Microsoft dosud nenabídnul. Tedy abych byl přesný, nabídnul, ale to bylo tak dávno, že dědové vašich dědů byli ještě malými chlapci :-).
reklama