Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Acer n310/n311

9.2.2006, Pavel Koza, recenze
Poslední dobou se Acer snaží zbavit jisté nálepky, že jeho zařízení jsou určena pouze těm nejméně náročným nebo začínajícím příznivcům Pocket PC. Po povedeném modelu Acer n50 se Acer poprvé odvážil vstoupit i do královské společnosti Pocket PC zařízení s VGA displejem.
Ani v tomto případě sice nelze očekávat žádné novátorské orgie, ale na druhou je nutno zařízení Acer N300 přiznat, že minimálně díky svému vzhledu rozhodně nejde o klasickou "šedou myšku". Zařízení bude k dispozici ve dvou modelech, já měl na recenzi ten výkonnější Acer n311. Nakonec bych ještě rád upozornil na to, že jsem měl zapůjčený předprodukční model zařízení, takže ve finální verzi ještě mohou být jisté změny (k lepšímu :-)).





Za zapůjčení zařízení k recenzi děkuji společnosti Sunnysoft, u které si je rovněž můžete zakoupit (až ho budou mít skladem).

UPOZORNĚNÍ: Tato recenze byla dokončena ještě před Vánocemi 2005. Bohužel mi nebylo umožněno ji publikovat dřív, než ve chvíli začátku prodeje. Pokud bude v recenzi zřejmá nějaký časová inkonzistence, omlouvám se za to. Nemělo by však jít o nic zásadního...


Co je v krabici?


Krabice je jedním slovem prťavá a troufám si tvrdit, že jde o vůbec nejmenší obal od Pocket PC, jaké jsem kdy testoval. O to víc je překvapující, kolik toho je vlastně ukryto uvnitř:



  • Acer n300
  • vyměnitelná baterie
  • kolébka (pouze Acer n311)
  • USB kabel
  • zdroj elektrické energie
  • ochranný váček
  • CD-ROM s aplikacemi
  • CD-ROM s lokalizací od Sunnysoftu
  • leták se základními informacemi o používání zařízení
  • záruční informace a další drobnosti

Když pomineme samotné zařízení s baterií, ke kterému se vrátím později, zdaleka nejzajímavějším předmětem v balení je černá kolébka. Upoutá už na první pohled, protože se svým asymetrickým tvarem liší od všech mě dostud znýmách kolébek. Její tvar naštěstí není svévolnou kreací zneuznaného génia průmyslového designu, ale ryze praktickou záležitostí. Pokud ke kolébce přiděláte průhledný plastový díl, můžete ji položit na bok. U Aceru si totiž jako první uvědomili, že někteří uživatelé by rádi používali zařízení v landscape módu i pokud je mají v kolébce na stole a vymysleli toto řešení. Pokud si to neumíte představit, podívejte se na fotky.




To ale není vše. Díky své velké základně a gumovému potahu je kolébka maximálně stabilní a na stole se ani nehne. Gumový je rovněž jeden z bočních dílů, takže to samé lze tvrdit i o situaci, kdy kolébka leží na boku. Praktický je rovněž slot pro dobíjení záložní baterie, jak si později povíme, druhá baterie je celkem nutnost. Při pohledu zezadu si můžeme všimnout toho, že napevno není přidělaný žádný kabel, uvidíme pouze tři zástrčky pro připojení napájení, synchronizačního USB kabelu (miniUSB konektor) a nakonec i připojení externího USB zařízení. Ano, i tento Acer zvládá technologii USB Host a tak jsou možnosti rozšíření hned o něco bohatší. Když k tomu připočtu zelenou LEDku na přední straně, musím konstatovat, že tuto kolébku vymýšlel někdo hlavou a dal si na tom hodně záležet.




Na synchronizačním USB kabelu a zdroji elektrické energie lze těžko najít něco zajímavého. USB kabel má na jednom konci miniUSB a na druhém klasický USB konektor, takže pokud vám jeho délka 120 centimetrů z nějakého důvodu nestačí, v každém druhém obchodě s počítači si můžete koupit delší. To jednodílný zdroj elektrické energie (5V a 2,6A) je na tom s kabelem lépe, 150 centimetrů už by vám ze stolu k nejbližší zásuvce stačit mělo.




Aby se vám zařízení nepoškrábalo, přibalili vám v Aceru i šedý ochranný váček z jemné plyšové látky, jehož otvor je možné stáhnout všitou tkaničkou. Těžko k tomu něco dodat, proti poškrábání ochrání, pokud chcete zařízení chránit lépe i proti mechanickému poškození, budete muset hledat pouzdro jiné.




Zbylé předměty už jsou celkem běžné - Acer přibalil jeden CD-ROM s bonusovými aplikacemi a pokud zařízení koupíte v ČR, dostanete i druhé s lokalizací od Sunnysoftu. Úplným začátečníkům pomůže se základním nastavením jednoduchý leták, podrobnější manuál v angličtině je na CD. Nakonec je v krabici pár informačních letáků a záruční informace.
reklama