Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ hw6900

27.8.2006, Pavel Koza, recenze
Nový HP iPAQ hw6900 je přímým nástupcem staršího modelu iPAQ hw6500. Kromě nejnovější verze operačního systému nabízí i skvělé komunikační schopnosti (telefonní modul s podporou EDGE, Bluetooth a WiFi), GPS modul pro přesné určení polohy, praktickou integrovanou mini-klávesnici pro rychlé zadávání textu, jeden rozšiřující miniSD slot, slušný procesor a v neposlední řadě, stejně jako předchozí model, i stále vzácný čtvercový displej. Pokud se o zařízení chcete dozvědět víc, je tu tato recenze.
Když se před časem objevil iPAQ řady hw6500, působil mezi ostatními Windows Mobile zařízeními tak trochu jako bílá vrána. Jednak šlo na svou dobu o velmi dobře vybavené zařízení (jako první nabídl kombinaci GPRS/EDGE/GPS), ale hlavně jako první zařízení se systémem Windows Mobile nabídl vlastnost známou spíš ze světa Palmů, tedy čtvercový displej. Z několika důvodů, mezi které patřil právě atypický displej, se kterým si většina aplikací třetích stran neporadila, vyšší cena a hrubě nevyladěný a chybový software na bázi Windows Mobile 2003 Second edition, se však mezi běžnými uživateli mnoho nerozšířil. Na druhou stranu to v podnikové sféře bylo mnohem lepší, především u firem zabývajících se řešeními pro sběr dat se díky svým vlastnostem těšil velké oblibě, takže se v HP rozhodli tento koncept dál rozvíjet.





Dnes bych vám rád představil zařízení s označením HP iPAQ hw6900 (konkrétně model hw6915), se kterým jsem si měl možnost nějaký čas pohrát a otestovat ho v reálném provozu. Shodou okolností se testování protáhlo na více jak 4 měsíce, ale to rozhodně není na škodu. Pouze bych si dovolil upozornit na to, že modelů iPAQ hw6900 bude hned několik a mohou se lišit jak parametry (například hw6915 má integrovaný foťák, hw6910 nemá), tak instalovanými aplikacemi. Některé modely navíc mohou být prodávány pod značkou mobilního operátora, nicméně v základu to stále bude tento iPAQ.

Za zapůjčení testovacího zařízení děkuji firmě Hewlett Packard, za zapůjčení finální verze pro porovnání a doplnění recenze pak firmě Sunnysoft, u které si zařízení můžete rovněž zakoupit.




A na úvod ještě jedna poznámka. Testované zařízení mělo anglickou verzi ROM verze 1.00.00 / 1.21UK, takže všechny parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému. Jakákoliv jiná verze může nabízet více či méně odlišné výsledky.


Copak to máme v krabici?


Krabice od zařízení nijak nevybočuje z průměru ani velikostí, ani svým vzhledem. Čeká na vás klasická, barevně potištěná škatule, uvnitř které najdete následující obsah:



  • Zařízení HP iPAQ hw6915 se sundavacím plastovým flipem pro ochranu displeje
  • Baterie 1200mAh
  • Stylus (pouze jeden)
  • Stereosluchátka s mikrofonem (konektor 2,5mm)
  • USB kolébka (podle modelu může být i USB kabel)
  • Zdroj el. energie s redukcí pro přímé dobíjení
  • Plastový držák na opasek
  • Několik bodů do elektronického obchodu iPAQ Choice
  • Záruční a licenční informace
  • Originální CD-ROM s programy od Microsoftu a HP
  • CD-ROM s lokalizací a bonusovými aplikacemi od Sunnysoftu
  • Stručný návod v mnoha jazycích a návod v češtině

K zařízení se ještě dostaneme (pokud zbude čas;), nyní se budu věnovat příslušenství. Vzhledem k jeho počtu s tím ale budu rychle hotov. Sluchátka mají "malý" konektor 2,5 milimetrů, bohužel. Kromě samotných "pecek" do uší je na metr dlouhém kabelu připevněna i sponka na kravatu či jinou součást oděvu a malé stříbrné ovládací vajíčko s mikrofonem, tlačítkem pro ovládání telefonu a kolečko pro regulaci hlasitosti. Jak hrají si otestujeme dál v článku v sekci zabývající se hudebními schopnostmi zařízení obecně.




USB kolébka vychází ze stejného základu jako všechny ostatní kolébky posledních modelů Pocket PC od této společnosti, pouze vyměnitelný plastový nástavec je logicky uzpůsobený právě tomuto zařízení. Díky svému tvaru má extrémně nízko těžiště a s pomocí pěti gumových nožiček zajišťuje na stole maximální stabilitu. Délka USB kabelu je 120 centimetrů, samostatný slot pro nabíjení druhé baterie chybí (pokud si koupíte novou baterii, dostanete i jednoduchou samotnou nabíječku - viz. zde). Zdroj elektrické energie bez výměnných redukcí pro různé typy zásuvek je nezajímavý, neupoutá ani standardními parametry (5V, 2A), ani délkou kabelu (cca. 180 cm). Pro přímé nabíjení zařízení je u zdroje připojena redukce pro specifický datový konektor (plně kompatibilní s ostatními iPAQy), pokud nabíjíte pouze přes kolébku, nebudete ji potřebovat.




Místo ochranného pouzdra pro nás v HP připravili plastový kryt displeje a plastový držák, který je možné díky robustnímu klipsu připevnit na opasek. Držák je tvarován přesně na míru iPAQu hw6900, umožňuje přístup ke všem důležitým částem zařízení jako je tlačítko reset nebo slot pro paměťovou kartu, a proti vypadnutí jistí zařízení pružinou přitlačovaný horní díl se zobáčkem. Osobně však mám z držáku spíš negativní pocity. V prvé řadě se zařízení do držáku vkládá "displejem k sobě", takže pro jakékoliv rozumné použití je nutné zařízení vyjmout (snad pouze telefonování je možné i bez této operace), na druhou stranu spousta jiných pouzder funguje stejně. Asi nejvíc tento způsob ocení uživatelé, kteří si zakoupí lepší (a tlustší) baterii - nebudou muset utrácet další peníze za nový držák. Displej a klávesnice tak jsou sice poměrně bezpečně chráněny před okolím, to se ale nedá říci o zadní straně zařízení, která naproti tomu není chráněna vůbec. Plast ukrývající baterii mě nepřijde nijak odolný, o integrovaném foťáku nemluvě, a kdyby vám držák i se zařízením upadl na zem, mohlo by to skončit špatně. Další problém vidím v tom, že při opakovaném nasazování může dojít k poškození laku, což při případném prodeji může působit drobné problémy. Já osobně jsem zařízení nosil pouze po kapsách, k tomuto držáku jsem prostě nepojal důvěru.




Zbývá něco aplikací a literatury. CD-ROM je v balení hned dvakrát, podrobnosti o přibalených aplikacích si povíme v sekci Software. Jak již bývá u iPAQů zvykem, místo několika předem vybraných bonusových aplikací třetích stran je v krabici přibalena poukázka na pár (asi 4 nebo 5, informace se různí) bodů do obchodu iPAQ Choice, kde si je můžete vyměnit za aplikace dle svého gusta. Jako poslední jsem si nechal literaturu. Kromě několika letáků je v balení i stručný manuál v několika světových jazycích a univerzální manuál pro iPAQy v češtině. Což je zároveň poslední věc, o které má smysl něco psát.
reklama