Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Lenovo ET960

30.9.2005, Pavel Koza, recenze
O společnosti Lenovo asi slyšela většina příznivců počítačů (nejen kapesních), a to poměrně nedávno, kdy tato firma kompletně odkoupila od IBM divizi pro výrobu osobních počítačů. Z hlediska zaměření tohoto webu je však mnohem podstatnější, že tato firma mimo jiné nabízí i Pocket PC s označením Lenovo ET960.
A právě o něm si dnes budeme povídat. Papírově jde o zařízení přímo konkurující mému oblíbenci a současně primárnímu kapesnímu počítači, MDA Compact, takže jsem sám zvědav, jestli Lenovo MDA Compact trumfne.





A na úvod ještě jedna perlička. Recenzované zařízení se na našem trhu zatím nedá koupit. Vliv na rozhodnutí distributora, zda se k nám vůbec bude dovážet, má i tato recenze a případné komentáře vás, potenciálních kupců. Takže až tuto recenzi pročtete, zkuste se podělit o své pocity a dojmy. Obzvlášť v případě, že vás toto zařízení zaujme;) A ještě nesmím zapomenout poděkovat společnosti Sunnysoft, která mi zařízení na recenzi zapůjčila.


Copak to máme v krabici?


I když se to na první pohled nezdá, výbava je skutečně bohatá a v krabici najdeme spoustu zajímavých věcí. Pro rychlou kontrolu pro nás výrobce přichystal kartičku s kompletním obsahem balení:



  • Zařízení Lenovo ET960
  • 2x standardní baterie
  • Cestovní dobíječka
  • Miniaturní zdroj el. energie
  • Mini USB kabel
  • Adaptér pro připojení napájení/USB k zařízení
  • Ochranné pouzdro
  • 2x stylus
  • Sluchátka s mikrofonem
  • Ochranná fólie
  • Čistící hadřík na displej vyrobený z mikrovlákna
  • Jeden CD-ROM
  • Uživatelská příručka
  • Seznam předmětů v balení;)

Je toho tedy skutečně dost, nějak mě nenapadá, co v krabici očekávat víc. Snad jen kolébka by výsledný dojem ještě trochu vylepšila, ale u zařízení Phone Edition nepokládám tento nedostatek za zásadní. Samotné PDA si jako obyčejně necháme na pozdější dobu, teď se budeme věnovat příslušenství. Dvě baterie v základním balení je luxus, na který si velmi rád zvyknu - samotná baterie mnohdy stojí až několik tisíc korun a tak náhradní kousek přímo v balení nemůže nikoho urazit. Když k tomu připočtu elegantní a skladnou cestovní nabíječku a povedený systém kabeláže, bez proudu byste měli zůstat snad jen při ztroskotání na pustém ostrově. Nejdříve si prohlédněte foto, jak to vlastně všechno vypadá, jinak z mého popisu můžete být trochu zmateni, poté si popíšeme vše, co se týká nabíjení nebo propojení. Cestovní zdroj elektrické energie je skutečně miniaturní, přesto nabízí dostatečně dlouhý kabel (150cm). To klasický MiniUSB kabel pro synchronizaci už tak dlouhý není (120cm), v případě potřeby lze však snadno a levně zakoupit kabel jiné délky. Cestovní nabíječka je velmi skladná, je jen o málo větší než samotná baterie, kromě jednoho konektoru tam najdeme už jen stavovou LEDku. Nakonec nesmím zapomenout na redukci s celkem třemi konektory.




A teď jak to funguje. Zařízení i cestovní nabíječka mají shodný datový konektor. Není je možné nabíjet přímo, ale pouze s využitím adaptéru. Stejnou redukci je nutné použít i v případě, že chcete zařízení synchronizovat přes USB kabel se stolním počítačem, pouze USB kabel připojíte do druhého konektoru. To je asi jediná nevýhoda tohoto řešení - pokud totiž budete nabíjet náhradní baterii v cestovní nabíječce, bez druhé (nepřibalené) redukce si se stolním počítačem po drátě nepopovídáte, musíte se spokojit s Bluetooth nebo s IrDA. Styl práce s Phone edition Pocket PC je však přeci jen trochu jiný, než s klasickým Pocket PC, takže to není úplně zásadní problém. I když je fakt, že řešení tvořené pouze standardními mini USB konektory by se mi líbilo ještě víc:)




Ochranné pouzdro patří mezi ty povedenější výrobky dodávané přímo se zařízením. Kvůli koukající anténě je totiž trochu riskantní nosit zařízení jen tak po kapsách či v tašce, takže dobré pouzdro přijde určitě vhod. Je vyrobeno z kůže (možná koženky, těžko říct), vnitřní polstrování je pro zvýšení bezpečnosti proti poškrábání semišové. Vrchní díl s magnetickým patentkem brání zařízení proti vypadnutí. Za opasek nebo kalhoty lze pouzdro snadno připevnit pomocí napevno přidělaného klipsu. Ochranu proti poškození však rozhodně není radno přeceňovat. Jednak jsou části zařízení volně přístupné i v pouzdře a pak především anténa je očividně připravena při první příležitosti prasknout či se poškodit nějakým jiným způsobem. Takže pokud se pohybujete v méně bezpečných oblastech, nějaké odolnější a lépe chránící pouzdro bude asi nutností.




Dvojice stylusů je opět příjemným překvapením - i když jsem osobně zatím žádnou nehodu ve smyslu ztráty či zlomení stylu neměl, vždy je lepší mít jeden náhradní v záloze. Jinak na něm ale není moc zajímavého, kovové tělo a umělohmotný hrot na obou koncích tvoří klasický, přibližně 10cm dlouhý ovládací prvek dotykového displeje. Sluchátka s mikrofonem jsou v porovnání s konkurencí dost primitivní. Technicky jde o sluchátka do uší (pecky), která kromě reprodukce a záznamu zvuku umí už jen přijmout a ukončit hovor - regulace hlasitosti chybí. Kvalita je... no jalová, sluchátka jsou skutečně úplně obyčejná, na telefonování ale stačí. Příkladná je ze strany Lenovo starost o displej, kromě poměrně kvalitní fólie máte k dispozici i užitečný hadřík pro čištění skvrn a jiných rušivých elementů (pot, fritovací olej, omáčka z nedělního oběda atp;).




Informací o jednom CDčku s programy a stručné uživatelské příručce v angličtině tuto krátkou exkurzi můžeme ukončit. Jak už jsem tedy jednou uváděl, výbavička skutečně bohatá a vesměs i užitečná.
reklama