Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Awele: povedená logická hra

2.5.2002, Michal Jelínek, recenze
Je zajímavé, že ty nejednoduší logické hry dokáží člověka bavit pořád a rád se k nim vrací. Kdo by neznal Tetris, Araknoid nebo Sokoban. Všechny se vyznačují jednoduchostí a jsou založené na logickém principu. Hexacto má ve své nabídce právě takovu hru s názvem Awele. A jak se mi líbila?
Další kategorií jsou hry deskové, mezi které počítám Šachy, Dámů, Mlýn, Backgammon a mezi které řadím taky Awele. Jedná se o deskovou hru ze starodávného Egypta. Abych pravdu přiznal, nikdy jsem o ní neslyšel a tak mě to zajímalo dvakrát tolik.

Dávno je pryč doba, kdy měli hry na WinCE jeden spustitelný soubor do 100kb (to je zrovna škoda), jednoduchou grafiku a základní zvuky jak je známe z 8bitový počítačů. Awele se instaluje z PC společně s Hexacto Synchronizerem, který umožňuje po zadání Internet User Name a password porovnávat vaše výsledky s ostatními hráči. Zkoušel jsem se dívat na web na výsledkovou listinu a je tam zatím jeden hráč. Hra samotná pak na PDA zabírá úctyhodných 1,2 MB.



Hned po spuštění nás vítá velice pěkná mystická hudba, která nás společně s grafickým provedením ihned přenese do dávno zaniklého světa Egyptské kultury a všední svět odpluje společně se starostmi (alespoň ten můj), aby nás pohltilo vzrušení ze hry.

Herní pole je vpodstatě velký oblázek, nebo odlitek z kovu - nevím čemu to přirovnat lépe. Je rozdělený na dvě části žlábkem uprostřed. Je to tedy hra pro dva hráče a každý z nich má na své straně šest stejně velkých děr a úplně vespod uprostřed jednu velkou pro získané kamínky, které jsou tady místo hracích figurek.



Hra začíná se čtyřmi kamínky v každé z dvánácti děr. Ty přesunujeme podle směru hodinovýh ručiček tak, že vybereme všechny z díry a do každé další dáme jednu. Stejně jako putuje figurka v Člověče nezlob se, ale s tím rozdílem, že kamínek v každé díře zůstane a o kolik políček se posunem určuje právě počet kamínků v počáteční díře. Přerozdělení kamínků pak doprovází zvuk, který můžeme v Options vypnout. Stejně tak nápovědu, která oranžovým kroužkem označí počáteční a zeleným koncovou dírku. Tu si ale zásadně nechávám zaplou :-)

Cílem hry je pak získat co nejvíc kamínků a to tak, že poslední přemístěný musí skončit v díře na protihráčově půlce a pokud je v ní společně s dalším jedním až dvěma kamíky, všechny si dá do své domovské díry. Pokud v předcházejích dírách na protihráčově půlce, kam jsme právě přerozdělili kamínky, je počet dva až tři, kamínky nám opět patří.



Vím že to vypadá složitě, ale je to opravdu velmi jendoduché. V podstatě cestujete s kamínky pořád dokola a snažíte se co nejmíň prostoru nechat protihráči k obsazení na vaší straně. Běžně se mi stává, že si kamínky shromažďuji po jednom v díře tak, že jich tam mám víc než dvanáct a pak celé herní pole obejdu několikrát dokola. Hra končí, když jeden z protihráčů nasbírá všechny kamínky, nebo je nemůže přerozdělit, aby protivník měl na své půlce alespoň jeden.

V průběhu hry si kdykoliv můžete vrátit zpátky do Menu a ze hry odejít pomocí Quit. Pokračovat v rozehrané partii není problém, protože po spuštění můžete volit Resume. Dokonce pokud chcete začít New Game se vás zeptá, zda chcete přijít o rozehranou partii. Tady pak stačí vyhrávající počítač vrátit zpátky na začátek pomocí Yes :-) Pokud vám iPAQ usne v průběhu hry, tak už to nerozdejchá. Mě se to nikdy nepodařilo.



Poslední položka v Menu je How to Play kde je podrobný návod, jak hru hrát, získávat kamínky a zdárně ukončit (čti vyhrát).


Základní údaje


    • Jméno aplikace: Awele
    • Autor: Hexacto
    • Demo verze: povoleny pouze 3 hry, poté hra nepůjde spustit
    • Registrace: US$ 14.95
reklama