Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s iMate Jasjar (HTC Universal) v ruce

15.9.2005, Pavel Koza, preview
Firma HTC jako jeden z nejpilnějších tvůrců nových Pocket PC zařízení patří zároveň mezi výrobce, kterým se jen výjimečně podaří uchovat svůj výtvor v tajnosti až do doby jeho uvedení na trh. O HTC Universal, což je kódové označení právě tohoto Pocket PC, to platí dvojnásob. A i z toho důvodu bylo očekávání velmi dlouhé a netrpělivé. Dnes konečně nastal ten den D a já držím HTC Universal v ruce. A hned zatepla se s vámi podělím o první dojmy. Protože ať se vám to líbí nebo ne, je to pěkné:)
Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi. Rovněž nečekejte vyčerpávající informace - i když jsem HTC Universal měl v ruce déle než těch obligátních "60 minut", ani zdaleka to nebylo dost:)



Úvodem pár slov obecně o HTC Universal. I když to slovo nemám rád, skutečně nejde o zařízení z kategorie Pocket PC tak, jak ho běžně potkáváme, ale o zařízení z kategorie komunikátorů. Protentokrát s operačním systémem od Microsoftu. Pamětníci možná zavzpomínají na již téměř mrtvou vývojovou větev zvanou Handheld PC, která se tomuto zařízení vzhledem trochu podobala, většina ostatních si spíš vybaví barevnou reklamu na Nokii. Nemá tedy smysl lkát nad tím, jak je velké nebo jak je to drahé. Je to prostě něco jiného než iPAQ rz1710 nebo Acer n50. V každém případě jde o velmi zajímavé zařízení a i když z mnoha důvodů téměř určitě nepůjde o nejprodávanější zařízení na trhu, jeho kvalitám to nic neubírá. Za poskytnutí zařízení k tomuto preview děkuji Milanu Hruškovi z AH Mobile, kde si toto zařízení můžete osobně prohlédnout i vy. Ti šťastnější z vás si je pak mohou dokonce i potěžkat (ale raději se předem telefonicky ohlašte).



První (příjemné) překvapení na mě čekalo už při prvním pohledu na zařízení. Místo očekávané stříbrné, lacině vypadající plastové škatule na mě z krabice vykoukl švihák v několika odstínech šedé barvy. Leskle kovový lak prostě nemůžu hodnotit jinak než kladně a navíc má tmavá barva i další výhodu a tou je optické změnšení rozměrů, u tohoto zařízení rozhodně ne zanedbatelných (81 x 127.7 x 25 milimetrů, hmotnost 285 gramů). Pokud jste o HTC Universal dosud neslyšeli (v tom případě vás srdečně vítám ve 21. století:), tak pro vás nějdříve pár slov o tom, jak to vlastně vypadá. HTC Universal se skládá ze dvou hlavních dílů - jakési základny, kde je kromě hlavní elektroniky i klávesnice a baterie, a pak pohyblivé části s displejem. Tu je možné natáčet ve dvou rovinách, ostatně prohlédněte si fotky. Zařízení tak můžete používat buď jako miniaturní notebook nebo jako trochu přerostlé Pocket PC;) Jedinou otázkou tak zůstává odolnost otáčecího mechanismu ze střednědobého a dlouhodobého hlediska. V tuto chvíli působí bytelně, ale sám jsem zvědavý na zkušenosti dlouhodobých uživatelů.



Samostatnou kapitolu tvoří hardwarová klávesnice. Tvoří jí celkem 62 tlačítek v šesti řadách. První je systémová pro ovládání telefonu a zařízení jako takového. Následují 4 alfanumerické řady, kde zhruba polovina tlačítek má kromě své hlavní funkce i nějakou funkci jinou - vyvoláte ji současným stiskem daného tlačítka a tlačítka FN. Tlačítka ve spodní řadě jsou kombinovaná, najdete tam mezeru, šipky i tlačítka určená ke spouštění aplikací. A jak se na ní píše? Inu, jde to:) S klávesnicemi jako na MDA III se to samozřejmě nedá srovnat, tato klávesnice již vyhoví i náruživějším pisálkům. Je samozřejmě nutné si na ni zvyknout (zdvih kláves je podle očekávání nepatrný a rozměry jednoho tlačítka prostě jsou výrazně menší, než na co jsme zvyklí), takže překlepů bude ze začátku plno. Sice ani poté nebude možné psát všemi deseti, ale šest prstů už se na klávesnici vměstná. A protože je systém Windows Mobile 5 už připraven na to být plně ovladatelný i bez dotykového displeje, nemusíte za celou dobu psaní sundat ruce z klávesnice.



Výkon zařízení nepatří podle mého názoru k těm bodům, u kterých je nutné ztrácet moc času. Procesor Intel Bulverde 520MHz, 128MB FlashROM a 64MB RAM. Rejpalové namítnou, proč tam není "624ka", ale to nepokládám za velké mínus - 520MHz je plně dostačujících. Vzhledem ke změně práce s pamětí ve Windows Mobile 5 nás zajímá pouze FlashROM, kde po automatické instalaci spousty bonusových aplikací zbyde 30MB volné paměti. Asi určitě se tedy bez paměťové karty neobejdete. Jedna 2GB karta typu SD by však měla problém s místem rychle vyřešit. Snad jen malý povzdech nad tím, že i když Microsoft zase sliboval, jak bude nová verze systému optimalizovaná, k bleskurychlosti má ještě trochu daleko...



Velkou pozornost si zaslouží možnosti komunikace. Ty samozřejmě budou předmětem mnohem důkladnějšího zkoumání, teď spíš jen telegraficky. Jako téměř každé Pocket PC nabízí HTC Universal infračervený port, v tomto případě se však jedná i FIR schopný komunikovat až 4Mbity za vteřinu. Máte-li raději komunikaci přes drát, je pro vás připraveno USB. V diskuzi se objevily spekulace o tom, zda zařízení má nebo nemá USB host. Já se přiznám, že zatím nevím, ale bylo by to příjemné. Bluetooth je jedna ze dvou věcí, co by se daly vylepšit. Sice je instalován a funguje (testována GPSka), ale ten software od Microsoftu... No fuj... Pak tu máme WiFi, to běhá pěkně, dokonce jsem uskutečnil svůj první Skype hovor:) A samozřejmě nesmím zapomenout na telefonní část. Při popisu vás možná zarazí seznam frekvencí - kromě obvyklých 900, 1800 a 1900MHz je tam ještě jedna 2100MHz. Ano, tušíte správně, to je právě ta úžasná síť třetí generace WCDMA. Ze zřejmých důvodů je ale v tuto chvíli jen na ozdobu. GSM a GPRS je bez debat základ, velká škoda, že chybí EDGE. Jinak se ale pro telefonování bez kvalitního BT sluchátka neobejdete, nosit u ucha cihlu už pár let rozhodně není IN;)

VGA TFT displej už sice není věc, která by fanouška Pocket PC zařízení přivedla sama o sobě do extáze, ale i tak je na jemný rastr pořád pěkný pohled. Svojí úhloříčkou se sice zařadil až na konec startovního pole, pokud jde o kvalitu, je naopak vepředu. V porovnání s iPAQ hx4700 se mi líbil víc, ale ten centimetr úhlopříčky navíc by zařízení slušel. Tedy pokud pomineme možnost displeje s rozlišením 800x480 bodů;). Ostatní parametry jako 65 tisíc barev nebo dotyková vrstva už dodávám jen pro pořádek. Jinak je samozřejmě možné pracovat jak v režimu portrét, tak i naležato, na rozdíl od ostatních Pocket PC se ale obraz u HTC Universal otáčí automaticky podle toho, jak zařízení používáte. Ručně to však také jde.

HTC Universal má možnost i pořizovat snímky. K tomuto účelu má dokonce dva integrované foťáky - ten lepší, s rozlišením 1,3Mpix, je určený pro běžné focení. Dokonce s ním vyfotíte i fotku s rozlišením 1600x1200 pixelů, tedy 2Mpix, ale to se zdá být jen věc software, snímek se jen jednoduše roztáhne. Ten horší foťák, s menším rozlišením, je určen především pro videotelefonování. Bez služby třetí generace si ho však moc neužijete. Za světla jsem stačil udělat jen několik snímků a i když to na Nokii N90 prostě nemá, koukat se na to rozhodně dá.



Celá ta nádhera by ale bez pořádné baterie byla větší část dne jen na ozdobu, proto je v balení poměrně kapacitní baterie Li-Ion (1620mAh). O výdrži ale mohu jen spekulovat (ne, rozhodně nestrávím první noc s MDA IV tím, že se budu zasněně koukat, jak se pěkně nabíjí a vybíjí:), na podrobnější testy si počkejte.

Na závěr přidávám něco málo srovnávacích fotek. Na to, že zařízení bude stát asi 15000 Kč včetně DPH, je to poměrně slušné "dělo". Sice by se tomu nějaké mušky vytknout daly, ale.... Dobrá, dobrá, dobrá, zanechme trapných pokusů o vtip:) Cena pro český trh dosud není stanovena, ale připravte se na pořádnou pecku. Bez DPH se snad dostane pod 30000 Kč, ale o tom teď nechci spekulovat.



Jinak se omlouvám za poněkud stručnější preview, ale protože během pár dnů začnu pracovat na velké recenzi, nemá moc významu zde zabíhat do detailů. Obecně se dá říci, že HTC Universal opět výrazně rozšířil hranice toho, co Pocket PC zvládnou. Z hlediska prodejů rozhodně nepůjde o masovou záležitost, ale s Nokií 9500 také neběhá kdejaký pubescent. Na spoustu věcí jsem zapomněl, úžasnou výbavou bonusovými aplikacemi počínaje a příslušenstvím konče, ale těch pár dnů to snad ještě vydržíte. Nebo ne?
reklama