Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HTC Universal (i-mate JASJAR)

26.9.2005, Pavel Koza, recenze
Jedno z nejočekávanějších zařízení posledních měsíců (a možná i let) s kódovým označením HTC Universal mají v povědomí snad všichni příznivci operačního systému pro kapesní počítače z dílny Microsoftu.
Právě na tomto zařízení totiž sám velký Bill Gates v květnu tohoto roku prezentoval novou verzi operačního systému nazvanou Windows Mobile 5, která je "rychlejší, stabilnější, intuitivnější, propracovanější a uživatelsky přívětivější"TM než všechny předchozí verze dohromady. Po tomto proslovu se o svůj život celkem oprávněně začalo bát každé porcelánové prasátko a celosvětová panika keramických kasiček nevypukla snad jen proto, že tento živočišný druh ve většině případů postrádá přímé připojení k Internetu. Ale asi jen málokdo čekal, že ten pravý boj o křehký (doslova a do písmene:) život započne až o celé 4 měsíce později, kdy se první finální zařízení dostanou až ke koncovým zákazníkům.

Stejně jako spousta dalších Pocket PC zařízení z dílny HTC je i HTC Universal prodáván hned pod několika různými značkami. To je důležité mít na paměti, protože jednotliví prodejci mohou nabízet lehce modifikované modely vybavením počínaje a instalovanými aplikacemi konče. Já měl k dispozici model od společnosti i-mate nesoucí označení i-mate JASJAR. Za jeho zapůjčení děkuji firmě AH Mobile, která pro nás toto zařízení dovezla až z daleké ciziny a v jejíž prodejně ve Vysočanech si po předchozí domluvě můžete toto zařízení vyzkoušet i vy.


Copak to máme v krabici?


Vzhledem k ceně zařízení vám může obsah balení připadat poměrně chudý. Sice nechybí nic, co by bránilo zařízení začít hned používat, pár drobností navíc by ale určitě potěšilo. A co tedy po rozbalení obalu najdeme?



  • Zařízení HTC Universal
  • 2x stylus (dotykové pero)
  • Ochranné pouzdro
  • Baterii
  • Stereo headset
  • Datový kabel USB
  • Cestovní nabíječku
  • 1x CD-ROM s aplikacemi
  • Uživatelský manuál
  • Příručku pro rychlý start

I když je HTC Universal skutečně velmi lákavé Pocket PC, napřed se budeme věnovat příslušenství. 95 milimetrů dlouhý stylus, který je v balení hned dvakrát, se od běžného stylu kruhového průřezu podstatně liší. Jeho průřez je totiž obdélník. Hlavní část je vyrobena z lehkého kovu, na obou koncích najdeme pro změnu plast. Kompletní popis tvaru stylu je pro svou složitost nad moje jazykové schopnosti, proto se raději podívejte na obrázek. I když není nějak extrémně dlouhý, v ruce se mi držel bez problémů a mnohem lépe než stylus od Compacta. Na rozdíl od něj totiž umělohmotný konec ani v nejmenším nedřel a neškrábal do dlaně, prostě pohoda.




Z přibaleného pouzdra mám trochu smíšené pocity. Vzhledem k otočnému displeji se jen těžko bude vymýšlet nějaké pouzdro na míru, ale tohle přibalené je na můj vkus až příliš jednoduché. Je sice dobře, že v krabici bylo alespoň nějaké, ale obávám se, že spousta uživatelů stejně nakonec skončí u jiného, případně na pouzdro rezignuje úplně. Technicky jde totiž pouze o pruh koženky tvořící jednoduchou kapsu, po stranách je všita pružná guma. Vnitřní strana pouzdra je měkce polstrována a pro zvýšení bezpečnosti jsou velké plochy ještě navíc chráněny všitou tvrdou destičkou. Pod pojmem ochrana si však musíte představit spíš ochranu proti poškrábání v aktovce než proti hrubé síle. Části zařízení navíc nejsou chráněny vůbec, takže vám z ruky na zem spadne pravděpodobně jen jednou. Za velký nedostatek považuji rovněž absenci jakéhokoliv klipsu nebo poutka. V HTC asi nepředpokládají, že vzhledem k rozměrům bude HTC Universal chtít někdo nosit na opasku.




Stereofonní headset je již nedílnou součástí všech zařízení s integrovaným telefonem. Sluchátka přibalená k tomuto zařízení jsou rozhodně nadprůměrně kvalitní. Konektor o průměru 3,5 milimetrů je zlacený, vzhledem k jeho standardním rozměrům není problém použít jakákoliv jiná sluchátka. Součástí sluchátek typu "pecka do ucha" je i ovládací panýlek, kde najdeme integrovaný mikrofon, kolečko pro regulaci hlasitosti a tlačítko pro příjem/ukončení hovoru. Za zmínku stojí i zvláštní tvar těchto dodávaných sluchátek, překvapivě jsou ale v uchu velmi příjemné.




Datový USB kabel je ten nejobyčejnější USB kabel, jaký si můžete představit. Na jednom konci je konektor pro zapojení do stolního počítače, na druhém miniUSB konektor pro zapojení do komunikátoru. A mezi tím je 120 centimetrů kabelu. Skutečně žádný zázrak




Cestovní nabíječka je relativně malých rozměrů, kabel s konektorem měří 175 centimetrů. U testovaného zařízení byla nutná i redukce, ale pokud se bude HTC Universal prodávat i u nás, pravděpodobně v krabici najdete zdroj trochu jiný.




Zbývají už jen takové ty běžné drobnosti. CDčko je v balení jen jedno. Lokalizace u zařízení zakoupeného v cizině logicky chybí, ale dá se předpokládat, že u zařízení prodávaných v naší republice bude součástí balení. Pro netrpělivé uživatele je připravena útlá brožurka s informacemi pro rychlý start, ostatní si mohou počíst ve 190 stránek tlustém manuálu (vše v angličtině). A to je asi tak všechno, co lze v krabici pokládat za zajímavé:)
reklama