Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s HP iPAQ rx1950 v ruce

13.10.2005, Pavel Koza, preview
Většina příznivců Pocket PC zařízení musí mít při prvním pohledu na nový HP iPAQ rx1950 poměrně konkrétní pocit Deja Vu - tohle jsem už přece někdy viděl! Ano, je to tak. Horká novinka z dílny Hewlett-Packard totiž jako by z oka vypadla dnes už lehce zastaralému modelu HP iPAQ h4150, který však (alespoň dle mého subjektivního názoru) patří k nejpovedenějším Pocket PC jak po stránce designu, tak i celkového výkonu vůbec.
Od počátku se tedy zdá, že by se loňská ostuda s low-endem z dílny HP, zařízením HP iPAQ rz1710, tentokrát neměla opakovat. Na druhou stranu, i když je toto pouze preview, nemá smysl předstírat nějaké falešné extrémní nadšení. Ohromovat davy totiž nemají zařízení z této kategorie v popisu práce, na nich se cení jiné věci. Ale popořádku.



Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.

Jako správné zařízení z nejnižší cenové kategorie vás i tento iPAQ nezavalí spoustou různého více či méně užitečného příslušenství přímo v balení, ale v krabici najdete pouze to skutečně nezbytné. Tedy zdroj elektrické energie, synchronizační kabel, jednoduché pouzdro, CD-ROM, poukázku na pár bodů do obchodu iPAQ Choice a něco málo literatury. Tedy nic extra, ale zase trochu víc, než je úplně základní minimum.

Pokud jde o vzhled zařízení, není co řešit, moc se mi líbí. Jak jsem již uváděl, jsou si od sebe h4150 a nová rx1950 k nerozeznání podobné. Při skutečně detailním prozkoumání však drobné rozdíly přeci jen najdeme. Jednak se nepatrně změnilo grafické zpracování zařízení (logo HP je černé místo modré;), ale především je tělo zařízení vyrobeno z jiného, na dotyk trochu levněji vypadajícího materiálu. A rovněž barva už není stříbrná leskle, ale matně. Na druhou stranu to rozhodně neznamená takovou hrůzu jako u rz1710 a navíc tato změna uspořila pár gramů, takže zatímco rozměry zařízení zůstaly nezměněny (113.6 x 70.6 x 13.5 mm), hmotnost klesla ze 132 gramů na 125 gramů. Jinak si prohlédněte foto, podrobný popis bude až v recenzi. Snad jen nesmím zapomenout na příjemnou novinku u rx1950, a sice že každému tlačítku lze přiřadit ne jednu, ale hned dvě aplikace (na dlouhé a krátké stisknutí).

Výkon zařízení, tedy procesor a paměť, možná vzbudí poměrně dost vášní. Procesor je ještě OK, 300MHz Samsung SC32442 se za úplné ořezávátko považovat nedá, i když už i u HP by mohli přijít na to, že se výkon dá regulovat i softwarově. Horší to bude s pamětí. 64MB FlashROM a pouhých 32MB RAM rozhodně nepůsobí nijak důvěryhodně, obzvlášť ve chvíli, kdy se u spousty zařízení osazených i větší pamětí marně čeká na upgrade na WM5 a jako důvod je uváděna právě nedostatečná velikost ROM... Ale bylo by pošetilé odsoudit zařízení bez toho, abych si ho vyzkoušel, a proto musím konstatovat, že to vůbec není tak špatné, jak to na první pohled vypadá. Po HW resetu má uživatel k dispozici 33MB FlashROM pro svá data a programy a 13MB RAM pro běh aplikací. Kolik se toho vejde do 33MB úložného prostoru asi víte sami, 13MB pro běh aplikací stačí na spuštění cca 14ti různých kancelářských aplikací (samozřejmě pokud máte 10MB tabulku v Excelu, tak to bude méně:). Sám jsem na něm večer rozběhl synchronizaci přes WiFi do Exchange serveru, ICQ a prohlížení webu a ani po několika hodinách jsem na žádné problémy s pamětí nenarazil. Když jde do tuhého, nejméně používaná aplikace se automaticky vypne a je to.

U displeje nemá smysl se dlouho zdržovat. Jde o klasický TFT displej s úhlopříčkou 3,5 palců, rozlišením 240x320 bodů a schopností zobrazit 65 tisíc barev. Porovnání s h4150, co mám doma, je určitě ošidné - věk displeji na kvalitě rozhodně nepřidá a h4150 už jsou skoro 2 roky. Displej u nováčka rx1950 určitě není ani zdaleka tak zažloutlý, jako byl u h4150 (naopak se mi zdá velmi dobře vyvážený) a také jas je úplně někde jinde, na maximální hodnotu je to až nepříjemné pro oči. Naopak příjemné je to, že na rozdíl od h4150 už je možné nastavit podsvícení odděleně pro nabíjení a běh na baterie, navíc v jedenácti úrovních místo předchozích pěti. Jinými slovy - na low-end luxus.

Zvuk je špička, obzvlášť na tuto kategorii. Neznatelný šum na sluchátkový výstup klasického průměru 3,5mm, možnost zvýraznění basů a výšek (ale není nutné, hraje to skvěle i bez toho), automatická regulace citlivosti mikrofonu... Krása:)

Komunikační schopnosti jsou oblastí, kde se tento iPAQ tak trochu vymyká běžným zvyklostem. Kromě klasické kombinace USB klient (konektor je stále plně kompatibilní s ostatními, sláva) a pomalý infračervený port je totiž integrován ještě jeden modul. Místo očekávaného Bluetooth je to ale WiFi, konkrétně 802.11b. Pokud jde o zpracovnání, nemám výhrad. I když je anténa integrovaná, citlivost WiFi je skvělá. K tomu nabízí všechny možné bezpečnostní prvky jako 64/128bit WEP, EAP-TLS, PEAP, WPA. Zkoušel jsem se svým AP od Asusu a fungovalo to bez chybičky. Nicméně otázka zní, zda je pro našince zařízení s WiFi, ale bez Bluetooth funkčně dostačující. Víc se nad tím zamyslím v recenzi, teď snad jen tolik, že to je prostě zamýšlená vlastnost, nikoliv chyba.



Na podrobné testy baterie rozhodně nebyl čas, takže jen stručně. Proti předchůdci má trochu větší kapacitu (1100mAh) a díky novému systému a poloviční paměti RAM je zde velký příslib delšího běhu na jedno nabití. Během testování vydrželo rx1950 celý večer se zapnutým WiFi a teprve pozdě v noci si začalo stěžovat, že už by chtělo do nabíječky. Záložní baterie, jako ostatně u všech nových WM5 zařízení, chybí.

Na zařízení je předinstalován systém Windows Mobile 5 v edici Premium. Tedy kromě aplikací pro telefonování v plné výbavě - Pocket Outlook, Pocket IE, Pocket Word, Pocket Excel, Pocket PowerPoint a další. Kromě toho a pár dalších apletů ale nic dalšího nečekejte - ani v ROMce, ani na přiloženém CD. Snad jen dva pluginy na obrazovku Dnes stojí za zmínku - jeden je známý z iPAQů řady rx3000, druhý je běžný aplet informující o stavu zařízení. Nesmím ale zapomenout na poukázku, za kterou si na serveru iPAQ Choice můžete "koupit" až několik aplikací podle svého výběru.



A to je asi tak vše, co jsem během těch pár chvilek vykoukal. Pokud uvážíme, že by se tento iPAQ měl prodávat za méně než 9000Kč včetně daně z přidané hodnoty (to je oficiální cena, v obchodech to bude možná ještě méně), není to vůbec špatná nabídka. Někdo by asi radší vyměnil WiFi za Bluetooth, ale pro určitou skupinu uživatelů tohle prostě může být skvělé první Pocket PC zařízení - je malé, velmi elegantní, dostatečně výkonné a nabízí WiFi. Možná se opakuji, ale na rozdíl od rz1710 je tohle low-end, za který se HP nemusí stydět.

Co si o tom myslíte vy?
reklama