Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Nastavení ActiveSync přes WiFi

19.2.2006, Pavel Koza, návod
Pro příznivce WiFi bych zde dnes měl návod na to, jak vzdáleně synchronizovat svůj stolní počítač s Pocket PC zařízením přes WiFi. Připojení přes WiFi má některé výhody, především v oblasti výkonu, ale rovněž některá omezení, kvůli kterým není možné synchronizovat jakékoliv zařízení. Pokud vás tato problematika zajímá nebo pokud jste sami měli s nastavením problémy, doporučuji si článek přečíst a případně se dle chuti zapojit i do diskuze.
Určitě se shodnem na tom, že WiFi modul v Pocket PC už dávno přestal být něčím výjimečným, naopak jde o stále běžnější součást nových zařízení. Proti Bluetooth má dvě velké výhody - je rychlejší a má větší dosah. Naopak citelnou nevýhodou jsou výrazně vyšší energetické nároky, při plném výkonu dává WiFi baterii pořádně zabrat. Tento článek však nemá být porovnáním Bluetooth a WiFi, nýbrž návodem pro správné nastavení synchronizace přes WiFi. Takže pojďme k věci.

Nejdříve pár informací o tom, kdo a kdy může tuto synchronizaci používat. V prvé řadě samozřejmě potřebujete Pocket PC s WiFi modulem, ať už integrovaným nebo v podobě rozšiřující karty. To ale bohužel nemusí stačit. Poněkud paradoxně jsou ze hry vyloučeni majitelé nejnovějších Pocket PC se systémem Windows Mobile 5. Ti potřebují mít na stolním počítači instalovaný ActiveSync 4.0, kde však možnost připojení přes síť (WiFi) chybí. Podle polooficiálních informací z Microsoftu je na vině nevyřešená otázka zabezpečení uživatelských dat... V každém případě to znamená, že majitelé těchto zařízení mohou přes WiFi synchronizovat pouze s Exchnage serverem. Pokud ale máte zařízení se starším systémem a na stolním počítači ActiveSync 3.8 (může být i nižší, ale je lepší používat tuto verzi), první předpoklad jste úspěšně splnili a můžete číst dál.

Dalším předpokladem je samozřejmě mít stolní počítač s ActiveSync připojený k síti. Záměrně píši k síti, protože synchronizaci přes WiFi (bráno z pohledu Pocket PC) je možné na straně stolního počítače provést hned několika způsoby, není nutné přímo vytvořet Ad Hoc WiFi propojení.

Ještě bych chtěl připomenout, že na straně desktopu mám Windows XP se Service Packem 2. Funkčnost by měla být zajištěna i se staršími verzemi systému a konfigurace by se neměla moc lišit, ale nezkoušel jsem - máte-li problémy, pište do diskuzí.

Nakonec bych zde měl jedno varování - konfigurace ActiveSync přes WiFi vyžaduje určité znalosti systému a fungování sítí. Není předmětem tohoto článku vysvětlovat vám, co je to IP adresa nebo jak nakonfigurovat váš domácí Access Point. Pokud nebudete něčemu rozumět, pište do diskuze.

Upozornění :: Pokud je mi známo, při síťové synchronizaci NEFUNGUJE ActiveSync passthrough. Pokud tohle všechno chcete dělat pouze pro to, abyste se z PDA dostali na Internet, podle mého názoru to nebude fungovat.


Obecná konfigurace


Část nastavení je společná pro všechny postupy, ať už synchronizujete přes WiFi nebo síť, přes přístupový bod nebo napřímo mezi PDA a desktopem. V prvé řadě je určitě vhodné zkontrolovat, zda máte v ActiveSync povolenou synchronizaci přes síť. Klikněte pravým myšítkem na ikonku ActiveSync v liště, vyberte Nastavení spojení a zkontrolujte, zda je třetí zaškrtávátko od zhora zatrženo.



Druhý krok platí pouze pro uživatele, kteří mají na svém stolním počítači instalovaný nějaký firewall. V mém případě jde o firewall integrovaný v XP SP2. Protože požadavek na synchronizaci vznáší kapesní zařízení, musí tento požadavek projít skrz firewall, jinak synchronizace nikdy nezapočne. Konfigurace firewallu se samozřejmě liší podle toho, jaký produkt používáte a jak moc chcete mít stolní počítač zabezpečen. Minimálně při prvních pokusech (obzvlášť, pokud jsou neúspěšné) bych firewall doporučoval vypnout. Ušetříte si tak spoustu zbytečné práce. Na systému XP SP2 se po instalaci ActiveSync vytvoří ve firewallu pravidla, takže pokud máte ve firewallu v seznamu výjimek zaškrtnuto ActiveSync Application a ActiveSync Connection Manager, mělo by to fungovat. Pro ostatní jsem metodou pokus/omyl přišel na to, že by na desktopu měly být povoleny následující příchozí TCP porty, jinak se synchronizace nespustí:
  • 990
  • 999
  • 2642
  • 5678
  • 5679





Další důležitá společná drobnost se týká nastavení zařízení. V nastavení WiFi sítě totiž musíte uvést, že se daná síť připojuje nikoliv k Internetu, ale do práce. Tato drobnost je kritická a podle mého názoru nejčastější příčina neúspěchu při konfiguraci ActiveSync přes WiFi.



Poslední konfigurace se týká opět Pocket PC. Podle kolegy beechera je nutná pouze v případě, že nemáte na síťovém rozhraní povolený NetBIOS, ale určitě tím nic nezkazíte. Nejdříve si na kapesní počítač nainstalujte program Pocket Hosts. Dále je nutné zjistit IP adresu vašeho stolního počítač. Přesně řečeno IP adresu rozhraní, které budete chtít využít pro synchronizaci. Zjistit se dá mnoha způsoby, já osobně preferuji příkazovou řádku. Spusťte (na stolním počítači!) program CMD.EXE a v příkazové řádce napište příkaz IPCONFIG. Objeví se něco podobného jako na obrázku níže a vy z toho zjistíte, že IP adresa mé WiFi karty v notebooku je 192.168.1.3. U vás tam bude rovněž něco podobného.



Nyní se vraťte na Pocket PC, spusťte aplikaci Pocket Hosts a zadejte zjištěnou IP adresu desktopu. Do políčka Host Name vyplňte jméno vašeho stolního počítače - pokud si nejste jisti, podívejte se do možností programu ActiveSync. A do políčka IP Address vyplňte IP adresu vašeho stolního počítače. Nakonec klikněte na tlačítko Add a v seznamu by měl přibýt nový záznam. Pro klid duše raději Pocket PC restartujte.



A to je vše. Nyní máme Pocket PC i stolní počítač předpřipraven k tomu, aby bylo možné je vzájemně vzdáleně synchronizovat.


Synchronizace přes Access Point (PDA AP Desktop)


Tento scénář bude patřit k nejběžnějším. Předpokládá, že máte doma nějaký přístupový bod (v mém případě skvělý Asus WL-530g) připojený WAN portem k ADSL nebo kabelovému modemu a nakonfigurovaný tak, aby se všechna zařízení k němu připojená navzájem viděla a mohla spolu komunikovat (nastavení přístupového bodu není předmětem tohoto článku, když bude zájem, můžu se pokusit něco spáchat později). Pokud tomu tak skutečně je a splnili jste všechny tři podmínky v sekci Obecná konfigurace, vzdálená synchronizace by měla být bez problémů. K jejímu spuštění je nutné po připojení Pocket PC k přístupovému WiFi bodu pouze spustit na Pocket PC zařízení program ActiveSync a tapnout na ikonku Sync.



Velmi podobné nastavení využijete i v případě, že máte stolní počítač připojen k síti nikoliv přes WiFi, ale klasickým ethernetovým kabelem. Jediná změna je v tom, že IP adresa zadaná na Pocket PC programem Pocket Host nebude rozhraní bezdrátové sítě, ale klasického ethernetu. V mém případě by tak IP adresa stolního počítače byla 192.168.100.26.


Přímá synchronizace s desktopem (PDA Desktop)


Pokud doma nemáte přístupový WiFi bod, ale pouze stolní počítač či notebook s WiFi, je samozřejmě možné vaše Pocket PC synchronizovat i s ním. Je ale nutné na stolním počítači vytvořit novou ad-hoc síť. Přiznám se, že mi celé to nastavování přijde až moc komplikované a složité, ale vede k cíli - pokud máte nějaký jednodušší postup, sem s ním. Ale k věci. V nastavení WiFi klikněte na tlačítko Add a přidejte novou síť podle obrázku pod tímto odstavcem. Nejdříve zaškrtněte zaškrtávátko úplně dole, formulář se trochu změní. Jméno můžete vybral libovolné (já zvolil Test), zabezpečení rovněž (pokud to bude fungovat, můžete použít to, co jsem zadal já) a heslo podle svého gusta.





Abychom v tom neměli zmatek, bude lepší nastavit tomuto připojení pevnou IP adresu. On sice Microsoft nějakou IP adresu ze sítě 169.254.0.0 vygeneruje za vás jak na PDA, tak desktopu, ale protože potřebujeme do Pocket PC zadat tuto adresu napevno, je lepší ji nastavit trvale. Záleží na vás a tom, jak často a kde využíváte WiFi. Já nastavil pevnou IP adresu jako alternativní konfiguraci, protože se připojuji na různých místech a většinou dostávám IP adresu z DHCP serveru.





Nyní musíte to samé provést na Pocket PC. Opět vytvoříte nové připojení a nastavíte podle obrázků. Veškeré nastavení musí být shodné s tím na stolním počítači, jinak to nebude fungovat! A nezapomeňte nastavit pevnou IP adresu pro bezdrátový modul, v mém případě je to v seznamu iPAQ WLAN Wireless Adapter.



A nastává kýžený okamžik, kdy se budete snažit připojit jedno zařízení k druhému. Tuto fázi jsem prostě nepochopil, většinou tak dlouho zkouším připojit se z jednoho i druhého zařízení, až to projde... A jakmile máte obě zařízení spárovaná, můžete spustit synchronizaci. K jejímu spuštění je nutné po připojení Pocket PC k přístupovému WiFi bodu pouze spustit na Pocket PC zařízení program ActiveSync a tapnout na ikonku Sync.



A to je prozatím vše. Upřímně řečeno berte tento článek jako takovou betu, podle vašich připomínek ho budu poměrně dost upravovat.
reklama