Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Invex 2005

24.10.2005, Pavel Koza, reportáž
Tak v prvé řadě jsem to já :-) Ehm... To není nejlepší začátek... Tak jinak. Na Invexu uvidíte spoustu zajímavých věcí. Nemám pro to důkazy, ale podle mého subjektivního dojmu je pro uživatele Pocket PC tento Invex mnohem přínosnější, než byl ten loňský.
Firem vystavujících věci příbuzné našim oblíbeným kapesním společníkům je zde poměrně dost, některé jsou ryze obchodní, jiné představují především to, co sami vytvořili.



Představení firem, jejiž stánek stojí za to navštívit, nemohu začít jinak než představením stánku Sunnysoftu. A to nejen proto, že se proti loňskému roku opět o něco rozrostl a k vidění je toho opět o trochu víc. V šesti prosklených skříních můžete shlédnout různá zařízení včetně novinek jako je FSC Pocket LOOX N520, HP iPAQ rx1950 nebo Asus MyPal A636, několik navigačních aplikací (Wayfinder Navigator, TomTom 5 včetně samostaného řešení TomTom GO500 a Navigon 5), novinky od firmy Fujitsu Siemens Computers (miniaturní notebook Lifebook P7120 nebo tablet Lifebook P1510) a v neposlední řadě i mobilní řešení pro vaši firmu. Celkem čtyři exponáty byly navíc nominovány na prestižní ocenění Křišťálový disk, což je svým způsobem unikát - tolik nominací nemá příliš mnoho jiných firem.

Kromě koukání budete na stánku Sunnysoftu moci i utrácet, a to dokonce za výhodnější, veletržní ceny. Své těžce vydělané peníze bude možné směnit za navigace (Wayfinder Navigator za 3777Kč, dvanáctiměšíční verzi za 2777Kč nebo TomTom Navigator 5 za 5250Kč), GPSky (Memerix 16BT za 2820 a Navibe GPS BT za 2550Kč) a držák Brando za 350 korun.

A když už dorazíte až ke stánku Sunnysoftu umístěném v budově B (konkrétně B35), můžete potkat i mě. Já se v těch místech budu pohybovat pravděpodobně od pondělí do středy, takže pokud máte nějaký dotaz z oblasti Pocket PC nebo mě jen tak chcete pozdravit, přijďte. Jen prosím o shovívavost, pokud mě budete hledat marně - především v pondělí se budu snažit zmapovat terén a tento článek doplnit. Dík.

Pokud zůstanete v pavilonu B, doporučuji shlédnout ještě stánek serveru PalmPC.cz (B55). Je sice malý, ale i tak si tam na vlastní oči můžete prohlédnout nový iMate JASJAR (HTC Universal) a lehce vylepšený iMate JAM v černé barvě a se 128MB paměti navíc. Mimo to pro vás lidé z PalmPC.cz připravili i pár drobností k zakoupení.

A ještě než tento pavilon opustíte, můžete na stánku firmy Intelek (B42) pozdravit jednoho z významných moderátorů diskuzí na ce4you, Pavla Radkovského. Firma, kterou reprezentuje, se sice PDAčkům nevěnuje ani nepřímo, zaujmout by vás však mohla nabídka WiFi produktů.

Z mého pohledu zdaleka nejúžasnější novinku jsem našel na stánku T-Mobile. Mají pro sebe vyhrazenu celou budovu a pokud se naučíte ignorovat neustále se opakující znělku "ti ti ti da dam", můžete si na vlastní oči prohlédnout a vlastními prsty osahat MDA Vario (HTC Wizard), dle T-Mobile nástupce MDA Compact. Ona to sice není úplně pravda, nástupce Compactu bude vypadat jinak, ale to na kráse tohoto zařízení nic neubírá. Moje okouzlení MDA Compactem je vám snad dostatečně známé a tato novinka se mi líbí ještě víc. Je sice poněkud větší a těžší, integrovaná klávesnice, WiFi a EDGE tento drobný nedostatek plně vyvažují. Nebýt to zařízení tak pečlivě střežené elektronikou u osobním hlídačem, nevím nevím, zda bych nezhřešil.

S tím "hlídačem" jsem prohodil pár slov a dozvěděl jsem se asi následující (neoficiální) informace. Cena MDA Vario by se měla pohybovat mezi 15000 a 18000Kč, dostupnost na přelomu roku. MDA Pro (HTC Universal) se potýká s problémy, na pulty by měl v naší republice dorazit do půl roku. UMTS modul ale bude pouze na ozdobu (alespoň v T-Mobile), služba, kterou před pár dny spustili, se sice také jmenuje UMTS, ale není s Univerzálem kompatibilní... No nic. Možná jsem špatně hledal, ale kromě několika odolných zařízení v pavilonu E stojí pro skalního příznivce za návštěvu už jen pavilon V, kde najdeme několik firem zabývajících se navigací. Kousek od sebe najdeme prezentaze společností Aponia Software, Telematix Software a Tranis.

Aponia Software (V106) představila novinku, zcela nový navigační software, Be-On-Road. Aplikace je pouze v betaverzi, ale z větší části už funguje. Telematix Software (V108) představuje svůj produkt Dynavix a to na spoustě různých zařízení včetně klasického PC. Na několika Pocket PC si případný zájemce o tento software může aplikaci i sám osahat. A nakonec nesmím zapomenout na Tranis (V55) prezentující svůj PocketKiM.

A to je zatím vše.
reklama