Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut se Sunnysoft InterWrite 9.0 (exkluzivní preview)

7.11.2005, beecher, preview
Mé osobě je celkem jedno, jestli na mne počítačový program mluví anglicky či česky, ale chápu, že jsou u nás lidé angličtině nevládnoucí a tudíž chtějící mít své zařízení, přesněji software v něm, taky počeštěné. Proto ku většině zařízení zde do ČR distribuovaných je přikládán nějaký lokalizační program. Dominantním, a vlastně po malé epizodě s Language Extenderem, také jediným lokalizačním softwarem je Sunnysoft InterWrite.
Upozornění: Ač byl produkt podroben podrobnému testovaní, tento článek není recenzí. Popisovaný produkt byl v beta verzi, jde tedy o první, velmi pozitivní dojmy. Je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nějak nepozdává, počkejte si na recenzi.

Poslední verze 8.6 je velmi zdařilým produktem, ale jelikož Windows Mobile 5 jsou již mezi námi, je nutné přinést na trh buď update nebo novou verzi, které budou WM5 podporovat. V Sunnysoftu se rozhodli pro novou verzi s pořadovým číslem 9.0.


Lokalizace systému


Je opět již standardně prováděna pomocí technologie MUI (Multilingual User Interface), takže vám přibude "pár" souborů v adresáři Windows, které přeloží základní softwarové vybavení vašeho Windows Mobile zařízení. Pokud nechcete používat překlad prostředí, je možné lokalizaci kompletně vypnout. Novinkou v lokalizační části InterWritu je možnost vypnutí překladu pouze pro jeden program či panel nastavení. To vám může pomoci, kdy program dělá "neplechu" díky tomu, že je na něj aplikován překlad. Toto umožňují kompletně přepracované ovladače lokalizace.

Součástí lokalizace je také překlad nápovědy v systému. Ale čte to vůbec někdy někdo? :)




Softwarová klávesnice


Ta doznala změn, které mají hlavně zpříjemnit práci s touto klávesnicí. Kromě drobných změn v rozložení kláves, uživatele jistě potěší, že již mohou měnit i barevné schéma klávesnice. Předdefinovány jsou 4 varianty, a to kromě standardního barevného schématu, také čistě bílo černé a pak 3D schémata, černo-červené a modré. 3D schémata dávají klávesnici plasticitu a vypadá podstatně lépe. Podpora QVGA, VGA a RealVGA je samozřejmostí. Byl přislíben editor těchto barevných schémat, takže pak bude možné si také vytvořit vlastní schéma, jak pro QVGA, tak pro VGA/RealVGA rozlišení. A vlastní vzhled klávesnice si ještě můžete poupravit zvolením velikosti písma či jeho řezu (tučné, normální).

Mezi klávesy přibyly další dvě a to klávesa Esc asi s jasným posláním a pak klávesa s "božským" okem ;). Tato klávesa má jediný úkol, po jejím stisku a uběhnutí pěti sekund, je uložena kopie obrazovky do souboru ve formátu BMP do adresáře My Documents. Chytré, že? A jelikož používáme jako operační systém produkt Microsoftu, co by to bylo za systém bez možnosti restartovat pomocí klávesové zkratky CTRL+ALT+Delete. ;)

Můžete si také nastavit výchozí SIP (software input panel), takže se nemusíte trápit s nějakým editováním registrů, aby se vám zobrazoval ten váš požadovaný.

Součástí je také samozřejmě vylepšené napovídání slov, kdy je možné kromě počtu navrhovaných slov a počtu písmen pro zobrazení nápovědy, volba umístění nápovědního okna a také možnost vkládání slov bez diakritiky. Tuto volbu zejména ocení majitelé Phone Edition zařízení a příznivci psaní textu bez nabodeníček. Součástí InterWrite je také možnost zvolení používaných slovníků pro napovídání pro každý jazyk zvlášť. Podobně jako u barevných schémat je přislíben editor pro vytvoření a editaci vlastních slovníků. Ti, jež používají tahy po klávesnici, si nyní mohou také nastavit, které tahy po klávesnici chtějí používat.




Hardwarové klávesnice


Jednou z dalších významných změn v této verzi je naprosté zjednodušení používání externích HW klávesnic, tedy těch neintegrovaných. Ve stávající verzi je nutné vybrat, kterou klávesnici používáte. Nyní pro aktivaci podpory HW klávesnic stačí zaškrtnout podporu HW klávesnic a je vystaráno. Podpora HW klávesnic byla kompletně předělána, nyní totiž veškeré HW klávesnice obsluhuje jeden ovladač. Zahrnuta byla taky podpora přepínání jazyka kláves pomocí kombinace CTRL+Shift.




Nastavení a střípky z instalace


Zde došlo k drobným vylepšením vzhledu a přeuspořádání jednotlivých voleb do správných záložek, aby bylo vše tzv. krémovější, ale co je asi nejpodstatnější změnou, že se toto nastavení sjednotilo, tzn. ať vyvoláte nastavení z kterékoliv části systému, vždy dostanete celé nastavení InterWrite, ne pouze jen jednu část.

Registraci produktu verze 9.0 lze také provést také z instalačního instalačního programu na PC, takže již nemusíte složitě spouštět prohlížeč, program to udělá za vás. Pokud byste ale tuto možnost chtěli využít je nutné mít PDA připojené k PC, aby bylo správně detekováno. Po nainstalování lokalizace možnost volby instalace velké lokalizace, tedy překladu a klávesnice, či volby instalace pouze klávesnice zůstává.




Podporovaná zařízení


Sunnysoft InterWrite 9.0 by měl být dostupný pro zařízení s Windows Mobile 2003 a vyšším do konce listopadu tohoto roku. Pro stávající majitele bude připraven zvýhodněný upgrade.
reklama