Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s Qtek 9100 v ruce

8.11.2005, Pavel Koza, preview
Na zařízení s kódovým označením HTC Wizard jsem se těšil od první chvíle, co jsem ho poprvé spatřil. Jako nadšený příznivec MDA Compact jsem v něm viděl své budoucí zařízení, které to dobré z Compacta zachová a to špatné či chybějící vylepší či přidá. Jaký skutečný dojem na mě zařízení Qtek 9100 po pár hodinách zanechalo si můžete přečíst v tomto preview.
Za přednostní zapůjčení zařízení k prvnímu seznámení děkuji společnosti Sunnysoft, kde si toto zařízení můžete rovněž předobjednat za velmi příznivou cenu. Ano, nyní už nejste odkázáni jen na liknavé operátory či šedý dovoz, nyní je oficiálně k dispozici zařízení od HTC i na pultech Sunnysoftu.

Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.



Dost úvodů, máme na práci zajímavější věci:) V balení je na první pohled přibližně stejný obsah jako u Compacta. Kromě zařízení tam najdeme i ochranné pouzdro, náhradní stylus, synchronizační USB kabel, zdroj elektrické energie, špuntová sluchátka s dálkovým ovládáním, manuál a CD-ROM. Za zmínku stojí asi jen pouzdro (nic moc, ani kůže, ani koženka, je tuším z nylonu) a sluchátka (ujdou, kromě ovládání telefonní části umí i měnit hlasitost). Náhradní teleskopický stylus potěší (napřed ale překvapí, ve složeném stavu je fakt titěrný), zbytek příslušenství je nezbytná klasika.

Samotné zařízení je trochu větší, než je Compact (108 mm x 58 mm x 23.5 mm). Především jeho tloušťka se kvůli integrované vysouvací klávesnici zvýšila asi o 5mm. Stále je to ale bohatě v limitu, co se ještě dá považovat za příjemné a praktické. Dokonce mi díky oblejším hranám seděl Wizard v ruce o trochu lépe, než Compact. Horší je to s materiálem, podle mého názoru nejde o lehký kov jako u Compacta, ale jenom o lakovaný plast. Kromě pěti programovatelných tlačítek a klasického kurzoru nabízí Wizard i celkem 4 tlačítka pro ovládání systému s WM5 (dvě jsou na přední straně, dvě na vysouvací klávesnici), takže ovládání bez stylusu je poměrně snadné. Hráče navíc potěší, že není nejmenší problém se současným stiskem různých tlačítek najednou Jinak je design zařízení trochu komplikovanější než u Compacta, jestli se vám to bude nebo nebude líbit je na vás. Mě osobně se po strohém vzhledu Compacta asi bude trochu stýskat...



Velkým lákadlem je určitě vysouvací klávesnice. Skládá se ze 39ti kláves (čtyři řady po desíti klávesách, pouze mezerník zabírá dvě pozice) a dvou systémových ovládacích tlačítek. Jinak než palci se na ní dost dobře psát nedá, ale pro SMS-maniaky, případně nadšence do různých "kecálků" to bude stačit. Člověk si na ní sice musí chvíli zvykat (rozložení kláves je jiné, než na jaké jsme zvyklí), ale po pár hodinách se na tom dá psát rozhodně rychleji, než stylusem na malinkou softwarovou klávesničku na displeji. V místech se sníženou viditelností oceníte podsvícení klávesnice. Bohuže není úplně dokonalé - podsvícení jednotlivých kláves není stejnoměrné a modrá barva na stříbrném tlačítku je (alespoň pro mé oko) relativně špatně čitelná. A když už mluvím o hardwarové klávesnici, nesmím zapomenout, že díky Sunnysoftu na ní budete moci psát i české znaky;)

Stejně jako u JASJARa je zde ale jeden velký otazník - jak dlouho bude vysouvací mechanismus klávesnice odolávat času a vlivům okolního prostředí? Těžko říct, první dojmy sice ukazují celkem kvalitní a bytelné provedení, ovšem jak to bude za půl roku si předpovědět netroufnu. Hlavní strach mám o aretační části držící klávesnicic buď v úplně otevřené, nebo zcela zavřené poloze. Uvidíme, ať žije dvouletá záruka...:)

Po technické stránce přináší Wizard proti Compactu několik vylepšení, ale také několik kompromisů. Ten první je hned v sekci výkon - procesor Texas Instruments OMAP 850 taktovaný na 195MHz ohromí spíš nízkou spotřebou než vysokým výkonem. Těžko říct, proč se v HTC rozhodli pro tento procesor, poslední, kdo jej použil (HP ve svém iPAQ h6340) s ním moc velkou díru do světa neudělal. Na druhou stranu je nutné procesor proklepnout důkladně a ne ho odsoudit jen podle papírových předpokladů. Bežná práce je kvůli novému způsobu práce s pamětí pomalejší na všech WM5 zařízeních, takže v této oblasti se nižší výkon ztratí. Zkusil jsem pár her a neshledal jsem výkonnostní problém. S filmem to bylo horší, ale když slevíte na kvalitě, dá se na to koukat. Hudbu přehrává Wizard také s bravurou, ovšem pokud během poslechu chcete i něco dělat, slabý procesor je citelně znát. Paměti je v zařízení hardwarově 128MB FlashROM a 64MB RAM, uživatel má hned po restartu k dispozici asi 44MB FlashROM, asi to bude chtít kartu.

Displej zařízení mi přijde o třídu výš než u Compacta. Jednak je mnohem jasnější (ovšem zde je nutné vzít v úvahu, že porovnávám s půl roku starým Comapctem) a i barvy jsou hezčí a méně do žluta. Rozměry je shodný s Compactem (úhlopříčka 2,8", tedy 71 milimetrů), to samé platí i o rozlišení (240x320) a počtu barev (65 tisíc). Jako WM5 zařízení samozřejmě umí i plynulou rotaci displeje, při manipulaci s klávesnicí se otáčí automaticky. Naopak nastavení podsvícení není dokonalé, jednak to jde pouze v pěti stupních a navíc je pro oba režimy (nabíjení x baterie) pouze jeden společný posuvník.



Zvukové schopnosti zařízení jsou myslím perfektní, ani k jedné vlastnosti nelze mít zásadní výhrady. Na levém i pravém boku najdeme otvor reproduktoru, podle dokumentace jde o plnohodnotné stereo. Sluchátkový reproduktor zní čistě bez sebemenší známky přebuzení, na což si stěžovalo poměrně dost uživatelů Compactů. A mikrofon je rovněž citlivý tak akorát. Škoda jen, že je konektor na sluchátka opět pouze malý 2,5mm jack, připojení kvalitnějších sluchátek tak musíte řešit redukcí.

V oblasti komunikace představuje Wizard skutečnou špičku, navíc každou z nabízených vlastností můžete (alespoň v našich končinách) ihned začít využívat. Základem je USB 2.0 a vyšší verze (a tedy rychlost) je poznat. Infračervený port klasické rychlosti 115kbps je standardní součástí Pocket PC a nechybí ani u Wizarda. Bluetooth u takto nadupaného zařízení využijete snad jen pro připojení BT GPSky, případně pro připojení notebooku k Internetu, ale rozhodně není na škodu. Bohužel, ani tentokrát se nezbavíme zoufalého software od Microsoftu, který (ač stále drobně vylepšován) nesahá konkurenčním produktům ani po zavaděč. Jen tak cvičně jsem si zkusil nakonfigurovat ActiveSync přes Bluetooth a úplně jsem pohořel. Nakonec zbývá WiFi, sice "pouze" do rychlosti 11Mbit, ale pokud máte (stejně jako já) doma WiFi AP, integrovaný WiFi modul s rozšířenou možností konfigurace velice oceníte. Ke svému zabezpečenému Asusu WL-530g jsem se připojil okamžitě a bez problémů.

To ale není z oblasti komunikace ani zdaleka vše, nesmíme zapomenout na telefonní část. Základem je klasický GSM/GPRS na frekvencích 850/900/1800/1900MHz. Přijemným a nadmíru užitečným rozšířením je EDGE. Tedy pokud jste v oblasti, které má váš operátor EDGE pokryté, jinak je vám to stejně užitečné jako UMTS v JASJARu;) Sice chybí nejaký indikátor toho, že zrovně teť data tečou rychleji, než jsme byli zvyklí, ale subjektivně jsem měl skutečně pocit vyšší rychlosti stahování souborů - nějakému měření se oddám v recenzi. Pokud jde o telefonování, neshledal jsem problém, během pár hovorů vše fungovalo tak, jak by asi mělo. A že jsou podporovány SMS a MMS zprávy snad na tomto serveru nemusím ani podotýkat.

Stejně jako Compact má i Wizard integrovaný foťák. Parametry jsou stejné, kvalita fotek se mi zdá u Wizarda lepší, především na kratší vlzdálenost jsou fotky velmi kvalitní. Maximální nativní rozlišení je 1280x1024 bodů, přímo v telefonu je však možné fotku interpolovat až na rozlišení 1600x1280 bodů. Pro tmavá místa je na krátkou vzdálenost připravena pomoci i přisvětlující LED dioda, ovšem těžko čekat zázraky. Kvalitu fotek posuďte sami. Kromě statických snímků zvládne Wizard i video (MPEG4 nebo Motion JPEG).



Dalším kompromisem je miniSD slot místo klasického. To je celkem nepříjemné, jednak jsou k dostání pouze v nižších kapacitách než klasické SD karty, a pak jsou výrazně dražší. Baterie je v zařízení jedna, Li-Ion o kapacitě 1200mAh. Jsem zvědavý, jak dlouho vydrží v testech. Nabíjení po USB kabelu asi nikoho nepřekvapí, díky standardnímu miniUSB konektoru se nějaký ten kabel sežene skoro vždycky i na cestách.

A to je asi tak vše, co jsem za těch pár hodin stihl vypozorovat. Když to shrnu, tak HTC Wizard je super zařízení, které už jsem si jen tak mimochodem objadnal:) Což ale bohužel neznamená, že je úplně dokonalé. Na jedné straně musím samozřejmě pochválit dokonalé komunikační možnosti, skvělý displej a integrovanou klávesnici, na straně druhé ale musím přiznat lehké zklamání z použitého procesoru, miniSD slotu a plastového těla. Za cenu cca. 16500Kč včetně DPH, lokalizace a fólie je to každopádně lákavé zařízení. V každém případě budu moudřejší až po důkladném otestování, ke kterému snad budu mít již brzy příležitost.
reklama