Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ rw6815 Personal Messenger

9.12.2006, Pavel Koza, recenze
Zařízení HP iPAQ rw6815 Personal Messenger sice nenabízí nijak oslnivé parametry, ale přesto jde o velmi pěkně vybavené Pocket PC s integrovaným telefonem. Mezi jeho hlavní přednosti patří malé rozměry, nízká hmotnost, telefonní modul (GSM/GPRS/EDGE), Bluetooth, WiFi a v neposlední řadě i slušná výdrž na baterie. V konkurenci s množstvím jiných zařízení, především od společnosti HTC to asi bude mít těžké, to mi ale nebrání v tom zařízení podrobně popsat a zhodnotit.
Možná je to jen můj pocit, ale společnost Hewlett-Packard v minulosti bývala v oblasti Pocket PC zařízení přeci jen plodnější. Poslední rok či dva už to ani zdaleka není takový novátor, jako byla v letech minulých. O to víc příznivce této značky potěší, že si na konec roku 2006 nechala hned několik překvapení. Pod stromeček si tak můžete napsat o nové Pocket PC s integrovanou GPS a obrovskou pamětí HP iPAQ řady 5000, levné multimediální Pocket PC HP iPAQ řady rx4000 nebo o malé Pocket PC s integrovaným telefonním modulem, nesoucí název HP iPAQ rw6815. A právě o posledním jmenovaném bude dnešní velká recenze.





Úvodem dvě věci. V prvé řadě chci upozornit na to, že jsem díky aktivitě výrobců PDA musel přeřadit na trochu vyšší výkon, takže standardní recenze teď trvá 14 dnů - první týden se zařízení testuje (výkon, výdrž baterií atp.), druhý týden se intenzivně používá v každodenním rutinním i speciálním provozu a píše se recenze. Budu se snažit o maximální přesnost a podrobnost, ale stejně budu rád, pokud mi do diskuze napíšete, jestli je to nějak poznat. A za druhé bych rád poděkoval společnosti Sunnysoft, která mi zařízení zapůjčila k recenzi, a kde si ho můžete zakoupit.




Poznámka: Na zařízení byl předinstalován systém WWE 1.10.04, což byla v době psaní recenze nejaktuálnější verze. Veškeré parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému. Jakákoliv jiná verze může nabízet více či méně odlišné výsledky.


Co je v krabici?


Ve velmi rozměrné krabici je úhledně naskládáno jak samotné zařízení, tak i několik kusů příslušenství. Konkrétně se jedná o následující předměty:



  • Zařízení HP iPAQ rw6815 Personal Messenger
  • Baterie
  • Stylus
  • Ochranné pouzdro
  • Stereo sluchátka s mikrofonem
  • Zdroj elektrické energie s trojicí výměnných vidlic do zásuvek
  • Synchronizační USB kabel
  • CD-ROM s aplikacemi
  • CD s lokalizací
  • Několik bodů do elektronického obchodu iPAQ Choice
  • Uživatelská příručka (česky i anglicky)
  • Pár dalších papírů...

Na zařízení běží testy, takže ho zatím necháme v klidu pracovat a budeme se věnovat ostatním věcem. Klasický stylus je v balení jen jeden. Je vyroben z nějakého matně-lesklého kovu, jeden konec (hrot) je plastový, druhý kovový (leskle). Jeho délka je 87 milimetrů, tloušťka 3,3 milimetry a váha 5 gramů. V porovnání s většinou ostatních stylů je až moc tenký, používat se nicméně dá bez obtíží.

Přibalené pouzdro spadá do kategorie pouzder nabízející maximální přístup k ovládacím prvkům, nikoliv ochranu před poškozením. Pouzdro je celé černé, vyrobené částečně z nylonu a částečně z kůže/koženky. Hlavní dva kusy materiálu jsou k sobě sešity čtyřmi pružnými pruhy látky tak, že tvoří jakousi kapsu, do které se zařízení zasune. Vrchní díl zadního kusu materiálu se pak přehne přes otvor pro vložení zařízení a připevní k přednímu kusu materiálu neviditelným magnetickým "patentkem". Díky klipsu na zadní části pouzdra je možné ho i snadno připevnit na opasek.




Obyčejná sluchátka s malým zlaceným konektorem (2,5 milimetrů) se nijak nevymykají běžnému standardu. Skládají se z dvojice reproduktorů ve tvaru špuntů do uší, klipsu na připevnění kabelu k oblečení, malého stříbrného "vajíčka" s mikrofonem, ovladačem hlasitosti a tlačítkem pro přijetí/ukončení hovoru a spuštění aplikace pro rozpoznávání řeči. O zvukových kvalitách si povíme později.




Zdroj elektrické energie je bezesporu praktický. Jednak je velice malých rozměrů (75 x 45 x 31), ale hlavně se skládá ze tří oddělitelných částí - těla, vidlice do zásuvky (v balení jsou tři různé pro Evropu, Anglii a USA) a nakonec USB kabelu. 115 centimetrů dlouhý USB kabel má na jedné straně klasický USB konektor pro připojení k počítači a na druhé miniUSB konektor pro připojení ke kapesnímu zařízení. Jako malý bonus je na jednom konci krátký proužek suchého zipu pro rychlé sbalení kabelu na cestách.




Nakonec zbývá něco málo literatury a dvojice CD-ček. Manuál v češtině potěší především začínající uživatele Pocket PC zařízení, stejně jako plná verze lokalizace na prvním přiloženém CD (pouze u oficiálně dovezených zařízení). Na druhém CD pak najdete několik standardních aplikací od Microsoftu a pár dalších bonusových aplikací. A tím je naše exkurze u konce.
reklama