Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC Wizard jako modem (USB, Bluetooth)

24.2.2006, Pavel Koza, návod
Velmi častý dotaz v diskuzích i SZ se týká použití zařízení HTC Wizard (MDA Vario, Qtek 9100 atp.) jako modemu pro notebook nebo jiné PDA. Všem, kteří se tímto problémem trápí a nemohou najít správné řešení, by mohl pomoci tento článek, ve kterém jsem popsal praktický postup, jak se pomocí Wizarda připojit s notebookem k Internetu. Tento návod by mohl být teoreticky použitelný i pro jiná zařízení od HTC, ale to už budete muset zjistit sami.
Tento článek si neklade za cíl zodpovědět všechny vaše dotazy na téma "Pocket PC jako modem". Jeho smyslem je názorně ukázat postup konfigurace zařízení HTC Wizard a dalších zařízení, která mají být pomocí Wizarda připojena k Internetu. Pokud máte identická zařízení a budete postupovat přesně dle instrukcí, měli byste se rychle dobrat k úspěšnému konci. Vzhledem k velké podobnosti všech Pocket PC od firmy HTC je však pravděpodobné, že stejný postup bude možné použít i pro jiné zařízení. Stejně jako pokaždé velmi rád uvítám vaše postřehy v diskuzi pod článkem.


HTC Wizard a notebook Dell Latitude X1 - komunikace přes USB


Když se chci připojit k Internetu se svým notebookem, mojí nejoblíbenější formou je připojení přes USB kabel. Není to sice tak sexy jako přes Bluetooth, zato se mobilní zařízení po celou dobu trvání spojení může dobíjet. Pro připojení přes USB kabel potřebuji v prvé řadě ovladač modemu pro Windows 2000/XP a pak i jednoduchou utilitku pro vytáčení připojení. Oba soubory najdete zde - USB Modem & Ovladač (12,75 KB). Co s tímto souborem máte dělat snad nemusím dlouho popisovat, jednoduše stáhnout a rozbalit:)

Nyní se přesuneme na zařízení a nastavíme ho do režimu modemu. V tomto okamžiku by nemělo být připojeno ke stolnímu počítači, ale i pokud jej necháte připojené, většinou to nezpůsobí žádný problém. Pamětníci si možná vzpomenou, že u první generace XDA zařízení od HTC bylo nutné zařízení poměrně brutálním způsobem uvést do speciálního režimu, teprve pak se XDAčko začalo chovat jako modem. Podobná šílenost už naštěstí není nutná, u novějších XDAček je nutné pouze spustit program Modem Link (někde se jmenuje Wireless Modem) a nastavit si způsob, jakým se budeme připojovat. V tomto případě tedy zvolím USB a tapnu na tlačítko Activate (co je psáno v políčku Access Point Name ignorujte, stejně mu vnutíme svoje APN při vytáčení). Tím se zařízení přepne do režimu modemu a je připraveno k použití.

V okamžiku, kdy ke stolnímu počítači nebo notebooku připojíme Pocket PC zařízení v režimu modemu přes USB, ho stolní počítač rozpozná jako nové zařízení. Nechte systém pracovat až do chvíle, kdy se objeví obrazovka jako na prvním obrázku pod tímto odstavcem. Tímto dialogem vás systém informuje o tom, že bylo nalezeno nové zařízení a zároveň po vás chce poradit, jakým způsobem se bude hledat ovladač. Vyberte třetí možnost, k Windows Update se připojovat nechcete. V dalším dialogu pak vidíme, že se nalezené zařízení jmenuje HTC USB Modem. I když se systém nabízí, že to udělá za nás, raději si ponecháme možnost určit, kde přesně se ovladač pro modem nalézá, zvolíme tedy druhou možnost. V dalším dialogu vyhledejte místo, kam jste z archivu rozbalili soubor USBMDM.INF, a klikněte na Next pro pokračování. Systém bude chvilku pracovat a konfigurovat a pokud nenastal někde problém, modem bude úspěšně nainstalován.



Tak, a jdeme do finále. Inicializace spojení se dá provést hned několika způsoby. Protože předpokládám, že vám jde především o funkční postup, zaměřím se na ten nejjednodušší. To znamená použít utilitku USBModem_Dialer.exe, na kterou jsem odkazoval na začátku této kapitoly (byla v tom ZIPu, co jste ho rozbalili kvůli ovladači, vzpomínáte?). Takže tuto aplikaci spusťte a formulář vyplňte podle toho, jakého operátora používáte (pokud nevíte co a jak, zkuste článek Jak nastavit připojení k Internetu?). Jakmile máte vyplněno, klikněte na Dial.

Poznámka: při prvním připojení přes tuto utilitku dojde zároveň ke konfiguraci modemu (vytvoří se inicializační AT příkaz) a vytvoří se nové připojení v Síťových připojení (HTC USB Modem (WirelessModem)). Další spojení je tak možné provést standardní cestou a ne přes tuto utilitku, nicméně je to jen na vás, co je pro vás příjemnější.

Pokud jste všechno dělali správně, proběhne klasická sekvence vytáčení - ověřování - připojování a hned poté budete moci komunikovat. Pokud ne, musíte najít chybu. V lepším případě vám chybu zobrazí samotná aplikace, v horším případě budete muset pátrat tak trochu naslepo.


HTC Wizard a notebook Dell Latitude X1 - komunikace přes Bluetooth


Komunikace přes Bluetooth je pohodlná v tom smyslu, že probíhá vzduchem, bez nutnosti mít tato dvě zařízení (notebook a PDA) propojena kabelem. To oceníte například ve chvíli, kdy kvůli slabému signálu musíte mít mobil u okna, případně když si jednoduše USB kabel zapomenete doma. Připojení přes USB se bude lišit podle toho, jakou aplikaci pro ovládání BT modulu máte na svém notebooku nebo stolním počítači. Principielně by však měl být postup pokaždé stejný. Klíčové jsou tři body:

1. Spárování zařízení, nejlépe pomocí průvodce BT aplikace na notebooku / stolním počítači a využití modemu na zařízení
2. Konfigurace modemu AT příkazem
3. Vytvoření nového připojení k Internetu s využitím tohoto modemu

Začneme logicky tím prvním bodem, kterým je spárování obou zařízení a využití modemu na zařízení. Předpokladem je samozřejmě plně funkční Bluetooth na notebooku / stolním počítači a Bluetooth modul na Wizardu spuštěný ve zjistitelném režimu.

Nyní spustím průvodce na svém notebooku (New Connection). Protože vám chci všechno podrobně ukázat, vydám se cestou podrobného nastavení (Custom Mode). V dalším kroku budou vyhledána dostupná Bluetooth zařízení. Pokud se vaše Pocket PC nezobrazí, ujistěte se, že je zapnuté a má aktivovaný Bluetooth ve zjistitelném režimu. Nyní se zařízení prozkoumá a zobrazí se seznam dostupných služeb. V našem případě nabízí Wizard jen jednu, zato velmi důležitou službu - Dial-up Networking. Po kliknutí na tlačítko Next se nyní zařízení pokusí o prvotní vzájemnou komunikaci.



Pokud vše probíhá správně, na obrazovce stolního počítače se vám zobrazí okno s požadavkem na zadání PINu. Je úplně jedno, co tam zadáte (klidně tam dejte 1234), jen musíte posléze zadat ten samý PIN i na druhé zařízení. Je to ochrana proti zneužití služeb vašeho zařízení někým cizím. Na kapesním zařízení nejdříve musíte potvrdit, že skutečně chcete komunikovat se stolním počítačem (Yes) a následně musíte správně zadat již zmiňovaný PIN, tedy ten samý, který jste zadávali i na stolním počítači. Pokud neuděláte chybu, na stolním počítači se nainstaluje modem a na kapesním počítači se objeví seznam služeb, které bude počítač využívat. Zaškrtněte políčko Serial Port a tapněte na Finish.



Na PDA jsme v tuto chvíli skončili, teď se ještě chvíli budeme věnovat nastavení stolního počítače. Ovladač Bluetooth modulu od Toshiby nabízí pohodlnou a rychlou konfiguraci nově připojeného modemu. Stačí kliknout na tlačítko Advanced Modem Settings a do jediného možného políčka vložte následující řetězec: AT+CGDCONT=1,"IP","APN" , kde místo slova APN doplňte řetězec APN podle tabulky v úvodu článku Jak nastavit připojení k Internetu?. Posledním krokem je vyplnění závěrečného formuláře, kde do prvního řádku napište název pro toto právě vytvářené spojení, do druhého řádku vepište volací kód *99# a ostatní pole nechte prázdná. Zaškrtávátkem pouze určíte, zda toto připojení nastavit v systému jako výchozí, nebo zda nechat výchozí připojení beze změn.



Tím máme hotovo a pokud nyní zvolíme Start -> Nastavení -> Síťová připojení -> Vaše nové připojení a dáte Dial (Vytočit), po několika vteřinách se připojíte k Internetu.
S aplikacemi jiných BT modulů by mělo všechno probíhat obdobně. Pokud získám nějaký jiný BT modul s ovladačem jiné firmy, článek rozšířím.


Chyby a chybová hlášení


Když vše funguje, je to brnkačka. Horší situace nastane, pokud dojde k chybě. Systém Windows vám většinou napíše alespoň kód chyby, takže se máte čeho chytit.
  • Chyba 633 - modem se již používá - zkontrolujte, zda je na PDA skutečně aktivovaný režim modemu. Pokud ano a přesto to nefunguje, proveďte SW reset a zkuste se připojit znovu
  • Chyba 692 - hardwarová chyba modemu nebo portu - zkontrolujte, zda zařízení není v režimu Letadlo (vypnutý GSM modul)
  • Chyba 734 - Řídicí protokol linky PPP byl ukončen - zkontrolujte, zda máte správné APN, případně zda máte správně celý inicializační řetězec (začíná tím AT+...)

Víc chyb se mi bohužel nasimulovat nepodařilo. Pokud na nějakou zde nepopsanou chybu narazíte, napište do diskuze. A pokud připojíte i úspěšné řešení problému, ještě lépe, tento článek budu rozšiřovat.
reklama