Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Recenze programu Spb Backup

6.4.2006, killerGBU, recenze
Především u zařízení se systémem WM2003SE nebo starším je potřeba pravidelně zálohovat, protože není nic horšího, než přijít o svoje data. Zvláště u PDA, které je většinou používáno jako pracovní nástroj v terénu, může být ztráta dat nenahraditelná. Další firmou, která přichází na trh se svým zálohovacím programem, je společnost Spb Software House, které je u nás známá svým programem Pocket Plus. Během psaní recenze vyšla nová, aktualizovaná verze, takže musel být článek částečně přepracován
Když se mi do rukou dostal software na zálohování od společnosti Spb Software House, byl jsem na něj hodně zvědavý. Přeci jenom od Spb používám několik z jejich výborných produktů. Zálohovací programy se dají přirovnat k e-mailovým klientům. Na první pohled vypadají stejně, ale při bližším pohledu je každý jiný. Program je především určen pro uživatele, kteří považují ostatní programy s množstvím nastavení zbytečně složité. Vzhledem k tomu, že hodně z nás používá Sprite Backup, tak jsem si právě tento program vybral jako soupeře pro Spb Backup.





Program je kompletně v angličtině, ale ani člověk neznalý tohoto jazyka nebude ztracen (poznámka editora - nyní je k dispozici i česká verze). Vzhled programu nevybočuje ze zavedených pravidel jiných výrobců, takže není problém provést kompletní zálohu během prvního spuštění. Hlavní stránce vévodí 3 volby Full backup , Custom backup a Scheduled backup. Volba full backup jednoduše zálohuje celé PDA (vyjma paměťové karty a storage) na „několik kliknutí“. Pokud Vám z nějakého důvodu nevyhovují jednoduché zálohy celého zařízení na „několik kliknutí“, tak si v custom backup můžete navolit zálohování souborů či složek přesně podle vlastního přání. Dobrá zpráva pro majitele MDAc je, že SMS se zálohují korektně, i když se volba zálohování SMS v nastavení neobjevuje. Pod volbou Tools se skrývají pouze položky About a Registration.





V Scheduled backup si můžete naplánovat automatické zálohy. Bohužel je možnost omezena pouze na jeden týden, což je značně limitující, protože týdenní zálohy jsou pro hodně lidí zbytečně časté. Jistě se najdou uživatelé, kteří týdenní zálohy ocení, ale těch je dle mého názoru minimum. Nová naplánovaná akce se přidá i do today pluginu, takže ihned vidíte, kdy je naplánována další záloha. Před začátkem naplánované zálohy se objeví informační okno o naplánované úloze, pokud by jste v danou chvíli zálohu provést nechtěli, tak je zde možnost zálohování zrušit. Pokud neprovedete žádnou akci, tak se zálohování automaticky spustí 15 sekund po zobrazení upozornění. Pro přehlednost v množství záloh umí program ponechávat na kartě vždy pouze 3 poslední zálohy. Po dokončení zálohy není nutný restart.







Před začátkem zálohování se ujistěte, zda máte dostatek volné paměti. Pokud program nenajde dostatek volného prostoru, tak Vám program neumožní pokračovat. Pokud máte místa dostatek, stačí vybrat cílový adresář, kam se má záloha uložit. Po úspěšně dokončeném zálohování, se Vám na paměťové kartě vytvořil soubor s příponou exe. Jeho název tvoří datum ze dne zálohování, což přispívá k lepší orientaci v zálohách. Výhoda spustitelných záloh (ty s koncovkou .EXE) je ta, že při HW resetu na cestách nemusíte hledat nejbližší PC, ale stačí zálohu spustit a obnovit původní stav PDA.





Zajímavou novinkou je, že před zálohování program vypne všechny běžící programy včetně activesync. To je významný krok k eliminaci případných problémů zapříčiněných SW resetem v průběhu zálohování. Sice je takových případů minimum, ale cokoliv se může pokazit se pokazí :). Po dokončení zálohování je dobré PDA resetovat. Program také nabízí i volbu pokračovat dále bez SW resetu, což se ovšem nedoporučuje. Doba, kterou budete potřebovat na vytvoření zálohy je dána rychlostí Vašeho PDA. Čím rychlejší procesor, tím rychlejší záloha.

Čas komprese je cca o 1/3 delší než u sprite backup. Není to ale zapříčiněno horším naprogramováním, ale vyšším stupněm komprese. Na mém MDAc měl soubor z SPB 17,3 MB a Sprite backup 19,6 MB. Pokud zálohujeme na paměťovou kartu, tak to takový význam nemá, ale pokud bychom ho chtěli uložit do storage, tak právě ty 2,3 MB mohou být klíčové.

Další, na první pohled zbytečnou součástí, je today plugin. Po instalaci jsem ho chtěl okamžitě vypnout, ale v průběhu testu jsem na to zapomněl. Jeho jedinou funkcí je zobrazovat uplynulou dobu od posledního zálohování. Většina lidí, i když mají vše potřebné k zálohování, nezálohuje pravidelně, ale jednou za čas. Já sám si říkám, že jsem zálohoval „nedávno“, ale když se potom podívám na datum zálohy, tak zjistím, že je třeba měsíc stará. Z vlastní zkušenosti vím, že za měsíc se dají nasbírat důležité kontakty, maily a jiné nepostradatelné soubory jejichž ztráta citelně bolí. Proto plugin funguje jako takové varování, aby člověk nezapomínal.





Samotné obnovení zálohy není nic složitého, stačí "poklepat" na exe soubor a spustí se program obnovení zálohy. Zde máte opět na výběr, jestli chcete obnovit vše, nebo jenom část zálohy. Zde mi opět chybí větší možnost výběru, např. jen kontakty. Když máte vybráno co chcete obnovit, stisknete tlačítko next. Další volbou je nastavení času, protože do souboru se ukládá čas a datum ze dne zálohy. V konečném důsledku je naprosto jedno, jestli čas nastavíte zde, nebo později v nastavení času. Obojí trvá shodně dlouho. Po nastavení času následuje varování o vypnutí všech programů běžících na pozadí. Až se ukončí obnova, tak máte opět na výběr, jestli chcete pokračovat v práci, nebo restartovat zařízení. Zde je vhodný restart.





Obnova zálohy, nejspíše kvůli vysoké kompresi, zabere necelých deset minut, což není tak dlouhá doba, uvážíme-li, že obnovu neděláme každý den. Obnova stejných dat trvala Sprite backupu 1min 55sec. Obnova v poslední verzi již probíhá korektně, bez sebemenších problémů.

Nakonec jedna část programu, o které by jsem se ani zmiňovat nemusel. Jsou to zvuky. Program má pouze jeden, a to prosté "pípnutí" když dokončí zálohu/obnovu. Kdyby ten zvuk byl trochu veselejší, tak by to nebylo vůbec špatné

Pokud se vám program zalíbil, můžete si jej sami vyzkoušet, případně zakoupit za necelých 20 amerických dolarů.
reklama